Τετάρτη, 21 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠεριβάλλονΠΝΑΙ: Περί αντιπλημμυρικής προστασίας η κουβέντα

ΠΝΑΙ: Περί αντιπλημμυρικής προστασίας η κουβέντα

|

Νέα αντίληψη στην οργάνωση και λειτουργία της αντιπλημμυρικής προστασίας από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Συζήτηση στο Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου – Τι είπε ο κος Χατζημάρκος

Για τη νέα αντίληψη και λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία, ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Σ.Τ.Ο. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου, το οποίο συνεκλήθη σήμερα το μεσημέρι με τηλεδιάσκεψη, με θέμα τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η φύση έχει αλλάξει κανόνες συμπεριφοράς, ως εκ τούτου οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και όχι να αντιδρούμε σε αυτό, φερόμενοι σαν να μη αντιλαμβανόμαστε τα νέα δεδομένα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για αποφασιστικές ενέργειες που θα αγνοούν το πολιτικό κόστος, όταν αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Η αλλαγή στην αντίληψη της πρόληψης και της αποτροπής του πλημμυρικού κινδύνου συνίσταται αφενός στην εγκατάσταση αναδόχων για την παρακολούθηση και τον καθαρισμό των ρεμάτων σε τριετή βάση, αφετέρου ότι οργάνωση της Περιφέρειας για την αντιπλημμυρική προστασία επεκτείνεται σε δωδεκάμηνη βάση, καθώς η μέχρι πρότινος «οριοθετημένη» χρονικά αντιπλημμυρική περίοδος, έχει ξεπεραστεί από την ίδια τη φύση.

Σημειώνεται ότι αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο καθαρισμού ρεμάτων που έχει υλοποιηθεί ποτέ στο νησί της Ρόδου, το οποίο χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ανέφερε τα εξής: «Θέλω να ενημερώσω όλα τα μέλη του Συντονιστικού για την αλλαγή αντίληψης αλλά και λειτουργίας στο κρίσιμο ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Συγκεκριμένα, σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο καθαρισμού ρεμάτων που έχει υλοποιηθεί ποτέ στο νησί της Ρόδου. Το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου έχει ήδη υλοποιηθεί και προχωράμε και σε δευτερεύοντα ρέματα που μπορεί να αποτελέσουν πηγή αγωνίας. Όλο αυτό το έργο, σας επισημαίνω πως υλοποιείται χωρίς να έχουμε λάβει ειδική χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτό από το Κράτος.

Η δεύτερη, αλλά πολύ μεγάλη στροφή στην αντίληψη της λειτουργίας μας είναι η εγκατάσταση αναδόχων για την αστυνόμευση και τον καθαρισμό των ρεμάτων σε τριετή βάση. Όλα τα έργα που τώρα δημοπρατούμε είναι για την επόμενη τριετία αφού αντιλαμβανόμαστε ότι η λεγόμενη αντιπλημμυρική περίοδος έχει πλέον ξεπεραστεί από τη ζωή και την φύση που μας δίνει ακραία φαινόμενα σε περιόδους που μέχρι τώρα δεν τα συναντούσαμε. Σε δωδεκάμηνη βάση λοιπόν η οργάνωση μας στην αντιπλημμυρική προστασία και βγαίνουμε σε αυτό το θέμα μπροστά και από τον νομοθέτη που, από όσο γνωρίζουμε, σύντομα θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να αναθεωρήσει αυτό που μέχρι σήμερα λέγεται αντιπλημμυρική περίοδος.

Ταυτόχρονα, θέλω να συγχαρώ όλα τα μέλη του Συντονιστικού που συνέβαλαν στην απόφαση να κλείσει η κυκλοφορία στην λεγόμενη «ιρλανδική» διάβαση της Κρεμαστής. Αυτή η απόφαση έδειξε το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε πλέον το λεγόμενο «πολιτικό κόστος» της κάθε απόφασης. Δηλαδή και με απλά λόγια, οφείλουμε να αγνοούμε το περίφημο πολιτικό κόστος στις αποφάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την ανθρώπινη ζωή.

Φανταστείτε όλοι, να μην είχαμε πάρει την απόφαση να κλείσουμε την κυκλοφορία στην γέφυρα του ποταμού Μάκαρη στις αρχές Νοεμβρίου του 2019, όταν τα επιστημονικά δεδομένα μας έδειξαν το μέγεθος του προβλήματος, και η γέφυρα να έπεφτε με οχήματα να κυκλοφορούν πάνω σε αυτή.
Η αποφασιστικότητα που πρέπει να μας διακρίνει, είναι ο ασφαλέστερος οδηγός για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και η τελευταία περίοδος μας δίδαξε ότι τα μέχρι σήμερα καλά αποτελέσματα μόνο τυχαία δεν ήρθαν. Η φύση έχει αλλάξει κανόνες συμπεριφοράς και οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε και όχι να αντιδρούμε σε αυτό φερόμενοι σαν να μη αντιλαμβανόμαστε τα νέα δεδομένα».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press – τώρα και στο Google News

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης σε Πισίνα: Πρεμιέρα με δύο χάλκινα μετάλλια για την Ελλάδα

Με δύο παγκόσμια ρεκόρ και ελληνικό χρώμα στο βάθρο, η πρεμιέρα του 15ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης Πισίνας στο ΟΑΚΑ

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πεντάωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/05) στην Κωμιακή

Πολύωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Πέμπτη (22/05) στην Κωμιακή. Ποιος ο λόγος;

«Πνίγονται» από τουρίστες: Στη Ζάκυνθο η μεγαλύτερη τουριστική πίεση στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την έρευνα του βρετανικού οργανισμού «Which?», η Ζάκυνθος έχει αναλογία 150 τουριστών για κάθε κάτοικο – Η Αθήνα στη δεύτερη θέση με τη μεγαλύτερη τουριστική πυκνότητα στην Ευρώπη

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος το Σάββατο 24 Μαΐου σε περιοχές της Χώρας Νάξου

Απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ θα προκαλέσουν διακοπή ρεύματος το πρωί του Σαββάτου – Αναλυτικά οι περιοχές

Στη Ρίγα η ελληνική αποστολή για το Eurobasket 2029, “παρών” και ο Γιάννης Βρούτσης

Η Ελλάδα διεκδικεί τη διοργάνωση με ισχυρή πολιτική και αθλητική εκπροσώπηση – Κρίσιμη η απόφαση της FIBA στις 22 Μαΐου

Ο Νικόλας Πιτταράς και τα “κορίτσια” του: Μια τυροκομική ιστορία από το Κουρουνοχώρι που μυρίζει Νάξο

Από τη στάνη στο πιάτο: Ο Νικόλας Πιτταράς φτιάχνει τυριά με την ψυχή του, σέβεται τη γη, τιμά τα ζώα του και αποτυπώνει στα προϊόντα του το γνήσιο ναξιώτικο γευστικό αποτύπωμα

Ιος: Στην κορυφή των κορυφαίων παραλιών της Ευρώπης για το καλοκαίρι 2025

Διεθνής διάκριση για την Ίο από το γερμανικό blog Zauberhaft Reisen – Στην 1η θέση της λίστας με τους 10 καλύτερους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ευρώπης

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Κυριακή 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Πρόταση Ημέρας: Φασολάκια και αρακάς γιαχνί, με αμπελόφυλλα

Πρόταση ημέρας με την αρωγή του "Γαστρονόμος": Ένα υπέροχο λαδερό της άνοιξης, που συνδυάζει φασολάκια με αρακά και αμπελόφυλλα.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Μιχ. Πολυτάρχου: Γράφει ιστορία, νέο πρωτάθλημα, νέα άνοδος (!!!)

Ο Ναξιώτης αρχηγός οδηγεί τη Δάφνη Δαφνίου στη National League 1 με ηγετική εμφάνιση και 19 πόντους στον τελικό

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Κυκλάδες και “Γαλάζιες Σημαίες 2025”: 28 βραβευμένες παραλίες, απούσα η Νάξος (πίνακας)

Η Ελλάδα διατηρεί τη 2η θέση παγκοσμίως, οι Κυκλάδες βραβεύονται με 28 παραλίες, αλλά η Νάξος παραμένει εκτός λίστας παρά την ομορφιά και την καθαρότητα των ακτών της