Πρόταση για την αυτοχρηματοδότηση των μνημείων του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων – Η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” εξηγεί το σκεπτικό της σχετικά με την θεσμοθέτηση Τέλους Πολιτισμικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς
Πριν από δύο ημέρες αναφερθήκαμε στην κίνηση που έχει κάνει ο Δήμος Μυκόνου για την αναβάθμιση των μνημείων που έχει στο χώρο ευθύνης του με σημείο αναφοράς οικισμό του Κάστρου της Χώρας Μυκόνου εκεί όπου βρίσκεται η Παναγιά Παραπορτιανή, που θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αρχιτεκτονικά και θρησκευτικά μνημεία των Κυκλάδων και του Αιγαίου. Οι δράσεις του Δήμου Μυκόνου γίνονται με δικά του χρήματα – υλοποιείται όπως είναι λογικό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – χωρίς να έχει άγχος για χρηματοδότηση μέσω κάποιου προγράμματος.
Η μαγική λέξη είναι “δικά του χρήματα”… Θα μπορούσαμε αλήθεια να κάνουμε κάτι ανάλογο και στη Νάξο που είναι γεμάτη με σπουδαία μνημεία; Μία σκέψη είναι η “αυτοχρηματοδότηση” των μνημείων με τη θέσπιση ενός εισιτηρίου με το μικρότερο δυνατό αντίτιμο. Πόσες φορές αλήθεια δεν έχουμε σκεφτεί ότι εάν βάζαμε έστω κι ένα ευρώ ως τιμή εισόδου είτε στην Πορτάρα, είτε στα Υρια ή τέλος στο Ναό της Δήμητρας στο Σαγκρί, δεν θα είχαμε χρήματα για έργα αναβάθμισης των μνημείων του νησιού μας; Και με το σκεπτικό μάλιστα, ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πληρώσει ουκ ολίγα χρήματα για μία βόλτα σε μουσεία στο εξωτερικό. Από τα πιο διάσημα (βλ Λούβρο στο Παρίσι ή Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο) έως τα πιο απλά (βλ οικείες στην Φλωρεντία), είναι δεδομένο ότι όλοι σχεδόν έχουμε μάθει να πληρώνουμε για επισκέψεις σε σημαντικούς αρχαιολογικούς (και όχι μόνο) χώρους…
Έρχεται λοιπόν σήμερα, η δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να μας θυμίσει ότι “ Με ικανοποίηση βλέπουμε ότι στον Δήμο Μυκόνου υλοποιείται μία πρόταση που και η Δύναμη Δημιουργίας έχει υποβάλει στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (χωρίς ωστόσο να έχουμε λάβει μέχρι στιγμής κάποια απάντηση). Θεωρούμε ότι αντί να βλέπουμε τα μνημεία να τα τρώει ο χρόνος, οφείλει ο Δήμος να δρα άμεσα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα μπορεί να δώσει ο Νόμος. Πολιτική βούληση, όρεξη και προγραμματισμός χρειάζονται και λύσεις θα βρεθούν”. Λέτε να ήρθε η ώρα;
Η πρότασή όπως έχει υποβληθεί από την δημοτική παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” έχει ως εξής:
Τίτλος: Πρόταση για την εύρεση πόρων για την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων πέραν αυτών που προβλέπονται στη μελέτη.
Και αναλυτικά:
“Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και άλλους Δημόσιους Φορείς, αλλά και τις δωρεές ιδιωτών, ο αριθμός των μνημείων του νησιού που χρήζουν συντήρησης ή/και ανάδειξης είναι τέτοιος, που είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν με τα υφιστάμενα μέσα.
Προτείνουμε την διερεύνηση της δυνατότητας θεσμοθέτησης τέλους πολιτισμικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς. Αυτό το τέλος θα είναι ανεξάρτητο από τυχόν εισιτήρια σε επισκέψιμα μνημεία. Μία πρόταση είναι να είναι πολύ χαμηλό (1-3 ευρώ) και να εισπράττεται από κάθε επισκέπτη ανά κράτηση. Το ποσό θα εισπράττεται και θα αποδίδεται από τις επιχειρήσεις διαμονής και τους ιδιοκτήτες ακινήτων τα οποία διατίθενται για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (bnb).
Δεδομένου ότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών, το ποσό που θα συγκεντρώνεται θα είναι τέτοιο, με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα στον Δήμο, μέσα από τις κατάλληλες προγραμματικές συμβάσεις με τους Φορείς, στους οποίους ανήκει το κάθε μνημείο (Υπ. Πολιτισμού, Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ.α.) να χρηματοδοτεί προγραμματισμένα από αυτούς έργα.
Εξυπακούεται, ότι η υλοποίηση των μελετών που αφορούν ειδικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων θα γίνεται σύμφωνα με την ιεράρχηση που ίδια θέτει. Επίσης θεωρούμε αυτονόητο ότι, ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των μνημείων, αυτή θα πρέπει να παραμένει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου στο οποίο ανήκει.
Με το ποσό αυτό θα μπορούσε επίσης να προσλαμβάνονται εποχικά απόφοιτοι Ιστορίας Αρχαιολογίας και άλλων παρεμφερών σχολών, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται σε μνημεία τα οποία, αν και σημαντικά, δεν ήταν επισκέψιμα μέχρι σήμερα.
Έχουμε την πεποίθηση ότι το τέλος θα είναι πολύ μικρό, έως συμβολικό για τον επισκέπτη, ωστόσο θα είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη των ανωτέρω σκοπών.
Επίσης την ίδια στιγμή που ο επισκέπτης θα το πληρώνει, θα πρέπει να παίρνει πίσω, πλην της απόδειξης και ένα μικρό φυλλάδιο, που θα του εξηγεί τη συμβολή του στην διατήρηση της Πολιτιστικής και Περιβαλλοντικής Κληρονομιάς της Νάξου, ώστε αφ’ ενός να επιθυμήσει να γνωρίσει τα μνημεία, αφ’ ετέρου να νιώσει ότι συμβάλει στη διατήρηση των μνημείων, τα οποία, αν μη τι άλλο, είναι πανανθρώπινα.
# Στη κεντρική φωτογραφία ο Άγιος Γεώργιος στον Πάνω Μαραθό της Κτηματικής Περιφέρειας Κοινότητας Φιλωτίου, ο οποίος έχει συντηρηθεί πριν αρκετά χρόνια με μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού από την Μαρία Μιχαηλίδη, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες, έχοντας, προηγουμένως, μαζί με τον σύζυγό της Μιχάλη Μιχαηλίδη προσφέρει για δεκαετίες ανεκτίμητες υπηρεσίες στη Νάξο”.