Κυριακή, 14 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Πανελλαδικές: Στο ΣτΕ οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων για την...

Ελλάδα – Πανελλαδικές: Στο ΣτΕ οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων για την ελάχιστη βάση

|

Μαθητές εσπερινών σχολείων ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις μπορεί να ξεκίνησαν σήμερα, όμως θα υπάρχει συνέχεια και σε επίπεδο δικαστικών αιθουσών. Ο λόγος;  Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η πρόβλεψη της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (Νόμος 4777/2021 του υπουργείου Παιδείας) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και η από 13.5.2021 υπουργική απόφαση που καθορίζει τους συντελεστές ελάχιστης βάσης εισαγωγής, ζητούν 49 γονείς μαθητών εσπερινών Λυκείων.

Οι συγκεκριμένοι μαθητές συνήθως εργάζονται τις πρωινές ώρες ή έχουν άλλους οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους που δεν μπορούν να φοιτήσουν στα ημερήσια Λύκεια. Ετσι για αυτούς, όπως λένε οι γονείς, το παλαιό νομοθετικό πλαίσιο έδινε μπόνους στις πανελλαδικές, έτσι ώστε να εισάγονται σε επιπλέον θέσεις σε ποσοστό 1% του γενικού συνόλου των εισακτέων. 

Με την κατάργηση του μπόνους και με την όλη φιλοσοφία του νέου νομοθετικού πλαισίου, όπως λένε, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες εισαγωγής των μαθητών των εσπερινών Λυκείων. Αναφέρουν επίσης ότι οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων από τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν ήδη συμπληρώσει τις δηλώσεις προτιμήσεώς τους στις Σχολές, πριν ακόμη ψηφιστεί ο νόμος 4777/2021.

Να σημειώσουμε ότι δεν είναι η πρώτη τους αντίδραση… Στις 12 Απριλίου είχαν προχωρήσει σε απεργία για το ίδιο θέμα αλλα και για δύο ακόμη... Τότε είχαμε αναφέρει σε δημοσίευμα στο naxospres.gr “Η αρχή έγινε με την απόφαση για την εισαγωγή μεσούσης της σχολικής χρονιάς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) που φέρνει σε δύσκολη θέση τους μαθητών των Εσπερινών Λυκείων σε σχέση με τους μαθητές των ημερήσιων σχολείων. Με τη θέσπιση όμως της ΕΒΕ, ακυρώνονται οι ευνοϊκές διατάξεις για τους μαθητές αυτούς που είχε θεσπίσει η πολιτεία με την εξασφάλιση του 1% των θέσεων των εισακτέων σε κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και έρχεται εξομοίωση των Εσπερινών και Ημερήσιων Λυκείων, ως προς τους όρους εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μάλιστα σε μια από τις δυσκολότερες χρονιές λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Επίσης, το σύνολο σχεδόν των μαθητών στα Εσπερινά Λύκεια έχει αποκλειστεί από την επιδότηση των 200 ευρώ για την αγορά tablets κάτι που σίγουρα δεν είναι δίκαιο καθότι οι μαθητές είναι … μαθητές ανεξαρτήτου ηλικίας ή οικονομικής ικανότητες καθότι ως επί τω πλείστον είναι εργαζόμενοι. Και το 3ο θέμα είναι η διά ζώσης εκπαίδευση. Οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων ζητούν την παράταση των διαδικτυακών μαθημάτων μέχρι να υπάρξει πραγματική ύφεση της πανδημίας… Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι είναι μεγάλοι σε ηλικία, έχουν οικογένειες και είναι δεδομένο ότι σε περίπτωση θετικού κρούσματος όχι μόνο θα κλείσει το τμήμα αλλά θα δημιουργηθούν προβλήματα στην οικογένεια και στην εργασία από τη στγμή που θα χαθούν μεροκάματα, το λιγότερο δέκα… 

Για τους λόγους αυτούς (και έχοντας ως αρωγό την απόφαση του Υπουργείου για παράτααση της εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και Σχολεία δεύτερης Ευκαιρίας) οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων (ανάμεσά τους και οι μαθητές του Εσπερινού ΓΕΛ Νάξου) ζητούν την εξαίρεση από την διά ζώης εκπαίδευσης”.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αναφορά στο Ευρωκοινοβούλιο για την Αμοργό: Αντίδραση σε λιμενικά και οδικά έργα με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Ο Νικόλαος Γαβαλάς, εκ μέρους περιβαλλοντικών συλλόγων και εκατοντάδων πολιτών, καταγγέλλει την καταστροφική επίδραση αναπτυξιακών έργων στην Αμοργό και ζητά παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Santorini Experience 2025: Ντρισμπιώτη, Μάλτση, Παπανικολάου, Ιακωβάκης δίνουν δυναμικό «παρών»

Ολυμπιονίκες και παγκόσμιοι πρωταθλητές στο Santorini Experience 2025

Κόρωνος: Νέα δανειστική βιβλιοθήκη από τον Γιάννη Γερασιμίδη, πολιτιστική «ανάσα» στο χωριό

Μια ακόμη πρωτοβουλία του Γιάννη Γερασιμίδη που συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας του τόπου, με στόχο να φέρει το βιβλίο πιο κοντά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Νάξος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη σε κεντρικό αγωγό ύδρευσης στο ύψος του Λυκείου

Σπασμένος σωλήνας ύδρευσης πλημμύρισε τον δρόμο μπροστά στο ΓΕΛ «Μανώλης Γλέζος». Άμεση κινητοποίηση του Δήμου, αποκατάσταση της ζημιάς σε λίγες ώρες.

40 χρόνια Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με μια μοναδική δημιουργία του Δημήτρη Παπαϊωάννου

Η παράσταση THIS THAT KEEPS ON – a personal archaeology ζωντανεύει για μία μόνο βραδιά στο Ηρώδειο, σηματοδοτώντας το ξεκίνημα της «Μεταμόρφωσης» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Δημοσκόπηση: Πλειοψηφία Βρετανών υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Αυξανόμενη στήριξη καταγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την επιστροφή των Γλυπτών, ενώ ένας στους τρεις ζητά να επαναπατριστούν όλα τα αμφιλεγόμενα εκθέματα.

Τουρκία – Μεγάλη του Γένους Σχολή: Καμία εγγραφή νέων μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες

«Καμπανάκι» για τον ελληνισμό της Πόλης – Συνολικά 302 μαθητές φοιτούν φέτος στα ελληνικά σχολεία Κωνσταντινούπολης και Ίμβρου.

Γαύδος: 578 μετανάστες σε λιγότερο από 24 ώρες – Συναγερμός για τις τοπικές αρχές

Με 9 βάρκες έφτασαν εκατοντάδες μετανάστες στο ακριτικό νησί. Πλέον οι φιλοξενούμενοι στην Αγυιά Χανίων φτάνουν τους 1.139, με τις συνθήκες να χαρακτηρίζονται επικίνδυνες.

Αμοργός: Προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» με μουσική του Έννιο Μορρικόνε

Ο Σύλλογος «Νήσος Αμοργός» σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς τιμούν τον κινηματογράφο με την αριστουργηματική ταινία του Τζουζέπε Τορνατόρε στα Κατάπολα.

Φιλώτι -Εκκλησιαστικό και Λαογραφικό Μουσείο: Στην καρδιά της Νάξου, εκεί όπου οι παραδόσεις ζωντανεύουν

Ανάμεσα στις πλαγιές του Ζα, το κεφαλοχώρι αποκαλύπτει τη γοητεία των Κυκλάδων μέσα από τα σοκάκια, τις γιορτές και το Λαογραφικό του Μουσείο.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

Κωμιακή: «Έφυγε» η «Κούλα του Σταματοβασίλη» που σημάδεψε με την παρουσία της το χωριό

Συγκινητικό αντίο στην Κυριακή Πρεβενιού, από τον Γιώργο Κρητικό μέσα από τα social media

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Νάξος: “Στάση” Σινούκ για παραλαβή ασθενούς από άλλο νησί, πριν αναχωρήσει για Αττική

Το είδαμε κι αυτό... Ελικόπτερο Σινούκ έμεινε στη Νάξο για αρκετά λεπτά περιμένοντας το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ ώστε να παραλάβει άλλο ασθενή και να τον μεταφέρει στην Αττική