Κυριακή, 8 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΜΜΕΑποψη - Νεκ. Καλογήρου: "Αποχαιρέτα το, το οικοπέδο που έχεις σε νησί..."

Αποψη – Νεκ. Καλογήρου: “Αποχαιρέτα το, το οικοπέδο που έχεις σε νησί…”

|

Ο νόμος περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας», φέρνει μεγάλες ανατροπές στους ιδιοκτήτες οικοπέδων στα νησιά. – Οπως αναφέρει ο Νεκτάριος Καλογήρου “Έχεις οικόπεδο μιας κάποιας αξίας σε νησί; Σύντομα δεν θα έχεις απολύτως τίποτα!”

Την πλήρη απαξίωση της αξίας των νησιωτικών οικοπέδων προωθεί με Νομοσχέδιο ο ίδιος ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κι αν τελικώς τα καταφέρει, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των νησιωτών θα βρεθούν, από τη μια στιγμή στην άλλη, με απολύτως εκμηδενισμένη την αξία της γης που κατέχουν.

Αρθρο του Νεκτάριου Καλογήρου (εφημερίδα “Δημοκρατική Ρόδου”

Βέβαια, η ιστορία θα εγγράψει τον κ. Χατζηδάκη ως έναν προχειρολόγο πολιτικό, ωστόσο ελάχιστη σημασία έχει η υστεροφημία ενός ανθρώπου, μπροστά στην πλήρη καταστροφή που θα έχει προκαλέσει.
Ο εκμηδενισμός στις αξίες των νησιωτικών και γενικότερα των ελληνικών ακινήτων θα έλθει άμεσα, ενδεχομένως και εντός του τρέχοντος έτους και θα είναι το πρώτο αποτέλεσμα του Νόμου περί «Εκσυγχρονισμού της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Ο προωθούμενος Νόμος προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας δόμησης των οικοπέδων που δεν βρίσκονται σε πολεοδομικά σχέδια. Αντιθέτως, διευκολύνει τη συνένωση μερίδων ώστε να δημιουργηθούν μεγάλα σύνολα οικοπέδων με σκοπό την εκμετάλλευσή τους από επενδυτές.

Σημειώνεται ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλεως επιφανείας μεγαλύτερης των 4000 τμ θεωρείται ως άρτιο και οικοδομήσιμο και έχει δυνατότητα δόμησης οικήματος 200 τμ.

Επίσης, κατά παρέκκλιση, εάν ένα μικρό κομμάτι γης (μεγαλύτερο από 750 τμ) εφάπτεται επί χαρακτηρισμένης επαρχιακής οδού, αποκτά δυνατότητα δόμησης ενός μικρού σπιτιού. Τόσο ο ισχύων Νόμος, όσο και η παρέκκλισή του, προσδίδουν στα ακίνητα μια κάποια αξία και στον κάτοχό τους ένα μικρό ή μεγαλύτερο αποκούμπι. Είναι χιλιάδες οι οικογένειες των νησιωτών που έχουν τέτοιου είδους ακίνητα, διότι είναι μικρά τα μερίδια γης στα νησιά.

Είναι εκατοντάδες χιλιάδες οι οικογένειες σε όλη την Ελλάδα που έχουν τέτοιου είδους ακίνητα, τα οποία με το νέο Νόμο θα μετατραπούν σε άνευ αξίας αγροτεμάχια.

Τέλος η εκτός σχεδίου  πόλεως δόμηση

Με τον προωθούμενο Νόμο Χατζηδάκη αίρεται το καθεστώς της δόμησης σε οικόπεδα που δεν βρίσκονται ενταγμένα σε σχέδια πόλεως. Η απαγόρευση θα ισχύσει οριζόντια για όλα τα οικόπεδα, είτε σήμερα εμφανίζονται ως άρτια λόγω μεγέθους (άνω των 4000 τμ), είτε ως οικοδομήσιμα λόγω παρέκκλισης.

Εφεξής, δυνατότητα δόμησης θα έχουν μόνο τα οικόπεδα που βρίσκονται ενταγμένα σε πολεοδομικά σχέδια. Ο Νόμος θα εξαιρεί μόνο τα εκτός σχεδίου πόλεως οικόπεδα επιφανείας άνω των 4000 τμ με την προϋπόθεση ότι έχουν πρόσοψη μεγαλύτερη των 45 μέτρων σε χαρακτηρισμένη οδό.

Τέτοιου είδους χωράφια – οικόπεδα δεν υπάρχουν πουθενά σε ολόκληρο το Αιγαίο, αν όχι στην ελληνική επικράτεια. Αν πάρα ταύτα υπάρχει ένα τέτοιου είδους οικόπεδο, τότε εφεξής θα έχει δυνατότητα δόμησης 160 τμ κι όχι 200 τμ που ίσχυε μέχρι σήμερα. Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαβούλευση για το Νομοσχέδιο αυτό έχει ολοκληρωθεί και πια απομένει η ψήφισή του από τη Βουλή ώστε να γίνει Νόμος του κράτους.

Με το ζόρι να χτίσεις

Ο νομοθέτης παρέχει περίοδο «χάριτος» δύο ετών στους ιδιοκτήτες ακινήτων να προχωρήσουν στην έκδοση οικοδομικής αδείας. Εάν στα δύο αυτά χρόνια δεν εκδοθεί η άδεια, τότε το οικόπεδο μετατρέπεται αυτόματα σε αγροτεμάχιο.
Αντίθετα, εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικής αδείας, τότε θα πρέπει εντός τεσσάρων ετών να έχει προχωρήσει στην ανέγερση της οικοδομής. Μάλιστα, η εντολή θα προβλέπει την κατασκευή του σκελετού (τα μπετά, όπως ισχύει σήμερα), αλλά και της τοιχοποιίας!
Η απαίτηση αυτή είναι ένα από τα καινούρια στοιχεία που εισάγει στη δόμηση ο προωθούμενος Νόμος. Αν η τοιχοποιία δεν κατασκευαστεί εντός της τετραετίας, τότε η άδεια ακυρώνεται και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.
Το κόστος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας ανέρχεται σε περίπου 4800 ευρώ για μια κατοικία 100 τμ. Το υψηλό κόστος κατασκευής μιας οικοδομής, από τα θεμέλια μέχρι την τοιχοποιία, το γνωρίζουν καλά όλοι εκείνοι που έχουν χτίσει σπίτια.

Συνεπώς, μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και ένα χρόνο οικονομικής καραντίνας, οι Ελληνες όλοι θα οδηγηθούν στο να ψάχνουν λεφτά για να βγάλουν άδειες και να χτίσουν σπίτια. Σε αντίθετη περίπτωση τα οικόπεδά τους θα γίνουν αγροί.

Ασφαλώς ούτε λόγος για εκείνους που διαθέτουν δύο ή και περισσότερα οικόπεδα. Όπως και κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει για το γεγονός ότι άπαντες οι ιδιοκτήτες χρυσοπληρώνουν ΕΝΦΙΑ. Δηλαδή, τα τελευταία χρόνια οι πολίτες πληρώνουν φόρο ιδιοκτησίας προς ένα κράτος που έρχεται να εκμηδενίσει τις αξίες των ακινήτων που φορολογούσε.

Οι τράπεζες και οι πρόσθετες  εγγυήσεις

Αμέσως την επομένη της ψήφισης του Νομοσχεδίου και αναγνώρισής του ως Νόμου του Κράτους, το σύνολο των τραπεζών θα ξεκινήσουν άσκηση πιέσεων προς τους δανειολήπτες. Θα είναι μια πίεση καθολική, προς όλους όσους έχουν δάνεια με εγγύηση οικοπέδων.

Όλοι όσοι διαθέτουν ενυπόθηκα οικόπεδα, θα πιεστούν ώστε να προχωρήσουν σε άμεση έκδοση οικοδομικής άδειας. Εάν δεν προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια, τότε τα τραπεζικά ιδρύματα θα απαιτήσουν την εγγραφή πρόσθετων προσημειώσεων σε άλλα στοιχεία ιδιωτικής περιουσίας.

Την ίδια στιγμή, θα εμφανιστούν από το πουθενά όλοι εκείνοι οι επενδυτές που θα θελήσουν να εξαγοράσουν όλη αυτή τη γη για ένα κομμάτι ψωμί. Το αποκούμπι του Έλληνα, η αξία της ιδιοκτησίας του χάνεται οριστικά. Στα χρόνια που έρχονται οι Έλληνες θα βιώσουν πιέσεις σε βαθμό εξευτελισμού.

Για ποιο λόγο δεν έχουν  ξεσηκωθεί και οι πέτρες;

Ο γνωστός αρχιτέκτονας και πολιτικός μηχανικός Νίκος Κουμνάκης σε επιστολή του προς τους υπουργούς κ.κ. Χατζηδάκη και Γεωργιάδη αναφέρεται διεξοδικά στα πολλαπλά προβλήματα που θα προκύψουν και θέτει ένα ακόμα, το οποίο είναι εθνικής σημασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμνάκης τονίζει με αφορμή τον προωθούμενο Νόμο:

“Ετσι, η κα Ρηνιώ Κατσοτούρκη, μοναδική κάτοικος της Κίναρου, δεν θα μπορεί να κτίσει ένα νόμιμο σπίτι στο νησί. Το ίδιο και η «αυριανή» κυρά της Ρω. Όχι γιατί τα οικόπεδά τους δεν θα έχουν πρόσωπο σε «αναγνωρισμένο δρόμο», αλλά γιατί σε αυτά τα νησάκια δεν υπάρχει καθόλου δρόμος! Και δεν είναι τα μόνα. Μαράθι, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Νίμος, Γυαλί, Σύρνα, Σαρία, Αλιμιά είναι μόνο μερικά, που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα. Αλλά και στα μεγαλύτερα νησιά που υπάρχουν δρόμοι, αυτοί δεν είναι «αναγνωρισμένοι», δηλαδή δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νομοσχεδίου σας”.

Ο νέος Νόμος δόμησης γίνεται ώστε να προωθηθεί η ιδέα σχεδιασμού και ανάπτυξης πολεοδομικών σχεδίων. Όμως τέτοιου είδους σχέδια αργούν πολύ στην υλοποίησή τους. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί της Ρόδου, οι περισσότεροι από τους οποίους παραμένουν επί δεκαετίες σε φακέλους στα συναρμόδια υπουργεία περιμένοντας εγκρίσεις.

Πρώτο ζητούμενο είναι να σχεδιαστούν και να εγκριθούν τα πολεοδομικά σχέδια και ακολούθως να γίνουν οι τροποποιήσεις στην εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση. Στη λογική αυτή σειρά δεν τηρείται. Αντίθετα, άρον – άρον έχουν δρομολογηθεί όλα όσα παραπάνω περιγράφηκαν. Αν αυτός δεν είναι λόγος να ξεσηκωθούν οι πάντες, τότε ποιος είναι;

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".