Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΥγείαΕλλάδα - Covid 19: Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί...

Ελλάδα – Covid 19: Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί υγειονομικών

|

Το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου αρχίζει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού – Έως τον Μάρτιο 1.265.550 δόσεις του εμβολίου της Pfizer στην Ελλάδα (δείτε video)

Στις 26 Δεκεμβρίου θα παραλάβει η Ελλάδα την πρώτη μικρή παρτίδα των εμβολίων των Pfizer/Biontech για τον κορωνοϊό που θα αριθμεί 9.750 δόσεις όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Την επόμενη ημέρα θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής (Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας) ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί του υγειονομικού τους προσωπικού.

Στις 28 θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το ΑΧΕΠΑ, το πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό τους προσωπικό στις 29 Δεκεμβρίου. Έως τις 30 Δεκεμβρίου εκτός απροόπτου η Ελλάδα θα παραλάβει την πρώτη μεγάλη παρτίδα εμβολίων 83.850 δόσεων. Οι παραδόσεις που αντιστοιχούν στον πληθυσμό μας με βάση την τελική συμφωνία είναι να έχει λάβει τέλος Ιανουαρίου 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου.

Έως τέλος Μαρτίου η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μόνο από την εταιρία Pfizer/Biontech 1 εκατ. 265 χιλιάδες δόσεις. Σε αυτές αναμένεται να προστεθούν τον Ιανουάριο από τη στιγμή που θα λάβουν έγκριση, παραδόσεις από τις εταιρίες Moderna και AstraZeneca. Με βάση τον προγραμματισμό, οι εμβολιασμοί στο γενικό πληθυσμό αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου. 

«Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους. Η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε πέντε τέτοιους χώρους. Στη διανομή θα τηρηθούν όλες οι προδιαγραφές» επισήμανε ο κος Θεμιστοκλέους, γνωστοποιώντας ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετάσχει στη μεταφορά σε απομακρυσμένες περιοχές. Σημείωσε ότι το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει δημιουργήσει πλατφόρμες για την πραγματοποίηση ραντεβού, ενώ το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αναλάβει τον τομέα της ασφάλειας.

Έκανε δε λόγο για «πρωτοφανή επιχείρηση που παρουσιάζει δυσκολίες», για να προσθέσει ότι «είναι δεδομένο ότι θα προκύψουν δυσκολίες». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεμιστοκλέους απέκλεισε κάθε πρόβλημα σχετικά με την στελέχωση των  εμβολιαστικών κέντρων, καθώς -όπως είπε- υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Ποιοί θα εμβολιαστούν πρώτοι

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, με τον ευρωπαϊκό συντονισμό στην προμήθεια εμβολίων η διαθεσιμότητα θα είναι σταδιακή και συνεπώς κάθε χώρα μέλος κάνει την προτεραιοποίησή της στους πληθυσμούς που θα εμβολιάσει.

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές από κράτος σε κράτος και η προτεραιοποίηση στηρίζεται στον κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή θάνατο ή στη διαρκή έκθεση στον ιό.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, που σήμερα πήρε το πράσινο φως και από τον ΕΜΑ, εξήγησε ότι το mRNA δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου, υπογραμμίζοντας: «Tο εμβόλιο της Pfizer BioNTech έχει μεγάλη ασφάλεια, δημιουργεί υψηλό αριθμό αντισωμάτων και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνάει το 94%».

Στην Ελλάδα, η πρώτη ομάδα που θα εμβολιαστεί είναι «οι μαχητές της πρώτης γραμμής, οι υγειονομικοί», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου σημειώνοντας ότι διατρέχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Θα ακολουθήσουν άτομα μεγάλης ηλικίας σε δομές όπως οίκοι ευγηρίας ή χρονίως πασχόντων και ατόμων με άλλα προβλήματα.

Οι επόμενοι που θα εμβολιαστούν είναι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών.

Η κ. Θεοδωρίδου, τόνισε πως ακόμη και όταν έρθει η στιγμή να εμβολιαστούμε «το πρόβλημα δεν τελειώνει». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα αλλά χρειάζεται προσοχή και πρέπει να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες, να κρατάμε αποστάσεις και να τηρούμε την υγιεινή των χεριών.

Οι τρεις προϋποθέσεις για την έγκριση εμβολίων

Σχετικά με την ταχύτητα με την οποία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι οφείλεται στην εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και στην «πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση».

Διαβεβαίωσε ότι οι ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις που αξιολογούν και εγκρίνουν τα εμβόλια, όπως ο FDA εξετάζουν αυστηρά τα στοιχεία και τις κλινικές μελέτες και πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

@ Ασφάλεια, δηλαδή να μην έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

@ Ανοσογονικότητα, δηλαδή να αυξάνουν τα προστατευτικά για το άτομο αντισώματα.

@ Αποτελεσματικότητα, δηλαδή να προσφέρουν την προστασία του εμβολιαζομένου όταν εκτεθεί στη νόσο.

Το εμβόλιο των Pfizer/Biontech σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, δείχνει ότι έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με αυτές που παρουσιάζονται στα συνήθη εμβόλια, δημιουργεί υψηλό τίτλο αντισωμάτων ακόμη και σε προχωρημένες ηλικίες και η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%.

Πηγή: skai.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακός ΑΟΚ: Το “αντίο” του Καραλευθέρη και η μεγάλη αγκαλιά που βίωσε στη Νάξο (video)

Με ένα ξεχωριστό τρόπο ο Λευτέρης Καραλευθέρης έκλεισε το κεφάλαιο "Πανναξιακός ΑΟΚ - Νάξος" - Τι αναφέρει στο μήνυμά του (video)

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Αρθρο του Κωνσταντίνου Σκαρβέλη με αφορμή την Πρωτομαγιά.. Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Μητρόπολη Παροναξίας: Το τροπάριο της Κασσιανής στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου

Στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Νάξου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κκ Καλλίνικος

Μικρές Κυκλάδες: Ομιλίες για τον καρκίνο του δέρματος και δερματολογικές εξετάσεις σπίλων

Σε Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και εξετάσεις δωρεάν με επίκεντρο το καρκίνο του δέρματος - Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου – ΑγκαλιάΖΩ

Naxos Medical: Ερχεται δωρεάν έλεγχος μαστών με υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση

Μία ακόμη πρωτοβουλία από το πολυκέντρο Υγείας Naxos Medical για τις γυναίκες της Νάξου και όχι μόνο. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε την προληπτική αυτή εξέταση

Νάξος – Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών: Το 1ο Συνέδριο Παιδιών γίνεται πραγματικότητα (!!!)

Ο Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα πραγματοποιήσει το 1ο Συνέδριο για παιδιά (6 – 15 ετών) - Ποιο είναι το θέμα και πότε θα γίνει

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Αποστολή δώρων στα παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”

Αποστολή δώρων από τη Νάξο στα παιδιά που νοσηλεύονται αυτές τις ημέρες στο Νοσοκομείο Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού" - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για θέματα πρόνοιας Βασίλης Φλεριανός

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

MyCoast: Διαθέσιμη η εφαρμογή στα κινητά για καταγγελίες όσον αφορά παρανομίες σε παραλίες

Πέρυσι υπό την πίεση του «κινήματος της πετσέτας» έγιναν 4.500 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.750 παραβάσεις

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Μήλος: Νέο 5αστερο ξενοδοχείο … έρχεται

“Στα σκαριά” νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μήλο

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Blue Star Ferries: Εκτακτη προσέγγιση σήμερα και αύριο στη Νάξο του “Blue Star 2”

Ενα ακόμη έκτακτο δρομολόγιο απόψε από τον Πειραιά για Πάρο - Νάξο και Σαντορίνη

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Stoiximan AegeanBall Festival 2024: Ανοιξαν οι έγγραφές

Κορυφαία διοργάνωση 3Χ3 με 13 βραβεία σε πολλαπλές κατηγορίες - Το χρονοδιάγραμμα

Νάξος – “Λαϊκή Συσπείρωση”: Ανακοίνωση για Πρωτομαγιά, καταγγελία για επικείμενη αύξηση δημοτικών τελών

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η "Λαϊκή Συσπείρωση" Νάξου σχετικά με την Πρωτομαγιά - Γιατί καταγγέλλει τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)