Ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης μιλάει για τα νέα δεδομένα που έρχονται από την “ΕΡΓΑΝΗ 2” και για τις δράσεις που είχαμε έως σήμερα
Μπαίνουμε για τα καλά στην ψηφιακή πολιτική… Την καθιέρωση των ψηφιακού ωραρίου φέρνει το “ΕΡΓΑΝΗ-2” όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στην Βουλή. “Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο το οποίο θα μετρά μέχρι και τα δευτερόλεπτα του εργασιακού χρόνου. Δεν θα μπορεί να ξεφύγει κανείς από την απόλυτη καταγραφή του ωραρίου. Ούτε ο εργοδότης, ούτε ο εργαζόμενος” υπογράμμισε ο κ. Βρούτσης απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη με θέμα τη λειτουργία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι το “ΕΡΓΑΝΗ-2” αποτελεί την επικείμενη μεταρρύθμιση στα εργασιακά, ενώ το ψηφιακό ωράριο είναι καινοτόμο έργο ακόμα και για την Ευρώπη.
Ειδικά για τους ελέγχους που διενεργεί το ΣΕΠΕ, και αφού παρέθεσε στοιχεία για την λειτουργία και ενίσχυσή του, σημείωσε: “Ακόμα κι αν κάνουμε 1000 τους 750 εργαζομένους του ΣΕΠΕ, πάλι δεν θα μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε αν δεν τους δώσουμε τα κατάλληλα εργαλεία, και με το ΕΡΓΑΝΗ-2 θα το κάνουμε, θα έχουν τη δύναμη να καταγράφουν τα πάντα”.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΣΕΠΕ και τους ελέγχους που έκανε την περίοδο του κορονοϊού ο κ. Βρούτσης ανέφερε τα εξής στοιχεία:
– Το διάστημα από 1-1-2020 έως 31-8-2020 διενεργήθηκαν 12.904 έλεγχοι για εργασιακές σχέσεις και επιβλήθηκαν 2.061 πράξεις επιβολής προστίμων συνολικού ύψους 6.542.517 ευρώ.
– Έγιναν 10.063 έλεγχοι για υγεία και ασφάλεια, όπου επιβλήθηκαν 346 πράξεις επιβολής προστίμου.
– Επιπλέον 1.187 έλεγχοι ειδικών επιθεωρητών, όπου επιβλήθηκαν 105 πράξεις επιβολής προστίμου. “Το σύνολο των ελέγχων για την ανωτέρω περίοδο ήταν 24.154, όπου επιβλήθηκαν συνολικά 2.502 πρόστιμα συνολικού ύψους 7.735.646 ευρώ” τόνισε.
Νωρίτερα απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση του Βασίλη Κεγκέρογλου για την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί εξίσωσης των ορίων ηλικίας (συνταξιοδότησης) μεταξύ ανδρών και γυναικών με ανήλικα μέχρι την 31.12.2010, ο Γιάννης Βρούτσης αφού σημείωσε ότι “θα δούμε την απόφαση”, αναφέρθηκε αναλυτικά στο “κατακερματισμένο, γεμάτο εξαιρέσεις και ειδικά καθεστώτα ασφαλιστικό σύστημα” στην Ελλάδα.
Ίδιοι κανόνες για όλους στο ασφαλιστικό
“Επειδή μέσα σε αυτήν την Αίθουσα υπάρχουν άνθρωποι με μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία, θέλω να θυμίσω ότι μία από τις κύριες αιτίες του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας μας ήταν το ασφαλιστικό, το οποίο κακοποιήθηκε διαχρονικά από πολιτικές λογικές και κυβερνήσεις, με την έννοια ότι χρησιμοποιήθηκε, δυστυχώς, διαχρονικά ως μέσο πελατειακής σχέσης με τους συνταξιούχους. Και αυτό ήταν ένα τραγικό λάθος, το οποίο πληρώσαμε” τόνισε. “Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, δυστυχώς, είχε μετατραπεί σε ένα ψηφιδωτό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Θέλω να επαναλάβω τη λέξη: ψηφιδωτό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Είχε μετατραπεί σε ένα κατακερματισμένο σύστημα, γεμάτο γραφειοκρατία, πολυπλοκότητα, αδιαφάνεια, η οποία, φυσικά, έφερε τα γνωστά αποτελέσματα: τεράστια δημοσιονομικά βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό, δυσανάλογα με αυτά που έπρεπε να πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα και τα οποία οδήγησαν εκεί που οδήγησαν, στο σύνολο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Το ασφαλιστικό έχει μεγάλο μερίδιο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν είναι δική μου άποψη. Είναι καταγεγραμμένη άποψη όλων των κομμάτων. Μετά το 2010, πραγματικά, πολλά πράγματα άρχισαν να μπαίνουν σε μια σωστή σειρά”.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι κανόνες του ασφαλιστικού πρέπει να είναι ενιαίοι. “Τα όρια συνταξιοδότησης πρέπει να είναι τα ίδια για όλους τους Έλληνες, να μην αισθάνονται κάποιοι ότι είναι α΄ ή β΄ κατηγορίας. Αυτές είναι βασικές αρχές-πυλώνες για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα το οποίο είχε ανάγκη η χώρα μας και τώρα μπορούμε πλέον να πούμε ότι έχει”.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα capital.gr