Αναμένεται τις επόμενες ώρες να πλήξει την Ελλάδα ο “Λέανδρος” – Εντυπωσιακή αναμένεται η πτώση της θερμοκρασίας … Τι αναφέρει η ενημέρωση από την Πολιτική Προτασία Νοτίου Αιγαίου
Ψυχρή «εισβολή», με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες, ξεκινά απόψε και αναμένεται να πλήξει τη χώρα, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.
Το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο οι ειδικοί ονόμασαν «Λέανδρο», θα συνοδεύεται από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας και θα διαρκέσει από την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές, ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης. Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος -ιδιαίτερα τις νύχτες- αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα.
Τι γίνεται στο Νότιο Αιγαίο
Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημερώνει ότι εκδόθηκε νέο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με ισχυρές βροχές-καταιγίδες και θυελλώδεις Νότιους ανέμους που θα επηρεάσουν το Νότιο Αιγαίο από την Τρίτη 12/1 (σταδιακά) και παρακαλούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες προστασίας (πριν και κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καταιγίδων και θυελλωδών ανέμων) :
- Να ελέγχουν τις υδρορροές των κατοικιών τους (οροφές, μπαλκόνια, βεράντες κλπ) και να βεβαιώνονται για την ομαλή λειτουργία τους.
- Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις τους, τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζή ή με το αυτοκίνητο τους.
- Να ασφαλίζουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να ελέγχουν αναρτημένες πινακίδες.
- Να ασφαλίζουν τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
- Να ενημερώνονται από τα κατά τόπους λιμεναρχεία για οποιαδήποτε πιθανή δια θαλάσσης μετακίνησή τους.
- Να ενημερώνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόβλεψη του καιρού από τα ΜΜΕ.
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Επίσης ενημερώνει ότι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας (https://www.pnai.gov.gr/-(link is external) https://www.pnai.gov.gr/Arthro.aspx?a=10011(link is external)) υπάρχουν αναρτημένες Οδηγίες Προστασίας από Έντονα Καιρικά Φαινόμενα καθώς και από έκτακτα φαινόμενα καταστροφών (φυσικών και τεχνολογικών) καθώς και σχετικές πληροφορίες. με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση τους.
Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπάρχει αναρτημένο έντυπο με οδηγίες αυτοπροστασίας από φυσικές καταστροφές. Το κείμενο περιλαμβάνει απλές οδηγίες και χρήσιμες πληροφορίες για προστασία από κινδύνους όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, οι δασικές πυρκαγιές, τα έντονα καιρικά φαινόμενα κ.ά. στον ακόλουθο σύνδεσμο:https://www.civilprotection.gr/sites/default/gscp_uploads/mini_edition_2018.pdf(link is external) ‘
Ευχαριστούμε τον Giorgos Komiaki για την κεντρική φωτογραφία