Η συνεργασία με την Deloitte και ο στόχος για την ανάδειξη της Αστυπάλαιας σε έναν προορισμό οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο – Το όραμα για το πρότυπο Κέντρο Υγείας
Μόλις τον περασμένο Νοέμβριο το όνομά της έγινε διεθνώς γνωστό, αυτή τη φορά όχι για τις ομορφιές της αλλά για την παγκόσμια πρωτοποριακή συνέργεια του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Volkswagen με στόχο την ηλεκτροκίνηση. Η Αστυπάλαια ταράζει και πάλι τα νερά, πάντα, όμως, με κατεύθυνση τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Στη συνολική προσπάθεια που κάνει η «πεταλούδα» του Αιγαίου προς την αειφόρο ανάπτυξη έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη συνεργασία της με την εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών Deloitte Ελλάδας. Μέσα από την εκπονηθείσα μελέτη «Αστυπάλαια 4.0» προσδιορίζεται το μοντέλο και οι δράσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η Αστυπάλαια γύρω από τέσσερις βασικούς άξονες: Τη βελτίωση και την ανάπτυξη των υποδομών, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό.
«Από την αρχή είχαμε βάλει ένα στόχο: Να κάνουμε το νησί μας πρότυπο για όλο το Αιγαίο. Θέλαμε να επενδύσουμε στην πρωτοπορία και την πρωτοτυπία. Ξέραμε τι θέλαμε να κάνουμε και δουλέψαμε με πάθος και πολλά επιχειρήματα. Σε αυτή την προσπάθεια βρήκαμε αρκετούς συμμάχους, κάποιοι εκ των οποίων με παγκόσμιο όνομα, με τους οποίους θα συνεργαστούμε ώστε τα επόμενα χρόνια να γίνει η Αστυπάλαια τόπος που θα θέλει ο καθένας να ζει», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Κομηνέας.
Δράσεις
Στην πραγματικότητα το στρατηγικό αυτό πλάνο της Deloitte Ελλάδας, σύμφωνα με τον δήμαρχο, παίρνει τις δράσεις, με παραδείγματα και από άλλες χώρες του εξωτερικού, και τις προβάλλει στο νησί, λέγοντας τι πρέπει να γίνει, προκειμένου το νησί του Αιγαίου να βαδίζει «στο μονοπάτι της ανάπτυξης».
Στα σχέδια της Αστυπάλαιας, όπως επισημαίνει ο Ν. Κομηνέας, είναι να γίνει το νησί μόνιμος τόπος ανθρώπων, οι οποίοι θα έρθουν από διάφορα μέρη της χώρας αλλά του κόσμου: «Για παράδειγμα, θα δοθούν κίνητρα, όπως επιδοτήσεις, προκειμένου να μείνει μόνιμα κόσμος στην Αστυπάλαια. Κι αυτό μπορεί να γίνει και με την ανάπτυξη συστημάτων –όπως η ανάπτυξη του δικτύου 5G – που θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν εξ αποστάσεως. Ετσι, το νησί μας θα γίνει ο επιθυμητός τόπος διαμονής».
Αλλωστε, όπως συμπληρώνει ο ίδιος, ένας άνθρωπος συνειδητοποιημένος, ένας παγκόσμιος πολίτης αυτό που ζητά είναι να ζει σε έναν τόπο που δεν είναι υποβαθμισμένος, σε ένα καθαρό περιβάλλον, «όπου γίνεται ανακύκλωση όλων των υλικών, με πόσιμο νερό, όπου τα λύματα δεν θα πετιούνται στη θάλασσα, με καθαρές θάλασσες και βυθούς που το περιβάλλουν. Αυτό είναι το στοίχημα και για μας. Εναν τέτοιο τόπο θέλουμε να κάνουμε την Αστυπάλαια, με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, και σε αυτόν τον πολίτη θα απευθύνεται».
Ηλεκτροκίνηση
Το σκεπτικό της δημοτικής αρχής είναι να μετατραπεί η Αστυπάλαια σε τόπο χωρίς αυτοκίνητα που θα εκπέμπουν καυσαέρια, χωρίς εργοστάσιο της ΔΕΗ, που καίει οκτώ τόνους πετρελαίου κάθε μέρα, προκειμένου να εξυπηρετήσει ένα νησί 1.300 κατοίκων, «και είμαστε σε καλό δρόμο ώστε να τα πετύχουμε και με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Η επόμενη τετραετία είναι καθοριστική στο να γίνουμε ένα πρότυπο νησί».
Ηδη, το πρώτο μεγάλο βήμα έχει γίνει με τη μεγάλη επένδυση της Volkswagen για την ηλεκτροκίνηση. Υπενθυμίζεται πως το ελληνικό Δημόσιο έχει αναλάβει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση των δικτύων φορτιστών που απαιτούνται στα δημοτικά πάρκινγκ, την επιδότηση οικιακών φορτιστών, την αυξημένη επιδότηση για αντικατάσταση-αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και μία σειρά έργων υποδομής που σκοπό τους θα έχουν να διευκολύνουν την υλοποίηση του προγράμματος. Από την άλλη, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα διαθέσει μεταξύ άλλων τον απαιτούμενο στόλο οχημάτων και μηχανημάτων έργου τόσο στον δήμο όσο και στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΙΧ οχήματα σε τιμή κόστους για τους επαγγελματίες και ιδιώτες ενώ παράλληλα θα συστήσει σε συνεργασία με τον δήμο συγκοινωνία.
«Το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης. Από τις αρχές του έτους είμαστε σε διαρκείς συσκέψεις, έχουν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας και προχωράμε», προσθέτει ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας.
Ενα από τα επόμενα πρότζεκτ στη λίστα της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Υγείας, κάτι που, όπως εξηγεί ο δήμαρχος της Αστυπάλαιας, ήδη το δουλεύουν. «Είναι πολύ σημαντικό όταν το νησί μας μετατραπεί σε τόπο “πράσινο”, high tech, ιδανικό για ανθρώπους που θα έρθουν και θα εγκατασταθούν από διάφορα μέρη να γνωρίζουν πως και το σύστημα υγείας είναι αντάξιο αυτού που αναμένουν». Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Δήμος έχει κάνει δωρεά ένα μικροβιολογικό εργαστήριο, ενώ ήδη δύο γενικοί γιατροί και ένας καρδιολόγος στελεχώνουν το Κέντρο. «Το πρότυπο Κέντρο Υγείας στήνεται τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνολογικό εξοπλισμό. Με την ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού με έναν παιδίατρο θα είμαστε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Παράλληλα, περιμένουμε από το Δημόσιο ένα ακτινολογικό μηχάνημα, καθώς χειρίστρια για το μηχάνημα υπάρχει στο νησί», καταλήγει ο δήμαρχος.