Παρασκευή, 18 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚοινωνίαΕλλάδα - Lockdown: Μένουμε ..σπίτι από αύριο (03/01) έως και την ερχόμενη...

Ελλάδα – Lockdown: Μένουμε ..σπίτι από αύριο (03/01) έως και την ερχόμενη Δευτέρα (11/01)

|

Νέο αυστηρό, πλήρες lockdown για μία εβδομάδα -Στόχος να ανοίξουν τα σχολεία στις 11 Ιανουαρίου – Τι ισχύει για την οικονομία και την Εκκλησία – Τι ανέφερε ο κος Πέτσας
 

Με το αριστερό η χρονιά… Η αλήθεια είναι ότι το περίμεναν αλλά δεν το έλεγαν. Το ζητούμενο είναι εάν με μία τέτοια κίνηση θα πετύχουν το ζητούμενο… Γιατί τέτοια μέτρα συνήθως δεν φέρνουν αποτέλεσμα, ειδικά όταν η επόμενη …ημέρα φέρνει άνοιγμα της αγοράς, σχολείων…

Κοινώς; Σε αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού από αύριο, Κυριακή έως τις 11 Ιανουαρίου προχωρά η κυβέρνηση.  Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επίσης επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους. Οπως ανέφερε ο κ. Πέτσας τα μέτρα λαμβάνονται με στόχο το άνοιγμα των σχολείων στις 11 του μήνα.

Οπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές:

«– Η αυστηροποίηση των μέτρων για την εβδομάδα 3-10 Ιανουαρίου 2021 είναι απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για προληπτικούς λόγους. Στόχος να μην επιβαρυνθεί η επιδημιολογική εικόνα από την χαλάρωση των γιορτών, ώστε να ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου τα σχολεία μας όλων των βαθμίδων. Πρώτα τα σχολεία!

– Στις 11 Ιανουαρίου μαζί με τα σχολεία επανέρχεται η λειτουργία του click away, των κομμωτηρίων, των υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, των ΚΤΕΟ και των δραστηριοτήτων κυνηγιού και ψαρέματος, όπως ίσχυαν στην περίοδο των γιορτών. Αναφορικά με τις εκκλησίες μας, η λειτουργία των Θεοφανείων θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά από τους ιερείς, αλλά χωρίς πιστούς. Οι εκκλησίες μας, μετά τις 11 Ιανουαρίου 2021, θα υποδεχθούν ξανά τους πιστούς για τις Κυριακάτικες λειτουργίες με τους κανόνες που ίσχυαν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

– Στο τέλος της 2ης εβδομάδας του Ιανουαρίου θα αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και με βάση αυτή την αξιολόγηση θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για τους υπόλοιπους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Πέτσα:

Χάρη στην υπευθυνότητα όλων μας, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί και σήμερα είναι εμφανώς καλύτερη από πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, τα νέα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλά επίπεδα και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζεται. Τα νοσοκομεία μας εξακολουθούν να νοσηλεύουν μεγάλο  αριθμό ασθενών. Δυστυχώς, περίπου 2.500 συνάνθρωποί μας πέρασαν τα Χριστούγεννα  σε κλίνες Covid, ενώ περισσότεροι από 400 εξακολουθούν να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Τα δεδομένα αυτά επιβάλλουν να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση, κάνοντας ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε ακόμη περισσότερο τη διασπορά του κορονοϊού στην Πατρίδα μας.

Ιδίως τώρα, που η ελπίδα του εμβολίου δεν είναι ευχή ή προσδοκία. Αλλά πραγματικότητα, σε εξέλιξη.

Για αυτό «παίζουμε άμυνα» με όσα μέτρα απαιτούνται για την ανάσχεση της πανδημίας. Και περνάμε στην αντεπίθεση, με την επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό.

Σε ό,τι αφορά την άμυνα, ξέρουμε όλοι τη σημασία της για την προστασία της ζωής μας και της ζωής αυτών που αγαπάμε. Ξέρουμε επίσης πόσο δύσκολα και αργά επέρχεται η βελτίωση, σε αντίθεση με την επιδείνωση που συντελείται γρήγορα όταν χαλαρώνουμε. Και είναι ανάγκη ό,τι χτίσαμε όλοι μαζί, με κόπο και θυσίες, σε διάστημα πολλών μηνών, να μην γκρεμιστεί από την χαλάρωση λίγων ημερών.

Επιβάλλεται, συνεπώς, να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για να βελτιώσουμε την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα. Ώστε να ξαναγυρίσουμε, σταδιακά, σε μια μορφή κανονικότητας. Και, πρώτα από όλα, να μπορέσουν τα παιδιά μας να επιστρέψουν στα σχολεία.

Για τον σκοπό αυτό, εντείνουμε τις προσπάθειές μας την κρίσιμη πρώτη εβδομάδα του 2021.

Από αύριο, Κυριακή 3 Ιανουαρίου και 6:00 το πρωί, μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου, μένουμε και πάλι σπίτι, καθώς αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που είχαν σταδιακά επιτραπεί πριν από τα Χριστούγεννα.                                              

Συγκεκριμένα, σταματά η «παράδοση εκτός» (click away) στα εμπορικά καταστήματα, η λειτουργία βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων, υπηρεσιών περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ και οι δραστηριότητες κυνηγιού και ψαρέματος.

Επανέρχεται η απαγόρευση μετακινήσεων στο αυστηρότερο ωράριο, από τις 21:00 το βράδυ μέχρι και 5:00 το πρωί, με μόνη εξαίρεση τους εργαζόμενους και όσους έχουν ανάγκη ιατρικής βοήθειας.

Οι εκκλησίες μας θα παραμείνουν κλειστές για τους πιστούς και δεν θα γίνει την ημέρα των Θεοφανείων Αγιασμός των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Από αύριο, λοιπόν, και για μια εβδομάδα, κάνουμε ακόμη μία προσπάθεια. Αξίζει να το κάνουμε, προληπτικά, καθώς όλοι μας μπορεί να χαλαρώσαμε τις γιορτινές ημέρες. Μένουμε, λοιπόν, ξανά σπίτι.

Για να δώσουμε μια μεγάλη ανάσα στους ήρωες της πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη με τον κορονοϊό.

Για να προστατεύσουμε τη ζωή μας, τη ζωή του διπλανού μας και των δικών μας ανθρώπων, όλων μας.

Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση.

Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου. Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους.

Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.

Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε  στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις.

Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Διακοπές, ένα μακρινό όνειρο για τους μισούς Έλληνες: Τι αποκαλύπτει η Eurostat

Μόλις 1 στους 2 Έλληνες μπορεί να αντέξει οικονομικά μια εβδομάδα διακοπών – Τι δείχνουν τα ευρωπαϊκά δεδομένα για το 2024

Γιώργης Βενετούλιας: Από τις βεγγέρες της Κύθνου στις σκηνές της Νάξου (video)

Μια θεατρική παράσταση, 54 παραμύθια, και μια ζωή αφιερωμένη στην προφορική παράδοση και τον πολιτισμό του Αιγαίου

«Όπου Υπάρχει Ελλάδα» ολοκληρώνει τη φετινή σεζόν στη μαγευτική Μήλο! (video)

Η Ευλαμπία Ρέβη και ο Γιώργος Κουρδής μας ταξιδεύουν στο «νησί των χρωμάτων» και αποχαιρετούν τη φετινή τηλεοπτική σεζόν με εικόνες γεμάτες Ελλάδα

Μύκονος: Τελεσίγραφο του Δήμου για τις παράνομες οικοδομικές εργασίες εν μέσω σεζόν

Ο Δήμος Μυκόνου προειδοποιεί με πρόστιμα και ελέγχους τους επαγγελματίες που αγνοούν την κανονιστική απόφαση και συνεχίζουν οχληρές δραστηριότητες, απειλώντας την εικόνα του νησιού

Νάξος – Επαρχείο: Νέες ασφαλτοστρώσεις σε Κουρουνοχώρι και Εγγαρές – Απόλλωνα

Ο Έπαρχος Νάξου Ιωάννης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την πρόοδο του έργου «Βελτίωση δρόμου Χώρας – Εγγαρών», συνολικού προϋπολογισμού 417.736€, που περιλαμβάνει διαπλατύνσεις, νέα στηθαία και κρίσιμες ασφαλτοστρώσεις

Βίμποργκ – Κοπεγχάγη: Με «όπλο» την έδρα και φόρα από τα φιλικά!

Η Βίμποργκ υποδέχεται την Κοπεγχάγη στην πρεμιέρα της Superligaen και ψάχνει... διπλό ξεκίνημα με θετικό αποτέλεσμα και επένδυση εμπιστοσύνης στην έδρα της

Η Κίμωλος κατακτά τις διεθνείς αγορές, ένα κρυμμένο διαμάντι που μαγεύει τον κόσμο

Διεθνείς διακρίσεις για το μικρό νησί των Κυκλάδων που κερδίζει τα πρωτοσέλιδα διεθνών Μέσων με τα κρυστάλλινα νερά και την αυθεντική κυκλαδίτικη γοητεία

Στη Σαντορίνη ο Γιάννης Βρούτσης για τις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία, με Ολυμπιονίκες και κορυφαίους αθλητές

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού επισκέπτεται το νησί της Σαντορίνης στις 19-20 Ιουλίου, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και συναντώντας τοπικούς φορείς και την αθλητική κοινότητα

Χορεύουμε συρτό στην παραλία της Νάξου: Η πιο φωτεινή ανθρώπινη αλυσίδα καλοκαιριού επιστρέφει!

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί ντόπιους και επισκέπτες σε μια μεγάλη γιορτή νησιώτικης παράδοσης, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου στη Χώρα

Πάρος: Ομόφωνο «ναι» στη μάχη για το αεροδρόμιο, Επιτροπή Αγώνα συγκρότησε το Δημοτικό Συμβούλιο

Απόφαση για διεκδίκηση συνέχισης του έργου με εθνικούς πόρους – Αναζητούνται πολιτικές δεσμεύσεις και συστράτευση κοινωνίας και φορέων

Απίστευτο: Πήδηξε από τον καταπέλτη του “Champion Jet 3” στην Πάρο

ναστάτωση στο λιμάνι της Παροικιάς όταν 24χρονος ημεδαπός πήδηξε από τον καταπέλτη πλοίου κατά τον απόπλου – Παρενέβη το Λιμενικό, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός

Νάξος: Σύλληψη 70χρονου κυβερνήτη για παράνομο απόπλου σκάφους στον Πάνερμο

Παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, επιβατηγό τουριστικό σκάφος απέπλευσε χωρίς άδεια από το Λιμεναρχείο

Νάξος – Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου: Αντίο στον Στέλιο Ζαφειρόπουλο, ένα δάσκαλο με ψυχή και φως

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Γυμνασίου Νάξου αποχαιρετά με συγκίνηση τον αγαπημένο εκπαιδευτικό και επιστήμονα, που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη μαθητική και τοπική κοινότητα.

Νάξος: Πωλείται πέτρινο ακίνητο 37τ.μ. με αυλή στο Καστράκι, πολύ κοντά στη θάλασσα

Αναζητάτε επένδυση δίπλα στη θάλασσα; Ένα γοητευτικό πέτρινο ακίνητο με δυνατότητα αναβάθμισης και επέκτασης διατίθεται προς πώληση στο Καστράκι, κοντά σε μία από τις ομορφότερες παραλίες της Νάξου

Νάξος – Κεραμωτή: Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Σοφία Φυρογένη

Η Κεραμωτή Νάξου αποχαιρετά μια αγαπημένη μορφή της τοπικής κοινωνίας – Αντί στεφάνου, δωρεά στον Ιερό Ναό από τον Σύλλογο Κεραμωτής

Νάξος: Ψήφισμα του Προοδευτικού Ομίλου Γλινάδου για τον θάνατο του Γεωργίου Δημητροκάλλη

Ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. για να τιμηθεί η μνήμη του πρώην Προέδρου και ενεργού μέλους του Συλλόγου, Γεωργίου Δημητροκάλλη (Μίχαλου)

Νάξος – Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου: Ομόφωνη αντίθεση στη μεταφορά των Κούρων (video)

Συζήτηση για τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ με θέμα τη συντήρηση και προστασία των αρχαϊκών Κούρων – Σαφές μήνυμα από τον Δήμο, τους φορείς και την τοπική κοινωνία υπέρ της παραμονής τους στον φυσικό τους χώρο.

Ηρακλειά: Ειρηνική διαμαρτυρία στο λιμάνι με επίκεντρο την μη έλευση του Tera Jet 2

Μεγάλη αναστάτωση στην Ηρακλειά λόγω της αιφνίδιας διακοπής του καθημερινού δρομολογίου της SeaJets. Εκατοντάδες επισκέπτες χωρίς εισιτήρια, καταλύματα με ακυρώσεις και οι κάτοικοι σε κινητοποιήσεις για να σωθεί η τουριστική σεζόν.

Μια “πράσινη” ζωή ξεκινά στη Νάξο, πρώτη φωλιά Chelonia mydas στις Κυκλάδες!

Ιστορική στιγμή στον Απόλλωνα – Η πράσινη θαλάσσια χελώνα φωλεοποίησε για πρώτη φορά στη Νάξο, προκαλώντας συγκίνηση, δέος και ευθύνη για το μέλλον.

Αλ. Φραντζέσκος: Οι Κούροι των Μελάνων πρέπει να μείνουν: Η ιστορία δεν ξεριζώνεται

Η αυθεντικότητα, η βιωματική εμπειρία και η πολιτισμική συνέχεια κινδυνεύουν όταν αποκόβουμε τα μνημεία από τον τόπο τους. Οι Κούροι των Μελάνων ανήκουν εκεί όπου γεννήθηκαν – στο φως, στη μνήμη και στο τοπίο της Νάξου.