Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣαντορίνη - Αντ. Σιγάλας (Δήμαρχος): "Εχουμε και προχωράμε με όραμα και σχέδιο..."

Σαντορίνη – Αντ. Σιγάλας (Δήμαρχος): “Εχουμε και προχωράμε με όραμα και σχέδιο…”

|

Η Σαντορίνη πορεύεται με σχέδιο και όραμα για το μέλλον – Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας για τις τελευταίες εξελίξεις και δη την μελέτη για την Φέρουσα ικανότητα του νησιού 

Πριν από δύο ημέρες αναφέραμε ότι μελέτη με την ολοκληρωμένη καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον υπολογισμό της φέρουσας ικανότητας του δήμου Θήρας παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε συνάντηση που είχαν, στο Μέγαρο Μαξίμου, επιστήμονες – στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).   Η Ελληνική Εταιρεία έχει ήδη εκπονήσει αντίστοιχες μελέτες για τη Σίφνο και την Αμοργό, διερευνώντας το μέγιστο ανεκτό όριο επιβαρύνσεων/φορτίσεων που μπορούν να δεχτούν οι περιοχές αυτές, πέραν των οποίων παύει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία με αποτέλεσμα να ασκούνται αρνητικές πιέσεις στους μονίμους κατοίκους και επισκέπτες. 

Και έρχεται σήμερα, ο Δήμος Θήρας με την υπογραφή του Δημάρχου, Αντώνη Σιγάλα, να μας εξηγήσει τι περιλαμβάνει η συγκεκριμένη μελέτη και το κυριότερο να μας τονίζει ότι “η Σαντορίνη πορεύεται με σχέδιο και όραμα για το μέλλον” 

Αναλυτικά, η τοποθέτηση 

Ο Δήμος Θήρας ανέθεσε, χρηματοδότησε, παρέλαβε και έχει στη διάθεσή του τη μελέτη με τίτλο «Καταγραφή κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών δεδομένων για τον Υπολογισμό της Φέρουσας Ικανότητας του Δ. Θήρας» που περιλαμβάνει τον προσδιορισμό της πραγματικής κατάστασης των πληθυσμιακών, οικονομικών, κοινωνικών, οικιστικών και περιβαλλοντικών δεδομένων του Δήμου Θήρας στο σύνολό του και κατά επιμέρους χωρική του ενότητα.  
Το εξαιρετικό και επιστημονικά άρτιο αυτό πόνημα είχε ως ανάδοχο τον κ. Παναγιώτη Βουλέλλη, Πολεοδόμο – Μηχανικό, με Ομάδα έργου που απαρτίστηκε κατ’ αλφαβητική σειρά από τα εξής μέλη: 

* Ευάγγελος Ασπρογέρακας, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας 

* Βούλα Διδώνη, Αρχιτέκτων – Μηχανικός  

* Χριστίνα Καρακίζη, Τοπογράφος – Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, υπ. δρ. ΕΜΠ 

* Μανώλης Κορονιός, Γεωγράφος MSc 

* Αμαλία Κουδούνη, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμος, τ. δ/ντρια ΔΠΣ ΥΠΕΝ, υπ. δρ. ΕΜΠ  

* Ρίβα Λάββα, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΜΠ 

* Μιλτιάδης Λάζογλου, Δρ. Πολεοδόμος Χωροτάκτης, μεταδιδ. ερευνητής ΕΜΠ, στέλεχος ΕΛΛΕΤ 

* Μαρία Τζιράκη, Πολεοδόμος Μηχανικός, MSc 

Την επιστημονική υποστήριξη του όλου έργου είχαν οι:  

* Γιάννης Παλαιοκρασσάς, πρ. Επίτροπος Περιβάλλοντος ΕΕ, μέλος ΔΣ ΕΛΛΕΤ, και 

* Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής του Σπουδαστηρίου Πολεοδομικών Ερευνών του ΕΜΠ και μέλος ΔΣ ΕΛΛΕΤ. 

Η μελέτη αυτή αποτελεί ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο στα χέρια του Δήμου Θήρας κατά τον καθορισμό των αναπτυξιακών του προτεραιοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για τη διαχείριση ενός ευρέως φάσματος ζητημάτων χωρικού ενδιαφέροντος. 

Ο Δήμος Θήρας, αξιοποιώντας τα στοιχεία αυτής της μελέτης, τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, και της εταιρείας «ΔΙΑΖΩΜΑ» για τις «πολιτιστικές διαδρομές της Σαντορίνης», και εξακολουθώντας να έχει την επιστημονική υποστήριξη αρκετών μελών της παραπάνω ομάδας έργου, κατέστρωσε και υλοποιεί ήδη ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.  

Το Στρατηγικό Σχέδιο υλοποιείται ως πιλοτικό σε συμφωνία με την Κυβέρνηση, υπό την εποπτεία του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χ. Θεοχάρη και τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού στην προεδρία της Κυβερνήσεως κ. Θ. Κοντογεώργη. 

Το σχέδιο αυτό, διαρθρωμένο σε άξονες προτεραιότητας, περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομής, έργα προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος, έργα και δράσεις ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης καθώς και αναγκαίες θεσμικές παρεμβάσεις.  

Συνοπτικά, προβλέπονται: 

# Χωροθέτηση και κατασκευή νέου λιμένος (έχει ορισθεί ο ανάδοχος της μελέτης) 

# Δημιουργία σύγχρονης μαρίνας στη θέση Μονόλιθος (προχωρεί η διαδικασία ανάθεσης με σύμβαση παραχώρησης) 

# Αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενδιάμεση φάση και οριστικό έργο διαχείρισης των απορριμμάτων . Ανακύκλωση – Πράσινα σημεία – Plastic Free, κλπ 

# Έργα διασφάλισης επάρκειας και ποιότητας νερού 

# Έργα διαχείρισης υγρών αποβλήτων 

# Δεύτερη γραμμή τελεφερίκ  

# Ψηφιακή οργάνωση του Δήμου με την εγκατάσταση Κέντρου Επιχειρήσεων για τη παρακολούθηση και διαχείριση των τουριστικών ροών και του κυκλοφοριακού φόρτου με στόχο τον περιορισμό του φαινομένου της υπερ-συγκέντρωσης επισκεπτών σε ορισμένα σημεία του νησιού  

# Εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης στο Δήμο και εγκατάσταση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο νησί 

# Προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για τη προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση πολιτιστικών πόρων  

# Δράσεις προώθησης ειδικών μορφών τουρισμού (Οινοτουρισμός, Πολιτιστικός Τουρισμός, κλπ) 

Για όλα τα παραπάνω έργα ο Δήμος Θήρας έχει εξασφαλίσει την ένταξη και χρηματοδότησή τους από τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα (Αντώνης Τρίτσης, Ευρωπαϊκά προγράμματα κλπ). 
 


 

Σε θεσμικό επίπεδο ο Δήμος Θήρας έχει ήδη αναλάβει και προωθήσει τις παρακάτω πρωτοβουλίες :  

# Εκπόνηση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου  

# Δημιουργία DMO 

# Ίδρυση Τουριστικού παρατηρητηρίου 

# Απαγόρευση της εκτός σχεδίου δόμησης για τουριστικές εγκαταστάσεις 

# Ολοκλήρωση Πολεοδομικών Σχεδίων 

# Ίδρυση Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης για καλύτερη αστυνόμευση 

# Προετοιμασία υποψηφιότητας για ένταξη του Αμπελώνα της Σαντορίνης στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO 

# Πρόγραμμα διαχείρισης και φροντίδας αδέσποτων ζώων. 

 Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο Δήμος Θήρας έχει μπει στη νέα εποχή επιλέγοντας σύγχρονες και καινοτόμες λύσεις, και απορρίπτοντας ανεδαφικές και επιστημονικά ξεπερασμένες επιλογές. Έχει εγκαταλείψει την φοβική στάση απέναντι στα προβλήματα και έχει υιοθετήσει την κατεύθυνση ολιστικής τους επίλυσης. 

Η Δημοτική Αρχή είναι δεκτική σε προτάσεις, αρκεί να μην διαπνέονται από ιδεολογική και επιστημονική μονομέρεια, να μην υπονομεύουν τις επιλογές της και να μην ανατρέπουν το δρομολογημένο Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης της Σαντορίνης. 

Η Σαντορίνη πορεύεται προς το μέλλον με όραμα την βιώσιμη ανάπτυξη και με στόχο την ενίσχυση της θέσης της ως κορυφαίου παγκόσμιου τουριστικού προορισμού. 
 

Η μελέτη είναι διαθέσιμη στην πλήρη μορφή της μέσω στης ιστοσελίδας του Δήμου Θήρας www.thira.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ντιμπέιτ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Παλαιά Βουλή: «Σε ποιον ανήκει η τέχνη;»

Στις 29 Σεπτεμβρίου το Debate House διοργανώνει μια συζήτηση υψηλού επιπέδου χωρίς πολιτικούς, αλλά με ακαδημαϊκούς και ειδικούς που θα εκθέσουν τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της επιστροφής των Γλυπτών.

Λήμνος – Μητσοτάκης: “Διορθώσαμε μία μεγάλη αδικία σχετικά με το ΦΠΑ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο”

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με κατοίκους στην Ατσική για τις φοροελαφρύνσεις που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο, καθώς και για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

ΠΝΑΙ: 65 νέα έργα σε μικρά νησιά των Κυκλάδων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (πίνακας)

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, έργα ύψους άνω των 20 εκατ. ευρώ αλλάζουν την καθημερινότητα σε 16 μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.

Κατ. Γιαννακά: “Οι Μικρές Κυκλάδες και τα «χρυσά» τιμολόγια νερού!”

Έως και εξαπλάσιες αυξήσεις στους λογαριασμούς – αντιδράσεις από κατοίκους, επιχειρηματίες και το Κίνημα Δημοκρατίας

Στις 16 Οκτωβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τις Μονάδες Ανακύκλωσης Κω και Καλύμνου μέσω ΣΔΙΤ

Έργο άνω των 110 εκατ. ευρώ – Οφέλη, χρηματοδότηση και επόμενα βήματα

ΚΕΔΕ: «Κόκκινη γραμμή» η μεταφορά των ΥΔΟΜ στο Κτηματολόγιο

Ομόφωνη απόφαση αντίθεσης από το Διοικητικό Συμβούλιο – Σαφές μήνυμα Κυρίζογλου

Μάντσεστερ Σίτι – Νάπολι: «Κερδίζουν» τα γκολ στο 1.75!

Προγνωστικά για την πρεμιέρα του Champions League με βάση το Μάντσεστερ – Στοίχημα με G/G

ONEX: Επενδυτικό πρόγραμμα 14 εκατ. ευρώ για την ανασυγκρότηση των Ναυπηγείων Σύρου

Νέο πενταετές σχέδιο με άξονες Ασφάλεια – Περιβάλλον – Ανταγωνιστικότητα

Ερώτηση της Κατερίνας Μονογυιού για μείωση ΦΠΑ στις Κυκλάδες

Η Βουλευτής Κυκλάδων ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών επανεξέταση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

Οι “Κάλπηδες” του Στρατή Μυριβήλη ανεβαίνουν στη Νάξο

Η θεατρική ομάδα «Πτωχαλαζόνες» παρουσιάζει μια ξεκαρδιστική παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο «Ι. Καμπανέλλης»

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

Γυμνάσιο Σκαδού: 22 μαθητές φέτος δίνουν ζωή στο σχολείο της Ορεινής Νάξου

Από το παλιό δημοτικό του Σκαδού στο σύγχρονο Γυμνάσιο: Ένα σχολείο που κρατά ζωντανή την εκπαίδευση στα ορεινά χωριά της Νάξου

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Χώρα Νάξου: «Πάγωσε» το αίτημα κατοίκων για αλλαγή κυκλοφοριακού στη Μικρασιατών Προσφύγων

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες κατοίκων για επικίνδυνες συνθήκες, ο Δήμος Νάξου απάντησε αρνητικά στο αίτημα αλλαγής κατεύθυνσης της ημικεντρικής οδού.

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Ηρακλειά: Με έναν μαθητή ξεκίνησε το Δημοτικό Σχολείο, δύο στο νηπιαγωγείο, τη Δευτέρα (15/09) ο αγιασμός (video)

Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τη μικρή Ηρακλειά με μόλις τρία παιδιά σε σχολική τάξη – Ο πρόεδρος της κοινότητας Δημήτρης Γαβαλάς μιλά για τη μοναξιά του ενός μαθητή και τις προκλήσεις της νησιωτικότητας (video)