Πέμπτη, 19 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΟικονομίαΕλλάδα - Βρούτσης: Κανονικά το δώρο Χριστουγέννων

Ελλάδα – Βρούτσης: Κανονικά το δώρο Χριστουγέννων

|

Ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός κος Βρούτσης – Τι είπε για την “ΕΡΓΑΝΗ”

Τον τρόπο καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα καθορίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι η μισθολογική διαχείριση του 2020 ολοκληρώνεται με την τελευταία μεγάλη υποχρέωση της συγκεκριμένης πληρωμής.

Όπως σημειώνει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η κυβέρνηση, με τον ίδιο υπεύθυνο κι αποτελεσματικό τρόπο, φροντίζει η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων να φτάσει νωρίς στην τσέπη όλων των εργαζομένων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη και τις δυσκολίες που παρουσιάζει ο τελευταίος μήνας του χρόνου, ο Δεκέμβριος και τον δύσκολο προσδιορισμό επιχειρήσεων που θα ανοίξουν και θα κλείσουν».

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί κανονικά σε όλους τους εργαζόμενους από όλες τις επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Προχωρώντας σε περαιτέρω διευκρινίσεις, ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι, αναγνωρίζοντας και το βάρος που σηκώνουν, οι επιχειρήσεις θα αναλάβουν να καταβάλουν το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων για το διάστημα εκείνο κατά το οποίο οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και στο ύψος του πραγματικού μισθού που κατέβαλαν. «Από την άλλη, το υπουργείο Εργασίας θα καταβάλει από τις 21 Δεκεμβρίου το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στους επτά από τους οκτώ μήνες – από Μάιο έως και Νοέμβριο – και σε αντιστοιχία με το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού 534 ευρώ και 800 ευρώ για τον μήνα Νοέμβριο, καθώς στο Πληροφοριακό Σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” διαθέτουμε με ακρίβεια τα στοιχεία για τους επτά αυτούς μήνες (Μάιος έως Νοέμβριος) και για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης, προσθέτοντας ότι το τμήμα του Δώρου Χριστουγέννων που αφορά μόνο έναν από τους οκτώ μήνες – τον μήνα Δεκέμβριο – θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή μέσα στον Ιανουάριο και «η επιδίωξή μας είναι από τις 12 Ιανουαρίου».

Διευκρινίζει δε ότι επιχειρήσεις οι οποίες λειτούργησαν κανονικά όλο αυτό το διάστημα χωρίς αναστολές συμβάσεων εργασίας, θα πληρώσουν κανονικά το Δώρο Χριστουγέννων εμπρόθεσμα, μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Η υπουργική απόφαση με τις λεπτομέρειες και παραδείγματα αναμένεται να εκδοθεί τη Δευτέρα από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράλληλα, με τη δήλωσή του αυτή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βρούτσης αναφέρεται και στις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, αλλά και συνολικά της κυβέρνησης, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας.

«Αναμφίβολα το 2020 αποτελεί μία ξεχωριστή χρονιά, λόγω της πανδημίας, που σίγουρα θα τη θυμόμαστε όλοι. Οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στον τομέα υγείας, αλλά αφήνουν κι ένα βαρύ αρνητικό αποτύπωμα στην οικονομία και κυρίως στην αγορά εργασίας. Παρόλα αυτά, στη χώρα μας ο τρόπος αντιμετώπισης των αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά εργασίας κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικός, κάτι που επιβεβαίωσαν πρόσφατα όχι μόνο τα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ και του Π.Σ. “ΕΡΓΑΝΗ” για την ανεργία και τη μισθωτή απασχόληση. Η επιβεβαίωση ήρθε από τα πιο επίσημα χείλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και γνωστών παγκοσμίου κύρους και φήμης οικονομολόγων, οι οποίοι με επαινετικό τρόπο δείχνουν την Ελλάδα ως το καλύτερο υπόδειγμα αντιμετώπισης της κρίσης για τους εργαζόμενους» σημειώνει ο υπουργός Εργασίας, συμπληρώνοντας ότι καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τρεις σημαντικοί παράγοντες για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά εργασίας: «Πρώτον, η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για την αποφασιστικότητα, τη μεθοδικότητα και τα αντανακλαστικά που έδειξαν. Δεύτερον, οι πολύ κρίσιμες και σωστές αποφάσεις, που ελήφθησαν από την αρχή από τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης, με δέσμη μέτρων, που λειτούργησαν καταλυτικά, όπως ενδεικτικά αναστολή συμβάσεων εργασίας, ακύρωση απολύσεων, υποχρέωση για διατήρηση θέσεων εργασίας, επιστρεπτέα προκαταβολή. Τρίτον, το υπουργείο Εργασίας με το καινοτόμο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”, που σήκωσε όλο το βάρος διαχείρισης στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων».

«Η “ΕΡΓΑΝΗ”, που τη δημιουργήσαμε την 1η Μαρτίου 2013 στο υπουργείο Εργασίας για λόγους μείωσης γραφειοκρατίας και ως ηλεκτρονική ασπίδα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και ως “όπλο” στα χέρια των Επιθεωρητών Εργασίας του ΣΕΠΕ, μετεξελίχθηκε στον πιο νευραλγικό βραχίονα της δύσκολης αυτής περιόδου για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και των Δώρων σε εκατομμύρια εργαζόμενους και χιλιάδες επιχειρήσεις.

Τίποτα δεν θα ήταν ίδιο στην Ελλάδα χωρίς την “ΕΡΓΑΝΗ”. Συγκεκριμένα, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2020, η “ΕΡΓΑΝΗ” θα έχει καταβάλει περίπου 3,5 εκατομμύρια πληρωμές σε εργαζόμενους σε 186.000 επιχειρήσεις και ποσά ύψους 3 δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, γρήγορα, αξιόπιστα και με διαφάνεια» υπογραμμίζει ο υπουργός Εργασίας, αναδεικνύοντας παράλληλα το σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια του ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου Εργασίας και των στελεχών του, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, των λογιστών και των οικονομικών στελεχών των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις πληττόμενες επιχειρήσεις για το μήνα Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Δεκέμβριο. «Επιδίωξή μας είναι, όσο το δυνατόν συντομότερα και με πιθανό σενάριο οι πληρωμές να αρχίσουν από τις 12 Δεκεμβρίου» αναφέρει.

Όπως τονίζει ο υπουργός, όλο το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020, κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης παρέμεινε η διατήρηση θέσεων εργασίας, αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στο ύψος του ονομαστικού μισθού τους, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολέσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα στο μέλλον. «Και πράγματι το υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε τον κοινωνικό προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας, με τελικό αποδέκτη τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), για το διάστημα αυτό με ποσό που ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων. Αποδείξαμε, λοιπόν, στην πράξη όλο αυτό το διάστημα, που έπρεπε να διαχειριστούμε τις έκτακτες και πρωτοφανείς αυτές καταστάσεις, λόγω της πανδημίας, ότι η κυβέρνησή μας δεν λειτούργησε μόνο αποτελεσματικά, αλλά κυρίαρχα με ευαισθησία, δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τους εργαζόμενους, τους ανέργους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νιγηρία: Φοιτήτριες υποβάλλονται σε σωματικό έλεγχο για να διαπιστωθεί αν φορούν σουτιέν (!!!)

Σάλος με το πανεπιστήμιο Ολαμπίσι Οναμπάνγιο — Μιλούν για παρωχημένο, σεξιστικό κανονισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Κακαβιά στο λιμάνι της Γιάλης: Μια μέρα με τον Μιχάλη και τη Μαρία στην Αμοργό

Από την ψαριά στα νερά του Αιγαίου μέχρι το καΐκι και την κατσαρόλα: η καθημερινότητα των ψαράδων της Αιγιάλης, η σοφία της κακαβιάς και το νέο πρόσωπο των λιοντόψαρων.

Στο Υπουργείο Ναυτιλίας ο Δήμαρχος Ανάφης: Στο τραπέζι οι ακτοπλοϊκές ανάγκες του νησιού

Ιάκωβος Ρούσσος, Βασίλης Κικίλιας και Μάρκος Καφούρος συζήτησαν για τη βελτίωση των συνδέσεων, την ίδρυση Λιμενικής Αρχής και την πύκνωση δρομολογίων προς Κυκλάδες.

Σύρος: Το Αιγαιοπελαγίτικο κόσμημα στην ελίτ των πολιτιστικών προορισμών της Ευρώπης

Διεθνής αναγνώριση για το νησί μέσα από το αφιέρωμα του «Travel and Tour World». Πάνω από 50 εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2025», με τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Στράτος Φουτάκογλου: «Αυτά είναι τα προβλήματα της Χώρας Νάξου και δεν μπορούν να περιμένουν» (video)

Σημαντικές παρεμβάσεις στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων 101,3. Από την απομάκρυνση των αφαλατώσεων και τα δημοτικά τέλη, έως την κατάσταση της παλιάς πόλης και την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Συμμαχία για την Ποσειδωνία στα Ελληνικά Νησιά: Φύλακες του βυθού για το αύριο της θάλασσας

Ενα πενταετές πρόγραμμα με παγκόσμια στήριξη ξεκινά από το CPF για την προστασία του πιο πολύτιμου υποθαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου

Karagoutis Training Camp: Επιστρέφει στη Νάξο, πέντε (5) ημέρες μπάσκετ και έμπνευσης

Από 19 έως 23 Ιουνίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Δημήτρης Περιστεράκης» ένα camp γεμάτο μπάσκετ, φιλοδοξία και ομαδικό πνεύμα

Αναγέννηση ενός μονοπατιού-θησαυρού στην Κωμιακή Νάξου

Από το Ανέφαμα στους νερόμυλους: Μια διαδρομή πολιτισμού, φύσης και μνήμης ζωντανεύει ξανά

Los Angeles Lakers: Η οικογένεια Buss αποχωρεί, ο Mark Walter νέος ιδιοκτήτης με ρεκόρ πώλησης στα 10 δις (!!!)

Η ιστορική συμφωνία των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει τον ισχυρό άνδρα των Dodgers στην κορυφή ενός από τα πιο εμβληματικά franchises του NBA – Τι σηματοδοτεί η νέα εποχή για την ομάδα του Λος Άντζελες.

Μάνος Κόνσολας: Ολιστικό σχέδιο για να λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα στα νησιά

Συγκεκριμένες προτάσεις σε εννέα υπουργεία για εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, φοιτητές και νέες οικογένειες

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Κόρωνος (Λυώνας) – Αντώνης Παπακωνσταντής: Έφυγε ξαφνικά, αλλά θα μείνει για πάντα δίπλα μας

Μια συγκινητική αποχαιρετιστήρια ανάρτηση του Γιώργου Κουφόπουλου για τον αγαπημένο φίλο, συνοδοιπόρο και πρώην πρόεδρο του συλλόγου

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Αθήνα – Σύνταγμα: Θρήνος για τον Ανδρέα Κυριακόπουλο

Η ανακοίνωση της ProSport για τον ξαφνικό θάνατο του εκλεκτού συνεργάτη – «Το κενό του είναι δυσαναπλήρωτο, καλό ταξίδι φίλε…»

Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου: Η τελευταία κεντήστρα της παράδοσης στη Χώρα της Νάξου

Από τη Μικρά Ασία στη Νάξο, η κυρία Στέλλα υφαίνει με βελόνα και νήμα τις μνήμες, τις ρίζες και την ψυχή ενός τόπου που δεν ξεχνά.

Europa Nostra: Διεθνής διάκριση για τον Πύργο “Κάμπονες 1615” στη Νάξο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένα ζωντανό σύμβολο πολιτιστικής αναγέννησης και βιώσιμης αποκατάστασης από τις Κυκλάδες ανάμεσα στα κορυφαία παραδείγματα ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2025

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Νάξος: Μπήκαν τα θεμέλια της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου, ένα όραμα γίνεται πράξη

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας υγείας στη Νάξο, με την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με ελπίδα και προσδοκία την πρόοδο του έργου.

Δέκα σχολεία των Κυκλάδων περιμένουν διευθυντή, θέση ευθύνης και καρδιάς (πίνακας)

Ανοιχτή η προκήρυξη για τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες νησιών όπως η Νάξος, η Σίφνος, η Κύθνος και η Μύκονος ως διευθυντές (πίνακας)