Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΝάξος: Το κεδροδάσος σε κίνδυνο και η αγωνία για τους ... γάμους...

Νάξος: Το κεδροδάσος σε κίνδυνο και η αγωνία για τους … γάμους (!!!)

|

Τι σχέση μπορεί να έχει η τέλεση ενός γάμου με την σωτηρία του κεδροδάσους στην Νάξο; Η απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί που φέρει την υπογραφή του καθηγητή Περιβάλλοντος Δρ. Αντώνη Γάκη

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει αυτές τις ημέρες για το κεδροδάσος με σημείο αναφοράς την Αγία Άννα και την εικόνα που δείχνουν τα εξαιρετικής και σπάνιας ομορφιάς δέντρα… Μην ξεχνάμε ότι το κεδροδάσος της Νάξου – που ξεκινάει από το Αλυκό και φτάνει έως την Αγία Άννα – είναι ένα από τα ελάχιστα στην Μεσόγειο, συνάμα ένα από τα μεγαλύτερα λόγω της έκτασής του… Και η εικόνα με τα ξεραμένα κλαδιά έκανε το γύρο του διαδικτύου ενώ το Επαρχείο Νάξου μέσω της αρμόδιας επιτροπής (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης) είναι έτοιμο να αναλάβει δράση καθότι έχει πάρει το πράσινο φως για επέμβαση…

Όμως, έχουμε και μία διαφορετική προσέγγιση που έρχεται μέσα από τη βόλτα που έκανε πρόσφατα στη περιοχή ο Δρ Αντώνης Γάκης – Καθηγητής Περιβάλλοντος – και κατέγραψε μία άποψη που δείχνει την σχέση που έχει αναπτυχθεί πλέον ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση… Και μάλλον φοβίζει το σκεπτικό. Ας δούμε τι μας αναφέρει στο κείμενό του με τον επίλογο να σοκάρει “δεν μπορούμε να ζήσουμε τρώγοντας χρήματα (!!!) ” .. 

“Πολλά είναι αυτά που ξέρουμε για τους Κέδρους και αλλά πολλά περίεργα που δεν τα γνωρίζουμε ,όπως ότι είναι ένα από τα δέντρα που περιλαμβάνονται στην κελτική αστρολογία, ή ότι εμφανίζεται στην αμερικάνικη λογοτεχνία ως τίτλος του βιβλίου “Χιόνι πάνω στους κέδρους”, του συγγραφέα David Guterson ή ότι ένας πράσινος κέδρος εμφανίζεται τόσο στη σημαία και στο εθνόσημο του Λιβάνου.

Στην προχτεσινή μου επίσκεψη στην Νάξο , δυστυχώς ήρθα αντιμέτωπος με την αποκαρδιωτική εικόνα του κεδροδάσους της Αγίας Άννας που αργοπεθαίνει.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιες αρχές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να προλάβουν την τεράστια οικολογική καταστροφή αυτού του υπεραιωνόβιου μοναδικού φυσικού κάλλους μέρους που εκτείνεται για χιλιόμετρα στις ακτές του νησιού.

Έκανα μια μεγάλη περιπλάνηση ανάμεσα στο πανέμορφο κεδρόδασος για να καταγράψω την υφιστάμενη κατάσταση , βλέποντας τα σημάδια της ανθρώπινης δραστηριότητας παρούσα , ενοχλητική και συνυπεύθυνη για την περιβαλλοντική αλλοίωση που έχει τόσο η παράκτια ζώνη με τις αμμοθίνες όσο και για την καταστροφή της πανίδας.

Συνομίλησα με αρκετούς ντόπιους κάτοικους και επιχειρηματίες που με αγωνία μου ζήτησαν να κάνω κάτι, να σώσουμε το δάσος. Κάποιοι παρακινούμενοι από την αγάπη τους για τη φύση και άλλοι λέγοντας μου πως στο διπλανό εκκλησάκι του Αγίου Νικόλαου γίνονται εκατοντάδες γάμοι κάθε χρόνο και τώρα αν καταστραφεί το κεδρόδασος θα χαθεί μια τεράστια πηγή εσόδων για όλη την περιοχή .

Αυτή ακριβώς είναι η αλυσίδα της φύσης. Ο άνθρωπος καταστρέφει το περιβάλλον για το οικονομικό όφελος και μόλις την καταστρέψει τη φύση καταλαβαίνει αργά αλλά πολύ επώδυνα πως έχει καταστρέψει και το οικονομικό του περιβάλλον.

Ας ελπίσουμε οι αρμόδιοι επιστήμονες να προλάβουν την καταστροφή και κυρίως οι άνθρωποι να προστατεύσουν κάθε πηγή φυσικού κάλλους πριν φτάσουμε στο σημείο να καταλάβουμε πως τρώγοντας χρήματα δεν θα μπορούμε να ζήσουμε !

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Στη μνήμη του Μανόλη Φακίνου, Προέδρου της Κεραμωτής

Θλίψη στη Νάξο για τον αιφνίδιο θάνατο του Μανόλη Φακίνου – Το συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου και το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Νάξος: Ο «Πραματευτής» επιστρέφει – για καλό σκοπό- στο πανηγύρι της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή

Ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής αναβιώνει για τρίτη χρονιά τον θεσμό του πραματευτή, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής κοινότητας.

Σαντορίνη: Στρώμα ηφαιστειακής τέφρας πάχους 200 μέτρων ανακαλύφθηκε στον βυθό – Προέρχεται από την Κω!

Διεθνής αποστολή με ελληνική συμμετοχή έφερε στο φως μια άγνωστη πτυχή της προϊστορίας του Αιγαίου, αποκαλύπτοντας τις αθέατες συνέπειες μιας κολοσσιαίας έκρηξης.

Ρόσα Ροϊσινμπλίτ: Πέθανε η «γιαγιά της Πλατείας Μαΐου» που δεν σταμάτησε ποτέ να αγωνίζεται

Η εμβληματική μορφή των «Γιαγιάδων της Πλατείας Μαΐου» αφιέρωσε τη ζωή της στην αποκάλυψη της αλήθειας για τους «εξαφανισμένους» και τα παιδιά τους.

Κέα 2025: Έρχεται το 2ο Τουρνουά Μπάσκετ 3×3

Τουρνουά 3×3 στην Κορησσία, 13–14 Σεπτεμβρίου, έναρξη 17:30 • Δηλώσεις συμμετοχής: 6979479851

Γ. Χατζημάρκος: «Καλορίζικη η μείωση φόρων – Καλορίζικος ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, μόλις ένα 24ωρο μετά το εξιτήριο από το Νοσοκομείο, επανήλθε δυναμικά στη ΔΕΘ, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας.

Πανσέληνος – Το «ματωμένο φεγγάρι» της Κυριακής: Η ολική έκλειψη Σελήνης ορατή σήμερα και στην Ελλάδα

Σπάνιο φαινόμενο στον ουρανό της 7ης Σεπτεμβρίου – Γιατί η Σελήνη βάφεται κόκκινη και πότε κορυφώνεται η έκλειψη.

Πράσινος μετασχηματισμός στην ακτοπλοΐα με πάνω από 1 δισ. ευρώ, τι ισχύει στις άγονες γραμμές

Νέες ναυπηγήσεις, ενεργειακές αναβαθμίσεις και σταθερά δρομολόγια στις άγονες γραμμές αλλάζουν το τοπίο των θαλάσσιων μεταφορών.

Τι τρώμε σήμερα; Ματσάτα Φολεγάνδρου με κιμά και μυζήθρα

Η παραδοσιακή συνταγή του νησιού αποκτά νέα διάσταση με μια πλούσια σάλτσα κιμά και το άρωμα της μυζήθρας.

Σαντορίνη – Santo Wines: Ο τρύγος του 2025 δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι

Μια δύσκολη χρονιά για τον αμπελώνα του νησιού, που δεν αποτυπώνεται σε τόνους αλλά στη δύναμη των παραγωγών να συνεχίσουν.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.