Δευτέρα, 23 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΓαλλία: Με ...βραχιολάκι ο Σαρκοζί λόγω καταδίκης

Γαλλία: Με …βραχιολάκι ο Σαρκοζί λόγω καταδίκης

|

Νικολά – Σαρκοζί (πρόεδρος της Γαλλίας): Εκτός φυλακής αλλά με «βραχιολάκι» σε κατ’ οίκον περιορισμό για έναν χρόνο – Τι δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφασης

Αυτά συμβαίνουν στη Γαλλία.. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί καταδικάστηκε χθες σε τριετή φυλάκιση, εκ των οποίων ο ένας χρόνος χωρίς αναστολή, για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Σε περίπτωση που η ποινή επιβεβαιωθεί στο εφετείο, ο συντηρητικός πρόεδρος που συνέδεσε το όνομά του με την ελληνική κρίση χρέους, θα εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον, με βραχιόλι ηλεκτρονικής επιτήρησης.

Ο Σαρκοζί καταδικάστηκε από κοινού με τον δικηγόρο του Τιερί Ερτσόγκ και τον δικαστή Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, σε μια υπόθεση που βαφτίστηκε «Πολ Μπισμούτ» από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Ερτσόγκ στις συνεννοήσεις του με τον δικαστή για υποθέσεις που ενδιέφεραν τον Σαρκοζί. Οι συνομιλίες υπεκλάπησαν το 2014 και χρησιμοποιήθηκαν ως πειστήρια παρότι η πλευρά Σαρκοζί ζητούσε να μη γίνουν αποδεκτές. Ο πρώην πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι αθώος και κάνει λόγο για «κυνήγι μαγισσών».

«Ελα, Τιερί μου, να του πεις ότι θα παρέμβω, το μεσημέρι έχω ραντεβού με τον υπουργό» ακούγεται να λέει ο Σαρκοζί σε μία από τις συνομιλίες όπου αναφερόταν στα ανταλλάγματα τα οποία θα λάμβανε ο δικαστής. Πιο συγκεκριμένα, ο δικαστής επρόκειτο να ενημερώσει τον Σαρκοζί για τις έρευνες της εισαγγελίας οικονομικού εγκλήματος εις βάρος του και να ανταμειφθεί με ευμενή μετάθεση στο ηλιόλουστο Μονακό.  Η υπόθεση, για τη διερεύνηση της οποίας ενδιαφερόταν ο Σαρκοζί, αφορούσε τη διαδρομή του πολιτικού χρήματος που είχε δωρίσει η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας, Λιλιάν Μπετανκούρ, το 2007.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι σύναψαν ένα «σύμφωνο διαφθοράς», αλλά δεν επέβαλε τις ποινές που ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, δηλαδή τέσσερα χρόνια φυλάκισης, τα δύο χωρίς αναστολή, και στους τρεις, κρίνοντας ότι η προεδρική εικόνα έχει αμαυρωθεί από την υπόθεση αυτή «με καταστροφικές συνέπειες».

Ο Νικολά Σαρκοζί θα αντιμετωπίσει και πάλι την γαλλική δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου, στην εκδίκαση της υπόθεσης Bygmalion, σχετικά με τις δαπάνες της προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2012. «Ο Σαρκοζί εκμεταλλεύθηκε τη θέση του ως πρώην πρόεδρος της Γαλλίας» σημείωσε η δικαστής Κριστίν Μέε, ανακοινώνοντας την απόφαση.

Ανέκφραστος

Ο Σαρκοζί, άκουσε την ετυμηγορία όρθιος ενώπιον των δικαστών, ανέκφραστος και δεν έκανε καμία δήλωση κατά την έξοδό του από το δικαστήριο. Η δικηγόρος του, Ζακλίν Λαφόντ, μίλησε λίγο αργότερα στο τηλεοπτικό κανάλι BFMTV για να ανακοινώσει ότι θα ασκήσει έφεση στην «υπερβολικά αυστηρή» και «παντελώς αβάσιμη και αδικαιολόγητη» απόφαση. Ο πρώην πρόεδρος είναι «ψύχραιμος και αποφασισμένος», διαβεβαίωσε, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθεί στο Εφετείο, σε περίπου έναν χρόνο. «Βρίσκεται ήδη στο επόμενο βήμα, αυτή η απόφαση δεν υπάρχει, η ποινή δεν υπάρχει, είμαστε στην έφεση», επέμεινε. Οι υποστηρικτές του Σαρκοζί δήλωσαν «κατάπληκτοι» και «λυπημένοι» ενώ η σύζυγός του, η τραγουδίστρια και πρώην μοντέλο Κάρλα Μπρούνι έκανε λόγο για «παράλογη σκληρότητα» σε ανάρτησή της στο Instagram.

Δεν είναι ο πρώτος

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν είναι ο πρώτος πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας που καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης, αλλά είναι η πρώτη φορά που πρώην πρόεδρος καταδικάζεται για τόσο σοβαρά αδικήματα. Το 2011, ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί για οικονομικές ατασθαλίες για την περίοδο (1983-1995) που ήταν δήμαρχος του Παρισιού. Επίσης, πέρυσι τον Ιούνιο, ο πρώην πρωθυπουργός, επίσης συντηρητικός Φρανσουά Φιγιόν καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση. Ο Φιγιόν έχει ασκήσει έφεση.

Η ειδική εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος PNF ιδρύθηκε το 2013, ως απάντηση στην υπόθεση φοροδιαφυγής του σοσιαλιστή τότε υπουργού Προϋπολογισμού, Ζερόμ Καϊζάκ, αλλά ο Σαρκοζί και άλλοι συντηρητικοί πολιτικοί υποστηρίζουν ότι λειτουργεί εις βάρος τους.

O Σαρκοζί αποσύρθηκε από την πολιτική το 2016, ενώ αποπειράθηκε να επιστρέψει στην ηγεσία της γαλλικής συντηρητικής παράταξης το 2017, χωρίς επιτυχία. Οι δικαστικές περιπέτειες απομακρύνουν το ενδεχόμενο να επιχειρήσει το ίδιο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2022.

Με πληροφορίες από την kathimerini.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Συρία – Μακελειό στη Δαμασκό: Τουλάχιστον 22 νεκροί από επίθεση σε ελληνορθόδοξη εκκλησία

Ο πρώτος μεγάλος βομβιστικός στόχος στην πρωτεύουσα της Συρίας από την αλλαγή καθεστώτος – Σοκαρισμένοι οι πιστοί, καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

Κουφονήσια: Παρουσιάστηκε νέα τεχνολογία επεξεργασίας λυμάτων

Η καινοτόμος ηλεκτρολυτική μέθοδος προσφέρει τεταρτοβάθμια επεξεργασία, καλύπτει τη νομοθεσία, παράγει ενέργεια και καθαρό νερό έτοιμο για άρδευση ή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα

Η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα της Φραντζέσκας: Μνήμη, γεύση και παράδοση σε ένα ταψί

Μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά, με αληθινές ιστορίες, γλυκά κρεμμύδια και τη θαλπωρή του σπιτιού

Χίος: Σε εξέλιξη για δεύτερο 24ωρο η καταστροφική πυρκαγιά

Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο νησί – Τρεις ταυτόχρονες εστίες αυξάνουν τις υποψίες – Στο νησί και η ΔΑΕΕ για διερεύνηση αιτιών

Το Δημοτικό Σχολείο Τριπόδων Νάξου στο “The Lyceum Project – Children in the Age of AI”

Ο Διευθυντής του σχολείου μας, κος Χρήστος Σκάρκος, συμμετείχε στη θεματική συνεδρία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Εκπαίδευση, εκπροσωπώντας τη φωνή της σχολικής πράξης

Νάξος: Η αναβίωση του Κλήδονα στο Γλινάδο (24/06) λόγω καιρικών συνθηκών

Μια από τις πιο ζωντανές παραδόσεις του καλοκαιριού αναβιώνει ξανά στο Γλινάδο (χωριό της Νάξου) – με φωτιές, πηδήματα και τη μαγεία του Αϊ-Γιαννιού

Όταν οι Κυκλάδες ήταν μία: Το βυθισμένο τοπίο του Αιγαίου πριν 20.000 χρόνια

Πριν την άνοδο της θάλασσας, η Νάξος, η Πάρος και η Μύκονος δεν ήταν νησιά, αλλά μέρος μιας μεγάλης στεριάς – η ιστορία της χαμένης ενδοκυκλαδικής πεδιάδας και της ξεχωριστής Αμοργού

Νάξος – Μέλανες: Η φωτιά του Κλήδονα ανάβει ξανά, παράδοση, χορός και κεράσματα στην πλατεία

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Κούρος ο Έλληνας» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να τιμήσουν το έθιμο του Αϊ-Γιαννιού με Μάηδες, μουσική και νησιώτικη φιλοξενία

Νάξος – Τρίποδες: Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα

Μια βραδιά με φωτιές, παράδοση και καλοκαιρινή χαρά στον Άγιο Νεκτάριο

Εικονική περιήγηση στον ναό του Απόλλωνα μέσω επαυξημένης πραγματικότητας (vid)

Η τεχνολογία φέρνει στο φως τον αρχαίο ναό του 6ου αιώνα π.Χ., προσφέροντας στους επισκέπτες μια μοναδική εμπειρία περιήγησης και σύνδεσης με την ιστορία του κυκλαδικού πολιτισμού.

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.