Στον μεγάλο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται και φέτος το επίκεντρο των εορτασμών της Ζωοδόχου Πηγής στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Αργοκοιλιώτισσας – Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα (Photo)
Οταν κάποιος κάνει αναφορά στην μεγαλύτερη θρησκευτική εορτή της Νάξου, τότε αυτόματα το μυαλό όλων πηγαίνει στην εορτή του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη. Είναι ο πολιούχος άγιος του νησιού (στη πόλη της Νάξου πολιούχος είναι η Παναγία η Χρυσοπολίτισσα)… Και ελέω καλοκαιρινής περιόδου το όλο εορταστικό 24ωρο έχει πανηγυρικό χαρακτήρα… Ομως, όταν μιλάμε για πανναξιακό Προσκύνημα, τότε αυτόματα ο νους ταξιδεύει ψηλά, στα ορεινά και δη στο μοναστήρι της Παναγιάς της Αργοκοιλιώτισσα. Το προσκύνημα που εξιτάρει κάθε Νάξιο εντός κι εκτός του νησιού…
Παρασκευή της Διακαινησίμου – η αυριανή ημέρα δηλαδή – σηματοδοτεί την γιορτή όχι μόνο της Ορεινής Νάξου (το προσκύνημα βρίσκεται τέσσερα περίπου χιλιόμετρα μετά την Κόρωνο στη θέση Αργοκοίλι με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου) αλλά του συνόλου των κατοίκων του νησιού, οι περισσότεροι εκ των οποίων μετακινούνται προς το Ιερό Προσκύνημα με τα πόδια και καλύπτοντας από τη Χώρα την απόσταση των 28 χιλιομέτρων σε περίπου οκτώ ώρες…
Αυτό αναμένεται να γίνει και φέτος… Ηδη οι πρώτοι πιστοί έχουν πάρει το δρόμο για το Αργοκοίλι… Οταν πέσει ο ήλιος είναι δεδομένο ότι θα δούμε ακόμη περισσότερους έστω κι εάν φέτος – όπως και πέρυσι – λόγω των μέτρων προστασίας από την πανδημία, το τυπικό των εορτασμών θα είναι για …λίγους. Μάλιστα, όπως είναι λογικό μην περιμένετε να δείτε περιφορά (λιτανεία) της Ιεράς Εικόνας από τη στιγμή που αυτό απαγορεύεται …
Μάλιστα, πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας και το πρόγραμμα του διήμερου εορτασμού Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα Πέμπτη 6 Μαΐου με την παράκληση προς την Παναγία και κορυφώνονται την Παρασκευή με την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου.
Μάλιστα έχουμε και τρεις ιδιαιτερότητες… Η μία είναι γνωστή από πέρυσι όταν και για πρώτη φορά από το 2010 πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου (και όχι την Παρασκευή της Διακαινησίμου λόγω των σχετικών μέτρων απαγόρευσης που ίσχυαν) η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τον μεγάλο Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής (βλέπετε και τις σχετικές φωτογραφίες) ..
Η δεύτερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι αύριο θα έχουμε χειροτονία διακόνου… Το ιερομονάχου Χριστόφορου ο οποίος και θα αναλάβει το βαρύ καθήκον της κάλυψης αναγκών στις ενορίες που έχει κενές αυτή τη στιγμή η Μητρόπολη Παροναξίας κυρίως στην Ορεινή Νάξο…
Α και την 3η την καταλάβατε. Οπως και πέρυσι δεν θα υπάρξει περιφορά της Ιεράς Εικόνας…
Ποιο είναι το πρόγραμμα του εορτασμού;
Πέμπτη 6 Μαΐου
17:00: Ιερά παράκληση προς την Παναγία
18:30: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και Θείου Κηρύγματος
(τα ξημερώρα έχουμε και την καθιερωμένη Ολονυκτία στον Ιερό Ναό της Παναγίας όπου και βρίσκεται όλο το χρόνο η θαυματουργή εικόνα και μεταφέρεται πριν από την έναρξη της Ιεράς Παράκλησης στον κεντικό Ιερό Ναό για το εορταστικό διήμερο)
Παρασκευή 7 Μαΐου
7:30: Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου. Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας θα τελεστεί χειροτονία διακόνου.
Δρομολόγια λεωφορείων προς το Ιερό Προσκύνημα
Για μία ακόμη χρονιά, τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Νάξου θα εξυπηρετήσουν τους προσκυνητές για τη μετάβαση (και επιστροφή τους) στο Ιερό Προσκύνημα.
Ώρες αναχώρησης λεωφορείων
Δρομολόγιο Α’ γραμμής:
Παρασκευή 7 Μαΐου (ώρα αναχώρησης 07:30): Άγιος Νικόδημος (Χώρα Νάξου)- Γλινάδο – Άγιος Αρσένιος – Τρίποδες – Σαγκρί – Δαμαριώνας – Χαλκί – Φιλώτι – Απείρανθος – Αργοκοίλι
Δρομολόγιο β’ γραμμής:
Παρασκευή 7 Μαΐου (ώρα αναχώρησης 07:30): Άγιος Νικόδημος (Χώρα Νάξου) – Μέλανες – Κορωνοχώρι – Μονή (Αγία Βαρβάρα) – Κυνίδαρος – Κόρωνος (Αργοκοίλι)
Ο τέταρτος Ιερός Ναός
Να σημειώσουμε ότι Η Θεία Λειτουργία πέρυσι (όπως αναφέραμε) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μετά το 2010 στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, στην μεγάλη εκκλησιά… Εκκλησία που ακόμη να ολοκληρωθεί, όμως η μεγαλοπρέπειά της την καθιστά ενδεχομένως και την μεγαλύτερη των Κυκλάδων. Με την ολοκλήρωσή της να αποτελεί όνειρο ζωής για τους κατοίκους της Κορώνου (και όχι μόνο)…
Ουσιαστικά είναι ο 4ος ναός που βρίσκεται στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος… Από την παλαιότερη των εκκλησιών, το Ναό της Παναγίας που φτιάχτηκε το 1851, στη συνέχεια έχουμε στο σημείο εύρεσης της εικόνας (σ.σ. το 1836), τον ναό της Αγίας Άννας που ενσωμάτωσε το φρεάτιο το οποίο οδηγεί στο σπήλαιο, ενώ το 1997 ξεκίνησε η ανέγερση του νέου μεγαλοπρεπή ναού που τιμάται στο ισόγειο ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και έως και πέρυσι αποτελούσε τον Ιερό Ναό όπου τελούνταν η Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής…