Τρίτη, 9 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΣύρος: Οταν έχεις όραμα δημιουργείς όμορφες εικόνες (video)

Σύρος: Οταν έχεις όραμα δημιουργείς όμορφες εικόνες (video)

|

Μία κοινή δράση από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου και την ομάδα Stray Art Festival με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του νησιού – Σε επανάληψη η δράση και στις αρχές Σεπτεμβρίου 

Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις μπροστά.. Να κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν και μπορείς να αναβαθμίσεις το χώρο που ζεις με απλές κινήσεις… Και στη Σύρο το κάνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια. Οχι γιατί μπορούν. Αλλά γιατί θέλουν και έχουν όραμα… 

Και όπως διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση “Την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021, τόσο το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρο όσο και η ομάδα Stray Art Festival προχώρησαν σε μια συλλογική δράση, με τοιχογραφία και καθαρισμό της ακτογραμμής από το Αθλητικό Κέντρο Δημ. Βικέλας έως και την είσοδο της μαρίνας στα Λαζαρέτα.

Ο όγκος των σκουπιδιών εξέπληξε ακόμα και εμάς τους ίδιους. Μπορεί να μην καταφέραμε να τα μαζέψουμε όλα, σίγουρα όμως απομακρύνοντας πάνω από 40 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών δώσαμε τη δυνατότητα στον χώρο να αναπνεύσει!

Ευχαριστούμε τους εθελοντές μας που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε επίσης, τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Πέτρο Μώτο που στήριξε την προσπάθεια μας και σε αυτή τη δράση, καθώς επίσης και τον Γιάννη Μαραγκό, οδηγό του απορριμματοφόρου που περισυνέλλεξε τις σακούλες.

Θα μπορούσαμε να κλείσουμε το δελτίο τύπου σε αυτό το σημείο αν ήμασταν εδώ μόνο για να καμαρώνουμε για την εθελοντική μας δράση και να αποδίδουμε ευχαριστίες στους συμμετέχοντες. Όμως, ένας από τους καταστατικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου είναι ο εντοπισμός και η ανάδειξη θεμάτων που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Στην συγκεκριμένη περιοχή, υπάρχει πολύ σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από σκουπίδια και πλαστικά με άμεσο κίνδυνο της δημόσιας υγείας, την οποία για  πολλά χρόνια καμία αρμόδια αρχή δεν έχει φροντίσει να αντιμετωπίσει.

Στην περιοχή του πάρκινγκ, οι κάδοι ανακύκλωσης και σκουπιδιών, τοποθετημένοι προς τη μεριά της θάλασσας και χωρίς καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες, είναι ο κύριος λόγος διασποράς σκουπιδιών.

  Προτείνουμε:

  • Αλλαγή θέσης των κάδων, όσο γίνεται πιο μακριά από τη θάλασσα.
  • Περισυλλογή / άδειασμα των κάδων τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και κατά την τουριστική περίοδο τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα.
  • Τακτικούς καθαρισμούς της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ώστε να μη συσσωρεύονται σκουπίδια που ανάλογα με τους ανέμους παρασύρονται στη θάλασσα ή διασκορπίζονται στην ευρύτερη περιοχή.
  • Σήμανση για τη μη ρίψη απορριμμάτων και για την υπενθύμιση της υποχρέωσης όλων να σέβονται τους δημόσιους χώρους και το περιβάλλον.

Προς τα Λαζαρέτα, τα λιμνάζοντα νερά και τα άπειρα πλαστικά που συσσωρεύονται στην περιοχή που βρίσκονται οι πάπιες, είναι εστία μόλυνσης. Εκεί απαιτείται να παρέμβουν άμεσα οι αρμόδιες αρχές, ώστε να καθαριστούν τα σκουπίδια, να απομακρυνθεί η μοτοσυκλέτα που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα, αλλά και κάθε άλλο παρατημένο όχημα.

Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στην είσοδο της μαρίνας όπου υπάρχουν αμέτρητα πλαστικά σκουπίδια.

Είναι επιτακτική ανάγκη, να υπάρξει σοβαρός σχεδιασμός εκ μέρους των αρμόδιων αρχών για τον καθαρισμό των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και για τη λήψη μέτρων ώστε να μη διαιωνίζονται τέτοια φαινόμενα και δηλώνουμε εκ των προτέρων ότι, οι αρμόδιες αρχές θα μας βρουν αρωγούς στο έργο τους προς αυτή την κατεύθυνση”.

Και όπως μαθαίνουμε από τη σελίδα των μελών του Stray Art Festival θα υπάρχει και συνέχεια. “Στις 10, 11 και 12 Σεπτέμβρη του 2021, θα σας περιμένουμε και πάλι στο κυρίως φεστιβάλ που θα διεξαχθεί στο κτιριακό συγκρότημα των Λυκείων Σύρου, στην περιοχή Μάννα. Εκεί, με την υποστήριξη και την αγάπη καλλιτεχνών – τοιχογράφων, εκθετών, performers και μουσικών – ελπίζουμε να καταφέρουμε να ανανεώσουμε την όψη των επιφανειών των σχολείων, αλλά και να τροφοδοτήσουμε το νου μας με καινούριες και ζωντανές αναμνήσεις και εμπειρίες”. 


 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ευχαριστήριο των γονέων – κηδεμόνων Αγγιδιών προς το ΚΤΕΛ Νάξου

Με λόγια συγκίνησης οι οικογένειες εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ασφαλή και συνεπή μεταφορά των παιδιών στα σχολεία.

Ενοικιάζεται δυάρι νεόδμητο στο Καστράκι Νάξου

Πλήρως εξοπλισμένο διαμέρισμα με θέα θάλασσα και βουνό, διαθέσιμο από 1 Σεπτεμβρίου 2025 έως 30 Ιουνίου 2026

Μια βραδιά αφιερωμένη στην Κέρο στο πλαίσιο του Koufonisia Festival (photos)

Με ξεχωριστές παρουσιάσεις, ντοκιμαντέρ και την παρουσία της τ.ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου, το Κουφονήσι τίμησε την ιστορία και το μυστήριο της Κέρου.

Αμοργός: Επανέναρξη δρομολογίων δημοτικής συγκοινωνίας (πίνακας)

Ο Δήμος Αμοργού ανακοίνωσε την επιστροφή των δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού.

Σαντορίνη – Δήμος: Επαναλειτουργεί η λεωφορειακή γραμμή Επισκοπής Γωνιάς – Καμαρίου

Από τις 10 Σεπτεμβρίου 2025 ξεκινούν ξανά τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Θήρας, προσφέροντας δημόσια συγκοινωνία από την περιοχή του ΑΒΙΣ έως την Καμάρα.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ο Αλέξανδρος Καλαμπόγιας η τρίτη φετινή μεταγραφή

Ο 22χρονος γκαρντ με εμπειρία από Ίκαρο Καλλιθέας και Ηλιούπολη ενισχύει την ομάδα της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Αύγουστος 2025: Ο τρίτος πιο θερμός στην ιστορία σύμφωνα με το Copernicus

Καύσωνες στην Ευρώπη και την Ασία, εκατοντάδες θάνατοι στην Ισπανία και ιστορικά ρεκόρ θερμοκρασιών στη Γαλλία – «Επείγουσα η μείωση εκπομπών», προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Koufonisia Festival: Οι καιρικές συνθήκες κράτησαν τη συναυλία στα Κουφονήσια κι όχι στη Κέρο

Μια μοναδική μουσική διαδρομή από την αρχαιότητα έως σήμερα, με τη σκηνοθετική υπογραφή του Μιχαήλ Μαρμαρινού.

Γ. Πολυχρονάκος: «Τα νησιά σώζονται από τους ανθρώπους τους – Η Κυβέρνηση απαξιώνει την νησιωτικότητα» (video)

Ο Γ. Πολυχρονάκος μιλά για τον τουρισμό, τα προβλήματα υποδομών, το μεταφορικό ισοδύναμο και τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Φάρος πολιτισμού στο Αιγαίο το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων»

Η τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακολούθησε χθες Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου την επετειακή εκδήλωση του 10ου Φεστιβάλ και εξήρε το πάθος και τη συνέπεια των διοργανωτών.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.