Οία Σαντορίνης… Ενα από τα ωραιότερα σημεία των Κυκλάδων … Διάσημη για το ηλιοβασίλεμά της… Ποιος είπε όμως ότι δεν έχει ανάλογη χάρη και με πρωινό ξύπνημα μετά από βροχή; (φωτό)
Αυτές τις ημέρες η βροχή έχει τη τιμητική της σε όλες τις Κυκλάδες… Ανάλογα βέβαια με τα νησιά είναι και η βροχόπτωση… Τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε μάλλον το τριήμερο φαινόμενο που μας έπληξε με βροχή που οι γεωργοί την χαρακτηρίζουν ως «ποτιστική».. Χειμωνιάτικη η περίοδος, έχοντας φτάσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και το ξημερώματα της Τρίτης από τη Σαντορίνη μας έδωσε ένα μοναδικό θέαμα…
Ποιο είναι αυτό; Μα το γνωστό ουράνιο τόξο που έρχεται ως πέρας της βροχόπτωσης… Πολύχρωμο οπτικό και μετεωρολογικό φαινόμενο, κατά τo οποίο εμφανίζεται το φάσμα των χρωμάτων που συνθέτουν το ορατό φως στον ουρανό.
Μάλιστα, οι φωτογραφίες που μας ήρθαν από την πανέμορφη και διάσημη Οία της Σαντορίνης (σ.σ. γνωστή για το ηλιοβασίλεμά της) και με την αρωγή του συγγραφέα και περιβαλλοντολόγου Αντώνη Γάκη έχει ως βάση το γειτονικό νησί της Ίου. Εντυπωσιακές αν μη τι άλλο…
Να σημειώσουμε ότι η βροχόπτωση που έπεσε έως σήμερα στην Σαντορίνη – με βάση τον σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – για τον μήνα Δεκέμβριο είναι στα 48 χιλιοστά βροχόπτωσης και μάλιστα σε σχέση με πέρυσι είναι στα .. όρια καθότι ήταν 74,8 χιλιοστά βροχόπτωσης… Κάτι, που όπως είναι λογικό θα καλύψει το περσινό όριο.. Αντίθετα, η Σαντορίνη πέρυσι είχε έναν έντονο Νοέμβριο με 120 χιλιοστά που έφεραν και εικόνες που προβλημάτισαν με καταπτώσεις βράχων αλλά και να δημιουργείται θέμα στην Καλντέρα…
Συνολικά, πέρυσι η Σαντορίνη δέχτηκε περίπου 600 χιλιοστά βροχόπτωσης αρκετά ικανός αριθμός βροχόπτωσης, ενώ φέτος έως τώρα είναι μόλις στα 220 χιλιοστά… Κι αυτό είναι πρόβλημα για το μέλλον…
Ιστορία του Ουράνιου Τόξου
Για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι ο Αναξιμένης – Έλληνας φιλόσοφος – ήταν αυτός που πρώτος παρατήρησε το 578 πΧ τη σχέση μεταξύ του Ουράνιου Τόξου και του Ήλιου. Αντί να αποδώσει το Τόξο σε ουράνιες δυνάμεις, πρότεινε ότι τα σύννεφα αλλάζουν την πορεία του ηλιακού φωτός και παράγουν το Τόξο των χρωμάτων. Και λίγο αργότερα, ο Αριστοτέλης συνέλαβε την ιδέα ότι το ουράνιο τόξο δεν είναι υλικό αντικείμενο που κρέμεται από τον ουρανό, αλλά ένα φυσικό φαινόμενο. Χρησιμοποίησε προσεκτικά την τότε γεωμετρία, αλλά λάθος νόμους ανάκλασης, για να εξάγει το κυκλικό σχήμα του Τόξου.
Την πρώτη ικανοποιητική εξήγηση έδωσε ο Καρτέσιος κατά τον 18ο αιώνα. Σύμφωνα με την θεωρία του το ουράνιο τόξο παράγεται από τις ακτίνες που πέφτουν πάνω στα σταγονίδια και που ανακλούνται στην εσωτερική τους επιφάνεια τουλάχιστον μια φορά. Κατά ένα γνωστό ευρωπαϊκό μύθο, στη βάση του ουράνιου τόξου ένα τσουκάλι γεμάτο χρυσάφι περιμένει όποιον καταφέρει να φτάσει εκεί, πράγμα φυσικά αδύνατο καθώς το ουράνιο τόξο είναι οφθαλμαπάτη που δεν εντοπίζεται στο χώρο.
Με πληροφορίες από την Wikipedia.org