Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΑμερική: Τα "παπούτσια του σατανά", η NIKE και η μάχη στα δικαστήρια

Αμερική: Τα “παπούτσια του σατανά”, η NIKE και η μάχη στα δικαστήρια

|

H Nike κάνει μήνυση για τα «παπούτσια του Σατανά» με ανθρώπινο αίμα και πεντάλφα – Ζητά να καταστραφούν και τα 666 ζευγάρια τροποποιημένων Nike Air που μεταποίησε και πουλά η κολεκτίβα MSCHF

Διαφημιστικό κόλπο ή αιτία πολέμου σε ένα πεδίο που ενδεχομένως να ανοίξει περιοχές που δεν έχουν άμεση σχέση με τον αθλητισμό; Η εταιρεία αθλητικών παπουτσιών Nike άσκησε μήνυση εναντίον της εταιρείας MSCHF για πώληση μη εξουσιοδοτημένων «παπουτσιών του Σατανά» σε συνεργασία με τον ράπερ Lil Nas X. Η εταιρεία υποδημάτων λέει ότι η MSCHF παραβίασε τα εμπορικά της σήματα πουλώντας προσαρμοσμένα παπούτσια Nike περιορισμένης έκδοσης που φέρεται να τροποποιήθηκαν με μια σταγόνα ανθρώπινου αίματος. Από την ανακοίνωση των «Satan Shoes», όπως ονομάζονται επίσημα, την περασμένη εβδομάδα, η Nike ισχυρίζεται ότι τα παπούτσια έβλαψαν τη φήμη της, «μεταξύ των καταναλωτών που πιστεύουν ότι η Nike υποστηρίζει τον σατανισμό», και ζητεί να καταστραφούν και η MSCHF να καταβάλει οικονομικές αποζημιώσεις.

Το βίντεοκλιπ

Τα «παπούτσια του Σατανά» έχουν έναν ανεστραμμένο σταυρό, ένα πεντάλφα, τις λέξεις «Λουκάς 10:18» και, σύμφωνα με πληροφορίες, μια σταγόνα πραγματικού ανθρώπινου αίματος. Κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας τροποποιημένα Nike Air Max 97, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Nike. Τα παπούτσια έχουν σημειώσει τεράστια επιτυχία, με τα 666 ζευγάρια (σ.σ. το κόστος στα 1018 δολάρια το ζευγάρι) που κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα να έχουν εξαντληθεί σε λιγότερο από ένα λεπτό. Για την δημιουργία της νέας γραμμής υποδημάτων, έξι υπάλληλοι της MSCHF εκτός από τον χρόνο τους προσέφεραν κυριολεκτικά το αίμα τους, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας, ο Daniel Greenberg. Ερωτηθείς από τους New York Times για το πως συνέλεξαν το αίμα, ο Greenberg απάντησε: «ναι, χαχα, δεν το έκαναν επαγγελματίες υγείας, το κάναμε μόνοι μας, λολ». 

Τα προσαρμοσμένα μαύρα και κόκκινα παπούτσια της MSCHF δημιουργήθηκαν και κυκλοφόρησαν τη Δευτέρα για να συμπέσουν με την κυκλοφορία του τελευταίου τραγουδιού του Lil Nas X, με τίτλο «Montero» (Call Me By Your Name). Εχει αναφορές στον Παράδεισο και τον «άρχοντα του σκότους». Στο τραγούδι, ο Lil Nas X, κατά κόσμον Montero Lamar Hill, εμφανίζεται να παίζει κιθάρα στην Εδέμ, όταν παρουσιάζεται στο δέντρο της Γνώσης ο Σατανάς με σώμα φιδιού, με τον οποίον αρχίζει να ερωτοτροπεί στα γρασίδια του Παραδείσου και τα βράχια της Κόλασης.

Το βίντεοκλιπ επιφυλάσσει ένα ελληνικό ρητό, χαραγμένο στο κορμό του δένδρου της Γνώσης  «Λουκάς 10:18» διαβάζει κανείς κοντά στην μύτη του παπουτσιού και στο αντίστοιχο χωρίο της Καινής Διαθήκης: «Είδα τον Διάβολο να πέφτει σαν κεραυνός από τα ουράνια». Αντιδρώντας σαρκαστικά στον σάλο, ο ράπερ ανέβασε ένα βίντεο στο Youtube χθες με τίτλο «Ο Lil Nas X απολογείται για το παπούτσι του Σατανά». Όμως αυτό που ξεκινά ως δήθεν ειλικρινής συγγνώμη κόβεται απότομα δίνοντας την θέση του σε μία από τις πιο ερωτικές στιγμές του βίντεο κλιπ.

Οι αντιδράσεις 

Υποβάλλοντας τη μήνυση, η Nike δήλωσε ότι ούτε εξουσιοδότησε ούτε και ενέκρινε τα «Satan Shoes» και ζήτησε επίσης να απαγορευθεί από το MSCHF να χρησιμοποιεί το σήμα της και να πουλάει τα παπούτσια της. Στην αγωγή, η Nike είπε ότι «η MSCHF και τα μη εξουσιοδοτημένα “παπούτσια του Σατανά” είναι πιθανό να προκαλέσουν σύγχυση και να δημιουργήσουν μια εσφαλμένη σχέση μεταξύ των προϊόντων της MSCHF και της Nike. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ήδη ενδείξεις σημαντικής σύγχυσης και αντιδράσεων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των κλήσεων για μποϊκοτάζ της Nike ως απάντηση στην κυκλοφορία των παπουτσιών της MSCHF».

Εκπρόσωποι της Nike και της MSCHF δεν ανταποκρίθηκαν στις κρούσεις του περιοδικού Rolling Stone για κάποιο σχόλιο. Παρότι ο ράπερ Lil Nas X δεν συγκαταλέγεται στη μηνυτήρια αναφορά, ούτε ο δικηγόρος του μουσικού απάντησε στις ερωτήσεις του περιοδικού.   Ο καθηγητής μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια Stephen J. Hoch σχολίασε σκωπτικά πως ήταν «έξυπνη κίνηση» της MSCHF να φτιάξει μόνο 666 ζευγάρια. «Δεν θα τους μείνει πολύ εμπόρευμα απούλητο». «Είναι στα όρια της φάρσας, όχι ιδιαίτερα καλής. Και η τιμή είναι γελοία».

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κατά το παρελθόν η MSCHF δεν είχε δεχτεί μήνυση από την Nike όταν είχε και πάλι μετατρέψει ζευγάρια Nike Air Max 97 σε «αθλητικά του Ιησού» με αγιασμό και σταυρούς στα κορδόνια 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλοκαίρι 2025: Νέες διεθνείς πτήσεις προς τα νησιά των Κυκλάδων

Κέρκυρα, Πάρος, Μύκονος, Σαντορίνη, Νάξος, Ηράκλειο, Κως και Ζάκυνθος στο επίκεντρο των αεροπορικών προγραμμάτων – Δυναμική παρουσία των Κυκλάδων στις φετινές πτητικές συνδέσεις

ΔΕΔΔΗΕ – Φιλώτι: Προγραμματισμένη αύριο 4ωρη διακοπή ρεύματος

Χωρίς ηλεκτροδότηση για τέσσερις ώρες το χωριό λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Τρία νεκρά θαλάσσια ζώα σε Νάξο και Ηρακλειά, Στην κορυφή της λίστας εκβρασμών το 2025

Ρινοδέλφινο στο Αλυκό, φώκια Monachus monachus στην Ηρακλειά και χελώνα Caretta caretta στην Αγιασσό συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα για το Αιγαίο.

Πάρος Απρίλιος 2025: «Τα ’σπασε» στο λιμάνι, επιβάτες, οχήματα και… οβολός σε ιστορικά ρεκόρ

Οι αριθμοί μίλησαν, τα μηχανάκια έσπασαν φρένα και τα στατιστικά μας τρέχουν ιδρωμένα να προλάβουν την κίνηση – Χαμός στο λιμάνι και στα ταμεία.

Υπουργείο Ναυτιλίας: Μειώσεις έως 32% στα ακτοπλοϊκά και 40 εκατ. ευρώ μεταφορικό ισοδύναμο για τους νησιώτες

Ο Υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των νησιωτών και της μεσαίας τάξης, με αιχμή τη μείωση των λιμενικών τελών και τη συγκράτηση των ακτοπλοϊκών τιμών.

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

EKO Rally Acropolis 2024: Με εκκίνηση από το Καλλιμάρμαρο και φόντο την Ακρόπολη

Στις 26 Ιουνίου, η Αθήνα μεταμορφώνεται για την υπερειδική του ιστορικού αγώνα – Στη συνέχεια, το Ράλλυ ταξιδεύει σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, με νέα διαδρομή στο Δίστομο και φινάλε στο Σμόκοβο και τον Ταρζάν.

Χωρίς παιδίατρο η Ίος. Το ΠΑΣΟΚ – μέσω της Νάντια Σαλτερή – φέρνει το ζήτημα στη Βουλή

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ και Δικηγόρος Νάξου Νάντια Σαλτερή ζητά άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας μετά την παραίτηση του μοναδικού παιδιάτρου του νησιού για λόγους επαγγελματικής αξιοπρέπειας.

Γιορτή πολιτισμού στην Απείρανθο: Με επιτυχία η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στα Δημοτικά Μουσεία

Με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή μικρών και μεγάλων, τα Δημοτικά Μουσεία Απειράνθου τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με πρωτοποριακές δράσεις και βιωματικά εργαστήρια που συνέδεσαν επιστήμη, πολιτισμό και τεχνολογία.

Κέα: Η βρετανική Express αναδεικνύει το νησί ως «εναλλακτικό στολίδι» των Κυκλάδων

Με δημοσίευμα στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Express, η Κέα προβάλλεται ως αυθεντικός και ήρεμος προορισμός, ιδανικός για Βρετανούς ταξιδιώτες που αναζητούν την πραγματική Ελλάδα.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.