Χωρίς καραντίνα έρχονται οι Γερμανοί .. Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προσέλκυσης επισκεπτών στην Ελλάδα, με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 4 εκατ. (4,026 εκατ.) κατά τη διάρκεια του 2019
Χωρίς υποχρέωση υπαγωγής σε καραντίνα μπορούν να επιστρέφουν από σήμερα στη χώρα τους όσοι Γερμανοί επισκέπτονται την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση εμβολιασμού, πλήρους ανάρρωσης ή αρνητικού τεστ για COVID-19. Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά δεν αφορούν την Ελλάδα και εστιάζονται σε χώρες με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων ή επικίνδυνες μεταλλάξεις. Το Βερολίνο κάνει έτσι ένα πολύ θετικό για την Ελλάδα βήμα, αλλά και για ανταγωνιστές της όπως η Ισπανία, που ανοίγει αύριο επισήμως τα σύνορά της σε όλους τους ξένους ταξιδιώτες υπό ανάλογες προϋποθέσεις.
Η Γερμανία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προσέλκυσης επισκεπτών στην Ελλάδα, με τις αφίξεις να αγγίζουν τα 4 εκατ. (4,026 εκατ.) κατά τη διάρκεια του 2019, που έφεραν ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 2,958 δισεκατομμυρίων στη χώρα. Το 2020, σε συνθήκες πανδημίας, έφθασαν στη χώρα μας 1,526 εκατομμύριο Γερμανοί τουρίστες, που έφεραν ταξιδιωτικές εισπράξεις ύψους 1,13 δισεκατομμυρίου.
Από αύριο Παρασκευή ξεκινούν παράλληλα και οι πτήσεις από τη Γερμανία του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τουριστικού οργανισμού, της γερμανικής TUI AG. Συνολικά η TUI έχει προγραμματίσει περισσότερες από 120 πτήσεις μέχρι τα τέλη Μαΐου, τις οποίες και σχεδιάζει να αυξήσει σε δεύτερο στάδιο.
Η χθεσινή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης αναφέρει συγκεκριμένα πως από σήμερα, Πέμπτη 13 Μαΐου, δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα όσοι ταξιδιώτες επαναπατρίζονται, αρκεί να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, να έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό ή να φέρουν αρνητικό τεστ COVID-19.
Η παραπάνω εξέλιξη είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω του γεγονότος ότι η άλλη μεγάλη αγορά τουριστών για την Ελλάδα, η Βρετανία, έχει χαρακτηρίσει την Ελλάδα, προσωρινά, ως «πορτοκαλί» προορισμό. Κάτι που σημαίνει πως οι επιστρέφοντες στο Ηνωμένο βασίλειο από εδώ θα υποβάλλονται σε καραντίνα. Διαδικασία που αποτελεί αυτονόητα σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους σχεδιασμούς των διακοπών. Η εν λόγω απόφαση του Λονδίνου αναμένεται να αλλάξει καθώς το εμβολιαστικό πρόγραμμα προχωράει και η πανδημία αποκλιμακώνεται, αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου, αναφέρουν πηγές της αγοράς.
Η βρετανική αγορά είναι η δεύτερη σημαντικότερη για τον ελληνικό τουρισμό μετά τη Γερμανία, καθώς από εκεί η χώρα μας προσέλκυσε 3,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες το 2019 και ένα εκατομμύριο πέρυσι, που έφεραν εισπράξεις 2,5 δισ. το 2019 και 749 εκατ. το 2020. Γερμανία και Βρετανία κάλυψαν άλλωστε το 50% αφίξεων και εισπράξεων του τουρισμού το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εφόσον η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην Ελλάδα συνεχιστεί και δεν υπάρξουν απρόοπτα ή απρόσμενες πολιτικές αποφάσεις από τη Βρετανία, όπως και από τη Ρωσία, άλλη μια αγορά υψηλού ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό, Ελληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι πτήσεις τσάρτερ από τη Ρωσία μπορούν να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου, ενώ η άρση της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει σταδιακά μέχρι τα τέλη Ιουνίου.