Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - lockdown: Αναζητώντας ...βαλβίδες αποσυμπίεσης (!!!)

Ελλάδα – lockdown: Αναζητώντας …βαλβίδες αποσυμπίεσης (!!!)

|

Ολα στον αέρα 24 ώρες πριν από τις ανακοινώσεις – Τα σενάρια και οι αντιδράσεις από τους ειδικούς που όμως έχουν διαφορετική προσέγγιση

Με βάση τα χθεσινά δεδομένα – τα 3500 νέα κρούσματα, τους 630 διασωληνωμένους – κανείς δεν θα μιλούσε για άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι όμως, η Κυβέρνηση, όχι μόνο το συζητάει αλλά οδεύει και προς «κλείδωμα» προσαρμογών στο πλέγμα των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης των ειδικών, που θα παραδώσουν τις τελικές τους εισηγήσεις στην κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, πάντως, διαφορετικές οπτικές για τις επόμενες κινήσεις της χώρας, καταγράφονται εντός της επιστημονικής κοινότητας, με κάποιους εκ των ειδικών να τάσσονται κατά οποιασδήποτε χαλάρωσης, ενώ άλλες απόψεις συγκλίνουν προς την άμεση αλλαγή του υπάρχοντος μίγματος.

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση της Πέμπτης, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε «πως λαμβάνεται σοβαρά υπόψη η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία και αναζητούνται βαλβίδες αποσυμπίεσης που μπορεί να ενεργοποιηθούν σ’ έναν κοντινό ορίζοντα, πάντοτε βέβαια με κανόνες και αυξημένη προσοχή».

Σενάρια

Υπό αυτό το πρίσμα, πληροφορίες αναφέρουν πως η εισήγηση των λοιμωξιολόγων θα αφορά μικρές αλλαγές στο υπάρχον πλαίσιο:

Το πιθανότερο σενάριο είναι να μετατοπιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 στις 9 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα, ενώ θα εξεταστεί το ωράριο για την υπόλοιπη εβδομάδα.

Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει εισήγηση να επιτραπεί η μετακίνηση με αυτοκίνητο για τον κωδικό 6 στο 13033.

Παράλληλα, όσον αφορά τα καταστήματα, η πιθανότερη εκδοχή αφορά εισήγηση για άνοιγμα κομμωτηρίων και καταστημάτων περιποίησης νυχιών από την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου.

Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης και το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, το οποίο, ωστόσο θεωρείται λιγότερο πιθανό σενάριο.

 

Προβληματισμός και διαφωνίες από τους ειδικούς

Την ίδια ώρα, πάντως, το σύνθετο «σταυροδρόμι» των μέτρων αποτυπώνουν και οι τοποθετήσεις επιστημόνων, καθώς καταγράφονται διαφορετικές οπτικές για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, την ώρα που το Σύστημα Υγείας βρίσκεται στην κορύφωση της πίεσης από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστήριξε πως είναι αναγκαίος ένας ακόμη μήνας lockdown. Σύμφωνα με τον καθηγητή, για σταθεροποίηση και αποκλιμάκωση της κατάστασης «θα χρειαστούν πραγματικά εβδομάδες με τουλάχιστον τήρηση των υπαρχόντων μέτρων, η οποία εντούτοις δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην στόχευση των μέτρων, λέγοντας πως «θεωρώ ότι δεν στοχεύουμε εκεί που γίνεται η κύρια διασπορά, δηλαδή στους χώρους δουλειάς και στα ΜΜΜ». Προσέθεσε δε πως πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ στους χώρους εργασίας αλλά και περαιτέρω εφαρμογή του συστήματος τηλεργασίας.

Κατηγορηματικά αντίθετος σε βήματα χαλάρωσης ήταν και ο γιατρος – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ. «Πρέπει να κάνουμε υπομονή μερικές βδομάδες ακόμα. Μέχρι τον Απρίλη, με τα ίδια μέτρα. Καραντίνα και εμβολιασμοί όσο γίνεται περισσότερο. Λέω όχι στο άνοιγμα. Στην κορυφή του κύματος το άνοιγμα είναι αυτοκτονία», είχε τονίσει μεταξύ άλλων.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των μικρών εμπορικών μαγαζιών (καφέ, καταστήματα, εστιατόρια) με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και χωρίς ραντεβού στις μικρές.

Παρότι προειδοποίησε για νέα αύξηση των κρουσμάτων στο αμέσως επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα».

Εξωτερικοί χώροι ανοιχτοί

Εκκληση για άνοιγμα των εξωτερικών χώρων, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί όλες οι δραστηριότητες, απηύθυνε χθες, από την πλευρά του, με ανάρτησή του, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Η μόνη λύση είναι μεταφορά όλων των πολιτών και των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ! Σχολεία, εργασία, κοινωνικές επαφές, λιανικό εμπόριο έξω η σε συνεχώς αεριζόμενους χώρους με ανοιχτά παράθυρα. Ανοίξτε την εστίαση έξω. Επίσης, αναστολή όλων των απαγορεύσεων μετακινήσεων ώστε ο κόσμος να μοιραστεί σε πάρκα για αναψυχή και άθληση. Τέλος βάλτε υποδομές σε πάρκα (μικροπωλητές με φαγητό, καφέ κτλ) ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να μείνει πολλή ώρα έξω σε πάρκα. Φορέστε πουλόβερ, μπουφάν, παλτό, ρούχα του σκι και ό,τι άλλο χρειάζεται για να αντέξετε το κρύο. Και φυσικά μάσκα παντού και πάντα! Δε βλέπω άλλη λύση».

Πιο «ριζοσπαστική» ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Γιάννη Ιωαννίδη, που τάχθηκε υπέρ της άρσης του lockdown, υποστηρίζοντας ότι «αυξάνει τα κρούσματα, γιατί αυξάνεται ενδοοικογενειακά η μετάδοση, καθώς περιορίζεται η δυνατότητά μας να κινηθούμε σε εξωτερικούς χώρους».

Μπορούν να γίνουν κάποια πράγματα, αλλά είναι αργά και δεν μπορούν να περισωθούν όσα θα θέλαμε. Το επιδημικό κύμα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη και τώρα περνάει από την Αττική. Πρέπει να γίνει άρση του lockdown, να κρατήσουμε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης με αποσυμφόρηση και των ΜΜΜ, απελευθέρωση των εξωτερικών χώρων όπως πλατείες, στάδια, πάρκα, όπου κάποιος μπορεί να κινηθεί, να αθληθεί να περπατήσει. Η εστίαση μπορεί να ανοίξει κατά τη γνώμη μου. Στην Καλιφόρνια έχουμε ανοιχτή εστίαση, κινηματογράφους, μουσεία. Θέλει προσοχή στις αποστάσεις και τις μάσκες».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Έκτακτο δρομολόγιο του “HIGHSPEED 4” για την Αμοργό στις 15 Σεπτεμβρίου

Ενημέρωση για έκτακτο δρομολόγιο από τον δήμο Αμοργού

Minoan Lines: Δύο νέα πλοία στη γραμμή Ηράκλειο–Μήλος–Πειραιάς μέχρι το 2028

«Στολίδια για το Ηράκλειο» τα χαρακτήρισε ο διευθύνων σύμβουλος Λουκάς Σιγάλας – Στόχος η αύξηση της επιβατικής κίνησης και η πράσινη μετάβαση στη ναυτιλία

“Μια βραδιά κάτω από την ελιά 2025”: Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ Νάξου συνδέει γαστρονομία, μουσική και παράδοση (αφίσα)

Το 4ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Μια βραδιά κάτω από την ελιά» (1–3 Οκτωβρίου 2025) στη Νάξο συνδυάζει γαστρονομία, μουσική και παράδοση με διεθνείς σεφ και τον Μανώλη Μητσιά.

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

«Τι είναι αγάπη;» – Διαδραστικές μουσικοθεατρικές παραστάσεις στη Νάξο

Η Κατερίνα Γαβαλά και η θεατρική ομάδα Φ.Α.Κ.Α. φέρνουν στη σκηνή του Ιάκωβου Καμπανέλλη μια εμπειρία καρδιάς

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας