Γαστρονομική κοινότητα Αμοργού – Τα πρώτα 25 μέλη και τι δήλωσαν Γιώργος Πίττας αλλά και Λευτέρης Καραϊσκος (Δήμαρχος Αμοργού)
Γαστρονομικές Κοινότητες… “Είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται στο βιβλίο του Γιώργου Πίττα, “Γαστρονομικές Κοινότητες – Γαστρονομικοί Προορισμοί” που εκδόθηκε το 2018. Πρωταγωνιστές της δράσης είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας- μεταποίηση-εστίαση-φιλοξενία), που συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους με απώτερο στόχο η γαστρονομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της εν λόγω περιοχής. Εργαλεία για την υλοποίηση όλων αυτών είναι η έκδοση ψηφιακών και έντυπων οδηγών που οδηγούν τους επισκέπτες στους γαστρονομικούς θησαυρούς κάθε τόπου.
Και η Αμοργός πρωτοπορεί... Την Παρασκευή 18 Ιουνίου έγινε συνάντηση στο Δημαρχείο του νησιού με τους επαγγελματίες γαστρονομίας για να τους ενημερώσει ο Γιώργος Πίττας αλλά και οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου για την πρόοδο του Προγράμματος «Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine”. Ο κος Πίττας έκανε παρουσίασε μίνι ανασκόπηση των δράσεων και παρουσίασε τα πρώτα 25 μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας Αμοργού στα οποία θα παρέδωσε τα διπλώματα συμμετοχής. Επιπλέον έκανε σύντομη ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο της ψηφιακής πλατφόρμας Greekgastronomyguide.gr όπου φιλοξενείται ο ψηφιακός χάρτης του νησιού.
Στα μέλη της Κοινότητας και στο Δήμο παραδόθηκαν 10.000 έντυποι γαστρονομικοί οδηγοί, που θα διανέμονται στους επισκέπτες της Αμοργού. Ο έντυπος οδηγός, η έκδοση του οποίου πραγματοποιήθηκε με την χορηγία του Δήμου, εκπροσωπεί κατά τον καλύτερο τρόπο την εικόνα και το περιεχόμενο της Γαστρονομίας του νησιού. Μαζί με τον ψηφιακό οδηγό θα αποτελέσουν ένα εξαιρετικό εργαλείο για την ανάδειξη και προώθηση της γαστρονομικής ταυτότητας της Αμοργού
Πρωταγωνιστές των Γαστρονομικών Κοινοτήτων είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας- μεταποίηση-εστίαση-φιλοξενία), που συνεργάζονται μεταξύ τους με σκοπό την καταγραφή και την ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους με απώτερο στόχο η γαστρονομία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της εν λόγω περιοχής.
Ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος δήλωσε σχετικά. « Η αγάπη του Γιώργου Πίττα για την Αμοργό και η προβολή της μέσα από τα κείμενα του είναι αναμφισβήτητη. Ο Δήμος Αμοργού στήριξε από την αρχή την ιδέα του για τις Γαστρονομικές Κοινότητες. Είμαι σίγουρος πως ο αριθμός των μελών από τους επαγγελματίες του νησιού θα αυξηθούν. Έχουμε χρέος να προασπίσουμε και να διαδώσουμε την αμοργιανή γαστρονομία και αυτό θα υλοποιηθεί μέσα από εργαλεία όπως οι έντυποι και ψηφιακοί οδηγοί που θα βοηθήσουν τους επισκέπτες να ανακαλύψουν και να απολαύσουν τους γαστρονομικούς θησαυρούς μας.»