Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, εγκαινίασε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου την έκθεση «Το αρχιπέλαγος φλέγεται». – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Μυκόνου κος Κουκάς
Με τον Γιώργο Διδασκάλου – Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, αντί για την Υπουργό Λίνα Μενδώνη (σ.σ. έπρεπε να φύγει ..τρέχοντας για την Αθήνα λόγω της φωτιάς στην Αττκή και κοντά στο Τατόι) τελέστηκαν το βράδυ της Τρίτης 3 Αυγούστου τα εγκαίνια της έκθεσης «Το Αρχιπέλαγος Φλέγεται» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου, μίας έκθεσης αφιερωμένης στο ρόλο των νησιωτών στον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους.
Παρόντες; η Βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ κας Αικατ. Μονογυιού, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Λεονταρίτης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διαφάνειας κ. Στυλ. Μπρίγγος, ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς, Δημοτικοί Συμβούλοι, ο Λιμενάρχης Μυκόνου, και περιορισμένος αριθμός προσκεκλημένων, με τον Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεο Β’, συνοδευόμενο από τους Αρχιερατικούς Επιτρόπους Μυκόνου και Άνω Μεράς και τους Εφημερίους της νήσου, να τελούν την εκδήλωση..
Συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου την περιοδική έκθεση «Το αρχιπέλαγος φλέγεται», μία σπονδυλωτή έκθεση, με τον εμπνευσμένο από το έργο του Ιουλίου Βερν τίτλο.
Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από ένα εύρος αντικειμένων, προερχόμενων από όλα τα κυκλαδονήσια, πτυχές της προεπαναστατικής κοινωνίας του αρχιπελάγους που αποτέλεσε ζωτικό χώρο κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων οι οποίες διαμόρφωσαν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις του Αγώνα.
Το ταραχώδες Αιγαίο, πριν και κατά την διάρκεια της επανάστασης, εμπνέει μια διακριτή ενότητα της έκθεσης όπου η εμπορική δραστηριότητα και η ναυσιπλοΐα συμπορεύονται με τη δράση των πειρατών και των κουρσάρων για να αναδυθεί στη συνέχεια η ίδια η επαναστατική ναυτική δύναμη. Κυρίαρχη εδώ η αναφορά στην ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, την Bella Greca, που αποτελεί την προσωποποίηση της ανιδιοτελούς προσφοράς στον απελευθερωτικό αγώνα με την διάθεση του συνόλου της μεγάλης οικογενειακής της περιουσίας και την προσωπική της συμμετοχής σε πολεμικά επεισόδια του αγώνα.
Ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης με επίκεντρο το κορυφαίο έργο του νεοελληνικού διαφωτισμού, την Χάρτα του Ρήγα. Η ενότητα αυτή, συνδέει το πνευματικό έργο με τη διαμόρφωση της εθνικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και τους αγώνες τους για ελευθερία και ανεξαρτησία. Επιπλέον προβάλλει την απήχηση των αρχαίων καταλοίπων στους ξένους περιηγητές αλλά και τους ίδιους τους Κυκλαδίτες, αναδεικνύοντας την αρχαιότητα ως ιδεολογικό πυρήνα του φιλελληνικού κινήματος.
Μετά τα εγκαίνια, τον προγραμματισμένο χαιρετισμό της κας Υπουργού Πολιτισμού ανέγνωσε ο Γεν. Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γεώργιος Διδασκάλου.Χαιρετισμούς, ωσαύτως, απηύθηναν ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ και ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνστ. Κουκάς.
Σε σχετική του δήλωση ο Δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, τόνισε:
«Η Μύκονος είναι πλέον πρωταγωνιστής και στον Πολιτισμό. Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για το νησί και την πολιτιστική του ταυτότητα, καθώς Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κος Γεώργιος Διδασκάλου εγκαινίασε τη μοναδική αυτή έκθεση, “Το αρχιπέλαγος φλέγεται”. Δυστυχώς η Υπουργός Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, έπρεπε εσπευσμένα να επιστρέψει στην Αθήνα, λόγω των δυσάρεστων γεγονότων, όσον αφορά τις πυρκαγιές στην Αττική.
Μία έκθεση που πραγματοποιεί ο Δήμος με τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του Υπουργείου Πολιτισμού και με την αρωγή της Περιφερειακής Ενότητας Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που αποτελεί μία ευκαιρία να επανασυστήσουμε τον Κυκλαδικό Πολιτισμό στην Ελλάδα, αλλά και στη διεθνή κοινή γνώμη. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μία εξαιρετικά γόνιμη και ουσιαστική συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, γιατί επενδύουμε στην ανάδειξη της μοναδικής πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού μας. Στο πλαίσιο αυτό η συγκεκριμένη έκθεση, η έκθεση φωτογραφίας του μεγάλου ελληνιστή φωτογράφου Robert McCabe, η στήριξη του έργου της αρχαιολογίας στη Δήλο, αποτελούν πράξεις ενίσχυσης της τοπικής μας ταυτότητας.
Όπως έχω επισημάνει κι άλλες φορές, αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας είναι να διατηρήσουμε, να ενισχύσουμε και να προβάλλουμε οτιδήποτε σηματοδοτεί την παράδοση και την ιστορία στο νησί μας.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η περαιτέρω ανάδειξη της νήσου Δήλου, η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου και η διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Χώρας αποτελούν βασικές προτεραιότητες της πολιτικής μας. Όταν γνωρίζεις την ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου σίγουρα τον εκτιμάς και τον αγαπάς περισσότερο είτε ως ντόπιος, είτε ως επισκέπτης.»
Η έκθεση συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Μυκόνου και θα διαρκέσει από 4 Αυγούστου έως 31 Δεκεμβρίου 2021.