Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΚυκλάδες - Απορρίμματα: Τέσσερις και μία μονάδες έτοιμες για δημοπράτηση εντός του...

Κυκλάδες – Απορρίμματα: Τέσσερις και μία μονάδες έτοιμες για δημοπράτηση εντός του 2021

|

Με βάση την ενημέρωση που υπάρχει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (βλ ΦΟΔΣΑ) έχουμε για τις Κυκλάδες πέντε έργα διαχείρισης απορριμμάτων προς δημοπράτηση… Ηδη έχει έχει ξεκινήσει (αυτό της Μήλου), έχουμε μονάδες για δημοπράτηση σε Τήνο, Σύρο και Ανδρο ενώ έχουμε και το θέμα της Νάξου λόγω της … θέσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων…

Ηταν η 14η Οκτωβρίου… Ο Κωστής Χατζηδάκης – τότε Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας – στη διάρκεια της παραμονής του στη Νάξο, βρέθηκε στο χώρο του ΧΥΤΑ όπου και έκανε επιθεώρηση.. Βλέπετε με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει αναμένονταν να δημοπρατηθεί εντός του 2020,  Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Η πρώτη από τις τρεις στις Κυκλάδες (σ.σ. οι άλλες δύο σε Σαντορίνη και Σύρο) και με δυνατότητα επεξεργασίας 5.500 τόνων τον χρόνο.. Κάτι που σημαίνει ότι θα λάβει απορρίμματα και από άλλα νησιά… Με βάση τον σχεδιασμό, ο ΧΥΤΑ που λειτουργεί σήμερα θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Η ΜΕΑ Νάξου, πέραν των σύμμεικτων απορριμμάτων, προβλέπεται να διαθέτει και γραμμή υποδοχής και επεξεργασίας προδιαλεγμένων οργανικών αποβλήτων. Και ο κος Χατζηδάκης από τον ΧΥΤΑ της Νάξου είχε αναφέρει «Πρέπει να περάσουμε σε μια επόμενη σελίδα και χαίρομαι που στη Νάξο θα περάσουμε σύντομα σε αυτή τη σελίδα. Είναι θέμα πολιτισμού και δημόσιας υγείας και στις Κυκλάδες προφανώς είναι και θέμα τουρισμού».

Σήμερα, Δευτέρα 1η Φεβρυαρίου και ακόμη δεν έχει γίνεται τίποτα όσον αφορά την δημοπράτηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Μάλιστα, εδώ και δύο μήνες σχεδόν έχουμε και ανοιχτή … κόντρα Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σχετικά με τα .. όρια που μπορεί να έχει ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης των Απορριμμάτων) και στον οποίο ιδρυτικό μέλος είναι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και μάλιστα ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Τώρα, πως γίνεται μέλος του ΔΣ να είναι εναντίον των άλλων μελών και της εταιρείας που είναι ιδρυτικό στέλεχος, χωρίς να έχει αποχωρήσει, είναι άλλη υπόθεση… Το σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις τρέχουν και μάλιστα από τη περασμένη Παρασκευή (29/01) όταν και ο κος Λιανός δεν έδωσε το παρών στην συνεδρίαση που έγινε στη Ρόδο, τέθηκε ακόμη και θέμα παραίτησής του από τον πρόεδρο τον κο Χατζημάρκο..  Μάλιστα, ανάμεσα στα άλλα ο κος Χατζημάρκος είχε αναφέρει “Το στοίχημα αυτό, ξεπερνά κάθε τοπικό ή προσωπικό εγωισμό γιατί εστιάζει στο μέλλον και στο περιβάλλον που θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας. Εστιάζει και στην ικανότητα μας να δουλεύουμε μαζί. Δύσκολη άσκηση αλλά όπως μέχρι σήμερα έχουμε αποδείξει ότι πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό συνεργασίας μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, έτσι θα πετύχουμε και σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα».

Μένουμε, όμως στα αποτελέσματα της συνεδρίασης που αφορούν όχι μόνο το ΧΥΤΑ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αλλά και τα υπόλοιπα έργα… Οπως έγινε γνωστό αναμένεται να δημοπρατηθούν όσο γίνεται γρήγορα πέντε έργα…

@ Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Μήλου, προϋπολογισμού 2.162.769,72 €

@ Δράσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προϋπολογισμού 5.409.188,49 €

@ Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΥ Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προϋπολογισμού 4.926.136,50 €

@ Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδα Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου, προϋπολογισμού 5.448.523,33 €

@ Χώρος υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δήμου Άνδρου, προϋπολογισμού 9.809.451,52 €

Και μάλιστα, αυτό της Μήλου ήδη είναι το πρώτο με βάση την τελευταία απόφαση του ΦΟΔΣΑ… Απόφαση που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή..  και όπως είναι γνωστό λόγω αλλαγής της αρμοδιότητας, έχουν περάσει στον νεοσύστατο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου Α.Ε. ενώ χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. – ΥΜΕΠΕΡΑΑ

Την επιβεβαίωση τέλος για το χρονοδιάγραμμα μας δίνει και το Υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα σπό δελτίο ενημέρωσης όπου ανάμεσα στα άλλα αναφέρει: ” εντός διμήνου αναμένεται να έχουν ενταχθεί και δημοπρατηθεί οι μονάδες στην Τήνο, τη Νάξο και τη Σύρο καθώς και τον Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) σε Μήλο, Κάρπαθο και Λέρο, ενώ θα υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τη ΜΕΑ στην Άνδρο λόγω ιδιοκτησιακών προβλημάτων που έχουν. Επιπλέον, εντός του α΄ εξαμήνου του 2021 αναμένεται να έχει δημοπρατηθεί και η ΜΕΑ Ρόδου, η οποία θα αποτελέσει ένα ακόμα έργο με τη μορφή ΣΔΙΤ”.

Μήπως, να αφήσουμε τις κόντρες στην άκρη και να δούμε τι θα κάνουμε με τον ΧΥΤΑ της Νάξου, γιατί μπορεί να ξεκίνησε ως ο πρώτος που θα περάσει στην επόμενη εποχή, αλλά μάλλον θα είναι ο τελευταίος και σίγουρα δεν είναι ότι καλύτερο…

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ίος: Εκδήλωση διαβούλευσης για την ανάπτυξη, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Δήμος Ιητών καλούν τους πολίτες

Την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Παπαπέτρου η σημαντική συζήτηση για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο – Συμμετοχή με ερωτηματολόγιο και ανοιχτή διαβούλευση.

Σύλληψη ηγούμενου στα Καλάβρυτα για απόπειρα πώλησης βυζαντινών εικόνων και Ευαγγελίων

Η ΕΛ.ΑΣ. εξάρθρωσε απόπειρα πώλησης 17 εικόνων και δύο Ευαγγελίων έναντι 200.000 ευρώ – Αντικαταστάθηκε το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ιεράς Μονής

Έφυγε από τη ζωή ο Ρικ Ντέιβις, συνιδρυτής και φωνή των Supertramp (video)

Ο θρυλικός μουσικός πέθανε σε ηλικία 81 ετών μετά από μάχη με το πολλαπλό μυέλωμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.