Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΝάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Η Μαργαρίτα Σιδερή μιλάει για την εμπειρία της...

Νάξος – ΓΕΛ Τραγαίας: Η Μαργαρίτα Σιδερή μιλάει για την εμπειρία της στην Βουλή των Εφήβων «απλά ενθουσιασμένη»

|

Το Γενικό Λύκειο Τραγαίας συμμετείχε  στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή» (ΚΕ Σύνοδος 2020 – 21) με τρεις δράσεις– Τακτικό μέλος της Βουλής των Εφήβων η Μαργαρίτα Σιδερή που λέει στο naxospress.gr για τη παρουσία της «η εμπειρία αυτή ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο για εμένα και θα συνιστούσα σε όποιον έφηβο λάβει αυτή την ευκαιρία, να μη διστάσει ούτε στιγμή να συμμετέχει».

“….Τελικά, παρά την απόσταση που μας χώριζε, πιστεύω πως καταφέραμε να αποδώσουμε και να μεταδώσουμε στο μέγιστο το πνεύμα της Βουλής των Εφήβων! Η μοναδική ένσταση που θα μπορούσα να έχω είναι ότι καθώς συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος δεν είναι αρμόδιος στη λήψη αποφάσεων αλλά ούτε και στην κατάθεση, έστω, προτάσεων, δε μας επιτράπηκε να ρωτήσουμε για το ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς τη βελτίωση ή και εξάλειψη του περιβαλλοντικού προβλήματος…”.

Ποιος τα αναφέρει αυτά; Μα η Μαργαρίτα Σιδερή, η μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Τραγαίας που είχε την ευτυχία να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος στην Βουλή των Εφήβων, οι συνεδριάσεις – εξ αποστάσεως λόγω πανδημίας – ολοκληρώθηκαν τον προηγούμενο μήνα…  Μάλιστα, ήταν η μοναδική εκπρόσωπος των Κυκλάδων, όπως άλλωστε και το σχολείο της, το Γενικό Λύκειο Τραγαίας που συμμετείχε στην ΚΕ Σύνοδο για το σχολικό έτος 2020-2021 με τίτλο «Βήματα Δημοκρατίας: Κάνοντας πράξη τη συμμετοχή».  Στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας Συμμετοχικής Δράσης του σχολείου δημιούργησαν παρουσιάσεις για το φυσικό περιβάλλον της Νάξου, καθώς και για άλλα θέματα που τους απασχόλησαν, όπως οι κοινωνικές ανισότητες, οι νέες τεχνολογίες. Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η καθηγήτρια Μαρία Καλτσά. Για το ποιες είναι οι δράσεις και ποιοι μαθητές θα τα πούμε στο επόμενο άρθρο… 

Εδώ παραθέτουμε την άποψη, τις σκέψεις, τα συμπεράσματα της Μαργαρίτας Σιδερή που μας έκανε την τιμή να περιγράψει με δικά της λόγια όλα αυτά τα συναισθήματα που γεννιούνται σε έναν έφηβο, ο οποίος περνάει τη πόρτα της Ελληνικής Βουλής, Εστω και μέσω τηλεδιάσκεψης. Δυστυχώς η πανδημία δεν επέτρεψε στην γλυκιά Μαργαρίτα να κάνει αυτό το ταξίδι με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αλλά να απολαύσει αυτή τη διαδρομή διαδικτυακά… Βλέπετε, πρέπει να προσαρμοζόμαστε στις επιταγές των ημερών, έστω κι εάν δεν μας αρέσει… 

Τι αναφέρει η Μαργαρίτα Σιδερή στο naxospress.gr; 

Συμμετείχα στην ΚΕ’ σύνοδο του προγράμματος της Βουλής των εφήβων και δηλώνω ενθουσιασμένη από την – έστω και εξ αποστάσεως – εμπειρία!

Νιώθω πως το καλύτερο μέρος της ήταν η γνωριμία με τα παιδιά, τις υπόλοιπες και τους υπόλοιπους έφηβες και εφήβους Βουλευτές. Σε μία εποχή δύσκολη για όλους, κατά την οποία οι ελευθερίες μας είναι πολύ περιορισμένες, η γνωριμία με νέα, φρέσκα πρόσωπα, με τόσες διαφορετικές προσωπικότητες και απόψεις ήταν πραγματικά αναζωογονητική. Εννοείται πως ακόμα κρατάμε επαφές με τα περισσότερα από τα παιδιά και ελπίζω να κρατήσουμε για πολύ ακόμη! Ζητήσαμε μάλιστα, ιδέα ενός μέλους του κοινοβουλίου μας, από τον πρόεδρο της Βουλής κύριο Τασούλα, να μας δοθεί η ευκαιρία να γνωριστούμε και από κοντά και να εκτελέσουμε, όσο το δυνατόν πιο πιστά το πρόγραμμα που είχε προκαθοριστεί μαζί με τις υπόλοιπες δραστηριότητες που συνήθως πραγματοποιούνται στα πλαίσια της συνόδου. Εκείνος, προς μεγάλη χαρά όλων των βουλευτών, δέχτηκε να υποστηρίξει την πολύ όμορφη αυτή πρότασή μας, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, η φετινή σύνοδος της Βουλής των Εφήβων με θέμα το περιβάλλον, σε αντίθεση με την περσινή η οποία δεν πραγματοποιήθηκε λόγω πανδημίας, έλαβε χώρα στις 14 με 16 Ιουλίου, διαδικτυακά. Το σχολείο μας, το λύκειο Τραγαίας, με πρωτοβουλία της καθηγήτριάς μας κυρίας Μαρίας Καλτσά, δηλώνει συμμετοχή εδώ και πολλά χρόνια στο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν πολλά σχολεία της Ελλάδας και της Κύπρου. Μόνο, όμως, 300 από αυτά εκλέγονται κάθε χρόνο για να στείλουν τους δικούς τους εκπροσώπους στη Βουλή. Έτσι λοιπόν, είχα την τεράστια τύχη να φοιτώ στο σχολείο κατά την εκλογή του, να δηλώσω υποψήφια και τελικά να εκλεχθώ εκπρόσωπος του Λυκείου Τραγαίας.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οργανωθήκαμε και συνεργαστήκαμε γόνιμα με υπεύθυνους του προγράμματος και άλλους συμμετέχοντες, εκπαιδευτικούς και μη, συζητήσαμε μαζί τους και μεταξύ μας και προβληματιστήκαμε πάνω στο θέμα του περιβάλλοντος. Επιπλέον, συνδιαλεχθήκαμε με κάποιους ειδικούς και με βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, αρμόδιους σε περιβαλλοντικά ζητήματα ή απλώς ενεργούς πάνω στο θέμα, με τους οποίους συζητήσαμε εκτενέστερα για τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ τους θέσαμε και ερωτήματα που μας είχαν γεννηθεί.

Τέλος, “συναντηθήκαμε” με τον ίδιο τον πρόεδρο της Βουλής, κύριο Τασούλα, στον οποίο περιγράψαμε τις εργασίες της συνόδου και στον οποίο καταθέσαμε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς που προέκυψαν, καθώς και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε. Το συναίσθημα της τελευταίας ημέρας ήταν μία τεράστια ικανοποίηση και χαρά για τους καινούργιους μου φίλους, για την ευκαιρία να εκφράσω τις δικές μου απόψεις και να ακούσω τις απόψεις των άλλων, για μία τέλεια απεικόνιση της Βουλής των Ελλήνων αλλά και της κοινωνίας, θα έλεγα, αλλά και μία θλίψη και απογοήτευση που κάτι τόσο όμορφο τελείωνε.

Τελικά, παρά την απόσταση που μας χώριζε, πιστεύω πως καταφέραμε να αποδώσουμε και να μεταδώσουμε στο μέγιστο το πνεύμα της Βουλής των Εφήβων! Η μοναδική ένσταση που θα μπορούσα να έχω είναι ότι καθώς συνομιλήσαμε με τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος δεν είναι αρμόδιος στη λήψη αποφάσεων αλλά ούτε και στην κατάθεση, έστω, προτάσεων, δε μας επιτράπηκε να ρωτήσουμε για το ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προς τη βελτίωση ή και εξάλειψη του περιβαλλοντικού προβλήματος.

Συμπερασματικά, ίσως να είναι κοινότυπο, είναι όμως αλήθεια πως η εμπειρία αυτή ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο για εμένα και θα συνιστούσα σε όποιον έφηβο λάβει αυτή την ευκαιρία, να μη διστάσει ούτε στιγμή να συμμετέχει. Άλλωστε, η ενασχόλησή μας ως εφήβων με τα κοινά, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να αποφέρει, τόσο στην κοινωνία και τη χώρα μας, όσο και σε εμάς τους ίδιους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καπετάν Μήτσος Σκοπελίτης: Ο θρύλος των Μικρών Κυκλάδων που ένωνε θάλασσες και καρδιές

Μια ζωή με τα χέρια στο τιμόνι και την ψυχή του δοσμένη στα νησιά – Ο άνθρωπος που δεν φοβήθηκε ποτέ τη φουρτούνα και έγινε σύμβολο αγάπης και προσφοράς για τους νησιώτες

Το ζητήσατε… το επαναλαμβάνουν – Εργαστήριο καλαθοπλεκτικής στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» (video)

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή του Ιουλίου, το εργαστήριο καλαθοπλεκτικής διοργανώνεται ξανά στις 9 & 10 Αυγούστου 2025, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν από κοντά μια παραδοσιακή τέχνη της Σαντορίνης

«Δεν μεγαλώσαμε παίζοντας»: Μνήμες από τις στοές της Σερίφου

Παιδιά που μπήκαν στις «στοές του θανάτου» για να ζήσουν. Μεταλλωρύχοι που διεκδίκησαν αξιοπρέπεια με αίμα. Μαρτυρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Αλεξάνδρα Χριστακάκη και ο Νίκος Μπελαβίλας ζωντανεύουν την ιστορία της Σερίφου

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία…» – Η Νάξος γίνεται μια χορευτική αλυσίδα!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί κατοίκους και επισκέπτες να ενώσουν τα βήματά τους στον παραδοσιακό Συρτό, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

“HELLENIC HIGHSPEED” – Αμοργός: Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού, πότε σταματάει για αντικατάσταση καταπέλτη

Το ταχύπλοο συνεχίζει κανονικά τα δρομολόγιά του έως τις 5 Αυγούστου – Πώς εξελίχθηκε το περιστατικό και πότε προγραμματίζονται οι εργασίες αποκατάστασης

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Θα διεκδικήσω τρίτη θητεία – Δεν κάνω πίσω στην αυτοδυναμία»

Ο Πρωθυπουργός μιλά εφ’ όλης της ύλης στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» για την πολιτική, την οικονομία, τα σκάνδαλα, αλλά και την προσωπική του ζωή.

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.