Κυριακή, 18 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΜ. Βρετανία - covid 19: Η V-Day και ο εμβολιασμός του William...

Μ. Βρετανία – covid 19: Η V-Day και ο εμβολιασμός του William Shakespeare

|

Μια ιστορική μέρα για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για το σύνολο της ανθρωπότητας, εξελίχθηκε την Τρίτη (8/12), καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί για την covid-19. Το πρώτο εμβόλιο έγινε από το NHS στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, – Ο εμβολιασμός του 81χρονου Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τα σχόλια στο διαδίκτυο

Μια ιστορική μέρα για την Μεγάλη Βρετανία, αλλά και για το σύνολο της ανθρωπότητας, εξελίχθηκε την Τρίτη (8/12), καθώς άρχισαν οι εμβολιασμοί για την covid-19, γεγονός που σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα, στιγμή ωστόσο που αναμένεται να αργήσει μερικούς μήνες ακόμα.

Το πρώτο εμβόλιο έγινε στην 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν, λίγες ημέρες πριν τα γενέθλια της. Η ηλικιωμένη κυρία, που χειροκροτήθηκε από το νοσηλευτικό προσωπικό κατά την έξοδο της, έλαβε την πρώτη από τις 800.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech που θα γίνουν σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, ευπαθείς ομάδες και ηλικιωμένους τις προσεχείς ημέρες. Έως το τέλος του μήνα αναμένονται ακόμα 4 εκατομμύρια δόσεις στη Βρετανία.

«Δεν μπορώ να ευχαριστήσω περισσότερο το προσωπικό του Συστήματος Υγείας που με φρόντισε εξαιρετικά. Η συμβουλή μου για το εμβόλιο είναι “κάντε το”. Αν εγώ στα 90 μου μπορώ να το κάνω, τότε μπορείτε κι εσείς», είπε η κυρία Κίναν.

Το πρόσωπο όμως που έκλεψε την παράσταση ήταν ο 2ος που προσήλθε για εμβολιασμό… Και δεν είναι άλλος από τον «Μπιλ» Ουίλιαμ Σαίξπηρ Warwickshire. Όχι δεν είναι αστείο… Σίγουρα δεν στην περίπτωσή του, όλοι θα θυμούνται τον …δεύτερο και όχι τον πρώτο που έκανε το εμβόλιο στην Μεγάλη Βρετανία. Ο εμβολιασμός του 81χρονου ηλικιωμένου έγινε επίσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κόβεντρι και έγινε viral για προφανείς λόγους. Ο ίδιος δήλωσε πως αισθάνεται υπέροχα… Στα 30 χιλιόμετρα από το σημείο που εμβολιάστηκε ο 81χρονος βρίσκεται το Στράτφορντ Αβόν, η γενέτειρα του… συνονόματού του, Ουίλιαμ Σαίξπηρ, ο οποίος πέθανε στις 3 Μαΐου του 1616.

Φυσικά η είδηση σχολιάστηκε στο twitter με έναν χρήστη να γράφει το ευφάνταστο: “if Margaret Keenan was patient 1A, then was Shakespeare “Patient 2B or not 2B?”. Aλλοι έκαναν λογοπαίγνιο με «Το Ημέρωμα της Στρίγγλας» (The Taming of the Shrew), μετατρέποντάς το σε… “The Taming of the Flu”. Άλλος, έκανε το «Οι δύο άρχοντες της Βερόνας» (The Two Gentlemen of Verona), ως “The Two Gentlemen of Corona”.
Την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το BBC, πραγματοποιήθηκαν χιλιάδες εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα. Να σημειώσουμε ότι η νοσοκόμα Τζοάνα Σλόαν ήταν η πρώτη που έκανε το εμβόλιο στη Βόρεια Ιρλανδία και σε κάθε πολίτη που εμβολιάστηκε δόθηκε το σχετικό πιστοποιητικό.

H σειρά των εμβολιασμών

Η σειρά με την οποία θα εμβολιαστεί ο βρετανικός πληθυσμός, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Κοινή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσολογίας για την Φάση 1 είναι η εξής: (Σε παρένθεση ο πληθυσμιακός αριθμός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη κατηγορία).
1. Τρόφιμοι σε οίκους ευγηρίας (425.000) και οι νοσηλευτές τους (1,5 εκατ.)
2. Όλοι άνω των 80 ετών (3,3 εκατ.) και οι νοσοκομειακοί πρώτης γραμής (1,5 εκατ)
3. Κάθε άτομο άνω των 75 ετών (2.2 εκατ.)
4. Όλα τα άτομα άνω των 70 ετών και όσοι θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι κλινικά (3,3 εκατ)
5. Κάθε πολίτης άνω των 65 ετών (65 εκατ.)
6. Πολίτες μεταξύ 16 – 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα
7. Άτομα ηλικίας άνω των 60 (3,7 εκατομμύρια)
8. Άτομα άνω των 55 ετών (4,3 εκατ.)
9. Κάθε πολίτης άνω των 50 (4,7 εκατ. από τα μέσα Ιανουαρίου)

Τι θα γίνει με τα άτομα 16 έως 49: Εκτός εάν πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν θα εμβολιαστούν στην Φάση 1.

Τι θα γίνει με τα παιδιά: Τα περισσότερα παιδιά κάτω των 16 δεν θα εμβολιαστούν, βάσει των πορισμάτων της επιστημονικής κοινότητας. Θα εμβολιαστούν ωστόσο παιδιά με μεγάλο κίνδυνος έκθεσης.

Τι προβλέπεται για τις εγκύους: Ελλείψει δεδομένων ασφαλείας κάθε γυναίκα που είναι ήδη έγκυος ή αναμένει να μείνει έγκυος τους επόμενους τρεις μήνες δεν επιτρέπεται να εμβολιαστεί. Επίσης εξαιρούνται (δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν) οι θηλάζουσες μητέρες.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο Pfizer, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ενέκριναν τη χρήση του την περασμένη εβδομάδα. Ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, τόνισε πως υπάρχει «φως στο τέλος του τούνελ», σημειώνοντας ότι ξεκίνησε «η αντεπίθεση προς τον κοινό εχθρό μας, τον κορωνοϊό». Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη η Βρετανία ανακοίνωσε 12.282 νέα κρούσματα και 616 θανάτους.
Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech διατηρείται σε συνθήκες θερμοκρασίας τουλάχιστον -70 βαθμών Κελσίου και διαρκεί πέντε ημέρες υπό κανονικές θερμοκρασίας κατάψυξης. Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας τόνισε ότι το εμβόλιο θα χορηγηθεί πρώτα σε 70 νοσοκομεία, σημειώνοντας ότι θα χρειαστούν μερικές ώρες για την απόψυξη κάθε εμβολίου και την προετοιμασία του για χρήση.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα kathimerini.gr / . Φωτ: Reuters


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη: Φιλοξενεί το 6ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ, πρώτη φορά στις Κυκλάδες

Η καρδιά του ελληνικού τουρισμού χτυπά στα Φηρά στις 4 Ιουνίου – Ενώνουν τις φωνές τους ξενοδόχοι, φορείς και επιχειρηματίες για τη βιωσιμότητα και το μέλλον του τουρισμού

Επακούμβηση του “SAONISOS” στη Λέρο χωρίς τραυματισμούς

Κατά τη διάρκεια της πρυμνοδέτησης στο λιμάνι της Λέρου, το πλοίο “SAONISOS” προσέκρουσε ελαφρά στην προβλήτα. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση – Το πλοίο απέπλευσε κανονικά για Λειψούς.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας στη Ναυτιλία: Ένας Ωκεανός Ευκαιριών για τις Γυναίκες της Θάλασσας

Η ΣΕΕΝ τιμά τις γυναίκες της ελληνικής ναυτιλίας και αναδεικνύει τη συμβολή τους στον πιο δυναμικό κλάδο της χώρας – Με το βλέμμα στην ισότητα και τη βιωσιμότητα.

Κρήτη: Το Κουφονήσι δεν είναι μόνο παραδείσιες παραλίες, είναι και ένας αρχαιολογικός θησαυρός

Από ρωμαϊκά θέατρα και δημόσια λουτρά μέχρι ψηφιδωτά και λατρευτικά αγάλματα: Το ακατοίκητο νησί Λεύκη κρύβει στα σπλάχνα του έναν εντυπωσιακό αρχαίο πολιτισμό

Ώρα Τελικού στη Νίκαια: Ο Πανναξιακός ΑΟΚ διεκδικεί άνοδο στη National League 1! (video)

Σήμερα στις 13:30 ο Πανναξιακός δίνει τον υπέρτατο αγώνα κόντρα στον Ιωνικό Νίκαιας, με φόντο την άνοδο και τον τίτλο στη National League 2 – Όλοι στο πλευρό της ομάδας των Κυκλάδων!

Express Skopelitis: Ξεκίνησε το κυριακάτικο δρομολόγιο Αμοργός – Σαντορίνη

Το αγαπημένο πλοίο των Μικρών Κυκλάδων ενώνει ξανά την Αμοργό με τη Σαντορίνη κάθε Κυριακή μέχρι τα τέλη Αυγούστου

Στοίχημα – Premier League: Μπορεί η Νιούκαστλ να κάνει την υπέρβαση;

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από την Αγγλία: Άρσεναλ - Νιούκαστλ: «Κλείνει» εισιτήριο για τα... αστέρια στο 3.75!

Πρόταση Ημέρας: Κατσικομακαρονάδα διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Κατσικομακαρονάδα. Στη παρασκιά γιατί το καλεί η παράδοση. Η πρόταση της ημέρας από την Μαριέττα Γαλάνη

Γιορτή Μνήμης και Γεύσης στη Σαντορίνη: Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο Τομάτας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Την Κυριακή 18 Μαΐου, το μοναδικό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» ανοίγει τις πόρτες του για όλους με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας μια βιωματική εμπειρία πολιτισμού, ιστορίας και τοπικής παραγωγής

Η Ερμούπολη τιμά τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με τις ιστορίες των υφαντριών

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης γιορτάζει την Κυριακή 18 Μαΐου με δωρεάν δράσεις, αναδεικνύοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη φωνή των γυναικών που εργάστηκαν στο εργοστάσιο Ζησιμάτου.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Έκτακτα δρομολόγια του Blue Star 1 από Πειραιά προς Κυκλάδες στις 13 και 15 Μαΐου

Διπλές προσεγγίσεις σε Πάρο και Νάξο, αλλά και σύνδεση με Χίο και Μυτιλήνη περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ταχύπλοου πλοίου για τις ημέρες Τρίτη και Πέμπτη.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.