Συνεχείς οι πτώσεις τάσης σε όλες τις Κυκλάδες… Η φωτιά αγγίζει τις εγκαταστάσεις της ΑΔΜΗΕ στην Αττική και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί – Τα σενάρια που εξετάζονται
Στις περιοχές που πλήττονται από την πυρκαγιά, στις οποίες έχουν εφαρμοστεί σχέδια εκκένωσης από χθες, εντοπίζονται τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αυτήν την ώρα. Ωστόσο η κατάσταση για το δίκτυο ηλεκτροδότησης παραμένει κρίσιμη όσο η φωτιά απειλεί σημαντικές εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ από τις οποίες εξαρτάται η ασφαλής τροφοδοσία της Αττικής. Και βέβαια επηρεαζόμαστε όλοι.. Ακόμη και στις Κυκλάδες με την Σαντορίνη να παραμένει σε δύσκολη θέση με συνεχείς διακοπές ρεύματος
Χωρίς ρεύμα, λόγω της καταστροφής του δικτύου από τις πυρκαγιές, ήταν το πρωί της Παρασκευής η Ιπποκράτειος πολιτεία, τμήμα της Μαλακάσας, των Αφιδνών, του Αγίου Στεφάνου, ένα τμήμα στο Πολυδένδρι, το αντλιοστάσιο Κρυονερίου και τα βασιλικά κτήματα Τατοΐου.
Αντίστοιχα στην Εύβοια οι διακοπές είναι στις περιοχές Κεχριές, Λίμνη, Δάφνη, Μουρτιάς, Σηπιάδα, Χρόνια ενώ στην Πελοπόννησο σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.
Στην Αττική η προσπάθεια που έγινε να προστατευθούν οι βασικές υποδομές (Κέντρο Υπερυψυλής Τάσης Αγ. Στεφάνου), από το οποίο εξαρτάται η ασφαλής ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας απέδωσε χθες, με αποτέλεσμα να μην χρειαστεί η εφαρμογή του προγράμματος κυλιόμενων διακοπών στην ηλεκτροδότηση προκειμένου να αποφευχθεί γενική διακοπή.
Ωστόσο η σημερινή ημέρα, με τα υψηλά φορτία λόγω της ζέστης και τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές παραμένει δύσκολη. Χθες βγήκαν εκτός λειτουργίας για αρκετές ώρες η Γραμμή Μεταφοράς Λάρυμνας (400kV) και η ΓΜ Οινοφύτων (150kV) οι οποίες ωστόσο επανήλθαν σε λειτουργία.
Ανησυχία για πιθανό black out
Το ΚΥΤ Αγ. Στεφάνου έχασε δύο κρίσιμα κυκλώματα για την ηλεκτροδότηση της Αττικής χθες το απόγευμα και συγκεκριμένα μία γραμμή 400 KV και μία 150 ΚV, τα οποία επανήλθαν έπειτα από λίγες ώρες.
Αργά το βράδυ, στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου στο Κρυονέρι πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσου, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα και του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη.
Σκοπός της σύσκεψης, να εξεταστούν τα διαφορετικά σενάρια όσον αφορά την εξέλιξη των μετώπων της πυρκαγιάς και την πιθανή επίδρασή τους στη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς.
Νωρίτερα, με έκτακτη ανακοίνωση ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωνε για την απώλεια των δύο γραμμών, σημειώνοντας ότι «η σοβαρότητα της επίπτωσης στο σύστημα εξαρτάται άμεσα από την κατεύθυνση που θα λάβει η πυρκαγιά το αμέσως επόμενο διάστημα».
Η ανησυχία των αρμοδίων συνδέεται με το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να θέσει εκ νέου εκτός τις δύο γραμμές, μέσω των οποίων ηλεκτροδοτούνται η περιοχή της Ανατολικής Αττικής από τον Ωρωπό και το Καπανδρίτι μέχρι το Λαύριο, η Εύβοια αλλά και τα διασυνδεδεμένα νησιά Σύρος, Πάρος, Νάξος και Μύκονος μέσω του ΚΥΤ Λαυρίου, όπως και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Η ευρύτερη αυτή περιοχή καταναλώνει αυτό το διάστημα περί τα 2.000 MW, εκ των οποίων τα 1.000 μεταφέρονται από τις μονάδες του Βορρά μέσω της γραμμής των 400 KV της Λάρυμνας, που τέθηκε για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα εκτός λειτουργίας, αλλά ευτυχώς για περιορισμένο χρόνο.
Στο ενδεχόμενο η πυρκαγιά να θέσει εκ νέου εκτός τα δύο κρίσιμα αυτά κυκλώματα, οι περικοπές φορτίων στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής θα είναι αναπόφευκτες και θα επηρεάσουν και τα τέσσερα διασυνδεδεμένα νησιά που βρίσκονται στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.
Μια δεύτερη ανησυχία, είναι οι επιπτώσεις συνολικά στην ηλεκτροδότηση της Αττικής, αφού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο υπερθέρμανσης της δεύτερης γραμμής των 400 KV στην οποία μετατοπίζονται φορτία όταν βγαίνει εκτός συστήματος η γραμμή της Λάρυμνας (400 KV) και η γραμμή Οινοφύτων (150 ΚV).
Σε μια τέτοια εξέλιξη οι εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος θα είναι αναπόφευκτες προκειμένου να αποφευχθεί ένα γενικευμένο μπλακ άουτ.
Το σενάριο που πραγματικά εξόρκιζαν χθες οι αρμόδιοι ήταν η φωτιά να απειλήσει τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας του Αγ. Στεφάνου, την «καρδιά» δηλαδή του ηλεκτρικού συστήματος μεταφοράς της χώρας, απ’ όπου γίνεται η διαχείριση της κατανομής φορτίων.
Στο μεταξύ, με ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη συνολικής ισχύος 27 MW άρχισε να ενισχύεται από χθες το ηλεκτρικό σύστημα στα νησιά Κω και Κάλυμνο, τα οποία μεταφέρθηκαν από την Αθήνα και την Κρήτη, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η ζημιά στον αεριοστρόβιλο του τοπικού σταθμού στην Κάλυμνο, που υποχρέωσε τον ΔΕΔΔΗΕ να εφαρμόσει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα πρόγραμμα εκ περιτροπής διακοπών.