Μία ακόμη βροχόπτωση με σχετική ένταση στη Νάξο και ανέδειξε τις αδυναμίες του νησιού… Τόσο εντός της πόλης με το ποτάμι που πάλι κατέβηκε στη παραλία του Αγίου Γεωργίου όσο και στην Ορεινή Νάξο… (δείτε φωτό)
Δεν είναι η πρώτη φορά. Ούτε και η τελευταία να υποθέσουμε. Και ξέρουμε ότι οι δικαιολογίες που υπάρχουν είναι αρκετές και ισχυρές… Χθες, Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου περιμέναμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Και είχαμε προετοιμαστεί καθότι υπήρχε και η σχετική ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία. Το ευχάριστο είναι ότι τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν ήρθαν. Τουλάχιστον, σε διάρκεια. Ναι, είχαμε μία έντονη βροχόπτωση (αυτό που λέμε μπόρα) κάποια στιγμή νωρίς το πρωί, αλλά έως εκεί.
Μάλιστα με βάση τις μετρήσεις από τους σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου στη Νάξο σε σχέση με τις Κυκλάδες, η Νάξος ήταν αυτή που συγκέντρωση τα μεγαλύτερα ποσοστά βροχόπτωσης: Απόλλωνας 17 χιλιοστά, Κόρωνος 14,6 χιλιοστά και Απείρανθος 12.6. Οι μοναδικές περιοχές στις Κυκλάδες με διψήφιο αριθμό χιλιοστών σε βροχόπτωση , ενώ στην πεδινή Νάξο και δη στη πόλη είχαμε 9 χιλιοστά..
Ποια ήταν η εικόνα της … επόμενης στιγμής; Μα ο σχηματισμός και πάλι της… Μικρής Βενετίας στο μέσο περίπου της παραλίας του Αγίου Γεωργίου κάτι που βλέπετε και στην κεντρική φωτογραφία. Πολύ απλά το ποτάμι κατέβηκε και πάλι… Ακολούθησε τη φυσική του ροή και έτρεξε προς τη θάλασσα. Και εντάξει. Μπορεί να το διασκεδάζουμε κατόπιν εορτής. Μήπως όμως θα έπρεπε η δημοτική Αρχή να βρει έναν τρόπο ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον δυσάρεστες επιπτώσεις; Ξέρουμε άλλωστε πως κινείται το νερό, ποια είναι η ροή του από τη στιγμή που εκεί είναι το παλιό ποτάμι, οπότε καλό θα είναι να έχουμε λάβει και τα κατάλληλα μέτρα.
Παρασύρθηκαν πέτρες στο δρόμο
Οσο για την ορεινή Νάξο; Εκεί με την βοήθεια του φίλου μας Γιώργου Κρητικού έχουμε και πάλι πτώση μικρών όγκων στο δρόμο. Κάτι που οφείλεται, στις πυρκαγιές των προηγούμενων ετών και την αδυναμία του εδάφους να κρατήσει το νερό της βροχής…
Οπως αναφέρει και ο ίδιος στην ανάρτησή του (με συνοδεία φωτογραφικού υλικού): “Ήταν παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και μια φωτιά, ξεκινώντας από το Ανέφαμα, προχώρησε προς το Σκαδό και κατέκαψε δεκάδες στρέμματα δασικής έκτασης, προκαλώντας και πολλές ζημιές σε δέντρα, αμπέλια κ.τ.λ… Πάνω στο βουνό, κάηκαν και τα ….χώματα, αναμένοντας τα επακόλουθα με τις πρώτες βροχές… Και να, που ήρθε μια καλή μπόρα σήμερα λίγο πριν το μεσημέρι, με τα νερά να κατρακυλούν από κάθε κατεύθυνση, προς τα κάτω…
Πρώτο χαρακτηριστικό, η μαυρίλα, η λάσπη, τα χαλίκια και οι πέτρες στο δρόμο… Το δεύτερο, είναι ότι το νερό, ακυβέρνητο πλέον, αλλάζει κατευθύνσεις και απ’ όπου περνάει δημιουργεί άλλα προβλήματα… Λίγη προσοχή, σε όσους περνούν από την περιοχή, γιατί υπάρχει και κίνδυνος καταπτώσεων μαζί, έως ότου καθαριστούν από τα μηχανήματα..”.
Και τα μηχανήματα του Επαρχείου θα φτάσουν…. Ο δρόμος θα καθαρίσει. Ομως, το ζητούμενο είναι να προλαβαίνουμε τις εξελίξεις. Εδώ και χρόνια η ορεινή Νάξος πληρώνει αυτού του είδους τις καλοκαιρινές αμαρτίες. Οπότε οφείλει Επαρχείο και Δήμος να σχεδιάσουν όσο το δυνατόν την καλύτερη δυνατή πολιτική ώστε να αποφεύγουμε σε κάθε έντονη βροχόπτωση την κατάπτωση όγκων (μικρών ή μεγάλων) στο δρόμο. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη φυσική ροή των πραγμάτων. Σίγουρα όμως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κι αυτό είναι το ζητούμενο…