Η superstar στο χώρο της Αμερικανικής γαστρονομίας, Ελληνίδα chef Μαρία Λόη, βρέθηκε στη Νάξο …. Συνάντησε τον Γιάννη Μαργαρίτη – έπαρχο Νάξου – δοκίμασε την φιλοξενία, τα γεμιστά, το τυρί, χόρεψε και δήλωσε ευτυχισμένη:” Όλοι έχουν πάντα ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό τους», μας λέει. «Κάθε τρεις και λίγο ακούς μια φωνή να λέει “ περάστε, δοκιμάστε αυτό, δοκιμάστε εκείνο” , ήταν απίστευτο”.
“… Είχαμε την τιμή να φιλοξενήσουμε τέλη Σεπτέμβρη στη Νάξο μας τη διάσημη Σεφ Μαρία Λόη, η οποία γύρισε εκπομπή με θέμα την γαστρονομία του νησιού μας. Με αφορμή την εκπομπή αυτή η οποία θα προβληθεί στην Αμερική, το κορυφαίο περιοδικό Forbes αφιέρωσε και άρθρο αποθεώνοντας το νησί μας για τη γαστρονομία του, τις παραλίες του και την μοναδικότητα του…” Τάδε έφη στη προσωπική του σελίδα στα social Media, Ιωάννης Μαργαρίτης, ο Επαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προλογίζοντας ουσιαστικά το άρθρο που ακολουθεί..
Στο αμερικανικό περιοδικό Forbes και με τίτλο ” Η Superstar chef Μαρία Λόη στο διακριτικό Ελληνικό νησί”... Ποιο είναι αυτό; Μα η Νάξος και η υπογραφή του άρθρου (σ.σ. η απόδοση είναι της Μάγδας Παράσχου) είναι της Shivani Vora ….
Ας δούμε λοιπόν πως περιγράφει η Μαρία Λόη την εμπειρία της στη Νάξο και σε αναμονή βέβαια της εκπομπής μαγειρικής με ντομάτες, λάδι, πατάτες και τυρί…
Για τον καθένα ξεχωριστά, η Ελλάδα μπορεί να σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Μπορεί να αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο αρχαίας ιστορίας, ένας ζεστός καλοκαιρινός προορισμός, ή ένας τόπος αφιερωμένος στην εξαίρετη κουζίνα του και το κρασί. Αλλά το σημαντικότερο, η Ελλάδα είναι «σπίτι». Αυτή η όμορφη χερσόνησος αποκαλείται από εκατομμύρια κόσμο «πατρίδα», και κουβαλούν σε κάθε γωνιά της γής την ζεστή , γεμάτη ήλιο διάθεση της χώρας τους.
Σε ένα μέρος όπου η κεντρική Ελλάδα συναντά την Πελοπόννησο, την Ναύπακτο, γεννήθηκε η Μαρία Λόη. Μια ζεστή και θετική γυναίκα, που πολύ σωστά και εύστοχα της έχουν αποδοθεί οι χαρακτηρισμοί. Μία σεφ με αμέτρητα βραβεία και παγκόσμια αναγνώριση, η Μαρία Λόη συγκαταλέγεται μεταξύ των καλυτέρων του είδους. Ιδιοκτήτρια ενός μεγάλου εστιατορίου στην Αμερική, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής (τουλάχιστον 30 σε αριθμό), η Μαρία έχει μαγειρέψει για επώνυμους όπως Ομπάμα και Μπάιντεν, αλλά και έχει μοιράσει χιλάδες γεύματα σε νοσοκομεία στην Ν. Υόρκη από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Στενά δεμένη με επιστήμονες στο Χάρβαρντ, η γυναίκα αυτή προσπαθεί να τελειοποιήσει αυτό που η ίδια ονομάζει «Ελληνική Δίαιτα» εστιάζοντας στην σωστή διατροφή που συνεπάγεται μια ζωή γεμάτη υγεία.
Γέννημα θρέμμα της Ελλάδας, η Μαρία Λόη είναι ένθερμη λάτρης του πολιτισμού της χώρας αλλά και του τρόπου ζωής. Επιθυμεί να μαθαίνει όλο και περισσότερα πράγματα για το «σπίτι» της, αν και τα βιβλία που έχει στην κατοχή της την έχουν γεμίσει γνώσεις πάνω στο θέμα αυτό. Ενώ ετοιμαζόταν για τα γυρίσματα της εκπομπής «Μυστικά της Μεσογείου», η Μαρία επισκέφτηκε το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με τις λιγότερες επισκέψεις, την Νάξο. Ένα απόλυτα κρυμμένο στολίδι και ταυτόχρονα τουριστικός προορισμός. Το νησί, ενώ βρίσκεται στην ίδια αλυσίδα τουριστικών επιλογών όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, είναι λιγότερο γνωστό στους ξένους αλλά δημοφιλές στους Έλληνες. Όμως, η δήλωση μιας τόσο ευρέως γνωστής γυναίκας όπως είναι η Μαρία Λόη, πως η Νάξος είναι το πιο αγαπημένο μέρος για την ίδια σε όλη την Ελλάδα, σημαίνει κάτι παραπάνω από πολλά και αποτελεί έπαινο. «Είπα σε ένα ζευγάρι να επισκεφτούν την Νάξο. Το ερωτεύτηκαν και με την δεύτερη επίσκεψή τους άρχισαν να ψάχνουν για μόνιμη κατοικία». Εδώ λοιπόν υπάρχει μια λίστα με τους λόγους που η Μαρία Λόη εξηγεί γιατί το νησί αυτό θα πρέπει να είναι το πλέον αγαπημένο για όλους.
Μια μικρογραφία της Κρήτης
Αν και η απόσταση που χωρίζει την Νάξο από την Κρήτη είναι πάνω από 10 ώρες με το καράβι, προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως και στην αρχιτεκτονική αλλά και στην γαστρονομία τα δύο αυτά νησιά είναι πολύ κοντά και φέρουν αρκετές ομοιότητες. Το κέντρο του νησιού μοιάζει με το Ηράκλειο. Εσωτερικά του νησιού, σε πλαγιά, βρίσκεται η Απείρανθος, η οποία θεωρείται πως έχει Κρητικές ρίζες εξαιτίας της διαλέκτου που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι. «Μοιάζει απίστευτα με την Κρήτη. Είναι σαν να σήκωσες από εκεί με το χέρι σου μια πόλη και την τοποθέτησες σε άλλο νησί», μας λέει η Λόη. Με ακατάλληλους δρόμους για αυτοκίνητο, αυτό το υπέροχο-για-περπάτημα νησί είναι μια εξαιρετική επιλογή για μονοήμερη εκδρομή γεμάτο παλιά καλντερίμια και αγορά.
Η Κρήτη και η Νάξος αλληλοσχετίζονται με την Ελληνική Μυθολογία. Ο μελλοντικός ηγέτης της Αθήνας, Θησέας, αφού σκότωσε τον Μινώταυρο, έκανε μια στάση στο νησί της Νάξου για να κλέψει την Αριάδνη, κόρη του βασιλιά της Κρήτης, Μίνωα. Ο Δίας, ωστόσο, αν και γεννημένος στην Κρήτη, ανατράφηκε και αυτός στην Νάξο.
Η φιλικότητα των ντόπιων.
Η Μαρία Λόη αρκετές φορές έχει αναφερθεί στην φιλοξενία των Ελλήνων, και τους επαινεί για την εγκάρδια και ζεστή στάση τους προς αυτούς που θέλουν να γίνουν κομμάτι του πολιτισμού τους. Η ίδια άλλωστε είναι παραπάνω από ευπρόσδεκτη και γενναιόδωρη και γι αυτόν τον λόγο απότελεί ένα τέλειο παράδειγμα των όσων προαναφέρθησαν. Επίσης, ακόμη και η ίδια είχε μείνει άναυδη από τον τρόπο που την αγκάλιασαν όταν πρωτοήρθε στην Νάξο. «Το νησί αυτό και η φιλοξενία των ντόπιων είναι κάτι που δεν μπορεί να τα διαπιστώσει κανείς αν δεν τα ζήσει από κοντά. Όλοι έχουν πάντα ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό τους», μας λέει. «Κάθε τρεις και λίγο ακούς μια φωνή να λέει “ περάστε, δοκιμάστε αυτό, δοκιμάστε εκείνο” , ήταν απίστευτο».
Δεν θα προλάβεις να κάνεις βήμα και όλο και κάποια φωνή θα ακούς να σε προσκαλεί σε σπίτι ή μαγαζί θέλοντας να σε κεράσει ένα ποτηράκι τσίπουρο μαζί με έναν γρήγορο μεζέ. Την ίδια τακτική πρόθυμα ακολουθεί ο Επαρχος του νησιού, Ιωάννης Μαργαρίτης, ο οποίος με ευκολία παρατάει ό,τι κάνει για να πιάσει κουβέντα με τους περαστικούς, να τους αφηγηθεί την ιστορία του νησιού, και να γίνει σίγουρα ένας ακόμη φίλος.
Μοναδικά φρέσκα προιόντα και νόστιμη κουζίνα
Τα υπαίθρια μέρη της Ελλάδας φημίζονται όχι μόνο για την φρεσκάδα των προιόντων τους, αλλά και για την νοστιμιά των πιάτων που τα έχουν ως πρώτη ύλη. Και σ αυτό, δεν εξαιρείται η Νάξος. Οτιδήποτε παράγει η γη και μετέπειτα φτάνει στο πιάτο, είναι απίστευτα νόστιμο και θρεπτικό, κάτι που η Μαρία Λόη πάντα αναζητά για να προσφέρει. «Είχα την εντύπωση πως οι ντομάτες της Σαντορίνης ήταν οι πιο νόστιμες, αλλά αυτές της Νάξου είναι εκπληκτικές. Ένα πιάτο με μια ντομάτα μέσα σε λίγο ελαιόλαδο και μια φέτα ψωμί, αυτό είναι. Δεν θες κάτι άλλο», μας λέει.
Η Νάξος είναι πλούσια σε κτηνοτροφία, αλλά και ως νησί τα θαλασσινά είναι απίστευτα φρέσκα και σερβίρονται ως κυρίως πιάτο ή διακοσμούν διάφορες σαλάτες. Για την Μαρία Λόη η προετοιμασία των κουκουλομαεργιών είναι η καλύτερη. Πρόκειται για το μαγείρεμα οσπρίων (άσπρα φασόλια, σιτάρι και καλαμπόκι, με πολύ ελαιόλαδο) την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, έθιμο που έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα: αρχαία πολυσπόρια ή πολύσπορα ή πανσπερμία.
Και βέβαια, η μοναδική πατάτα Νάξου είναι μοναδική λόγω ποιότητας και γεύσης. Σ αυτό συμβάλει το κλίμα του νησιού που βοηθά στην εξαίρετη παραγωγή του προιόντος. Το 1950 το νησί επισήμως ανακυρήχθηκε κέντρο καλλιέργειας και παραγωγής πατάτας.
Πανέμορφες παραλίες.
Αν και η Νάξος φαίνεται πως έχει έναν στιβαρό αγροτικό πολιτισμό με μικρότοπους διασκορπισμένους τριγύρω, οι παραλίες είναι καλύτερες απ αυτές που μπορεί να βάλει ο ανθρώπινος νους. Για τους Ευρωπαίους και Αμερικανούς οι διακοπές σε Μύκονο και Σαντορίνη είναι must όμως, η Νάξος για τους Έλληνες είναι το top. Αμμώδη παραλίες γεμάτες νυχτερινή ζωή, παραθαλάσσια εστιατόρια και ταβερνάκια, θάλασσες με νερά που θέλεις να τα πιεις στο ποτήρι, φέρνουν το μέρος αυτό προ τετελεσμένου.
Παράδοση στο τυρί.
Κάτι που τα υπόλοιπα νησιά δεν μπορούν να συναγωνιστούν, είναι οι ποικιλίες των τυριών της Νάξου. Η γραβιέρα—μια μίξη 80% αγελαδινού, 20% πρόβειο με κατσικίσιο, τουλάχιστον τριών μηνών, που όσο το διατηρείς τόσο πιο δυνατή και νόστιμη γεύση αποκτά. Μπορεί να είναι σκληρό τυρί αλλά έχει γλυκιά και λεπτή γεύση βουτύρου, με λίγα λιπαρά. Το Αρσενικό είναι το δεύτερο καλύτερο Ναξιώτικο τυρί με δυνατή γεύση, σκληρή υφή και φτιαγμένο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα που θερμαίνεται και πήζει με πυτιά. Υπέροχο τρυμμένο ή σε φέτα, το Αρσενικό έχει μαύρο περίβλημα με παραφίνη, κάτι που το κάνει ξεχωριστό.
Αυτά τα τυριά είναι χειροποίητα και φτιάχνονται σε όλο το νησί αλλά για την Μαρία Λόη το τυροκομείο της οικογένειας Πιτταρά αποτελεί παράδοση από το 1970.
Η Νάξος αν και είναι ένα νησί επισκεπτόμενο από λίγους, θα μπορούσε να γίνει προορισμός για περισσότερους. Είναι μέρος που παρόλη την μικρή του έκταση δεν το βαριέσαι και κάθε φορά σου δίνει και κάτι διαφορετικό. Τα νερά του, οι ντόπιοι του, το φαγητό του; Όλα μοναδικά. Και κλείνοντας η Μαρία Λόη μας λέει: «Παρόλο που το νησί έχει περάσει από πολλές ηγεσίες, οι άνθρωποί του παραμένουν αναλλοίωτοι. Κρατούν γερά τον υπέροχο πολιτισμό μέσα στον χρόνο».
.