Στο πρώτο επεισόδιο, η «Τέχνη του Δρόμου», ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 και ο “Same84” γνωστός street artist, ταξιδεύει στην “αρχόντισσα των Κυκλάδων” – Τι είδε; ποιους συνάντησε
Στο πρώτο επεισόδιο, η «Τέχνη του Δρόμου», ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 και ο Same84, street artist (Χρήστος είναι το πραγματικό του όνομα) ταξιδεύουν στη Σύρο. Στο όμορφο νησί των Κυκλάδων δημιουργήθηκε ένα μεγάλο και εντυπωσιακό graffiti στο τοιχίο του δρόμου που οδηγεί Τάλαντα, Γαλησσά. Μαθαίνουμε όλη την ιστορία του, πώς έγινε, ποιοι αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη, ποιες εικόνες «έγραψαν» στην καλλιτεχνική ματιά του.
Την Ημέρα 1 κατά την άφιξη του τον υποδέχεται η ιταλίδα κ. Chiara Aliotta η οποία αρχικά έμεινε στη Αθήνα, όταν αποφάσισαν με το σύζυγο της να μετακομίσουν στην Σύρο. Συνιδρύτρια και Co-Director με τον σύζυγο της του “The Pattern Tales” και ιδιοκτήτρια του “Until Sunday” περιγράφει με θερμά λόγια τη διαμονή και τη ζωή στο νησί. Με φόντο τα μαγευτικά Βαπόρια, τη σκυτάλη παίρνει ο κ. Μανώλης Βορίσσης, Κτηνίατρος και υπεύθυνος του εγχειρήματος “Aegean Cats” με στόχο την βελτίωση της ζωής των γατιών που μένουν στο νησί. Γνωστός ήδη από τη δράση του και τη δημιουργία Γατοκαφενείων σε πολλά μέρη του νησιού. Ήδη μέσω του “We Live Together” πολλά γατιά έχουν διασωσεί αλλά και ταξιδέψει σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ημέρα κλείνει με τη συνάντηση και συνέντευξη του κ. Πάρι Ξυνταριανιού – Τσιροπινά στο σπίτι του στο Επισκοπειό, όπου μιλάει για τη ζωή του ως street artist. Θυμίζουμε ότι έχει κοσμήσει με μεγάλες προσωπικότητες το Ινστιτούτο Κυβέλη. Αγαπά ιδιαίτερα το ρεμπέτικο και μαζί με την παρέα του δε διστάζουν να παίξουν ρεμπέτικη μουσική. Ο ίδιος είναι απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου με έδρα τη Σύρο και υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος ΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Το 2009 δημιούργησε μαζί με τον φίλο και συντοπίτη του Μιχάλη Κοπριτέλη τη “Rea-lly?” Team, η οποία ασχολείται με τα graffiti, λαμβάνοντας μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις και φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα.
Την Ημέρα 2 ο Same84 επισκέπτεται έναν από τους παλαιότερους ταρσανάδες της Ελλάδας και συνομιλεί με την κ. Τόνια Τζώρτζη, συνιδιοκτήτρια του η οποία αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή της οικογένειας της στην ναυτική παράδοση και ιδιαίτερα στον Μάκη Μαυρίκο, “καπετάνιο” της επιχείρησης που κρατάει γερά το τιμόνι της. Αρχικά η ίδια εργαζόταν στην Ολλανδία και αποφάσισε να επιστρέψει για να εργαστεί στην οικογενειακή επιχείρηση η οποία αποτελείται από μια δυνατή ομάδα εργαζομένων με έμπνευση και μεράκι που στηρίζει την ναυτική παράδοση της χώρας. Ο κ. Μάκης Μαυρίκος, συνιδιοκτήτης επίσης του ταρσανά μιλάει και αυτός με τη σειρά του για τα 40 χρόνια εργασίας του σε αυτόν, ακολουθώντας τη ιστορία της οικογένειας του από παιδί.
Το street art συνδέεται άμεσα με το βιομηχανικό τοπίο, ίσως να είναι και μια αντίδραση σε αυτό. Στην επόμενη σκηνή βλέπουμε πλάνα από το ιστορικό Νεώριο (νυν Onex Neorion Shipyards), του αμιγούς βιομηχανικού μέρους του νησιού, όπου ο Same84 συνομιλεί με τον κ. Αντώνη Χατζαντώνη, Χειριστή Γερανού και Πρόεδρο των Εργαζομένων Νεωρίου Σύρου, εργαζόμενο ήδη 7 χρόνια, ο οποίος μοιράζεται μαζί του σκέψεις και του δίνει άλλη μια πινελιά έμπνευσης στο έργο του.
Ακολουθεί συνέντευξη με τον κ. Θωμά Δρίκο, συγγραφέα του βιβλίου “Η πορνεία στην Ερμούπολη” και παράλληλα ξενάγηση στην περιοχή όπου βρισκόταν τα παλιά πορνεία της Ερμούπολης. Ο Θωμάς Δρίκος εξομολογείται στον Same84 ότι αφορμή για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξε η πλευρά της κοινωνίας όπου η μνήμη της χάνεται, που είναι αθέατη, όταν ζει αλλά και μετά. Δεν ήταν μόνο η Σμύρνη που στην αρχή του οικισμού της Ερμούπολης την τροφοδότησε με έτοιμες «δημόσιες γυναίκες». Η φτώχεια, η ορφάνια, η απορία των στοιχειωδέστερων μέσων για την επιβίωση υπήρξαν η μεγάλη πληγή παραγωγής του εμπορεύματος «πορνεία» για τη συριανή αγορά.
Στην εξοχή μεταφερόμαστε την Ημέρα 3 και συγκεκριμένα στο τυροκομείο του κ. Στέφανου Βακόνδιου ή Ζωζεφίνου όπου μας παρουσιάζει το γνωστό τυρί “Σαν Μιχάλη”, που είναι κατηγορίας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο ίδιος είναι 3ης γενιάς κτηνοτρόφος ακολουθώντας τα βήματα της οικογενειακής παράδοσης.
Τελευταία αλλά όχι ασήμαντη, καθώς το “Eye’s Walk Festival” που διοργανώνει τόσα χρόνια έχει διαπρέψει και εκτός των συνόρων του νησιού, μιλά η κ. Φιλία Μηλιδάκη, Curator, με θέμα το “Λοιμοκαθαρτήριο” στα Λαζαρέττα, αφηγούμενη μέρος της ιστορίας του. Το Eye’s Walk Digital festival, ξεκίνησε με δύο ανθρώπους και έναν προτζέκτορα στην πλάτη, καθώς έψαχναν να βρουν τα πιο γοητευτικά σημεία για video art installation στην Ερμούπολη. Όπως λέει η ίδια: “ένα νησί μπορεί να είναι ένα στρείδι, που όταν ανοίξει μπορεί να είναι ένα τεράστιο άνοιγμα προς τη θάλασσα, προς τη μετακίνηση ιδεών, προς την μετακίνηση ανθρώπων.
Ο Same84 άφησε όπως λέει το σημάδι του στην Σύρο και περιμένει να δει τις αντιδράσεις των κατοίκων. Άλλωστε οι δημιουργίες του γίνονται για τον κόσμο και μετά ανήκουν σε αυτόν.
Δείτε το βίντεο στο www.ertflix.gr/ellinika-docs/i-techni-toy-dromoy-syros
Ωριαία εβδομαδιαία εκπομπή παραγωγής ΕΡΤ3 2021.
Ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ που θα γράψει τη δική της ιστορία δια χειρός του διάσημου street artist Same84 σε πόλεις και νησιά σε όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι συναντά την τέχνη του δρόμου αφήνοντας το ξεχωριστό της αποτύπωμα. Ακολουθούμε τον Same84 σε ένα οδοιπορικό μοναδικής δημιουργίας και κάθε τόπος γίνεται ένα μήνυμα βγαλμένο από τους ανθρώπους της για όλους μας. Οι εικόνες, οι λέξεις, οι αισθήσεις, η παρέα και η περιπέτεια θα γίνουν τέχνη μέσα από την ξεχωριστή street “γραφή”. Στο τέλος κάθε ταξιδιού ο Same84 δημιουργεί το δικό του έργο «αλλάζοντας» την πόλη και το νησί και για πρώτη φορά μπορούμε να παρακολουθήσουμε σε κάθε στάδιο την καλλιτεχνική δημιουργία της τέχνης του δρόμου.
SAME84 (ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΓΛΑΣ):παρουσίαση- καλλιτεχνική επιμέλεια
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΖΙΖΗΛΑΣ :διεύθυνση παραγωγής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΡΗ: αρχισυνταξία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΗΜΑΣ :σκηνοθεσία
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ :διεύθυνση φωτογραφίας
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΥΤΕΛΙΑΣ: ηχοληψία
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΚΑΝΟΣ & ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΟΥ:σενάριο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΑΚΗΣ: μοντάζ-μουσική επιμέλεια
ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ :σήμα αρχής γραφικά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΟΚΑΝΟΣ: εικονοληψία
ΠΟΠΕΣΚΟΥ ΛΟΥΤΣΙΑΝ ΝΤΟΡΕΛ: χειριστής drone
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα syros-agenda.gr