Θέλεις διακοπές στο εξωτερικό; Τσουχτερό πρόστιμο ύψους 5.000 λιρών για όσους ταξιδέψουν εκτός Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς σοβαρό λόγο (υγείας, εργασίας, σπουδών κ.α.) έως και τις 30 Ιουνίου προβλέπει κυβερνητικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων την Πέμπτη και να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη Δευτέρα.
«Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι βλέπουμε το τρίτο κύμα να εντείνεται σε κάποια τμήματα της Ευρώπης», δήλωσε το πρωί ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ. «Βλέπουμε επίσης κάποια παραλλαγμένα στελέχη και είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε τη πρόοδο που καταφέραμε να σημειώσουμε εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο»… Τ
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Times, η κυβέρνηση Τζόνσον εξετάζει ένα σύστημα τύπου «φανάρι» για τα ταξίδια στο εξωτερικό, που θα αφορά στην επιβολή καραντίνας σε όσους επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ωστόσο, αναφέρεται, «είναι απίθανο πολλοί προορισμοί διακοπών να χαρακτηριστούν “πράσινοι” έως τα τέλη του καλοκαιριού, εξαιτίας των αργών ρυθμών στα προγράμματα εμβολιασμών στην Ευρώπη». Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η δημοσιοποίηση έκθεσης από την αρμόδια ομάδα εργασίας της βρετανικής κυβέρνησης για την προοπτική θερινών διακοπών στο εξωτερικό.
Πάντως, θεωρείται ήδη πιθανή μία χρονική μετάθεση μετά τις 17 Μαΐου, που είχε αρχικά ορίσει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ως τη νωρίτερη ημερομηνία που θα μπορούσε να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια αναψυχής. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου οδήγησαν τις μετοχές ταξιδιωτικών πρακτορείων και αεροπορικών εταιριών σε πτώση, μεταξύ 3% και 4%.
Τα νέα, υπό εξέταση μέτρα του Λονδίνου έρχονται την ώρα που έχει ανοίξει νέο μέτωπο με την Ε.Ε., ως προς την προοπτική απαγόρευσης των εξαγωγών εμβολίων, που παρασκευάζονται στην ηπειρωτική Ευρώπη, στη Βρετανία
Τι προβλέπεται για τα ταξίδια στο εξωτερικό
Όσον αφορά τα ταξίδια στο εξωτερικό, η νέα νομοθεσία ορίζει ότι κανείς δεν μπορεί να εγκαταλείψει την Αγγλία για να ταξιδέψει σε προορισμό εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς σοβαρό λόγο.
Πρόστιμα ύψους 5.000 λιρών μπορούν να επιβληθούν σε όσους παραβιάζουν αυτόν τον κανόνα. Τα άσκοπα ταξίδια στο εξωτερικό θεωρούνταν ήδη παράτυπα, ωστόσο η συγκεκριμένη ποινή αποτελεί νέο μέτρο.
Παράλληλα, μπορεί να επιβληθεί προειδοποιητική ποινή ύψους 200 λιρών (περίπου 230 ευρώ) σε όσους δεν συμπληρώσουν το απαιτούμενο έντυπο δήλωσης ταξιδιού, το οποίο περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία και τους λόγους του ταξιδιού, για όσους εγκαταλείπουν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις από την απαγόρευση, οι οποίες περιλαμβάνουν ταξίδια για: Εργασία. Σπουδές. Νομικές υποχρεώσεις ή εκλογές. Μετακόμιση, πώληση ή ενοικίαση ακινήτου. Λόγοι παιδικής μέριμνας ή για να είναι κανείς παρών κατά τη γέννηση παιδιού. Επίσκεψη σε συγγενή ή στενό φίλο του οποίου η υγεία βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Κηδεία. Παρουσία σε γαμήλια τελετή στενού συγγενή. Ιατρικά ραντεβού. Αποφυγή κινδύνου τραυματισμού. Η απαγόρευση δεν ισχύει για όσους ταξιδεύουν στην περιοχή των Νησιών της Μάγχης, της Νήσου Μαν και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας – εκτός εάν αυτός δεν είναι ο τελικός προορισμός.
Ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ανακοινωθεί τι θα γίνει στις διακοπές. «Το νωρίτερο ως ημερομηνία που μπορούμε να επιτρέψουμε τα διεθνή ταξίδια… είναι η 17η Μαΐου. Αυτό δεν έχει αλλάξει», δήλωσε ο κ. Χάνκοκ στο Sky News.
Τι προβλέπεται για τις διαδηλώσεις
Οι διαδηλώσεις θα θεωρούνται επιτρεπόμενη εξαίρεση από την απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων, υπό την προϋπόθεση ότι «διοργανώνονται από μια επιχείρηση, ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα, έναν δημόσιο οργανισμό ή έναν πολιτικό οργανισμό».
Οι διοργανωτές θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν τις «απαιτούμενες προφυλάξεις σε σχέση με τη συγκέντρωση» – πιθανώς εξασφαλίζοντας πως οι συγκεντρωμένοι φορούν μάσκες και τηρούν αποστάσεις.
Είχε προηγηθεί επιστολή βουλευτών, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν είναι αποδεκτό να θεωρούνται παράνομοι όσοι συμμετέχουν σε μια διαμαρτυρία.
Με πληροφορίες από Sky News, Reuters