Δευτέρα, 25 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΥγείαΣαντορίνη - Covid 19: "Υποπτη" η ΠΕ Θήρας για επιβολή τοπικού lockdown;

Σαντορίνη – Covid 19: “Υποπτη” η ΠΕ Θήρας για επιβολή τοπικού lockdown;

|

Ποιες περιοχές ετοιμάζονται να μπουν σε «σκληρό» lockdown; Υπάρχει θέμα με την ΠΕ Θήρας;

Τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά και με βάση την εικόνα που έχουμε ακόμη και σήμερα, η πανδημία δείχνει ότι αντιστέκεται …. Χθες, η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας τέθηκε ολόκληρη σε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα ενώ δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας εξαιρουμένων λόγων υγείας.

Στο ίδιο καθεστώς περιοριστικών μέτρων βρίσκονται ήδη και τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου ο Ασπρόπυργος και η Ελευσίνα στη δυτική Αττική, ο δήμος Εορδαίας, Κοζάνης και Βοΐου της ΠΕ Κοζάνης, οι τοπικές κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ήπιου του Δήμου Αρριαννών της ΠΕ Ροδόπης, καθώς και το νησί της Καλύμνου. Έως και τις 15/1 σε «σκληρή» καραντίνα είναι και η τοπική κοινότητα Παλαίκαστρου του δήμου Σητείας, που, επίσης, ενδέχεται να λάβει παράταση.

Ειδικά η δυτική Αττική συμπλήρωσε περισσότερες από τρεις εβδομάδες σε αυτό το «σχήμα» μέτρων, καθώς μπήκε στις 18 Δεκεμβρίου. Εξακολουθεί, όμως, να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, με μέσο όρο κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων επτά ημερών τα 24 κρούσματα και τα περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού να ανέρχονται σε 12,43. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών καταγράφει, επίσης, δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Σύμφωνα με τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας ο μέσος όρος των τελευταίων επτά ημερών είναι 50,57 κρούσματα ενώ ανά 100.000 πληθυσμού αντιστοιχούν 5,73.

Στο στόχαστρο η Σαντορίνη

Υψηλό ιικό φορτίο σημείωσαν χθες οι περιφερειακές ενότητες Λακωνίας (16,83 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού), Λήμνου (11,59), Σαντορίνης (10,59) και Τρικάλων (9,92). Υπενθυμίζεται ότι η επιβάρυνση στα Τρίκαλα σχετίζεται με τη μεγάλη διασπορά του ιού στο χωριό Μεγάλα Καλύβια. Στην ενημέρωση της Παρασκευής, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε επιστήσει την προσοχή των κατοίκων της Βοιωτίας, η οποία δεν απέφυγε τελικά τα σκληρά περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο παρατηρείται εκτός της δυτικής Αττικής, της Κοζάνης και της Ροδόπης, και στη Χαλκιδική. Οι επιστήμονες δε μοιάζουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της επιδημίας και φοβούνται ότι το τρίτο κύμα είναι προ των πυλών.

Από σήμερα έως και το Σάββατο η επιδημιολογική «εικόνα» θα είναι πιο καθαρή καθώς δεν θα επηρεάζεται από τα λίγα τεστ του Σαββατοκύριακου όπως χθες και αναμένεται να αποτυπωθεί η επίδραση των Χριστουγέννων. Συνεπώς, θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η παράταση του lockdown.

Οι παράμετροι που κρατούν τους ειδικούς επιφυλακτικούς είναι καταρχάς ο χειμώνας που και το κρύο που ευνοούν τις συνθήκες μετάδοσης. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό την περασμένη Παρασκευή, «η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού φορτίου είναι εξαιρετικά δύσκολη στη διάρκεια του χειμώνα».

Παράλληλα, αγωνιούν για την παρουσία του μεταλλαγμένου στελέχους στην Ελλάδα και για τον τρόπο που θα επιδράσει στην περαιτέρω μεταδοτικότητα της λοίμωξης Covid-19. Μέχρι την Παρασκευή είχαν επιβεβαιωθεί οκτώ περιστατικά με τη μετάλλαξη (ένα εκ των οποίων προερχόμενο από το Ντουμπάι).

Με πληροφορίες από την σελίδα Eleytherostypos.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Διακοπή σήματος της ΕΡΤ από τις 13 Αυγούστου – Χωρίς κρατικά κανάλια και ραδιόφωνα

Στο «σκοτάδι» η κεντρική Νάξος λόγω βλάβης στις κεραίες αναμετάδοσης στο όρος Ζας. Τα ιδιωτικά κανάλια εκπέμπουν κανονικά.

24ωρη απεργία ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 28 Αυγούστου – Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και αλλαγές πτήσεων

Πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο με αφορμή το νέο Πειθαρχικό Δίκαιο. Στάση εργασίας από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας – Τι ανακοίνωσαν AEGEAN και Olympic Air.

Εκλογικός νόμος: Σενάρια αλλαγών στη Ν.Δ., ο πήχης, το μπόνους και οι …χαμένες έδρες

Παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη, στο εσωτερικό της Ν.Δ. φουντώνει η συζήτηση για παρεμβάσεις στον εκλογικό νόμο και την αυτοδυναμία. (παραδείγματα)

Δωρεάν μετακινήσεις για ερασιτεχνικά σωματεία Αιγαίου & Ιονίου από το 2026, τι αναφέρει ο κος Βρούτσης

650 σωματεία και 35.000 αθλητές ωφελούνται από την απόφαση για δωρεάν ακτοπλοϊκές μετακινήσεις στα νησιά. - Το σχόλιο του κου Βρούτση

200 χρόνια «Ελπίς» – Σημαντικό αρχειακό έργο για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου

18.000 έγγραφα και εκατοντάδες φάκελοι ταξινομήθηκαν, φωτίζοντας την ιστορία της δημόσιας υγείας στη Σύρο και τις Κυκλάδες.

Η πατρίδα στην καρδιά – Το ταξίδι, η ξενιτιά και η επιστροφή (video)

Μια λογοτεχνική αφήγηση από την Στέλλα Νικολάκη για τον καημό της ξενιτιάς και τη γλυκιά ελπίδα της επιστροφής (video)

Νάξος: Αγνοείται η «Κανέλλα», έκκληση από τα μέλη του ταξιδιωτικού πρακτορείου Naxos Tours

Η αγαπημένη μασκότ της παραλίας λείπει εδώ και πέντε ημέρες – Πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Εγκρίθηκε: Δωρεάν μετακίνηση για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα

Μεγάλη νίκη για τον νησιωτικό αθλητισμό μετά το αίτημα του Γ. Λεονταρίτη – Τα σωματεία θα ταξιδεύουν χωρίς κόστος με τα επιδοτούμενα πλοία.

Πάρος: Σύλληψη 33χρονου για τον βιασμό 24χρονης Γαλλίδας

Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής 33χρονος αλλοδαπός στην Πάρο, μετά από καταγγελία 24χρονης Γαλλίδας για βιασμό.

Νάξος – Κατερίνα Καμπανέλλη: «Στόχος η δημιουργία φεστιβάλ στη Νάξο με επίκεντρο το έργο του πατέρα μου» (video)

Συγκινητική συνέντευξη της κόρης του Ιάκωβου Καμπανέλλη για το Θεατρικό Μουσείο στη Νάξο και τα σχέδια για ένα ετήσιο φεστιβάλ.

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί