Τετάρτη, 16 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΣύρος - Κικίλιας: "Ερχονται" κίνητρα για γιατρούς στα νησιά και ακριτικές περιοχές

Σύρος – Κικίλιας: “Ερχονται” κίνητρα για γιατρούς στα νησιά και ακριτικές περιοχές

|

Κίνητρα για τους ιατρούς των δομών του Ε.Σ.Υ. που θα υπηρετούν στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές, ανακοίνωσε από τη Σύρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας – Τι ανέφερε για την μετατροπή του Νοσοκομείου Σύρου σε ψηφιακό 

Κίνητρα για τους ιατρούς των δομών του Ε.Σ.Υ. που θα υπηρετούν στη νησιωτική Ελλάδα και στις ακριτικές περιοχές, ανακοίνωσε από τη Σύρο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας, το πρόγραμμα κινήτρων θα υλοποιηθεί με νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί εις μακρόν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο Υπουργός Υγείας επισήμανε ότι το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα, φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, εκπαιδευτικά κίνητρα για τις οικογένειες των ιατρών που θα υπηρετούν στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και μοριοδότηση και αναβάθμιση σε ό,τι έχει να κάνει με το βαθμό ενός ιατρού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Με αυτό τον τρόπο, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «θα είναι ελκυστικό για έναν νέο συνάδελφο που τελειώνει την Ιατρική και παίρνει την ειδικότητά του, να πάει σε μια νησιωτική ή σε μια ακριτική περιοχή, να μπορεί να συνυπηρετήσει με τον σύζυγο ή την σύζυγο από το ευρύτερο Δημόσιο ή τον Στρατό, να έχει οικονομικές απολαβές τέτοιες που να μπορεί να ανταπεξέλθει να ζήσει με την οικογένειά του στην Περιφέρεια, να έχει φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις. Και παράλληλα, μετά από ένα χρονικό διάστημα, 5 ή 7 ετών, στο οποίο de facto δεν θα μπορεί να φύγει από το νησί, να διεκδικήσει έναν ανώτερο βαθμό σε ένα Νοσοκομείο ή μια Μονάδα Υγείας σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο».

«Πολλές φορές συζητήθηκε τα προηγούμενα χρόνια μια τέτοια μεταρρύθμιση, υπήρχαν πολλές καλές προθέσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατό ενδεχομένως γιατί όλα αυτά έγιναν αποσπασματικά. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έρθει να ενώσει όλα αυτά με τις σύγχρονες ανάγκες και με μια μορφή ενσωμάτωσης των κινήτρων σε μια πρόταση τέτοια που θα αποτρέψει και το brain drain», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

 Το ψηφιακό Νοσοκομείο 

Ο Υπουργός Υγείας ήταν ομιλητής στην εκδήλωση παρουσίασης του ψηφιακού μετασχηματισμού του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, ενός έργου ύψους 1,6 εκ. ευρώ, που παραδόθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2014-2020 και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο κ. Κικίλιας συνεχάρη τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την ολοκλήρωση του έργου, τονίζοντας τη σημασία της ψηφιακής, ενεργειακής και κτηριακής αναβάθμισης των Νοσοκομείων, που ανακοίνωσε πρόσφατα και υπηρετεί το σχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της νέας εποχής.

Ο μετασχηματισμός του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου σε Πρότυπο Ψηφιακό Νοσοκομείο, επιφέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος, διευκολύνει το έργο των ιατρών, νοσηλευτών και όλου του προσωπικού και αναβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους κατοίκους και στους επισκέπτες των Κυκλάδων.

Οι αλλαγές που υλοποιήθηκαν στις ψηφιακές υποδομές του Γ.Ν. Σύρου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου κέντρου δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, κάλυψη όλων των χώρων του Νοσοκομείου με ασύρματη δικτυακή υποδομή (WiFi) και προμήθεια 160 νέων Η/Υ, 73 εκτυπωτών και 40 tablets για παρακλίνια εξέταση των ασθενών. Επιπλέον, αναπτύχθηκαν συστήματα ηλεκτρονικής διαχείρισης εγγράφων, διαχείρισης προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση των ασθενών και άμεσης, δωρεάν τηλεφωνικής επικοινωνίας με το προσωπικό, οπουδήποτε κι αν βρίσκεται.

Με τις παραπάνω ψηφιακές παρεμβάσεις επιτυγχάνονται ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, μείωση της γραφειοκρατίας με αυτοματοποίηση και απλούστευση των διαδικασιών, εξοικονόμηση πόρων και θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο.

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης Νικόλαο Λειβαδάρα, τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστο Ροϊλό και τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου Μιχάλη Ζουλουφό, μετέβη στο Γ.Ν. Σύρου όπου συνομίλησε με το υγειονομικό προσωπικό και με πολίτες, ενώ επισκέφθηκε και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία εξυπηρετεί 30 ασθενείς και συνεχάρη τη Διοίκηση και το προσωπικό του Νοσοκομείου για την εξαιρετική ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Κώστας Μακεδόνας στη Νάξο: Μια φωνή, μια παρέα, μια βραδιά γεμάτη μουσική (video)

Με την κιθάρα του, την εμπειρία του και συνοδοιπόρο τη Χριστιάνα Γαλιάτσου, υπόσχεται μια αξέχαστη βραδιά μουσικής και συναισθημάτων.

Βόλεϊ: Στην ευρωπαϊκή… σέντρα Φοίνικας Σύρου και ΑΟ Θήρας, οι κληρώσεις του Challenge Cup 2025–26

Οι ομάδες των Κυκλάδων ρίχνονται από την πρώτη φάση της διοργάνωσης – Διπλές ελληνικές μονομαχίες και δύσκολοι αντίπαλοι στην πορεία προς την ευρωπαϊκή διάκριση.

Παραίτηση Γκόκα από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου Πάρου – Αντιπάρου

«Καθαρά προσωπικοί οι λόγοι», δήλωσε ο κ. Γκόκας – Την προεδρία αναλαμβάνει ο Δήμαρχος Πάρου, με δέσμευση για στελέχωση του φορέα.

Τήνος χωρίς πλαστικά: 398 κιλά απορριμμάτων λιγότερα χάρη στην καμπάνια “Plastic Free Greece”

Με εθελοντές, δύτες και αίσθημα ευθύνης, ο Δήμος Τήνου φιλοξένησε τον 4ο σταθμό της εκστρατείας κατά των πλαστικών μιας χρήσης και καθάρισε βυθούς και ακτές.

Η Πάρος τίμησε τη Γαλλική Εθνική Εορτή και την ιστορική φιλία με τη Γαλλία

Σεμνή τελετή στο μνημείο των ναυαγών της φρεγάτας Le Superbe — Παρουσία της Γαλλικής Πρεσβείας και του Δημάρχου Πάρου, η 14η Ιουλίου έγινε ημέρα μνήμης, τιμής και φιλίας.

Λίνφιλντ – Σέλμπουρν: «Μιλάει» η έδρα στον επαναληπτικό του Champions League

Οι Βορειοϊρλανδοί κυνηγούν την ανατροπή και την πρόκριση – Στο 2.42 η νίκη τους, με τη Σέλμπουρν να κρατά μικρό προβάδισμα από το πρώτο ματς.

Γαλλία στον γκρεμό: Ο Μπαϊρού κόβει αργίες και δαπάνες, η Λεπέν καραδοκεί

Μέτρα λιτότητας 43,8 δισ. ευρώ, οργή για την κατάργηση αργιών και απειλή πρότασης μομφής — η Γαλλία σε τροχιά πολιτικής ανατροπής καθώς το χρέος σφίγγει τον κλοιό και η άκρα δεξιά ανεβαίνει.

Θεατρική Ομάδα Κύθνου: “Η μαμά Ρόζα” έρχεται στη Νάξο για να σκορπίσει άφθονο γέλιο!

Μια απολαυστική κωμωδία της θεατρικής ομάδας Κύθνου παρουσιάζεται σε Απείρανθο και Δαμαλά – Διασκευή και σκηνοθεσία από τον Γιώργη Βενετούλια

Συνάντηση της Ένωσης Λιμενικών Ν.Α. Αιγαίου με τον νέο Λιμενάρχη Θήρας Παναγιώτη Βαρελά

Σε άριστο κλίμα η πρώτη επαφή με τον νέο Πλωτάρχη του Λιμεναρχείου Θήρας – Στο επίκεντρο τα προβλήματα του προσωπικού και οι δεσμεύσεις για βελτίωση των συνθηκών

Φιλ. Φόρτωμας: Πράσινο φως για πάνω από 5 εκατ. ευρώ στις Κυκλάδες

19 Δήμοι των Κυκλάδων ενισχύονται από το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΝ και του Πράσινου Ταμείου – Πρόσθετη στήριξη για τους μικρότερους νησιωτικούς Δήμους

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Πέντε «κρυμμένες» παραλίες για ήσυχες (!!!) αποδράσεις

Από τον εξωτικό Πάνορμο μέχρι τη μυστική Χαβάη, ανακαλύψτε πέντε μοναδικές ακτές της Νάξου που προσφέρουν αυθεντική νησιωτική εμπειρία, μακριά από την πολυκοσμία.

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος – Ορφέας Παπαδόπουλος: Από την υποκριτική στο τατουάζ και… στην Παναγία των Παρισίων (video)

Ο γνωστός ηθοποιός και tattoo artist μιλά αποκλειστικά στο Naxospress για την τέχνη, τη ζωή του στη Νάξο, τα παράξενα τατουάζ και τη νέα του θεατρική πρόκληση

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Golden Plates 2025: Ο chef Νίκος Δημητροκάλης και το Dal Professore σε Νάξο και Αττική έκλεψαν τη παράσταση

Με φόντο τη θάλασσα και πρώτη ύλη την αυθεντικότητα, οι Κυκλάδες σάρωσαν στα φετινά βραβεία γαστρονομίας Golden Plates, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις που επιβεβαιώνουν το διεθνές γευστικό αποτύπωμά τους.

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

SeaJets: Το “TERA JET 2” ξεκινά τα δρομολόγια του, πρώτη αναχώρηση από Πειραιά στις 11 Ιουλίου

Το νέο ταχύπλοο της SEAJETS φτάνει Νάξο, Πάρο, Κουφονήσια, Σχοινούσα και Ηρακλειά με διπλή επιστροφή – Αναλυτικό πρόγραμμα του πρώτου δρομολογίου

Νάξος – Κατερίνα Καινούργιου: Ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και η ξακουστή πατάτα στο τραπέζι της

Η παρουσιάστρια περνά τις διακοπές της στο νησί των Κυκλάδων με τον Παναγιώτη Κουτσουμπή, απολαμβάνοντας τα τοπικά εδέσματα, τη γαλήνη του τοπίου και τις συγκινήσεις μετά το φινάλε της σεζόν.