Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Επιμελητήριο: Το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και ο Βαμβακάρης

Κυκλάδες – Επιμελητήριο: Το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου και ο Βαμβακάρης

|

Από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου 2021 θα πραγματοποιηθεί φέτος το 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» στο νησί της Σύρου – Οι βασικές πληροφορίες για το Φεστιβάλ από το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί στην Σύροτο 5ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη». Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Το φεστιβάλ αποτελεί πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με στόχο τη διατήρηση και προώθηση της λαϊκής μουσικής μας παράδοσης και την ανάδειξή του σε βασικό στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το ρεμπέτικο γεννήθηκε σε δύσκολες εποχές και φέρει μέσα του την έκφραση αυτών των δυσκολιών, με μια ιδιαίτερη αισθητική και ύφος, μαζί με τη δύναμη και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.Σήμερα, κόντρα στις δυσκολίες και τις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε, η λαϊκή μας μουσική παραμένει πιο επίκαιρη και πιο ζωντανή από ποτέ.

Στο φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο συμβολική αλλά και ουσιαστική, έχει η συμμετοχή της Κύπρου που θα ανοίξει το φεστιβάλ με τον Πέτρο Κουλουμή, έναν ερμηνευτή και μουσικό με ξεχωριστή διαδρομή σπουδής και εμπειρίας στη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά γενικότερα της ανατολικής Μεσογείου, με σπουδαίες συνεργασίες και συμπράξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες. Παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής», όπως ο Παναγιώτης Τούντας, ο ΔημήτρηςΣέμσης (Σαλονικιού),ο ΓιάννηςΔραγάτσης, κ.ά.

Η χιλιοτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη έχει την τιμητική της, συμβάλλοντας με τρία σχήματα, τους Γιαρέμ, τα Κατσαμάκια και τις Σερσέ λα φαμ, ενώ τη δεύτερη ημέρα, συμπράττουν η Κύπρος με την Καρδίτσα με το ντουέτο των Δέσποινας Ψαθά και Βαγγέλη Πετρινιώτη. Τα τέσσερα αυτά σχήματα, αποτελούμενα από νέα παιδιά, δίνουν με την παρουσία τους στη φετινή διοργάνωση, έναν αέρα δροσιάς και αισιοδοξίας, που τόσο χρειαζόμαστε.

Την αυλαία θα ρίξουν ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Γιάννης Παπαβασιλείου, ο Γιάννης Νιάρχος, ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του είδους, και η Σεμέλη Παπαβασιλείου με το σχήμα τους, οι οποίοι θα παρουσιάσουν μια γνήσια λαϊκή βραδιά στον Ταρσανά της Σύρου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η διάλεξη- σεμινάριο με θέμα «Δρόμος-Ήχος- Μακάμ στο Ρεμπέτικο, σχέσεις και διαφορές», από τον Κυριάκο Γκουβέντα, με ζωντανή παρουσίαση παραδειγμάτων από τραγούδια του ρεμπέτικου.

Το ρεμπέτικο καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2015, στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO το 2017, ενώ το φεστιβάλ «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» έχει καταχωρηθεί στο Ευρετήριο Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ festivalfinder.eu και έχει λάβει το EFFE LABEL. Το φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Κυκλαδική Εταιρεία Ανάπτυξης (ΚΕΤΑΝ) ΑΜΚΕ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Τη φετινή αφίσα και το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου κοσμούν εικονογραφήσεις των Κωνσταντίνου Σκλαβενίτη και Δημήτρη Κερασίδη, από το graphic novel «Τετράς, η ξακουστή του Πειραιώς» [Γ. Σκαμπαρδώνης – Δ. Κερασίδης, Εκδόσεις Μικρός Ήρως (Νοέμβριος 2020)].

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα μας στο facebook: Φεστιβάλ Ρεμπέτικου

Συνοπτικά το πρόγραμμα

Στο φετινό πρόγραμμα, που θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, συμμετέχουν οι:
– 25 Αυγούστου: Πέτρος Κουλουμής / Petros Kouloumis, παρέα με 3 σολίστες και εξαιρετικούς μουσικούς, ερμηνεύει τραγούδια μερικών από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους της «Σμυρνέικης Σχολής.

– 26 Αυγούστου: Διάλεξη- σεμινάριο με θέμα «Δρόμος-Ήχος- Μακάμ στο Ρεμπέτικο, σχέσεις και διαφορές», από τον Κυριακος Γκουβεντας Συναυλία: Δέσποινα Ψαθά-Vangelis Petriniotis || Γιαρέμ / Yarem

– 27 Αυγούστου: Σερσέ λα φαμ || Κατσαμάκια

– 28 Αυγούστου: Γιάννης Παπαβασιλείου, Γιάννης Νιάρχος, Σεμέλη Παπαβασιλείου

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων. Οι θεατές θα πρέπει να είναι καθήμενοι και να τηρούν τις οδηγίες ασφαλούς παραμονής τους στους χώρους των εκδηλώσεων, που θα τους δίδονται κατά την είσοδό τους σε αυτούς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.