Πέμπτη, 7 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΜύκονος - Aιrbnb: Στο +111% σε σχέση με το 2020 και στα...

Μύκονος – Aιrbnb: Στο +111% σε σχέση με το 2020 και στα 640 ευρώ η τιμή (!!!)

|

Τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο

Σε τροχιά άμεσης ανάκαμψης σε σχέση με το 2020 και επιστροφής στα δεδομένα του 2019 βρίσκεται η αγορά των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb, ιδίως σε τουριστικούς προορισμούς όπως η Μύκονος, που εσχάτως έχει βρεθεί στην επικαιρότητα, λόγω του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων και των μέτρων που επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή», στα καταλύματα Airbnb της Μυκόνου προκύπτει αύξηση της πληρότητας έως και 111% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, ενώ σε άνοδο βρίσκονται και οι τιμές.

Υψηλή πληρότητα
Ειδικότερα, σύμφωνα με την AirDNA, εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Αυγούστου η πληρότητα των προσφερόμενων ακινήτων στη Μύκονο κυμαίνεται από 58% έως 69%, σημειώνοντας ετήσια αύξηση της τάξεως του 100% κατά μέσον όρο σε σχέση με το 2020, καθώς την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, η πληρότητα δεν ξεπερνούσε το 34%. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων κινούνται επίσης έντονα ανοδικά. Το στοιχείο αυτό είναι ακόμα πιο ενδεικτικό της πορείας της ζήτησης, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη και τα διαθέσιμα καταλύματα (όπου καταγράφονται μικρές διακυμάνσεις από σεζόν σε σεζόν), αλλά μόνο τις διανυκτερεύσεις που έχουν κλειστεί. Ετσι, φέτος καταγράφονται περί τις 9.000 διανυκτερεύσεις ανά εβδομάδα κατά το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, μέγεθος που συνιστά αύξηση της τάξεως του 95% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στη Μύκονο λειτουργούν περίπου 3.000-3.500 καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέγεθος σχετικά αμετάβλητο σε σχέση με το 2020 και ελαφρώς μικρότερο από τις 4.000 καταλύματα του 2019.

Σύμφωνα με τον κ. Νάσο Γαβαλά, επικεφαλής της Mint, εταιρείας διαχείρισης ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), «τα νησιά των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Πάρος, καταγράφουν εξαιρετικές επιδόσεις από τις αρχές του καλοκαιριού και, όπως φαίνεται, η φετινή τουριστική περίοδος έχει τη δυνατότητα να επεκταθεί και το φθινόπωρο, εφόσον δεν υπάρξει ανατροπή λόγω της πανδημίας. Παρά τις πρόσφατες εξελίξεις δεν είχαμε ακυρώσεις, πέραν των φυσιολογικών που συμβαίνουν σε κάθε σεζόν».

Αντίστοιχα, στην Κρήτη, που επίσης πλήττεται από την έξαρση της πανδημίας, ο κ. Γαβαλάς αναφέρει ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση κρατήσεων, η οποία μάλιστα επιταχύνεται όσο προχωράει το καλοκαίρι, με την πληρότητα να διαμορφώνεται πλέον πέριξ του 70%-75% μέχρι και τα μέσα Αυγούστου. Η ζήτηση αφορά κυρίως Γερμανούς και Βρετανούς επισκέπτες, ενώ στις Κυκλάδες κυριαρχούν οι Γάλλοι. Αντίστοιχα, στην Αθήνα, πολλοί είναι οι επισκέπτες από τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία και εσχάτως και από τη Μεγ. Βρετανία. Παράλληλα, συνεχίζεται η τάση της χρήσης καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης και από τον εσωτερικό τουρισμό.

Πιέσεις στα ξενοδοχεία
Ο κ. Γαβαλάς πάντως σημειώνει ότι στα ξενοδοχεία η εικόνα είναι περισσότερο πιεσμένη. Οπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, η ιδιωτικότητα που προσφέρουν τα ακίνητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα οποία κατά κανόνα είναι διαμερίσματα, ή και μονοκατοικίες/βίλες, τα καθιστά ιδανικά για τους ξένους επισκέπτες. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τα ξενοδοχεία, όπου η πώληση τουριστικών πακέτων σε μεγάλες ομάδες επισκεπτών από το εξωτερικό αποτελεί «σπαζοκεφαλιά», με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης ως προς την εξέλιξη της πανδημίας. Σε ό,τι αφορά τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, ακόμα κι αν υπάρξει μια αρνητική περίσταση που να προκαλέσει αρκετές ακυρώσεις, κατά κανόνα υπερκαλύπτονται από νέες κρατήσεις. Αυτό έχει φανεί μέχρι στιγμής τη φετινή τουριστική περίοδο.

Οσον αφορά τις τιμές, καταγράφεται επίσης ανοδική τάση σε σχέση με το 2020 και σε ορισμένες περιπτώσεις καταλυμάτων/περιοχών προκύπτει άνοδος ακόμα και σε σχέση με το 2019. Για παράδειγμα, η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση την εβδομάδα που ξεκινάει στις 9 Αυγούστου, διαμορφώνεται σε 642 ευρώ, ποσό που είναι κατά 24% υψηλότερο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, αλλά και 7% υψηλότερο έναντι του 2019.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, καταγράφεται πολύ υψηλός αριθμός κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς οι περισσότεροι επισκέπτες περιμένουν μέχρι και λίγες ημέρες πριν ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν ποια θα είναι τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα πρέπει να ακολουθήσουν, τόσο όσον αφορά την είσοδό τους στην Ελλάδα, όσο και την επιστροφή τους από αυτή. Αυτός είναι και ο λόγος που επί του παρόντος οι κρατήσεις για το δεύτερο μισό του Αυγούστου, αλλά και τον Σεπτέμβριο, είναι ακόμα σχετικά περιορισμένες. Ακόμα και έτσι βέβαια ξεπερνούν τις αντίστοιχες περυσινές. Στην περίπτωση της Μυκόνου, για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου καταγράφονται σήμερα 3.360 κρατήσεις διανυκτερεύσεων, μια αύξηση κατά 96% έναντι των 1.710 κρατήσεων του αντίστοιχου διαστήματος του 2020. Ωστόσο, το φετινό νούμερο συνιστά και πτώση κατά 42% έναντι εκείνου που είχε σημειωθεί το 2019.

Οι αφίξεις κινούνται σε επίπεδο 130% υψηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό τέτοια περίοδο και μόλις 40% χαμηλότερο εκείνου του 2019.

Ανακάμπτει και η Αθήνα
Θετική είναι η εικόνα της ζήτησης καταλυμάτων βραχυχρόνιων μισθώσεων και στην Αθήνα, η οποία φαίνεται πως επιστρέφει σε ρυθμούς 2019. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, από το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου και μέχρι και το τέλος Αυγούστου σε πολλές περιπτώσεις παρατηρούνται πληρότητες της τάξεως του 90% (στα ακίνητα που διαχειρίζεται η Mint), ενώ πλέον η τάση έχει αρχίσει να είναι ανοδική και για τον Σεπτέμβριο. «Κατά μέσον όρο, το ημερήσιο κόστος διαμονής διαμορφώνεται σε 70-80 ευρώ/διανυκτέρευση για ένα απλό διαμέρισμα στο κέντρο. Υπάρχουν ασφαλώς και ακίνητα των 40-50 ευρώ σε λιγότερο προνομιακές περιοχές, αλλά κι εκείνα των 250 ευρώ/βράδυ πλησίον της Ακρόπολης κι εντός του ιστορικού κέντρου της Αθήνας», επισημαίνει ο κ. Γαβαλάς.

Στα 76 ευρώ
Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από την AirDNA. Συγκεκριμένα, η μέση τιμή με βάση τις ενεργές αγγελίες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σήμερα σε 76 ευρώ/διανυκτέρευση, ποσό που είναι 25% υψηλότερο συγκριτικά με το 2020 αλλά και 14% υψηλότερο έναντι του 2019, δείγμα της επίδρασης της μειωμένης προσφοράς στις τιμές.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την AirDNA, σήμερα ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σε σχεδόν 7.000, παραμένοντας αρκετά χαμηλότερος έναντι του 2019, όταν η προσφορά ξεπερνούσε τα 10.000 ακίνητα. Από τις 9 Αυγούστου και μετά παρατηρείται μια αισθητή άνοδος της ζήτησης, καθώς οι κρατήσεις ανέρχονται σε 13.776, αριθμός υψηλότερος κατά 35% έναντι του 2020 (αλλά 51% χαμηλότερος από το 2019), ενώ η εικόνα είναι ακόμα καλύτερη από τις 15 Αυγούστου και μετά, όπου καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων ακόμα και κατά 93% σε 7.599 διανυκτερεύσεις, από 3.938 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η μέση πληρότητα στο κέντρο της Αθήνας διαμορφώνεται σε 48% για το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουλίου και σε περίπου 40% κατά μέσον όρο για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ωστόσο αναμένεται αύξηση του ποσοστού αυτού τις επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι επισκέπτες προχωρούν σε κρατήσεις λίγο πριν ταξιδέψουν. Ακόμα κι έτσι, βέβαια, η εικόνα είναι βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2020, καθώς καταγράφεται αύξηση της πληρότητας κατά 50% κατά μέσον όρο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μηλωσία 2025: Το Φιλώτι γεμίζει ποδήλατα στη μνήμη του Ιουλιανού Μουστάκη

Την Πέμπτη 7 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες δίνουν ραντεβού στη Γέφυρα Φιλωτίου για μια μοναδική διαδρομή μέσα στο καλοκαιρινό τοπίο.

Μύκονος: Λύση στο πρόβλημα στέγασης για γιατρούς με κοινωνική προσφορά και ΣΔΙΤ

Δωρεά 16 διαμερισμάτων από την οικογένεια Δακτυλίδη σε συνεργασία με τον Δήμο Μυκόνου – Μοντέλο που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί και σε άλλα νησιά.

Γιάννης Βρούτσης: «Η Πολιτεία είναι παρούσα» – Διήμερη περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με έμφαση σε υποδομές και ιστορικούς συλλόγους

Από το Καυτανζόγλειο και την ΠΑΕ ΠΑΟΚ έως το Αλεξάνδρειο και τον Άρη – Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού στηρίζει έργα και συνεργασίες στη Βόρεια Ελλάδα.

Έρχονται εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά, sταθερές τιμές και μέτρα στήριξης για νησιώτες και τρίτεκνους

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας Στέφανος Γκίκας ανακοίνωσε εκπτώσεις, επενδύσεις σε λιμάνια, δράσεις για ΑμεΑ, καθώς και έργα ύδρευσης σε δεκάδες νησιά.

Αναβαθμίζεται το λιμάνι της Άνδρου, εγκρίθηκε χρηματοδότηση 700.000 ευρώ για το Γαύριο

Σημαντικό βήμα για τις υποδομές του νησιού με την ένταξη του έργου στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Στην Κωμιακή χτυπά ξανά η μπάλα για τον Δημήτρη Κεραμιώτη

Σάββατο 9 Αυγούστου, οι παλαίμαχοι της Κορωνίδος και οι επίλεκτοι του χωριού τιμούν στο γήπεδο της Κωμιακής τη μνήμη του αείμνηστου ποδοσφαιριστή που άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στις Κυκλάδες.

Σώστε τις παραλίες της Νάξου: 34η συνέλευση την Πέμπτη στο Βίντσι – Στο επίκεντρο μνημεία, περιβάλλον και προστασία

Κάλεσμα σε κατοίκους και επισκέπτες για συμμετοχή – Συζήτηση δράσεων, ενημέρωση του κοινού και συμβολική παρέμβαση στην Πορτάρα

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στις Κυκλάδες – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές Natura, σε Νάξο και Άνδρο

Η Πολιτική Προστασία σε αυξημένη ετοιμότητα – Ισχύει απαγόρευση πρόσβασης σε δασικές περιοχές από τις 14:00 έως τις 06:00

Θέρινο Θέατρο Σκιών – Ο Καραγκιόζης ταξιδεύει στα χωριά της Νάξου!

Θέρινο Θέατρο Σκιών στη Νάξο: Ο Καραγκιόζης του Πάνου Χατζηαναγνώστου σε τέσσερις ξεχωριστές παραστάσεις σε Σαγκρί, Φιλώτι, Απείρανθο και Τρίποδες – Είσοδος ελεύθερη.

GReco Islands: 1,5 εκατ. ευρώ για πράσινη μετάβαση σε 39 μικρά νησιά

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι Δήμοι μικρών νησιών εκπονούν Τοπικά Σχέδια Δράσης για την ενεργειακή μετάβαση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού