Εντυπωσιακός ο αριθμός των κεραυνών και υδροστρόβιλων (σίφωνες ή τρόμπες) που καταγράφησαν στο Αιγαίο την περασμένη Τετάρτη (video)
Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε τροπικούς κυκλώνες, αλλά έχουμε ένα άλλο φαινόμενο που υπό προϋποθέσεις μπορεί να έχει ανάλογα αποτελέσματα και δη καταστροφικά… Καθότι είμαστε χώρα που έχει πολύ … νερό έχουμε τους σίφωνες – αυτούς που κοινώς ονομάζουμε σίφουνες, ρούφουλες, τρόμπες ή υδροστρόβιλους.
Και το φαινόμενο αυτό το είδαμε κατά κόρο την περασμένη Τετάρτη (21 Οκτωβρίου) όταν πρόβαλε στην .. πορτάρα. Ενας εντυπωσιακός υδροστρόβιλος που ήρθε από την Τήνο – Μύκονο, πέρασε αλλά δεν ακούμπησε. Αντίθετα, πήρε το δρόμο για την Σαντορίνη και έφτασε έως τη Ρόδο και τη Κρήτη. Μάλιστα, ανέπτυξε και ταχύτητα έως 100 χιλιομέτρων προκαλώντας ουκ ολίγα ζητήματα…
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω του Εθνικού Αστεροσκοπείου και τους σταθμούς που έχει, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου η καταμέτρηση έσπασε τα κοντέρ.. Περισσότερους από 4400 κεραυνούς και υδροστρόβιλους κατέγραψε έως το απόγευμα το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS….
«Οι σίφωνες είναι πολύ ισχυρά φαινόμενα, τοπικής κλίμακας μεν αλλά ιδιαίτερα βίαια και καταστρεπτικά» εξηγεί ο Μιχάλης Σιούτας – εκ των ανθρώπων που έχει μάθει να ζει με τους σίφωνες καθότι τους μελετάει συνέχεια εδώ και χρόνια. «Στη χώρα μας παλαιότερα δεν είχε μελετηθεί η εμφάνισή τους, ίσως θεωρούνταν φαινόμενο ανύπαρκτο ή πολύ περιορισμένο, ωστόσο η έρευνα που έχει ξεκινήσει την τελευταία δεκαπεντατία έδειξε ότι εμφανίζεται με αυξανόμενη συχνότητα, σε διάφορες περιοχές, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».
Και όπως προσθέτει «Στη θάλασσα γενικά οι υδροσίφωνες δεν είναι τόσο ισχυροί όσο οι σίφωνες ξηράς. Μπορεί να σχηματιστούν και σε μέρες με λίγα σύννεφα, σε αστάθεια που είναι μόνο τοπική ή, σε έντονη θέρμανση των νερών, και με συνθήκες ηλιοφάνειας. Ωστόσο είναι και αυτοί επικίνδυνοι, γιατί η ταχύτητά τους μπορεί να φθάσει στην κλίμακα σιφώνων μέχρι και την πρώτη κλίμακα, με ανέμους που ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα».
Η διάμετρος των «ντόπιων» υδροσιφώνων κυμαίνεται συνήθως γύρω στα 50 μ., ενώ η διαδρομή που καλύπτουν φθάνει κατά κανόνα τα 3 χλμ. Οι σίφωνες της ξηράς στη χώρα μας έχουν πλάτος γύρω στα 100 μ. και καλύπτουν διαδρομή 5-7 χλμ.
Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια λόγω .. κινητών, οι σίφωνες έχουν μπει στην καθημερινότητα μας.. Οπως τονίζει ο κος Σιούτας για τις περιοχές που εντοπίζονται και τη συχνότητά τους «Το μέγιστο της συχνότητάς τους εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του Ηρακλείου, στο νησί Δία, όπου έχουν εμφανιστεί και ξεσπάσματα σε διάστημα μερικών ωρών. Τον Σεπτέμβριο του 2006 έχουν καταγραφεί 30 μαζί σε διάστημα δυόμισι ωρών, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2002 είχαν καταγραφεί 14 σε διάστημα μιάμισης ώρας. Η συχνότητά τους είναι μεγάλη και στη Δυτική Ελλάδα, από την Κέρκυρα ως τη Ζάκυνθο, το μέγιστο όμως είναι στην περιοχή της Κρήτης».
Και όπως αναφέρει στον επίλογο της αναφοράς του: «Ενα μεγάλο λάθος που κάνουν πολλοί είναι ότι προσπαθούν να προσεγγίσουν το φαινόμενο. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Αυτό που θα πρέπει να κάνει κανείς είναι να απομακρυνθεί από την πορεία του”…. .