Βρετανική εφημερίδα κάνει έρευνα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί στην Ελλάδα μέχρι να φτάσουν να κάνουν τα εμβόλια – Τα παραδείγματα της Υδρας και Αντπάρου
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλλοδαποί που κατοικούν στην Ελλάδα ως προς το να κλείσουν ραντεβού για το εμβόλιο κατά της πανδημίας (Covid 19) κάνει λόγο σε δημοσίευμά του o Guardian.
Ειδικότερα, αναφέρει ότι στην Ύδρα, το νησί που είναι διάσημο για την κοινότητα καλλιτεχνών του, στην οποία κάποτε ανήκε και ο Λέοναρντ Κόεν, οι Βρετανοί περνούν δύσκολα την πανδημία.
Ο Ρότζερ Γκριν, ένας Βρετανός συγγραφέας που κατοικεί στο νησί από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, αναφέρει ότι κάποιοι φοβούνται ακόμη και να βγουν από τα σπίτια τους.
«Δεν μας έλαβαν υπόψη σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού», είπε. «Ξέρω ανθρώπους σαν κι εμένα που είναι άνω των 80 ετών και φοβούνται να βγουν έξω. Δεν μας αρέσει να παραπονιόμαστε, αγαπούμε την Ελλάδα αλλά για τους περισσότερους ξένους, τουλάχιστον εδώ, το σύστημα δεν λειτουργεί».
Η Ύδρα σίγουρα δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα, συνεχίζει ο Guardian. Σε μια χώρα όπου ο εμβολιασμός συνδέεται με τον ΑΜΚΑ, ένας πολύ μεγάλος αριθμός ξένων κατοίκων της χώρας έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Μάλιστα, όπως τονίζει η αρθρογράφος, δεν είναι μόνο ότι επιθυμούν να λάβουν επειγόντως μια δόση του εμβολίου, αλλά και ότι, χωρίς τον ΑΜΚΑ, δεν κατάφεραν καν να φτάσουν σε σημείο να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.
Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να επιλύσει το ζήτημα, μέσω νόμου τον Απρίλιο ο οποίος επιτρέπει σε ξένους κατοίκους της χώρας να αποκτήσουν προσωρινό ΑΜΚΑ – έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό στο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αναφέρει ο Guardian. Ο νόμος αφορά τους μόνιμους κατοίκους και εκείνους που έχουν επιλέξει να περάσουν την πανδημία στην Ελλάδα.
«Δεν λειτουργεί σχεδόν κανένα ΑΜΚΑ που καταχωρήθηκε το 2021 στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό», αναφέρει η Ρεμπέκα Λιμπ, η οποία μετακόμισε στην Ελλάδα από τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του σχεδίου χρυσής βίζας που προσφέρει κατοικία σε αντάλλαγμα για επενδύσεις ακινήτων, σε υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε..
Από το σπίτι της στο Πήλιο, η Λιμπ έχει γίνει η ηγετική φωνή μιας ηχηρής καμπάνιας προκειμένου να «διορθωθεί το λάθος».
Στους τέσσερις μήνες από τότε που η Αθήνα έθεσε σε λειτουργία τη διαδικτυακή πλατφόρμα εμβολιασμών, [η Λιμπ] έχει υποβάλει αναφορά σε αξιωματούχους της Ε.Ε. και έχει επικοινωνήσει με τον διαμεσολαβητή του μπλοκ – αλλά όλοι τους κατέστησαν σαφές ότι είναι στη «διακριτική ευχέρεια» του κάθε κράτους – μέλους να διαθέσουν τα εμβόλια με τον τρόπο που θεωρούν κατάλληλο.
«Εξαιτίας του ακτιβισμού μου και της τάσης μου να λέω πάντα τη γνώμη μου, ο σύζυγός μου κι εγώ δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα και μας εξασφάλισαν προσωρινούς ΑΜΚΑ και ραντεβού για το εμβόλιο», εξηγεί η αναλύτρια ψηφιακών μέσων. «Καθώς ανήκουμε και οι δύο στην ηλικιακή ομάδα που μπορούσε να εμβολιαστεί, δεχτήκαμε υπό τον προϋπόθεση ότι αυτό το προνόμιο δεν θα μου δινόταν σε αντάλλαγμα για να σιωπήσω».
Οι αλλοεθνείς που ζουν στα νησιά του Αιγαίου, τα οποία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των προγραμμάτων μαζικού εμβολιασμού, καθώς και εκείνοι που είναι καταγεγραμμένοι στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της χώρας, δίνουν μια άκρως διαφορετική εικόνα.
Σε νησιά όπως η Αντίπαρος, οι κοινοτικές αρχές έχουν παροτρύνει τους «μη ασφαλισμένους αλλοεθνείς» να πάνε στο τοπικό κέντρο υγείας με τα διαβατήρια ή τις ταυτότητές τους προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο.
Ωστόσο, οι Έλληνες συνταξιούχοι που έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή στο εξωτερικό – και άλλοι που έφυγαν από τη χώρα πιο πρόσφατα αλλά επέστρεψαν για να είναι κοντά στους συγγενείς τους κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης – αναφέρουν ότι κι εκείνοι ότι έχουν μείνει εκτός του σχεδίου εμβολιασμού.
«Για πάνω από είκοσι χρόνια, εργαζόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έτσι δεν είμαι καταγεγραμμένος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης», αναφέρει η Τάλι Χατζάκη, η οποία μπόρεσε να εργαστεί διαδικτυακά για τη βρετανική εταιρεία όπου δουλεύει. «To NHS με έχει ενοχλήσει πολλές φορές για να πάω να κάνω το εμβόλιο αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει μόνο ένα ολόκληρο ταξίδι αλλά και τα έξοδα για δύο καραντίνες. Είμαι με τα χέρια δεμένα».
Όλο και περισσότεροι υπήκοοι της Ε.Ε. επιστρέφουν στις χώρες τους για να κάνουν το εμβόλιο. Με την ελληνική κυβέρνηση να είναι πρόθυμη να προσελκύσει ξένους συνταξιούχους και φοιτητές εκτός Ε.Ε., η Λιμπ αναφέρει ότι ο αριθμός εκείνων που επηρεάζονται από το πρόβλημα δεν είναι στατιστικά αμελητέος.
«Υπάρχουν 70.000 κάτοικοι που έχουν έρθει στην Ελλάδα με το σχέδιο χρυσής βίζας, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι συνταξιούχοι», δήλωσε η ίδια.
«Για να αποκτήσουμε άδεια παραμονής, έπρεπε να έχουμε ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση, αλλά αυτή ήταν η προϋπόθεση, όχι ο ΑΜΚΑ», προσθέτει.
Στο μεταξύ, η προοπτική του ανοίγματος του τουρισμού τον Μάιο τρομάζει τον Ρότζερ Γκριν – και πολλούς άλλους.
«Η ιδέα των μαζικών αφίξεων τουριστών, τη στιγμή που εμείς δεν έχουμε εμβολιαστεί, είναι ειλικρινά τρομακτική», ανέφερε ο ίδιος. «Υπάρχει ένα ολόκληρο δίκτυο ανθρώπων σαν κι εμένα σε όλη την Ελλάδα. Ό,τι και να μην έχουμε κάνει σωστά εγώ και οι άλλοι που δεν είναι στο σύστημα, βρισκόμαστε σε μια πανδημία και αυτό το ζήτημα θα πρέπει να διευθετηθεί καταλλήλως».
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”