Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΚυκλάδες (Αμοργός): Και με τη βούλα έχουμε "γαστρονομική κοινότητα"

Κυκλάδες (Αμοργός): Και με τη βούλα έχουμε “γαστρονομική κοινότητα”

|

Γαστρονομική κοινότητα Αμοργού – Τα πρώτα 25 μέλη και τι δήλωσαν Γιώργος Πίττας αλλά και Λευτέρης Καραϊσκος (Δήμαρχος Αμοργού) 

Γαστρονομικές Κοινότητες…  “Είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Πίττα, “Γαστρονομικές Κοινότητες – Γαστρονομικοί Προορισμοί” που εκδόθηκε το 2018. Πρωταγωνιστές της δράσης είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας- μεταποίηση-εστίαση-φιλοξενία), που συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους με απώτερο στόχο η γαστρονομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της εν λόγω περιοχής. Εργαλεία για την υλοποίηση όλων αυτών είναι η έκδοση ψηφιακών και έντυπων οδηγών που οδηγούν τους επισκέπτες στους γαστρονομικούς θησαυρούς κάθε τόπου. 

Και η Αμοργός πρωτοπορεί...   Την Παρασκευή 18 Ιουνίου έγινε συνάντηση στο  Δημαρχείο του νησιού με τους επαγγελματίες γαστρονομίας για να τους ενημερώσει ο Γιώργος Πίττας αλλά και οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου για την πρόοδο του Προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine”.  Ο κος Πίττας έκανε παρουσίασε μίνι ανασκόπηση των δράσεων και παρουσίασε τα πρώτα 25 μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Αμοργού στα οποία θα παρέδωσε τα διπλώματα συμμετοχής. Επιπλέον έκανε σύντομη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της ψηφιακής πλατφόρμας Greekgastronomyguide.gr όπου φιλοξενείται ο ψηφιακός χάρτης του νησιού. 

Στα μέλη της Κοινότητας και στο Δήμο παραδόθηκαν 10.000 έντυποι γαστρονομικοί οδηγοί, που θα διανέμονται στους επισκέπτες της Αμοργού. Ο έντυπος οδηγός, η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την χορηγία του Δήμου, εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο τρόπο την εικόνα και το περιεχόμενο της Γαστρονομίας του νησιού. Μαζί με τον ψηφιακό οδηγό θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας της Αμοργού

Πρωταγωνιστές των Γαστρονομικών Κοινοτήτων είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας- μεταποίηση-εστίαση-φιλοξενία), που συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους με απώτερο στόχο η γαστρονομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της εν λόγω περιοχής.

Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε σχετικά. « Η αγάπη του Γιώργου Πίττα για την Αμοργό και η προβολή της μέσα από τα κείμενα του είναι αναμφισβήτητη. Ο Δήμος Αμοργού στήριξε από την αρχή την ιδέα του για τις Γαστρονομικές Κοινότητες. Είμαι σίγουρος πως ο αριθμός των μελών από τους επαγγελματίες του νησιού θα αυξηθούν. Έχουμε χρέος να προασπίσουμε και να διαδώσουμε την αμοργιανή γαστρονομία και αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από εργαλεία όπως οι έντυποι και ψηφιακοί οδηγοί που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς μας.»


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Κουφονήσια: Δέκα χρόνια ελληνικός ήχος, από τη Νήσο Κέρο στο αύριο του πολιτισμού

Το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων γιορτάζει τη δεκαετία του με ένα οραματικό αφιέρωμα σε 5.000 χρόνια ελληνικής μουσικής

Αεροδρόμια Κυκλάδων: Πτώση στη Σαντορίνη, στασιμότητα στη Μύκονο και ο παράγοντας “Ισραήλ”

Γεωπολιτικές εξελίξεις και διαφοροποιήσεις φέρνουν "ανισόρροπη" σεζόν στα περιφερειακά αεροδρόμια – Η Fraport Greece δίνει τους αριθμούς

Βουρβουριά Νάξου: Εκεί που ο Άγιος Προκόπιος συναντά την πίστη και τη μνήμη

Μια λιτανεία που διασχίζει τον χρόνο – Ο Μητροπολίτης Καλλίνικος, οι κληρικοί της Νάξου και οι άνθρωποι του χωριού τίμησαν τη μνήμη του Αγίου με τρόπο που μόνο οι νησιώτες ξέρουν

Νέο ξενοδοχείο 3 αστέρων στα Κουφονήσια, επένδυση στην περιοχή “Βάρδια”

Η ανάπτυξη συνεχίζεται στα Κουφονήσια με την έγκριση νέας ξενοδοχειακής μονάδας σε έκταση σχεδόν 7 στρεμμάτων – Εγκεκριμένη η οικοδομική άδεια από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Κέα στο προσκήνιο με τον Happy Traveller, Κυριακή 13 Ιουλίου στον ΣΚΑΪ (video)

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η Ηλέκτρα εξερευνούν το νησί της Κέας, σε ένα ταξίδι με φάρους, μονοπάτια, αρχαία και ονειρικά τοπία – Μια τηλεοπτική ωδή στο κυκλαδίτικο νησί των αντιθέσεων (video)

Αθανασούλης: «Η διάσωση των Κούρων δεν διαπραγματεύεται – Η λύση πρέπει να είναι οριστική»

Κινητά ή ακίνητα; Το ΥΠΠΟΑ απαντά στην τοπική κοινωνία της Νάξου, ενώ Φλεριανός, Κορρές και Μαυρογιαννόπουλος επανέρχονται με αιχμές και ερωτήματα

Σημαντική δράση για την προστασία της Ποσειδωνίας στην Κέα

Ο Δήμος Κέας, σε συνεργασία με φορείς και επιστημονικούς οργανισμούς, προχωρά σε πρωτοβουλία βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος στον κόλπο του Αγίου Νικολάου

Μύκονος κατά του τέλους κρουαζιέρας, «Τιμωρητικό και άδικο μέτρο» καταγγέλλει το Λιμενικό Ταμείο

Αίτημα αναστολής του τέλους επιβατών κρουαζιέρας από το Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας – Κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήγμα στην τοπική οικονομία

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Αποκαλύφθηκε σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ στο μεταφορικό ισοδύναμο, έγκαιρη παρέμβαση Παππά έσωσε το Δημόσιο

Χάρη σε διοικητικούς ελέγχους και αποφασιστικές κινήσεις, απετράπη καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ύποπτες αιτήσεις επιχειρήσεων – Η συντριπτική πλειονότητα από την Κρήτη

Blackout στη Χώρα Νάξου τα πρώτα λεπτά της Κυριακής, αντιδράσεις επιχειρηματιών

Στο σκοτάδι για μισή ώρα το κέντρο της τουριστικής ζωής – Αυξάνονται τα παράπονα επαγγελματιών

Γιάννης Πάριος: Το θαλασσινό του ταξίδι με 16 τραγούδια-ανάσα Ελλάδας και καρδιάς (video)

Ο αγαπημένος ερμηνευτής παρουσίασε το νέο του άλμπουμ «Τα Θαλασσινά του Πάριου» με ένα αξέχαστο νησιώτικο γλέντι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, με αναφορές στον πατέρα του, την καταγωγή του και τις ρίζες της μουσικής του πορείας.

Σέριφος: 87χρονη ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις της από την παραλία Συκαμιά

Η άτυχη γυναίκα διακομίστηκε στο Πολυδύναμο Ιατρείο του νησιού, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της – Προανάκριση από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Η Πηγή του Ακεψιμά: Το νερό που “μίλησε” στην ιστορία του νησιού

Ένα ταξίδι στο Φυλλαδάκι, στην ξεχασμένη πέτρινη πηγή του Αγίου Ακεψιμά, μέσα από τη μαρτυρία του Αντώνη Σαλτερή και την ευαισθησία του Γιώργου Καρνέζη.