Τρίτη, 29 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΠΝΑΙ - Χατζημάρκος: "Ας σκεφτούμε όλοι σιωπηρά τι ήταν η Επανάσταση του...

ΠΝΑΙ – Χατζημάρκος: “Ας σκεφτούμε όλοι σιωπηρά τι ήταν η Επανάσταση του 1821”

|

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

«Στην Επανάσταση του 1821 “διαβάζουμε” σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υπέρβαση από τη φθορά»

Με τα λόγια αυτά ξεκινάει το μήνυμα του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

“Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του Ελληνικού Γένους για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, είναι μια επέτειος ορόσημο σε μια συγκυρία  εντελώς ακατάλληλη για ένα εορτασμό αντάξιο της σημασίας της. Βρίσκει όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη σε έναν διαρκή αγώνα για να ανακτήσει την ελευθερία που στερήθηκε από έναν αόρατο εχθρό.

Για τους ίδιους λόγους όμως  είναι και η καταλληλότερη για εσωτερικό αναστοχασμό και ανασκόπηση. Ας σκεφτούμε όλοι σιωπηρά τι ήταν η Επανάσταση του 1821 και την απόσταση που έχουμε διανύσει αυτά τα διακόσια χρόνια.

Η Ελλάδα υπήρξε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο που δημιουργήθηκε αποκοπτόμενο από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτό ήταν μια μεγάλη τομή απέναντι σε μια    αυτοκρατορία που, μέχρι τότε, έχανε δύσκολα. Μέχρι που ένα μικρό τμήμα της-στην αρχή- επαναστάτησε και έγινε ανεξάρτητο κράτος. Ένα γεγονός που πυροδότησε, από τη μικρή αλλά ανεξάρτητη Ελλάδα, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια κατά το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Οι Έλληνες παρότι «δεσποζόμενοι» υπερείχαν και προόδευαν, ενώ οι Τούρκοι, παρότι «δεσπόζοντες» παρέμεναν στάσιμοι.    Η αυτοπεποίθηση που είχαν αποκτήσει οι Έλληνες χάρη στις επιδόσεις τους στα γράμματα, στο εμπόριο, στις τέχνες  τους οδήγησε στην απόφαση να κάνουν την Επανάσταση και στην πίστη ότι θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με επιτυχία.

Στην Επανάσταση του 1821 «διαβάζουμε» σήμερα το μήνυμα της Υπέρβασης. Την υπέρβαση του φόβου, της υποτέλειας, του τέλματος, της απραξίας. Την υπέρβαση από τη φθορά.

Απευθυνόμενος ειδικά στους νέους μας, τέτοιες ημερομηνίες-σύμβολα μπορούν πραγματικά να σηματοδοτήσουν μια τομή και ταυτόχρονα μια σύνδεση με το παρελθόν. Και με ένα στίχο του Παλαμά, τους παροτρύνω να μεθύσουν με τ’ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα. Το κρασί της προόδου και της υπέρβασης.

Η συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, αποτελεί το εφαλτήριο για το άλμα προς το μέλλον, για τη φυγή μας προς τα εμπρός. Το μήνυμα για τα 200 χρόνια Ελλάδα μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, αλλά ο προορισμός του είναι ακάθεκτα μπροστά, στο μέλλον.

Στην ανάκαμψη. Στην πρόοδο. Στην ευημερία. Αυτή θα είναι η Ελλάδα του αύριο”.


 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σημαντικές παρεμβάσεις στα γήπεδα Φιλωτίου και Αγερσανίου – Έτοιμα για τη νέα σεζόν

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης στους συνθετικούς χλοοτάπητες – Έρχεται και νέα περίφραξη στο Φιλώτι

Η Σαντορινιά κυρία της μουσικής στη Μάνη: Ένα ταξίδι με τη Μαρίζα Κωχ

Μια μουσική συνάντηση καρδιάς με τη Σαντορινιά δημιουργό, γεμάτη τραγούδια, παραδόσεις και μνήμες από όλη την Ελλάδα.

Από τα πεύκα στο… τσιμέντο: Η περιβαλλοντική κατάρρευση των νησιών μας σε 30 χρόνια

Μέσα σε τρεις δεκαετίες, το Αιγαίο έχασε πάνω από 138.000 στρέμματα δάσους και απέκτησε 85.000 στρέμματα δόμησης – δραματικά ευρήματα για την αστικοποίηση, τη βιοποικιλότητα και το μέλλον του τουρισμού

Ποιος είναι ο άνθρωπος που καθαρίζει κάθε μέρα, εδώ και 20 χρόνια τη γειτονιά του

Ο “αθόρυβος ήρωας” μιας γειτονιάς στο Ηράκλειο που δίνει μάθημα πολιτισμού με τις πράξεις του.

Ορεινός Αξώτης: «Δούλες» της ξενιτιάς, η σκοτεινή πορεία των Ναξιωτισσών κοριτσιών προς την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη

Μια άγνωστη, σκληρή ιστορία: Από τις ελπίδες για δουλειά και πρόοδο, στις εξαφανίσεις, τις αρπαγές και τα δίκτυα εκμετάλλευσης – μέσα από αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του 1902.

World Travel Awards: Ποια είναι η Ευρωπαϊκή πόλη που αναδείχθηκε για 2η χρονιά κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός

Ξεπέρασε το Παρίσι, τη Λισαβόνα και την Αθήνα, χάρη στην πολιτιστική της ενέργεια, την αρχιτεκτονική της και τα θρυλικά φεστιβάλ της.

Φορολογικές Υποχρεώσεις Ιουλίου: Η «τελευταία προθεσμία» χτυπά στις 31 του μήνα

Εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ρυθμίσεις και εκπτώσεις: Όλα όσα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι μέχρι το τέλος Ιουλίου, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Μηλώσια 2025: Το Φιλώτι τιμά με σεβασμό τη Μαριάνθη Βασιλάκη

Μια συγκινητική αθλητική εκδήλωση γεμάτη ενέργεια, μνήμη και συμμετοχή, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου – Παρασκευή 1 Αυγούστου 2025.

8 Καλοκαίρια φεστιβάλ Στρογγύλη: Η τέχνη απλώνεται στη Σαντορίνη

Αγαπημένοι καλλιτέχνες, συγκινητικά αφιερώματα, γέλιο και μουσικές βραδιές σε όλο το νησί – με ελεύθερη είσοδο για όλους

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινό με χόρτα τσιγαριαστά

Με χοιρινό μπούτι, μυρωδικά και μπόλικα άγρια χόρτα φτιάχνουμε αυτό το αξέχαστο τσιγαριαστό.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Ανυπόφορη η “ανάσα” στις Κυκλάδες, ο καύσωνας “έγραψε” 40 βαθμούς στη Μέση της Νάξου (!!!)

Ακραίες θερμοκρασίες σάρωσαν το Αιγαίο: 40άρια σε Μέση Νάξου, Δαμαριώνα, Κουφονήσια – Πνιγηρές συνθήκες ακόμα και στις πιο δροσερές νησιωτικές ανάσες

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Νάξος: Παραίτηση Φλεριανού από τη θέση του Αντιδημάρχου Ισότητας, ποιους λόγους επικαλείται (έγγραφο παραίτησης)

Ο Βασίλης Φλεριανός παραιτήθηκε από την προεδρία της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας, επικαλούμενος αντικειμενική αδυναμία άσκησης των καθηκόντων του – Συζητείται η αντικατάστασή του στο σημερινό (23/07) Δημοτικό Συμβούλιο.

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»