Το δέντρο-εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου – βρίσκεται έξω από την Κόνιτσα και δέχεται επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο (video)
Ένα διαφορετικό προσκύνημα προς τιμήν του Αγίου Παϊσιου στο χωριό Αγία Βαρβάρα της Κόνιτσας. Δευτέρα 12 Ιουλίου και η καμπάνα θα χτυπήσει δυνατά για να ενημερώσει ότι γιορτάζει ο Αγιος..
Η Δεντροκκλησιά Αγίου Παϊσίου βρίσκεται 22 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνιτσας, μόλις λίγα μέτρα μετά τη διασταύρωση για το χωριό Αγία Βαρβάρα, δίπλα στον επαρχιακό δρόμο με κατεύθυνση προς τον Αμάραντο.
Το δέντρο είχε υποστεί αρκετές φθορές στο παρελθόν από πυρκαγιές (φωτιές περαστικών, μπάρμπεκιου κτλ) με αποτέλεσμα κάθε χρόνο η κατάσταση του να επιδεινώνεται και να είναι έτοιμο να καταρρεύσει! Τα σημάδια της καταστροφής διαφαίνονται εάν κάποιος παρατηρήσει κοιτάξει το σημείο που βρίσκεται η μικρή καμπάνα.
Πριν λίγα χρόνια, χάρη στην ιδέα και την εκπλήρωση τάματος ενός κατοίκου του χωριού Αγία Βαρβάρα, το αδύναμο δέντρο θωρακίστηκε εσωτερικά με πέτρα και μετατράπηκε σε προσκυνηματικό τόπο προς τιμήν του Άγιου Παΐσιου, ο οποίος στα νεανικά του χρόνια περνούσε από την περιοχή για να εκτελέσει ξυλουργικές εργασίες και επισκευές σε ντόπιες οικίες.
Εσωτερικά υπάρχει η εικόνα του Αγίου Παϊσιου πλημμυρισμένη από τάματα πιστών και μια εσοχή, όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανάψει κερί. Δίπλα στη δεντροκκλησιά έχουν κατασκευαστεί πετρινα πεζούλια, για να μπορουν οι επισκέπτες να ξαποσταίνουν, και έχει τοποθετηθεί ένας επιβλητικός ξύλινος σταυρός υψους 4 μέτρων.
Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστα παρόμοια εκκλησάκια – τόποι προσκυνήματος μέσα σε δέντρο- και προκαλούν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Η δεντροκκλησιά κατέχει την δεύτερη θέση στα αξιοθέατα της Κόνιτσας σύμφωνα με τον παγκόσμιο οδηγό TripAdvisor.
Παραπλεύρως αυτής, είναι η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, στα ογδόντα μέτρα υπάρχει εκκλησάκι προς τιμήν του Άγιου Κοσμά του Αιτωλού και δίπλα από αυτό το ξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου με θέα τον ποταμό Σαραντάπορο. Ένα όμορφο θρησκευτικό παρκο, μόλις 20 λεπτά από τη Κόνιτσα, που πλέον αποτελεί πόλο έλξης για όσους επισκέπτονται τη περιοχή και τα γύρω χωριά.
Βίος και θάνατος
Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, Φάρασα, Μικρά Ασία, 25 Ιουλίου 1924 – Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή – Βασιλικά Θεσσαλονίκης, 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας Καππαδόκης μοναχός του 20ού αιώνα που έγινε ευρέως γνωστός για τον μοναστικό του βίο και το έργο του. Η κατάταξή του ως αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015 και η μνήμη του γιορτάζεται στις 12 Ιουλίου, ημερομηνία κοιμήσεώς του. Το 2017, ανακηρύχθηκε προστάτης άγιος του στρατιωτικού όπλου των Διαβιβάσεων, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στο τέλος Ιουνίου 1994 οι γιατροί ανακοίνωσαν στον Αγιο Παϊσιο ότι τα περιθώρια ζωής του ήταν δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ. Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου (γιορτή της Αγίας Ευφημίας) κοινώνησε για τελευταία φορά γονατιστός μπροστά στο κρεβάτι του. Τις τελευταίες μέρες της ζωής του αποφάσισε να μην παίρνει φάρμακα ή παυσίπονα, παρά τους φρικτούς πόνους της ασθένειάς του. Τελικά απεβίωσε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 και ώρα 11:00 σε ηλικία 69 ετών και ενταφιάστηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στη Σουρωτή – Βασιλικά Θεσσαλονίκης . Έκτοτε, κάθε χρόνο στις 11 προς 12 Ιουλίου, στην Εορτή του, τελείται αγρυπνία στο Ιερό Ησυχαστήριο, με συμμετοχή χιλιάδων πιστών.
Συγγραφικό έργο
Ο Γέροντας Παΐσιος συνέγραψε 4 βιβλία, τα οποία έχουν εκδοθεί από το Ιερό Ησυχαστήριο «Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος» Σουρωτής Θεσσαλονίκης. Τα βιβλία αυτά τιτλοφορούνται: Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης (1975), Ο Γέρων Χατζη-Γεώργης ο Αθωνίτης, 1809-1886 (1986), Αγιορείται Πατέρες και Αγιορείτικα (1993) και Επιστολές (1994)
Αγιοκατάταξη
Ο άγιος τιμήθηκε με εκδηλώσεις και σε ορθόδοξους οργανισμούς της Ρωσίας, και βιβλίο σχετικό με τη ζωή του μεταφράστηκε στα ρωσικά. Το 2016 δημιουργήθηκε ντοκιμαντέρ για την ζωή του Αγίου Παϊσίου από το POKROV Film Studio, το οποίο έχει έδρα τη Μόσχα, και το Πατριαρχείο Μόσχας και πασών των Ρωσσιών.
Οικονομικός αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ απαθανατίζονται επίσκοποι, μοναχοί και λαϊκοί, να καταθέτουν τις εμπειρίες τους σχετικά με τον Άγιο Παΐσιο.
Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και αποφάσισε την κατάταξη του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις 2 Νοεμβρίου 2017, ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, ανακηρύχθηκε προστάτης του όπλου των Διαβιβάσεων στον Ελληνικό Στρατό. Ο πρώτος στην Ελλάδα ενοριακός ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο είναι εκείνος που βρίσκεται στη Νέα Έφεσο Πιερίας.