Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΑνάφη: Υφαίνοντας Ιστορίες, έκθεση Τέχνης με επίκεντρο την Margaret Kenna

Ανάφη: Υφαίνοντας Ιστορίες, έκθεση Τέχνης με επίκεντρο την Margaret Kenna

|

Ανοίγει σήμερα την … πόρτα της η έκθεση από το ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης State of Concept Athens, με τίτλο «Υφαίνοντας Ιστορίες: Η Μάργκαρετ Κένα και η Ανάφη» – Επικεντρώνεται στη φροντίδα που ασκείται μέσα από το έργο και την έρευνα της ανθρωπολόγου στο μικρό νησί.

Πόσο εύκολο είναι για μία βρετανίδα την δεκαετία του 60 να ταυτιστεί με ένα κυκλαδίτικο νησί; Η απάντηση; Ακούει στο όνομα Margaret Kenna. Αν και γεννημένη στην Αυστραλία, με πανεπιστημιακή καριέρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ανθρωπολόγος Margaret Kenna είναι για τους Αναφιώτες η συμπατριώτισσα της καρδιάς τους. Επίτιμη δημότης της Ανάφης από το 2006, έχει σκύψει πάνω στην ιστορία του για πολλές δεκαετίες, με έγνοια και τρυφερότητα. Η επιτόπια έρευνά της ξεκίνησε λίγο πριν από τη χούντα (το 1966), όταν οι κάτοικοι ζούσαν σε συνθήκες περίπου ίδιες με εκείνες των αρχαίων προγόνων τους.

Καρπός αυτής της πολυετούς ενασχόλησης υπήρξαν πολλά βιβλία, γραμμένα στα ελληνικά και στα αγγλικά, με κορυφαίο το πόνημά της για την κοινωνική οργάνωση των αριστερών εξορίστων από το 1935 έως το 1942, με δεκάδες ανέκδοτες φωτογραφίες τις οποίες ανακάλυψε το 1998. Η ανθρωπολόγος το 2019 αποφάσισε να δωρίσει όλο το ερευνητικό της υλικό στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, μια δωρεά που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του SARS COVID-19. Προηγουμένως, η Kenna είχε δωρίσει μεγάλο μέρος του φωτογραφικού της αρχείου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα.

Και το Ινστιτούτο σύγχρονης τέχνης State of Concept Athens με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έκθεση «Υφαίνοντας Ιστορίες: Η Margaret Kenna και η Ανάφη» σε συμπαραγωγή και σύλληψη με το Association Phenomenon.  Η έκθεση – από σήμερα έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου – διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και στηρίζεται από το British Council και τη Βρετανική Σχολή των Αθηνών. Η έκθεση είναι η τρίτη που διοργανώνεται στα πλαίσια της ερευνητικής πλατφόρμας «The Bureau of Care» (μετά τις εκθέσεις των Chto Delat και Kader Attia), η οποία εξετάζει την πολιτική και ηθική της φροντίδας. Και επικεντρώνεται στη φροντίδα που ασκείται μέσα από το έργο και την έρευνα της ανθρωπολόγου Margaret Kenna στο νησί της Ανάφης, εξετάζοντας τον γενικότερο ρόλο του αρχείου στην τέλεση της φροντίδας.

Το πρότζεκτ, που σχεδιάστηκε σε διάλογο με το Association Phenomenon, το οποίο διοργανώνει την Μπιενάλε σύγχρονων εικαστικών τεχνών στο νησί από το 2015, στοχεύει να συγκεράσει το κολοσσιαίο έργο μιας ανθρωπολόγου με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές, με στόχο να δημιουργήσει έμπρακτα διάλογο μεταξύ ανθρωπολογίας και εικαστικών τεχνών, με γνώμονα την έννοια της φροντίδας.

doc-20210625-12829025.jpg

Η Kenna έφτασε στην Ανάφη για πρώτη φορά την άνοιξη του 1966, έντεκα μήνες πριν από την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών στη χώρα. Η έρευνα της είναι πολύπλευρη και περιλαμβάνει πολλές πτυχές της νησιωτικής ζωής, προσφέροντας ένα ζωντανό πορτρέτο των αλλαγών σε μια μικρή νησιωτική κοινωνία στην αυγή της παγκοσμιοποίησης, ένα είδος μικρο-γεωγραφικού πορτρέτου των ραγδαίων αλλαγών που σημειώθηκαν σε ολόκληρη την Ελλάδα – και τον κόσμο- μεταξύ 1960 και 1990.

Η έκθεση δίνει στο κοινό (έως 11 Σεπτεμβρίου) την ευκαιρία να δει μοναδικά έγγραφα και καταγραφές της ζωής στο μακρινό αυτό νησί, τα οποία περιγράφουν τις διάφορες αλλαγές που σημειώθηκαν σε αυτή τη μικρή κοινωνία κατά την περίοδο πριν και μετά τη δικτατορία έως και σήμερα. Αποτελεί μια μοναδική οπτική, σε ένα πρωτοφανές παράδειγμα μικρογραφίας κοινωνικής οργάνωσης και της ριζικής εξέλιξής της μέσα στις δεκαετίες, θέτοντας πολλά ερωτήματα σε σχέση με την παράδοση, τους δεσμούς μεταξύ των πολιτών στις μικρές κοινότητες, τον ρόλο των γυναικών σε αυτές, αλλά και σε σχέση με την αποκέντρωση, τον εκσυγχρονισμό και την απομόνωση σε απομακρυσμένα νησιά όπως η Ανάφη, με τους κατοίκους τους γνωστούς ως «ακρίτες».

Τρεις καλλιτέχνιδες κλήθηκαν να ανταποκριθούν στο έργο της Kenna και να δημιουργήσουν νέα έργα που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά μαζί με τμήματα από το αρχείο της Kenna. Η Hellen Ascoli, η Ζωή Χατζηγιαννάκη και η Μαρία Βαρελά, επικεντρώθηκαν σε συγκεκριμένες πτυχές της πολυποίκιλλης έρευνας του ακαδημαϊκού έργου της Kenna των τελευταίων πενήντα χρόνων.

Η έκθεση συνοδεύεται από μια έκδοση με κείμενα των Ηλιάνας Φωκιανάκη, Margaret Kenna, Piergiorgio Pepe & Iordanis Kerenidis και αρχεία από την εφημερίδα του νησιού.

Με πληροφορίες από τη σελίδα culturenow.gr  Φωτογραφίες: Εφημερίδα “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σέριφος: Ημερίδα για την ανεξέλεγκτη δόμηση και την τουριστική ανάπτυξη

Το Σάββατο 17 Μαΐου η τοπική κοινωνία καλείται να συμμετάσχει σε μια κρίσιμη συζήτηση για τις πιέσεις που δέχεται το νησί από τον τουρισμό και την οικοδομική υπερφόρτιση

Νίκη για την Κέα: Ακυρώθηκαν 3 ανεμογεννήτριες στη θέση Πάουρα

Ο αγώνας κατοίκων και φορέων φέρνει καρπούς – Η φύση προστατεύεται, αλλά η μάχη για τον Άγιο Παντελεήμονα συνεχίζεται

Fraport: «Πτώση» στη Σαντορίνη, σταθεροποίηση στη Μύκονο τις πρώτες εβδομάδες του 2025

Η Σαντορίνη μετρά σοβαρές απώλειες λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, ενώ η Μύκονος δείχνει σημάδια ανάκαμψης — Τι δείχνουν τα στοιχεία για την κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τον Απρίλιο και το α’ τετράμηνο

“Κείων Γεύσεις”: Μια γιορτή που ένωσε την Κέα με γεύσεις, μουσικές και αυθεντική φιλοξενία

Η Ιουλίδα πλημμύρισε αρώματα και χαμόγελα στην πρώτη μεγάλη γαστρονομική γιορτή της Κέας, που στήθηκε με αγάπη από επαγγελματίες, παραγωγούς και τον Δήμο

Καλοκαιρινά προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά από τον Δήμο Θήρας

Στο Κλειστό Γυμναστήριο Σαντορίνης, με στόχο ένα καλοκαίρι γεμάτο μάθηση, παιχνίδι και φαντασία για τους μικρούς δημότες

Η Νάξος στο επίκεντρο της επιστήμης: Εκδήλωση για τις νευροεπιστήμες πριν τα μεγάλα συνέδρια

Ενημερωτική εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο “Ιάκωβος Καμπανέλλης” με κορυφαίους επιστήμονες, λίγο πριν το κοινό συνέδριο της Ελληνικής και της Πανευρωπαϊκής Εταιρείας Νευροεπιστημών

Επίσκεψη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στη Σαντορίνη εν όψει της τουριστικής περιόδου

Συναντήσεις του Προέδρου Γιάννη Ρούσσου με τοπικούς φορείς και τον Δήμαρχο Σαντορίνης για τα κρίσιμα ζητήματα της επόμενης ημέρας

Super Market: Μάχη … δισεκατομμυρίων ευρώ με επίκεντρο τη πίτα από τα τουριστικά νησιά

Ο τουρισμός απογειώνει τον τζίρο σε Κρήτη και νησιά – Σκλαβενίτης, ΑΒ, Lidl, Μασούτης και άλλοι «παίκτες» ενισχύουν τη θέση τους

ΔΕΔΔΗΕ: Πρωινή διακοπή ρεύματος (16/05) σε περιοχές της πόλης Νάξου

Δείτε σε ποιες περιοχές της πόλης Νάξου θα υπάρχει αύριο σχεδόν ωριαία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.