Παρασκευή, 20 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑμοργός: Εκδήλωση μνήμης (30/08) προς τιμή του Μάρκου Γαβρά (video)

Αμοργός: Εκδήλωση μνήμης (30/08) προς τιμή του Μάρκου Γαβρά (video)

|

Εκδήλωση μνήμης τη Δευτέρα 30 Αυγούστου για τον Μάρκο Γαβρά της Αμοργού, των Κυκλάδων, του Αιγαίου – Που θα γίνει (video) 

«Ο Μάρκος Γαβράς, ο προϊστάμενος του Δήμου μας, ο ληξίαρχος, ο θεματοφύλακας της Παράδοσης και του Πολιτισμού μας, ο φωτισμένος κούρος της Αμοργού έφυγε νικητής και από αυτήν την μάχη. Αποχαιρέτησε τον εφήμερο κόσμο με βασιλικό και τραγούδι έχοντας στο πλευρό του τους άξιους συνεχιστές του, τα αγόρια του και στην σκέψη την αγαπημένη του μούσα, την σύζυγό του Μαρία. Μας αποχαιρέτησε μοιράζοντας χριστουγεννιάτικες ευχές: όπως απάνω στα βουνά / δεν λιώνουνε τα χιόνια /  έτσι να ζήσετε και σεις /  Χρόνια Πολλά Αιώνια /  Αθάνατη αμοργιανή ψυχή ήσουν και θα είσαι αιώνια ΦΩΤΟΔΟΤΗΣ…» 

Ηταν τέλη Δεκεμβρίου 2020 όταν οι κάτοικοι της Αμοργού, οι φίλοι του νησιού στις Ανατολικές Κυκλάδες, οι λάτρεις της μουσικής διάβαζαν, άκουγαν συγκλονισμένοι την είδηση για τον θάνατο του Μάρκου Γαβρά. Ενός προσώπου που έγραψε με μεγάλα γράμματα σελίδες παράδοσης στην ιστορία του νησιού.. Ονειρό του; Οπως είχε αναφέρει ο Δήμος Αμοργού “η δημιουργία του παλιού Γυμνασίου σε μια σύγχρονη βιβλιοθήκη, σε ένα εκθεσιακό χώρο, σε ένα χώρο πολιτισμού και δημιουργίας, ξεκινώντας άμεσα με έναυσμα τις εορταστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 1821-2021 -200 χρόνια από την Επανάσταση, σε ένα εμβληματικό χώρο, στο πρώτο Γυμνάσιο, που ιδρύθηκε και λειτούργησε στην Ελεύθερη Ελλάδα στις 21 Ιουνίου 1829 με δαπάνη της Ιεράς Μονής Χοζοβιωτίσσης. Το ένα του όνειρο η ψηφιοποίηση της μουσικής παίρνει σάρκα και οστά και εύχομαι να συμπεριληφθεί και η καταγραφή του λαογραφικού υλικού του καθηγητή Γ. Μαύρου, το άλλο του όνειρο οφείλουμε όλοι στη μνήμη του, Δήμος Αμοργού και Πολιτιστικοί σύλλογοι να συμβάλλουμε να γίνει πραγματικότητα”. 

Κατι που γίνεται πραγματικότητα. Και την προσεχή Δευτέρα έχουμε εκδήλωση μνήμης για το Μάρκο Γαβρά..  Στις 8 το βράδυ της 30ης Αυγούστου και ανάμεσα στους ομιλητές το πρόσωπο των ημερών, ο Μητροπολίτης Θήρας, Αμοργού και Νήσων κκ Επιφάνιος. 

Ας δούμε τη σχετική πρόκληση 

Ο Δήμος Αμοργού τιμά τον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά. Την Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, στις 8 το βράδυ στην Πλατεία «Λόζα» Χώρας Αμοργού θα πραγματοποιηθεί  ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της οποίας θα τελεστεί και η ονοματοδοσία της Αίθουσας που στεγάζει την Τοπική Αρχειακή Συλλογή του Δήμου Αμοργού σε «Αίθουσα Μάρκος Γαβράς».

Στην βραδιά μνήμης και τιμής για τον Μάρκο της Αμοργού, των Κυκλάδων, του Αιγαίου θα παρουσιαστεί η πολύτιμή προσφορά του στη διάσωση της  παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων, της βυζαντινής μουσικής και ψαλτικής τέχνης,  η καταγραφή μέσα από τον Αρχείο και τη Λαογραφία της ιστορικής ταυτότητας και κληρονομιάς της πατρίδας μας, η προστασία και ανάδειξη των μονοπατιών και των περιπατητικών διαδρομών, το όραμα του για να μείνουν ζωντανές η ιστορία, οι παραδόσεις  και οι αξίες της Αμοργού.

Για το έργο και την προσφορά του Μάρκου Γαβρά θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος, οι πρώην Δήμαρχοι Αμοργού Νικόλαος Φωστιέρης και Νικήτας Ρούσσος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Θήρας Αμοργού και Νήσων κκ Επιφάνιος, ο ιστορικός και καθηγητής Πανεπιστημίου Χρήστος Λούκος, ο καθηγητής του BerkleeCollege of Music Πάνος Λιαρόπουλος,  ο Τάσος Αναστασίου από το  Τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου και ο πρεσβύτερος Αντώνης Δεσποτίδης.

Την εκδήλωση θα συντονίσει η φιλόλογος-γλωσσολόγος Νεκταρία Πρασίνου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Λιμένας Σύμης Νεκτάριος Σαντορινιός»: Ένα λιμάνι παίρνει το όνομα ενός ανθρώπου που στάθηκε φάρος για τα νησιά

Ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύμης να αποδώσει φόρο τιμής στον πρώην υπουργό, που υπηρέτησε με συνέπεια και όραμα τη νησιωτικότητα

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο με στήριγμα την τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

Αναζητώντας την αυθεντικότητα: Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί στρέφονται σε ήσυχα ελληνικά νησιά

Από τη Σαντορίνη στην Αίγινα και από τη Μύκονο στους Φούρνους – Τα στοιχεία της Ferryscanner για το 2025 δείχνουν στροφή των ξένων επισκεπτών σε αυθεντικούς και ανεξερεύνητους προορισμούς

Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Προβάδισμα νίκης για τη Φλαμέγκο

Φλαμένγκο - Τσέλσι: Χορεύει… σάμπα τους Λονδρέζους στο 2.70!

Από την αποθέωση μέχρι την πτώση: Η ιστορία του Πας Γιάννινα

Ο Πας Γιάννινα είναι μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ηπείρου. Ας εξερευνήσουμε τα σκαμπανεβάσματα της πορείας του από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Αντ. Χάλαρης: “Όχι άλλες φιέστες, Η Σαντορίνη ζητά λύσεις, όχι χειροκροτήματα”

Με αφορμή τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, ο περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Χάλαρης καταγγέλλει την απουσία ουσιαστικής στήριξης των νησιών και τη σιωπή απέναντι στα μεγάλα προβλήματα της Σαντορίνης και της Θηρασιάς

«Πάνω σε αυτή τη γη… αγκάθια»: Η ποίηση της Παρασκευής Ανεβλαβή αποκαλύπτεται στο “Καμπανέλλης

Η ποιητική συλλογή της νέας δημιουργού παρουσιάζεται την Κυριακή 22 Ιουνίου στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε μια βραδιά γεμάτη λέξεις, εικόνες και συναίσθημα

Νάξος – Γιάννης Παπαδόπουλος: Επανεκλογή στο νέο Δ.Σ. της ΠΟΕΣΕ, ποια υπόσχεση δίνει

Ο Ναξιώτης επαγγελματίας, με 25 χρόνια προσφοράς στην εστίαση, αναλαμβάνει ξανά ρόλο ευθύνης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων

Πρόταση Ημέρας – Μαριέττα Γαλάνη: Το ωραιότερο φτιαστό του καλοκαιριού

Μέσα από τις αυθεντικές της συνταγές, η Μαριέττα Γαλάνη καταγράφει και ανανεώνει τη ναξιώτικη γεύση, ενώνoντας το χθες με το σήμερα στο πιάτο μας

Η καρδιά του μπάσκετ χτυπά στη Σύρο: Το Stoiximan AegeanBall Festival 2025 έρχεται με αστέρες, πάθος και Κυκλαδίτικο φως

Ένα τετραήμερο γιορτής για το μπάσκετ, την ψυχαγωγία και τη νησιωτική Ελλάδα – Από τον Arlauckas μέχρι τον Πετρούνια και από τον Παπανικολάου μέχρι τη Μπεκατώρου, η Σύρος φορά τα... αθλητικά της

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Guardian: Η παραλία στο Καστράκι της Νάξου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης για το 2025

Διπλή διάκριση για την Ελλάδα – Το Καστράκι Νάξου και η Φακίστρα Πηλίου ανάμεσα στους κορυφαίους προορισμούς για ήλιο, θάλασσα και αυθεντική απόλαυση

Κάλεσμα αλληλεγγύης από τη Νάξο για την Παλαιστίνη, συγκέντρωση την Κυριακή στην παραλία

Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Παλαιστίνη συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα «March to Gaza» με συγκέντρωση στις 8μμ, Κυριακή 15 Ιουνίου, στην κεντρική πλατεία παραλίας Νάξου

2ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου: Αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά με μια εκδήλωση που έκλεψε τις εντυπώσεις! (video)

Μια ξεχωριστή γιορτή στον αύλειο χώρο του σχολείου έκλεισε το εκπαιδευτικό έτος 2024-2025 με συγκίνηση, χαμόγελα και παρατεταμένο χειροκρότημα.