Σάββατο, 12 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες: Τι είδε και τι άκουσε στην Κύθνο ο Νίκος Συρμαλένιος

Κυκλάδες: Τι είδε και τι άκουσε στην Κύθνο ο Νίκος Συρμαλένιος

|

Νίκος Συρμαλένιος – βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την Κύθνο: «Η Κύθνος, όπως όλες οι Κυκλάδες, χρειάζονται δημόσιες υπηρεσίες υγείας, ασφαλή οδικά δίκτυα, υποδομές περιβάλλοντος, στήριξη του πρωτογενούς τομέα για την ποιοτική τους τουριστική ανάπτυξη»   (Photo) 

Διήμερη επίσκεψη στη Κύθνο πραγματοποίησε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος την Κυριακή 11/07 και την Δευτέρα 12/07 στο πλαίσιο περιοδείας στις Κυκλάδες, συνοδευόμενος από την Άννα Μαυρουδή, πρώην περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου. Η Κύθνος, με ένα μεγάλο δίκτυο ξερολιθιάς και μονοπατιών, παρουσιάζει αυξητική τουριστική κίνηση και λόγω της σύνδεσης της με τα λιμάνια Πειραιά και Λαυρίου.

Η περιοδεία στο νησί ξεκίνησε με συνάντηση με φίλους και μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κύθνου στην Δρυοπίδα, η σύσταση της οποίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την πολιτική ζωή του τόπου και ουσιαστική συμβολή και στην πανκυκλαδική προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στη χώρα. Παρουσία και του συντονιστή της ΟΜ, Γιώργου Ηλιού, συζητήθηκαν θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και αναλύθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθησε προγραμματισμένη συνάντηση στο Δημαρχείο Κύθνου με τον Δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρη, τον αντιδήμαρχο, Αντώνη Κοκιασμένο, και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, Γιώργο Βογιατζή. Θέματα υποδομών, όπως η ολοκλήρωση των μελετών των βιολογικών καθαρισμών Χώρας και Δρυπίδας, αναγκαίων έργων επισκευής (π.χ. σε τμήμα άξονα Μέριχα-Χώρας) και επέκτασης οδικού δικτύου, δασικών χαρτών, χωροταξίας, όπως η αναγκαιότητας άμεσης εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου με καθολική κάλυψη του νησιού συζητήθηκαν εκτενώς. Επίσης, τέθηκε το θέμα της ανάγκης ολοκλήρωσης του κτηματολογίου αλλά και της παράτασης λόγω τουριστικής περιόδου. Αναγνωρίστηκε ως σημαντική η βοήθεια του Δήμου για την λειτουργία γραφείου το οποίο θα συγκεντρώνει τις αιτήσεις ώστε να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις στην έδρα του κτηματολογικού γραφείου στη γειτονική Κέα. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των ιαματικών πηγών του νησιού, και εκφράστηκε η ικανοποίηση για την απόσυρση (ελπίζουμε οριστική) των απαράδεκτων διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την διαχείριση των ιαματικών πηγών με την ουσιαστική υφαρπαγή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση.

thumbnail_elta.jpg

Ο βουλευτής επισκέφθηκε επίσης το Ταχυδρομείο Κύθνου, η λειτουργία του οποίου είναι χαρακτηριστική της κατάρρευσης των ΕΛΤΑ στις Κυκλάδες καθώς και πανελλαδικά: κατόπιν των αλλαγών στο επιχειρησιακό σχεδιασμό που επέβαλε η κυβέρνηση, υπολειτουργεί, καθώς δεν γίνεται διανομή του ταχυδρομικού έργου, ενώ στελεχώνεται από μια υπάλληλο με σύμβαση, με παρατάσεις συμβάσεων ανά μήνα και ένα υπάλληλο ΕΛΤΑ με ολιγοήμερες αποσπάσεις από άλλα νησιά. Είναι προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απαξίωση και συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών ταχυδρομικού έργου για να ωφεληθούν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου με το αυξημένο κόστος και την ταλαιπωρία να τα επωμίζονται οι πολίτες. Παράλληλα, δημιουργούνται εργαζόμενοι-όμηροι των εργολαβικών εταιριών, κακοπληρωμένοι και χωρίς καμία δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.

Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δρυοπίδας, το οποίο χρήζει άμεσης στελέχωσης, καθώς εξυπηρετείται μόνο από μια αγροτική ιατρό και ένα δεύτερο αγροτικό ιατρό σε ολιγοήμερη μετακίνηση από τη Μήλο. Η θέση του επιμελητή παραμένει κενή εδώ και 5 σχεδόν χρόνια, δεν έχει καλυφθεί ποτέ η θέση παιδιάτρου, όπως σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων. Απαραίτητη επίσης είναι άλλη μια θέση νοσηλευτικής, ανάγκη η οποία θέτει και το ζήτημα επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων των δημοσίων δομών στα νησιά, καθώς είναι αναχρονιστικά και δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ανάγκες ούτε του ντόπιου πληθυσμού ούτε των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού.

iatreio.jpg

Επισκέφθηκε επίσης τα Λουτρά, όπου είχε μια σύντομη συνάντηση με το Δημήτρη Βασσάλο, δημοτικό σύμβουλο αντιπολίτευσης, με τον οποίο συζητήθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα στα δημοτικά δρώμενα και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Τα ζωτικά ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και του ρόλου και της σημασίας των συνεταιρισμών στο πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν με τους Πρόεδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Χώρας και Δρυοπίδας, Θοδωρή Παπαμακάριο και Τζώρτζη Μάνεση αντίστοιχα. Η Κύθνος έχει ευτυχώς ένα τυροκομείο, αλλά η ανάγκη μονάδων τυποποίησης των προϊόντων, όπως ένα σφαγείο με πλήρη εξοπλισμό και πιστοποίηση, ένα ελαιουργείο, κ.α. είναι δεδομένη.

thumbnail_agrotikos_synetairismos.jpg

«Νησιά, όπως η Κύθνος έχουν σημαντικές προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πρωτογενή παραγωγή, αλιεία, μεταποίηση, κτηνοτροφία. Χρειάζονται όμως υποδομές και υπηρεσίες τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων και οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι επισκέπτες να είναι ανάλογες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αφήσει στον «αυτόματο πιλότο» τα νησιά: προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, υπολειτουργία των ταχυδρομείων, χωρίς στήριξη οι παραγωγοί. Τα μικρά νησιά μας έχουν ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο δράσης ώστε να καταστούν βιώσιμα με πρότυπα κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά» δήλωσε ο Νίκος Συρμαλένιος μετά το πέρας της επίσκεψης του.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης

Έργα συντήρησης και βελτίωσης στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης στη πόλη της Νάξου - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος

Blue Star Ferries: Εκτακτο δρομολόγιο απόψε (22:00) του Paros με προορισμό την Πάρο

Εκτακτο δρομολόγιο σήμερα (11/04. 22:00) από τον Blue Star Paros στη γραμμή Πειραιάς - Πάρος και επιστροφή

Καθολική Εκκλησία – Επισκοπή Σύρου: Δεκτή παραίτηση του Σεβασμιώτατου Πέτρου, ποιος είναι ο διάδοχος

Εγινε δεκτή από τον Πάπα η παραίτηση που υπέβαλε ο Σεβασμιώτατος Πέτρος Στεφάνου - Νέος Επίσκοπος, ο Σεβασμιώτατος Σεβαστιανός Ροσσολάτος.

Λεονταρίτης – Φολέγανδρος: Σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή αθλητικού πάρκου

Ο Γιώργος Λεονταρίτης - χωρικός αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων - έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των εργασιών στο αθλητικό πάρκο στην Φολέγανδρο

Πάρος: Διπλή διεθνής διάκριση από την American Express Travel και τo Forbes

Η Πάρος επιλέγεται ως μοναδικός Ελληνικός προορισμός για το 2025 από την American Express Travel και προβάλλεται από το “Forbes”

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει αύριο (12/04) τις πόρτες του και μας περιμένει

Σάββατο 12 Απριλίου και ο "Φάρος του Αλυκού" ανοίγει τις πύλες του... Πως μπορείτε να κάνετε κράτηση

Σαντορίνη: Έγινε το 1ο σεμινάριο «Γνωριμία με τη Σαντορίνη: ο Τόπος, ο Χρόνος, οι Άνθρωποι». Στις 7 Μαΐου το επόμενο

Περισσότεροι από εκατό ενδιαφερόμενοι ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Δήμου Θήρας και παρακολούθησαν σχεδιασμένες εισηγήσεις.

Γιάννης Βασαλάκης: “1896 – Το παρασκήνιο γύρω από τη νίκη του Σπύρου Λούη”

H νίκη του Σπύρου Λούη, o πρώτος μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε ποτέ στο Καλλιμάρμαρο Χαρίλαος Βασιλάκος και το παρασκήνιο γύρω από αυτόν τον Μαραθώνιο

Κικίλιας: Ερχεται διαγωνισμός άγονων γραμμών 4ετους διάρκειας

Βασίλης Κικίλιας: Κλειστός διαγωνισμός 4 χρόνων για τις άγονες γραμμές - Τι είπε για λιμενικά Τέλη και υποδομές

Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για μετακινήσεις

Πάσχα: Εκπτώσεις έως 50% σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς – Σε ποιες εταιρείες

Νάξος: Νεκρός εντοπίστηκε 62χρονος, έπεσε σε χαράδρα

Νάξος: 62χρονος εντοπίστηκε νεκρός μετά από πτώση σε χαράδρα

Πάσχα – Ακτοπλοϊκά Εισιτήρια: Κι όμως για τη Νάξο η μείωση αγγίζει το -13% (πίνακες)

Στο τραπέζι βρίσκεται η πιθανή αύξηση τη θερινή περίοδο, με φόντο τις αλλαγές στη χρήση καυσίμων και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργείου Ναυτιλίας και των ακτοπλοϊκών εταιριών.

Δωδεκάνησα – Αρκιοί: Διώχνουν τους κατοίκους επικαλούμενοι το … Οθωμανικό Δίκαιο

Έγγραφο-ντροπή του Υπουργείου Οικονομικών προς κάτοικο των Αρκιών Δωδεκανήσου αμφισβητεί το 2025 την νομιμότητα αγοραπωλησίας που έγινε το 1991 με αναφορές στον ...Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή

Aegean Air: Προσφέρει δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης εισιτηρίων λόγω της απεργίας την 9η Απριλίου

Ευελιξία για τα ταξίδια στις 9/4 μέχρι να οριστικοποιηθεί η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας

Seajets: Εκτακτη δρομολόγηση Μεγάλη Πέμπτη του “Champion Jet 1”

Με βάση την σχετική ενημέρωση από το ταξιδιωτικό πρακτορείο Passenger στη Νάξο, θα υπάρξει έκτακτη δρομολόγηση του Champion Jet 1 - Πότε;

Σεισμική ακολουθία – Κυκλάδες: “Το επίπεδο των κρατήσεων χειρότερα και από τον κορωνοϊό”

Πάσχα: Πώς επηρεάζουν σεισμοί και πλημμύρες τις κρατήσεις στα τουριστικά νησιά με επίκεντρο τις Κυκλάδες

Κικίλιας: Μείωση 50% των λιμενικών τελών σε προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά

Β. Κικίλιας: «Η μείωση κατά 50% των λιμενικών τελών, συνεισφέρει στην προσπάθεια συγκράτησης των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»

Express Skopelitis: Παράταση στη .. παράταση και έλευση την Μεγάλη Εβδομάδα

Παρατείνεται η .. παράταση ακινησίας του Express Skopelitis - Την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να επιστρέψει στην ρουτίνα του

Νάξος – Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Κομοτηνή: Αχνάρια Αρχοντιάς προς τιμή του Ναξιώτη καθηγητή Μανόλη Σέργη

Επίδοση του Τιμητικού Τόμου «Τση αρχοδιάς αχνάρια» στον συντοπίτη μας Ομότιμο Καθηγητή του Δ. Π. Θράκης Μανόλη Γ. Σέργη από το Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών