Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα: Αναβαθμίζονται οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

Ελλάδα: Αναβαθμίζονται οι Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης

|

Τετραετής φοίτηση με σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, σε άμεση επαφή με την αγορά- Η δήλωση του αρμόδιου υπουργού Μάνου Κόνσολα

Καιρός δεν ήταν; Τι όχι; Σε μία χώρα που στηρίζεται στον Τουρισμό, η αναβάθμιση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των Τουριστικών Σχολών είναι επιβεβλημένη…. Και με κοινή Υπουργική Απόφαση γίνεται το πρώτο και μεγάλο ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ)… Και φέρει την υπογραφή της υπουργού Παιδείας Νίκη Κεραμέως και του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού την Κυριακή.

Η ΚΥΑ – με ΦΕΚ 5824/Β/30.12.2020 – αφορά στην επέκταση των τριετών προγραμμάτων σπουδών των ΑΣΤΕ σε τετραετή, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις για την ακαδημαϊκή κινητικότητα των φοιτητών και αποφοίτων τους. Ταυτόχρονα, διαμορφώνεται ένα νέο και σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών, σύστοιχο με τις μεγάλες αλλαγές που επέρχονται στον τουρισμό, αλλά και τις ανάγκες της αγοράς.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο «Διασφάλισης της Ποιότητας στην Τουριστική Εκπαίδευση» του υπουργείου Τουρισμού, ενέκρινε ομόφωνα το νέο πρόγραμμα σπουδών, με το οποίο εισάγονται 28 νέα επιστημονικά πεδία για τον τουρισμό.

Η χρήση Τεχνολογιών, Πληροφορικής και Επικοινωνίας, το Ψηφιακό Marketing, οι ξένες γλώσσες, η Οργανωσιακή Ψυχολογία, η Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, η Διαπολιτισμική Επικοινωνία, το Marketing Τουριστικών Προορισμών, η Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία στον Τουρισμό, η Διαχείριση Πόρων Ξενοδοχείων (Hospitality Resources and Revenue Management), είναι μερικά από τα νέα επιστημονικά πεδία που εντάσσονται στο πρόγραμμα σπουδών και καθιστούν τις ΑΣΤΕ πρότυπη δομή για την τουριστική εκπαίδευση.

Στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του προγράμματος σπουδών, προβλέπεται τρίμηνη πρακτική άσκηση για καθένα από τα τρία πρώτα έτη, η οποία θα πραγματοποιείται τη θερινή περίοδο. Για το τέταρτο έτος, προβλέπεται εκπόνηση διπλωματικής εργασίας και γραπτή εργασία στη βάση των πρακτικών ασκήσεων των προηγούμενων ετών και σε επιλεγμένο επιστημονικό πεδίο στον τουρισμό. Επιπλέον, θα επανασχεδιαστεί η εποπτεία και η αξιολόγηση της πρακτικής άσκησης και στα τέσσερα έτη φοίτησης.

Σε δήλωση του, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας αναφέρει: «Το πρώτο μεγάλο βήμα για την αναβάθμιση των ΑΣΤΕ έγινε. Θα ακολουθήσουν και άλλα, με κορυφαίο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αλλάζει το χάρτη της τουριστικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Θέλω να ευχαριστήσω την Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως που αντιλήφθηκε την ανάγκη να προσδώσουμε ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό πρόσημο στις δομές τουριστικής εκπαίδευσης.»

«Η τετραετής φοίτηση στις ΑΣΤΕ, αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα εξέλιξης και προόδου της τουριστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού. Θα γίνουν και άλλα. Η αναβάθμιση των δομών τουριστικής εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, αναβαθμίζει το τουριστικό προϊόν της χώρας, ενώ αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας και περιλαμβάνεται στον πυρήνα των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη για τον τουρισμό».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Υποδέχθηκε μαθητές από την Ιταλία στο πλαίσιο του Erasmus+

Ένα εναλλακτικό ταξίδι στη Μεσόγειο με όχημα την Τεχνητή Νοημοσύνη, τη φιλοξενία και τη βιωσιμότητα

Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος: Ο «Άνθρωπος ορχήστρα» μιλά για τη μουσική άνοιξη των Κυκλάδων (video)

Μια ιστορική εμφάνιση της Φιλαρμονικής του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συνόλων και το όραμα για ένα μουσικό Αιγαίο

Η Κέα “ταξιδεύει” στον προαστιακό: Δεύτερη συνεχής προβολή του νησιού στην καρδιά της Αθήνας

Ο Δήμος Κέας συνεχίζει τη στρατηγική του τουριστική καμπάνια μέσα από 11 σταθμούς του προαστιακού, προσεγγίζοντας χιλιάδες επιβάτες καθημερινά. (video)

Κραυγή αγωνίας από τη Φολέγανδρο: Ανεπαρκής η ενδοκυκλαδική ακτοπλοϊκή σύνδεση ενόψει τουριστικής σεζόν

Ο Σύλλογος Εμπορικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων του νησιού καλεί το Υπουργείο Ναυτιλίας να δώσει άμεση λύση – Αποκλεισμός σε περίοδο αιχμής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Έντονη διαμαρτυρία για επεισόδια στον αγώνα με τον Ιωνικό Νίκαιας

Προπηλακισμοί, ύβρεις και επικίνδυνα περιστατικά καταγγέλλει ο Πανναξιακός – Καλεί τις αρχές να αναλάβουν δράση

Εφ. Καλογεροπούλου: «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα» (video)

Η Έφη Καλογεροπούλου μοιράζεται αναμνήσεις και αλήθειες από τις «Μάντρες» και τη «Μαργαρίτα» – δύο σταθερές σε ένα νησί που συνεχώς μεταμορφώνεται. (video)

Καταγγελίες πολιτών στη Σίφνο: «Νόμοι υπάρχουν, αλλά δεν εφαρμόζονται»

Πολίτες καταγγέλλουν πολεοδομικές και περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες στο νησί – Ζητούν αναστολή αδειών και απόδοση ευθυνών σε αρμόδιες υπηρεσίες.

«Habemus Papam»: Από την τιάρα στο πάλλιο – Οι τελετές στέψης και ενθρόνισης του Πάπα από τον 9ο αιώνα μέχρι σήμερα

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο νέος Πάπας Λέων ΙΔ΄ αναλαμβάνει επισήμως τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης – Από τη χλιδή του παρελθόντος στη λιτότητα της σύγχρονης τελετής.

Αμοργός: Το Αμοργιανό Φεστιβάλ επιστρέφει 7–9 Ιουνίου με χορωδίες, συναυλίες και τιμητικές εκδηλώσεις

Ένα τριήμερο αφιερωμένο στη μουσική, την παράδοση και τη μνήμη με ελεύθερη είσοδο σε όλο το νησί – Συμμετέχουν σύλλογοι από Τρίπολη και Αμοργό.

Πρόταση ημέρας: Ζυμαρικά με μπάμιες και κεφαλοτύρι Πιτταρά

Πρόταση ημέρας από τον Γαστρονόμο. Για τους φίλους των ζυμαρικών και των τυροκομικών ... Αα και της μπάμιας

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση