Τα μικρά μυστικά της “Αρχόντισσας των Κυκλάδων”… Η Σύρος μέσα από τη ματιά του Anthony Grant γιατί μερικές φορές ένας “ξένος” μπορεί να δει καλύτερα τα νησιά μας
Ιδανικός προορισμός για πολλαπλές δραστηριότητες είναι η Τήνος, σύμφωνα με το euronews.com, που στο ειδικό ένθετο για τον τουρισμό, παρουσιάζει το κυκλαδίτικο νησί και όχι μόνο… Ο Ισραηλινός συντάκτης Anthony Grant «μεταφέρει» τους εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες της διαδικτυακής εφημερίδας εικόνες από Κυκλάδες… Η Ελλάδα έχει 227 κατοικήσιμα νησιά και αρκετά άγονα ακόμα. Και εκεί που νομίζεις πως τα έχεις δει όλα, εκεί ταυτόχρονα διαπιστώνεις πως υπάρχουν ακόμα περισσότερα για να ανακαλύψεις. Η Τήνος ,Σύρος και Σύμη αντιπροσωπεύουν την όμορφη τριάδα των Ελληνικών νησιών. Την Τήνο η οποία, αν και είναι πολύ κοντά στην δημοφιλή Μύκονο, είναι χαμηλών τόνων (και τιμών) με όμορφα τοπία. Την Σύρο εξαιτίας της μαγευτικής Ερμούπολης και τέλος την απομακρυσμένη Σύμη λόγω της ιστορίας της και της εξωτικής ομορφιάς της.
Ας δούμε τι αναφέρει με τη βοήθεια της Μάγδας Παράσχου για την Σύρο…
Πρωτεύουσα με ιστορία.
Σε σχέση με την Μύκονο, η Σύρος είναι περίπου ίδιας έκτασης αλλά απέχει στις ομοιότητες με αυτήν. Το λιμάνι της αλλά και η Ερμούπολη, πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι προσβάσιμα με πλοίο από Πειραιά σε περίπου 3.5 ώρες.
Με ενετικές επιρροές και νεοκλασικά αρχοντικά με περίπολοκα σκαλιστά μπαλκόνια, η Ερμούπολη δεν μοιάζει με κανένα άλλο Κυκλαδίτικο νησί. Με την πόλη χτισμένη το 1820, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, η ευημερία του νησιού οφείλεται μέχρι και σήμερα περισσότερο στο εμπόριο παρά στον τουρισμό.
Αλλά η ιστορία της Σύρου βρίσκεται ακόμη πιο πίσω στο παρελθόν. Υπήρξε μια πρώιμη αποικία κατά την Εποχή του Χαλκού όπου έλαβαν χώρα αρκετές εισβολές από διαφορετικά σημεία της Μεσογείου. Από το 1204 μέχρι το 1522 όταν ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα έφυγε, οι Βενετοί πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Ο ένας από τους δύο λόφους που υψώνεται πάνω από το λιμάνι είναι η τοποθεσία για την μεσαιωνική Άνω Σύρο, όπου προβάλει ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου. Επίσης, αλλού, στο ναό της Ανάληψης της Παρθένου φυλάσσεται ο πίνακας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου Ελ Γκρέκο.
Εν μέρει, εξ εξαιτίας της τοποθεσίας της στο Αιγαίο, η Σύρος, και η Ερμούπολη συγκεκριμένα, έχει γίνει περισσότερο αγαπητός προορισμός για τους λάτρεις του καλού φαγητού – παρά το γεγονός ότι το γαστρονομικό κομμάτι δέχεται τα περισσότερα σχόλια – και συναντάμε ουκ ολίγα εστιατόρια με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το San Michali Food & Culture που συνδιάζει μαγειρικές δημιουργίες με πολλή φαντασία εμπνευσμένες από τον σεφ Άρη Καρακατσάνη εναρμονισμένες με τα μαγευτικά θαλασσινά τοπία.
Σύρος, ήλιος, άμμος και θάλασσα.
Παρόλο που η Σύρος δεν είναι γνωστή για τις παραλίες της, υπάρχουν αρκετές στο νησί. Μια από τα πιο αγαπημένες είναι ο Γαλησσάς, ένα παραθαλάσσιο χωριό που απλώνεται στην δυτική πλευρά του νησιού, στο μυχό του ομώνυμου όρμου και παραλία της ομώνυμης κοιλάδας. Για τους λάτρεις του σέρφινγκ η τοποθεσία είναι ιδανική αφού η παραλία φαντάζει σαν την μεγαλύτερη πισίνα στο Αιγαίο. Υπέροχος προορισμός για τις οικογένεις με μικρά παιδιά.
Αλλά αφού η πρωτεύουσα του νησιού είναι τόσο χαρισματική, είναι προτιμότερη η διαμονή στην συνοικία Βαπόρια. Αν υπάρχει διαθεσιμότητα, η κράτηση δωματίου στο ολοκαίνουργιο ξενοδοχείο Αristide Hotel θα αποζημίωνε και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη καθώς υπάρχουν εννιά σουίτες, διακοσμιμένες με αυθεντικά έργα τέχνης, μέσα σε ένα όμορφο ανακαινισμένο νεοκλασικό αρχοντικό. Υπεύθυνη του χώρου είναι η Οάνα Αριστείδη, συγγραφέας (το μυθιστόρημά της Under the Blue σίγουρα θα πρέπει να βρίσκεται στην καλοκαιρινή μας λίστα βιβλίων) και σαν εμένα, ένας ακόμη εραστής του σχετικά ήσυχου νησιού της Σύρου