Αχ αυτός ο Αγιος Προκόπιος.. Ευλογημένος τόπος αλλά με μικρές καθημερινές ιστορίες που σε “προκαλούν” να αντιδράσεις… Και η υπόθεση “στάση Λεωφορείου” διαχρονικά είναι ένα καυτό θέμα
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Άγιος Προκόπιος, η πλέον διάσημη περιοχή (οικισμός ή παραλία) της Νάξου που βρίσκεται στο προσκήνιο… Ένα από τα βασικά θέματα ενός οικισμού που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη πρωτεύουσα του νησιού είναι οι υποδομές του.
Κι αυτό γιατί ενώ αναπτύσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς, οι βασικές υποδομές είναι ακόμη στην δεκαετία του 70 ή 80 για να μην πούμε πιο πίσω… Κάτι που πάντως ισχύει και για όλο το νησί της Νάξου
Κι όταν λέμε «υποδομές» στο συγκεκριμένο άρθρο, μιλάμε ξεκάθαρα για το κυκλοφοριακό και την ανάγκη να βρεθεί επιτέλους λύση…
Βέβαια, όταν λέμε «κυκλοφοριακό» αναφερόμαστε σε θέματα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση της καθημερινότητας. Είτε αυτή αφορά το παρκινγκ, είτε την διέλευση και στάση των οχημάτων αλλά και το θέμα της καθαριότητας…
Και υπάρχει ένα σημαντικό θέμα που αφορά τη στάση των λεωφορείων που επηρεάζει όλα τα υπόλοιπα…
Μικρός (σχεδόν ανήλικός) θυμάμαι ακόμη τη στάση του ΚΤΕΛ που υπήρχε ακριβώς πάνω στη στροφή όπως μπαίνεις στον παραλιακό δρόμο του Αγίου Προκοπίου..
Στάση που προκαλούσε έμφραγμα όταν εμφανίζονταν το λεωφορείο της γραμμής. Με τα οχήματα είτε στην άνοδο, είτε στην κάθοδο να σχηματίζουν ουρές και «εγκεφαλικά» στους οδηγούς ή επιβάτες ειδικά την μεσημεριανή ή απογευματινή ώρα…
Μία στάση που είχε τοποθετηθεί εκεί με την δικαιολογία ότι υπήρχε μίνι μάρκετ που μπορούσε να προμηθεύσει εισιτήρια σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν με το συγκεκριμένο μέσο.
Με το χρόνο, το mini market μετατράπηκε σε επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος και η στάση μετά από λίγο μετακινήθηκε μερικά μέτρα πιο κάτω.
Ποιος και γιατί έκανε την αλλαγή αυτή χωρίς να υπάρχει μία γενικότερη συζήτηση απ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με την Κοινότητα του Αγίου Αρσενίου σε ρόλο επόπτη (καθότι σ’ αυτή ανήκει διοικητικά), ποτέ κανείς δεν κατάλαβε.
Και το λέμε αυτό γιατί όταν μεταφέρεις μία στάση οφείλεις να λάβει υπόψη σου όλες τις παραμέτρους και κυρίως το … αύριο. Την εξέλιξη δηλαδή που μπορεί να έχει η περιοχή. Άλλωστε μία στάση ΚΤΕΛ καλό είναι, να έχει ένα σκέπαστρο για τη προστασία από τις καιρικές συνθήκες (βλ ήλιο ή βροχή), να έχει έναν ενημερωτικό πίνακα καθότι μιλάμε για «έξυπνες» στάσεις που χρηματοδοτούνται και από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και βέβαια χώρο για να μπορεί ένα αυτοκίνητο να κινείται χωρίς να εμποδίζεται από το λεωφορείο της γραμμής, ειδικά όταν αυτό κάνει στάση κάθε μισή ώρα…
Κι όμως, η σημερινή στάση στον Άγιο Προκόπιο είναι απλά μία ταμπέλα σε στύλο της ΔΕΗ, στην είσοδο ενός κάθετου δρόμου προς τον κεντρικό και με δεδομένο ότι το λεωφορείο πλέον έχει μεγαλώσει μπορεί να καλύπτει την … πρόσοψη ακόμη και τριών επιχειρήσεων (!!!)
Αποτέλεσμα; Να υπάρχουν παράπονα και δικαιολογημένα. Ειδικά όταν η περίοδος είναι μικρή και όλοι προσπαθούμε να δουλέψουμε για να καλύψουμε πάγιες ανάγκες..
Κι εδώ μπαίνει το θέμα της καθαριότητας… Και της ανάγκης για την ύπαρξη μίας συλλογικής απόφασης… Μερικά μέτρα πιο κάτω από τη στάση, στο δρόμο προς την Αγία Άννα και σε οικόπεδο που είναι ελεύθερο, έχουν τοποθετηθεί όπως βλέπετε κάδοι απορριμμάτων που γεμίζουν από νωρίς το πρωί… Και είναι στη πρόσοψη του Αγίου Προκοπίου…
Γιατί να μην μεταφερθεί εκεί η στάση; Να δημιουργηθεί ένα μικρό κιόσκι για να περιμένουν χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις καιρικές συνθήκες οι δεκάδες επισκέπτες του οικισμού και οι κάδοι απορριμμάτων να πάνε εκεί που βρίσκεται το σύνολο των κάδων στην είσοδο του Αγίου Προκοπίου.
Ποιος επιχειρηματίας αλήθεια, θέλει να βλέπει το βαρύ απορριμματοφόρο να περνάει γύρω στις 2 το μεσημέρι και να συλλέγει τους κάδους τη στιγμή που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι στο φόρτε της δουλειάς τους; Σκεφτείτε ένα απορριμματοφόρο να είναι εγκλωβισμένο στην κάθοδο προς τη παραλία του Αγίου Προκοπίου, ένα λεωφορείο να αναμένει να γεμίσει από κόσμο και τους θαμώνες των εστιατορίων να τρώνε…
Ομορφιές, έτσι δεν είναι;
Καλό είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται να έχουν ως γνώμονα το κοινό καλό κι όχι ότι βολεύει τον καθένα μας… Το «εγώ» πρέπει να μπει κάτω από το «εμείς». Οφείλουμε να προφυλάξουμε το όνομα που έχει δημιουργήσει ο Άγιος Προκόπιος. Οφείλουμε να κοιτάζουμε τις δράσεις με βάση το «αύριο», με βάση τα δεδομένα που αλλάζουν μέρα με την ημέρα και όχι με βάση ότι μας βολεύει τώρα….
Γιατί; Σύντομα το «τώρα» γίνεται παρελθόν…. Και βρωμάει.