Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα: Ερχεται παράταση του lockdown (πανελλαδικό) έως 15 Μαρτίου;

Ελλάδα: Ερχεται παράταση του lockdown (πανελλαδικό) έως 15 Μαρτίου;

|

Σε αυστηρό lockdown να μπει όλη η χώρα, εισηγούνται λοιμωξιολόγοι – μέλη της επιτροπής και η οριστική απόφαση αύριο (03/03) – Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και όλοι είπαν “πάμε σε παράταση δύο ακόμη εβδομάδων”

Την παράταση του lockdown έως τις 15 Μαρτίου προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τηλεδιάσκεψη με φορείς της Υγείας.  Μάλιστα να αναφέρουμε ότι κερδίζει έδαφος η εισήγηση για αυστηρό lockdown σε ολόκληρη τη χώρα καθώς το ιικό φορτίο είναι μεγάλο σε πολλές περιφέρειες, με τη Λαμία και τη Λάρισα να ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς. Αυτή είναι μια σκέψη των λοιμωξιολόγων η οποία φαίνεται να επικρατεί ενόψει και της τελική απόφασης που αναμένεται να παρθεί την Τετάρτη.

Η μεγάλη άνοδος στα κρούσματα κορονοϊού που αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα από την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ έχει προκαλέσει ανησυχία, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν και να συνιστούν την αυστηροποίηση των μέτρων σε ολόκληρη τη χώρα ενόψει και της Τσικνοπέμπτης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην εξέλιξη της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας. «Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά.

Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Καλημέρα σας. Καλημέρα από την Αθήνα και χαιρόμαστε πάρα πολύ που σας βλέπουμε σήμερα, καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος πια από την εκδήλωση της πανδημίας. Νομίζω ότι είναι στο χέρι όλων μας να τον μετατρέψουμε και στον μοναδικό χρόνο πανδημίας.

Οι εμβολιασμοί αυτή την εβδομάδα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο. Προφανώς υπάρχει μία πίεση στο σύστημα Υγείας ειδικά στην Αττική την οποία πιστεύω όμως ότι τη διαχειριζόμαστε, κύριε Υπουργέ, πολύ ικανοποιητικά. Η σύγκριση εξάλλου με τα στοιχεία άλλων χωρών αποδεικνύει ότι στην πατρίδα μας εξακολουθούμε να αμυνόμαστε πολύ πιο αποτελεσματικά στο τρίτο κύμα του κορονοϊού το οποίο βέβαια έχει και το χαρακτηριστικό ότι πια έχει κυριαρχήσει ένα στέλεχος, το λεγόμενο βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ πιο αυξημένη μεταδοτικότητα.

Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι υπάρχει μεγάλη κούραση. Όμως πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας αλλά και της εκπαίδευσης.

Θα το σχεδιάσουμε, εφόσον το αποφασίσουμε, με έξυπνες λύσεις και με μία νέα αμοιβαία συμφωνία εμπιστοσύνης με τους πολίτες: η οικονομία να επαναλειτουργήσει σταδιακά και όλοι μας να πειθαρχήσουμε στους κανόνες ώστε αυτή να παραμείνει ανοιχτή. Με άλλα λόγια η έξοδος από την κρίση είναι πια ορατή, αλλά το πόσο γρήγορα θα φτάσουμε εκεί, εξαρτάται από τα προσεκτικά βήματα τα οποία θα κάνουμε στην τελική ευθεία, γιατί έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία.

Και σε αυτήν την συγκυρία, αγαπητή κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής 2021, κάθε συνδρομή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πολύτιμη. Αυτή που υποδεχόμαστε σήμερα όμως είναι και ξεχωριστή γιατί προέρχεται από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», σηματοδοτώντας έτσι ότι ο εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν περιορίζεται μόνο σε έναν γόνιμο αναστοχασμό του παρελθόντος, αλλά γίνεται δράση του παρόντος αλλά και παρακαταθήκη για το μέλλον. Δηλαδή ζώσα και ενεργή συνισταμένη της καθημερινότητάς μας. Και αυτό νομίζω ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Δύο ακόμα στοιχεία θα σημειώσω εγώ για αυτή την δωρεά, θα τα πείτε και στη συνέχεια κι εσείς και ο Υπουργός με μεγαλύτερη λεπτομέρεια: μιλάμε για 18 νέες μονάδες εντατικής θεραπείας, κρεβάτια, οι οποίες όμως θα είναι κινητές. Θα έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να στεγάζονται σε ειδικούς οικίσκους σε όποιο νοσοκομείο τις χρειάζεται.

Δεύτερη σημαντική επισήμανση είναι ότι καταρχήν η έδρα τους θα είναι το Νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας κομβικός πυλώνας του ΕΣΥ, που κράτησε και άντεξε ειδικά τις δύσκολες εβδομάδες του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Ήδη θέλω να τονίσω, στο Παπανικολάου έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που υπήρχαν πριν από την επίθεση του Covid και έρχονται τώρα να προστεθούν ακόμα 18 κρεβάτια, τα οποία θα παραδοθούν στις αρχές Απριλίου.

Θέλω να τονίσω ότι αυτή η σημαντική δωρεά γίνεται με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους της Επιτροπής και άλλωστε ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση ήταν συνυφασμένος με τις ευεργεσίες και με τον εθελοντισμό.

Κλείνω λοιπόν με ένα αισιόδοξο μήνυμα ρεαλισμού καθώς οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια θα απλωθούν σε όλη τη διάρκεια του 2021 είμαι σίγουρος ότι η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από τη μία και η γρήγορη πρόοδος του εμβολιασμού από την άλλη, θα μας επιτρέψει να τις γιορτάσουμε και πραγματικά ελεύθεροι από τον κορωνοϊό. Είναι στο χέρι μας και θα το πετύχουμε.

Πριν δώσω το λόγο στο διοικητή της Γ’ Υγειονομικής περιφέρειας να πω και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους δωρητές, οι οποίοι έσπευσαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης αυτής κρίσης να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και δια αυτού ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία.

Είτε μιλάμε σε πρώτη φάση για δωρεές αναλωσίμων, είτε σε δεύτερη φάση για σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες στήριξαν τις υποδομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, αλλά και μακροπρόθεσμα όπως είπε ο Υπουργός, τους είμαστε υπόχρεοι και νομίζω ότι αποτελούν τέτοιες πράξεις, τέτοιες κινήσεις, το καλύτερο παράδειγμα της δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ της Πολιτείας, της κοινωνίας των πολιτών και των ιδίων των πολιτών οι οποίοι τελικά είναι οι ωφελημένοι από τέτοιου είδους δωρεές.

Δεσμευτήκαμε ως κυβέρνηση μέσα σε ένα χρόνο να διπλασιάσουμε τις μόνιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας και χάρη και στη δικιά σας δωρεά το στόχο αυτόν τον επιτυγχάνουμε. Και είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για το ΕΣΥ για την επόμενη μέρα να είμαστε πια περίπου στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας.

Γιατί οι άνθρωποι δεν θα σταματήσουν να αρρωσταίνουν και το εθνικό σύστημα υγείας, πιο ενισχυμένο, πιο δυνατό, με περισσότερο προσωπικό, με καλύτερες υποδομές, θα βρεθεί στην επόμενη γραμμή μετά την πανδημία, για να προσφέρει σε κάθε Ελληνίδα σε κάθε Έλληνα δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑΙ – Λεονταρίτης: Έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ για την αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου Πάρου

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υλοποιεί τη γ’ φάση ασφαλτοστρώσεων στην Πάρο – Άμεση εκκίνηση μετά τη δημοπράτηση του έργου

Η Σαντορίνη των ηφαιστείων τιμά τη δική της φωνή της επιστήμης. Τιμά τη Βοθωνιάτισσα Εύη Νομικού!

Η Σαντορίνη τιμά την καθηγήτρια Εύη Νομικού για την προσφορά της στην επιστήμη και τον τόπο που δεν ξέχασε ποτέ

Η Νάξος «απογειώνεται»: Ανάμεσα στους Top 5 παγκόσμιους προορισμούς για Αμερικανούς ταξιδιώτες

Με αύξηση +327% στις αναζητήσεις από τις ΗΠΑ, η Νάξος καταγράφει εντυπωσιακή άνοδο στον διεθνή τουριστικό χάρτη, δίπλα στην Κρήτη και κορυφαίους ισπανικούς προορισμούς.

Γκιντίκι live στη Μονή Νάξου, ένα πανηγύρι γεμάτο ρυθμό και ελευθερία! (αφίσα)

Το αγαπημένο σχήμα της σύγχρονης παραδοσιακής σκηνής «Γκιντίκι» έρχεται την Πέμπτη 7 Αυγούστου στο Δημοτικό Σχολείο Μονής, για μια αξέχαστη βραδιά μουσικού αυτοσχεδιασμού και αυθεντικής γιορτής.

Αντ. Σέργης: “Πορτάρα χωρίς φύλαξη, Κούροι υπό μετακίνηση, ποιος φυλάει την πολιτιστική κληρονομιά της Νάξου;”

Όταν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σιωπά μπροστά στη βεβήλωση της Πορτάρας και επιμένει στη μεταφορά των Κούρων από τον φυσικό τους τόπο, γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο και τις προτεραιότητές της.

Μάρκος Καφούρος για την Πορτάρα Νάξου: “Ανεπίτρεπτες εικόνες βεβήλωσης, απαιτείται άμεση προστασία”

Ο βουλευτής Κυκλάδων ζητά από την Υπουργό Πολιτισμού την άμεση ενίσχυση της φύλαξης στον αρχαιολογικό χώρο, μετά από καταγγελίες πολιτών και δημοσιεύματα για βανδαλισμούς και ανευθυνότητα επισκεπτών.

Ελ. Ψυχογιού: ” Λευτεριά στην Παλαιστίνη και Λευτεριά στην Αμοργό γιατί χουντιάσαμε!”

Σε μια εκτενή και άκρως αιχμηρή τοποθέτηση, η δημοτική σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού τοποθετείται δημόσια σχετικά με τα θλιβερά επεισόδια που σημειώθηκαν στο πανηγύρι της Ψημένης Ρακής στο νησί

Νάξος (Δαμαριώνας): ΗΧΟ-ΤΟΠΙΑ 2025 στη βρύση Αδησαρού, ένα μουσικό και ιστορικό ταξίδι

Μια βραδιά γεμάτη πολιτισμό, ξενάγηση και jazz ήχους σε έναν μοναδικό τόπο της Νάξου

Ακυβερνησία σκάφους με επτά αλλοδαπούς στο στενό Πάρου – Αντίπαρου

Άμεση παρέμβαση των αρχών – Προσάραξε με ασφάλεια το σκάφος στο λιμάνι Αντίπαρου χωρίς τραυματισμούς ή θαλάσσια ρύπανση

Εγκαινιάζεται η έκθεσης ζωγραφικής «Ταξιδεύοντας…» στο Κάστρο Νάξου

Η ART ARK Gallery φιλοξενεί τα έργα των Μάρθας Κορίτσογλου και Κάλλιας Παπαθεοδώρου από 1 έως 15 Αυγούστου

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν