Τετάρτη, 6 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΚυκλάδες - Ανάφη: Η επικείμενη φυγή των ΕΛΤΑ φέρνει έντονες αντιδράσεις

Κυκλάδες – Ανάφη: Η επικείμενη φυγή των ΕΛΤΑ φέρνει έντονες αντιδράσεις

|

Η Ανάφη χρειάζεται τη συμπαράστασή μας και «εκτός σεζόν» – Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος 

Η Ανάφη έχει πάρει το όνομά της από το αρχαίο ρήμα αναφαίνω, που σημαίνει φανερώνομαι. Συνδέεται με τους μυθικούς αργοναύτες που θαλασσοδέρνονταν, και μέσα στην απελπισία τους παρακάλεσαν τον θεό Απόλλωνα να τους γλιτώσει. Εκείνος, με έναν σωτήριο κεραυνό, φώτισε τον ορίζοντα μέσα στη νύχτα και φάνηκε το νησί.

Της Μαργαρίτας Πουρνάρα (kathimerini.gr

Για εμάς τους σύγχρονους, η Ανάφη είναι ορατή μόνο το καλοκαίρι. Ωραιότατος τόπος διακοπών, με κρυστάλλινα νερά και καλούς ανθρώπους, που μας φροντίζουν, μας ταΐζουν και μας ανέχονται. Τον χειμώνα όμως –όπως και πολλά άλλα νησάκια– τραβάει τον δικό του γολγοθά, μακριά από τα δικά μας βλέμματα.

Το τελευταίο πρόβλημα που ανεφάνη, όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Ιάκωβος Ρούσσος, «ήταν η κεντρική απόφαση των ΕΛΤΑ να κλείσουν, για λόγους οικονομικών περικοπών, μια σειρά από υποκαταστήματα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ανάμεσα σε αυτά και εκείνο που βρίσκεται στον οικισμό της Ανάφης, καθώς ο μοναδικός υπάλληλος βγαίνει σε εθελουσία. Το ζήτημα δεν είναι μόνον ότι οι κάτοικοι θα χάσουν τη διά ζώσης ταχυδρομική εξυπηρέτηση, αλλά ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο λειτουργεί και ως υποκατάστημα μιας εκ των συστημικών τραπεζών. Ο υπάλληλος εκτελεί και τις δύο εργασίες. Στο εσωτερικό του υπάρχει και μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, που τροφοδοτείται συνεχώς με ρευστό, σε αντίθεση με το άλλο μηχάνημα που υπάρχει στο λιμάνι και χρειάζεται κανονική χρηματαποστολή από την Αθήνα για να μην ξεμένει – κάτι που συμβαίνει συχνά».

Η ανακοίνωση ότι θα κλείσει το υποκατάστημα έχει προκαλέσει –δικαίως– τεράστια αναστάτωση. «Σκεφθείτε γέροντες που δεν έχουν σχέση με το e-banking πόσο θα ταλαιπωρούνται, καθώς η εγγύτερη τράπεζα είναι στη Σαντορίνη, η οποία απέχει μία ώρα με το πλοίο. Και μη φανταστείτε ότι έχουμε καθημερινή σύνδεση. Χώρια ο καιρός, που συχνά δεν μας κάνει το χατίρι». εξηγεί ο δραστήριος δήμαρχος. Μαζί με τους ηλικιωμένους, έχουν θορυβηθεί και οι επιχειρηματίες. Θα δυσχεραίνονται ως προς την παραλαβή προϊόντων που δεν υπάρχουν στο νησί, στην παραλαβή εγγράφων και άλλες εργασίες που σχετίζονται με τη δική τους. Τα ΕΛΤΑ είναι η μοναδική εταιρεία ταχυμεταφοράς που έχει υποκατάστημα εκεί δίχως άλλη έδρα ανταγωνιστικής εταιρείας, μόνο αντιπροσώπων.

Ο δήμαρχος έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να ανακληθεί η απόφαση (σ.σ. το θέμα έφτασε έως τη βουλή μέσω ερώτησης από βουλευτές), χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι στιγμής θετικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι είναι ενήμεροι και έχουν δείξει συμπάθεια στο αίτημα. Στο πλευρό του βρίσκεται και η ένωση τουριστικών επιχειρήσεων του νησιού, έχοντας στείλει δημόσια επιστολή για το θέμα. Σε αυτήν τονίζεται ότι οι Αναφιώτες φορολογούνται όπως οι υπόλοιποι Ελληνες πολίτες, δίχως όμως να έχουν πρόσβαση στα ίδια δημόσια αγαθά. Οσοι αγαπάμε την Ανάφη και τη χαιρόμαστε τα καλοκαίρια, ας της συμπαρασταθούμε και στις δυσκολίες της.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανελλαδικές 2025 – ΓΕΛ Κυκλάδων: Ποσοστά επιτυχίας, βαθμολογίες και το… ρεκόρ της Αμοργού (πίνακες)

62% των υποψηφίων των ΓΕΛ Κυκλάδων πέτυχαν την εισαγωγή τους – Ποιοι αρίστευσαν, πού πέρασαν και ποια σχολεία ξεχώρισαν

Περί Πορτάρας και… ενότητας

Θα ήθελα να δω τη Νάξο να αναλαμβάνει, με υπευθυνότητα, την πρωτοβουλία για το καλό της Πορτάρας.

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς–Πάρος–Νάξος–Κουφονήσια–Κατάπολα για 6 & 13 Αυγούστου

Το “HIGHSPEED 4” θα εκτελέσει τα δρομολόγια του “HELLENIC HIGHSPEED” – Δείτε τις ώρες αναχώρησης και άφιξης

Βασιλική Κατερίνη: «Όταν τραγουδάω στο νησί μου, αυτό χτυπάει στην καρδιά!» (video)

Μια ειλικρινής συζήτηση για την οικογένεια, τη μουσική, τις ρίζες και το μέλλον μέσα από τη συχνότητα της Ραδιοφωνίας Κυκλάδων 101,3.

ΥΠΑ: Σε εξέλιξη οι αναβαθμίσεις σε αεροδρόμια Σύρου, Κυθήρων και Ιωαννίνων

Επιθεωρήσεις από τη Διοίκηση της ΥΠΑ σε κρίσιμες υποδομές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας – Στόχος η αναβάθμιση λειτουργίας, αισθητικής και τουριστικής διασύνδεσης

Γ. Πολυχρονάκος: «Η Δημόσια Υγεία στις Κυκλάδες είναι ο μεγάλος ασθενής»

Καταγγελία από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για τεράστια κενά σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα νησιά – Προειδοποίηση για επιδείνωση το φθινόπωρο

Νάξος – Ο Γιάννης Κασιδάκης στα «Φανάρια»: Ενίσχυση με φόντο το μέλλον

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου υποδέχεται τον 20χρονο forward με εμπειρία και φιλοδοξίες – Χτίζει ομάδα που παίζει, διεκδικεί και εμπνέει!

Συρματόπλεγμα στην Πορτάρα: «Έκνομη ενέργεια» λέει ο Δήμαρχος Νάξου Δ. Λιανός (video)

Αντιδράσεις για την πρόχειρη περίφραξη στο εμβληματικό μνημείο – Τι είπε ο Δήμαρχος στην εκπομπή του OPEN και ποια μέτρα ζητά να ληφθούν άμεσα. (video)

Επίκαιρο ερώτημα αφελούς πολίτη: Ο τουρίστας βεβήλωσε την Πορτάρα; ή, οι αρχαιολόγοι την βεβηλώνουν διαχρονικά;

Εμείς βλέπουμε να εξαφανίζεται όλο  και πιο πολύ, από την αιολική ενέργεια, το κονίαμα της λιθοδομής θεμελίωσης. Μπορεί να μας διαβεβαιώσει η αρχαιολογική υπηρεσία ότι αδίκως ανησυχούμε;

«Νότες του Καλοκαιριού» στο Σαγκρί – Μουσικές διακοπές για παιδιά απόψε στα Δημήτρια

Διαδραστική μουσική εκδήλωση στο πλαίσιο των Θερινών Εργαστηρίων Μουσικής Νάξος 2025 – Από τις κατασκευές μέχρι τα τραγούδια και τα θαλασσινά παιχνίδια!

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Έκτακτο: Συλλήψεις υπευθύνων αρχαιολόγων και μελών της Εφορείας Κυκλάδων για τα πλέγματα στην Πορτάρα

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση προστασίας του μνημείου – Αντιδράσεις και επόμενες κινήσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Η αλήθεια πίσω από μία φωτογραφία – Όταν το χιούμορ δεν φτάνει στην καρδιά της ιστορίας

Μια εικόνα, χίλιες λέξεις… αλλά μερικές φορές οι πιο σημαντικές λέξεις είναι αυτές που δεν ειπώθηκαν.

Κλαυδία και Oge: Ρομαντική βόλτα στα σοκάκια της Νάξου (foto instagram)

Το αγαπημένο ζευγάρι της ελληνικής showbiz απολαμβάνει καλοκαιρινές διακοπές στο κυκλαδονήσι – Πιασμένοι χέρι-χέρι στη βραδινή τους βόλτα

Νάξος – Λιμεναρχείο: Περιορισμοί στη διέλευση οχημάτων στη Χώρα Νάξου, τι αλλάζει 2 και 3 Αυγούστου

Ανακοίνωση του Λιμεναρχείου Νάξου για κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω αυξημένης επιβατικής κίνησης – Ποιοι εξαιρούνται