Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΚυκλάδες - Φόρτωμας: "Να λυθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών...

Κυκλάδες – Φόρτωμας: “Να λυθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών στην νησιωτική Ελλάδα”

|

Ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς (Εσωτερικών, Παιδείας, Υποδομών και Οικονομικών) κατέθεσε ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας με θέμα «Επιτακτική και Αναγκαία η απρόσκοπτη μεταφορά μαθητών στις νησιωτικές περιοχές»

Την τροποποίηση της Κ.Υ.Α. που αφορά τις μεταφορές μαθητών δημόσιων σχολείων, ώστε να γίνει συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και κυρίως, να λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της νησιωτικότητας, ζητά με ερώτηση που κατάθεσε την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Φίλιππος Φόρτωμας.

Η ερώτηση απευθύνεται προς  τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών  Κωνσταντίνο Καραμανλή, Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Φόρτωμας, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων, καθώς ο ορισμός των δικαιούχων δωρεάν μεταφοράς καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια. Με τον τρόπο αυτό, δεν παρέχεται ξεκάθαρα στην εκάστοτε Περιφέρεια η δυνατότητα σχεδιασμού με βάση τις απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της, οι οποίες χρήζουν ειδικής μεταχείρισης, με συνέπεια να παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στις Κυκλάδες.  

Επιπρόσθετα, ο Βουλευτής Κυκλάδων αναφέρεται σε ζητήματα ασφάλειας των μαθητών, όπως η μη εφαρμογή των διατάξεων που προβλέπουν την παρουσία συνοδού για τις μεταφορές των μικρών μαθητών. Ακόμη, υπογραμμίζει την ανάγκη ενσωμάτωσης στην Κ.Υ.Α. κριτηρίων που αφορούν τη διασφάλιση κοινωνικών ομάδων (οικονομικά ασθενέστερων, μονογονεϊκών οικογενειών, ΑμεΑ), οι οποίες παρότι δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις, αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών αυτών.

Ο κ. Φόρτωμας τονίζει ότι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, οφείλει να είναι σταθερή προτεραιότητα και μοναδική παράμετρος σε όλες τις πολιτικές, ιδιαίτερα την περίοδο που τα νησιά μας έχουν υποστεί εκτεταμένες  οικονομικές ζημιές.

«Ήρθε η στιγμή να διορθώσουμε κενά και νομοθετικές παραβλέψεις της προηγούμενης Κυβέρνησης, να διασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση των παιδιών  των νησιωτικών περιοχών στο αγαθό της εκπαίδευσης και να συνεργαστούμε υπεύθυνα με την Τοπική Αυτοδιοίκηση», καταλήγει ο Βουλευτής Κυκλάδων.

Ακολουθεί το πλήρες περιεχόμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κκ. Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων  Νίκη Κεραμέως, Υποδομών και Μεταφορών  Κωνσταντίνο Καραμανλή , Οικονομικών  Χρήστο Σταϊκούρα και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο

Θέμα: Μεταφορά μαθητών σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές

Η σχετική νομοθετική πρόβλεψη της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη διαδικασία μεταφοράς μαθητών δημόσιων σχολείων βρίθει προβλημάτων. Με την υπ’ αρίθμ. 50025/2018 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4217/Β/26-9-2018) τίθεται το πλαίσιο της μεταφοράς μαθητών Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης. Σε εφαρμογή της σχετικής ΚΥΑ που αφορά τη μεταφορά μαθητών δημόσιων σχολείων από τις Περιφέρειες, παρατηρήθηκε έντονη δυσαρέσκεια από τις τοπικές κοινότητες όσον αφορά τους χιλιομετρικούς περιορισμούς που τίθενται σε αυτή, χωρίς να  λαμβάνεται υπόψη η παράμετρος της Νησιωτικότητας.

Ο ορισμός των δικαιούμενων δωρεάν μεταφοράς μαθητών καθορίζεται αποκλειστικά με χιλιομετρικά κριτήρια ενώ επί της ουσίας δεν παρέχει στην εκάστοτε Περιφέρεια τη δυνατότητα σχεδιασμού αυτής με βάση τις ειδικές απαιτήσεις των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών δικαιοδοσίας της.  Τα νησιά παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες, οι οποίες χρίζουν ειδικής μεταχείρισης. Το γεωγραφικό ανάγλυφο των περισσοτέρων νησιών, ο κατακερματισμός των οικισμών, το επικίνδυνο οδικό δίκτυο σε συνδυασμό με την αυξημένη κίνηση σε αυτό, η έλλειψη πεζοδρομίων και ορατότητας, η απουσία στεγασμένων χώρων για αναμονή της συγκοινωνίας είναι παράγοντες που δυσχεραίνουν τη μεταφορά μαθητών και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών. Η Σύρος, η Τήνος, η Άνδρος, η Κέα, η Αμοργός είναι μερικά από τα νησιά, στα οποία έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα δυσκολίας εφαρμογής της Κ.Υ.Α. Επιπρόσθετα, μέτρα τα οποία αποβλέπουν στην ασφάλεια των μαθητών όπως η υποχρέωση ύπαρξης συνοδού για παιδιά προνηπίου έως και Β’ Δημοτικού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως πρέπει να επαναξιολογηθεί το πλαίσιο εφαρμογής, με αποτέλεσμα τη μη ορθή ή και πλήρη απουσία συνοδών. Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενσωμάτωσης στην ΚΥΑ κριτηρίων ούτως ώστε να διασφαλίζονται κοινωνικές ομάδες ( οικονομικά ασθενέστεροι, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ), οι οποίες παρόλο που δεν πληρούν τα χιλιομετρικά κριτήρια, εντούτοις αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα στην μεταφορά των μαθητών αυτών.

Εν κατακλείδι, καθίσταται αναγκαία η τροποποίηση της ώστε να είναι συμβατή με τις απαιτήσεις της σημερινής κοινωνίας και θα έχει ως μοναδικό άξονα την απρόσκοπτη παρουσία των μαθητών στο σχολείο και την ασφάλειά τους ώστε να καταστεί δυνατή η   θωράκιση της κοινωνικής συνοχής, που αποτελεί το ουσιαστικό ζητούμενο πιο πολύ από ποτέ, λόγω και της δυσμενούς περιόδου που διανύουμε.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί,

  1. Ποιες νομοθετικές ή/και κανονιστικές πρωτοβουλίες προτίθεστε να αναλάβετε ώστε να αντιμετωπισθεί επιτυχώς η παρούσα κατάσταση μεταφοράς  μαθητών;
  2. Σε τι ενέργειες και πρωτοβουλίες προτίθεσθε να προβείτε ώστε να συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια και αφετέρου  το κριτήριο της  νησιωτικότητας και της δυσκολίας προσβασιμότητας, στο πλαίσιο   μεταφοράς των μαθητών;

Σύρος, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής

Φίλιππος Φόρτωμας


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Απόλλων: Συνάντηση διοίκησης και αθλητριών στο ΔΑΚ με Γιάννη Βρούτση (video – photos)

Επίσκεψη του Υπουργού Γιάννη Βρούτση στον Πρωταθλητή Αιγαίου Απόλλων Νάξου (pics-video)

Σίφνος: Παραδοσιακό Πάσχα με κατάνυξη και αυθεντικότητα

Η παραδοσιακή φιλοξενία των Σιφνιών και η μοναδική ομορφιά του τοπίου καθιστούν τη Σίφνο ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν κάτι παραπάνω από μια απλή εξόρμηση.

Ελλάδα: Τα έθιμα του Πάσχα σε κάθε γωνιά της χώρας (videos)

Το σταθερό σε όλη την Ελλάδα τελετουργικό, συμπληρώνεται με πολλά ιδιαίτερα έθιμα σε κάθε γωνιά της χώρας

Στην λειτουργία της πρώτης Ανάστασης στην Τήνο ο Πρωθυπουργός

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου επίσης στο νησί

Καμπανάκι για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών και φωτοβολίδων. Ας επιλέξουμε το φως και όχι τη φλόγα

Η χρήση φωτοβολίδων και βεγγαλικών αποτελεί πολλαπλή απειλή. Η πρόληψη και η συνειδητή αποφυγή χρήσης τους είναι ευθύνη όλων μας.

Μεξικό: Νέος «μνηστήρας» για τον Γιώργο Γιακουμάκη 

Ο Έλληνας φορ δεν διάγει την καλύτερή του περίοδο στο Μεξικό – Ξανά στο προσκήνιο MLS ομάδες

Νάξος – Γ. Βρούτσης: πρωινός καφές με τους Μανωλά – Σιόβα

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης βρίσκεται στη Νάξο και απολαμβάνει τον πρωινό του καφέ με τους Κώστα Μανωλά και Δημήτρη Σιόβα

Άγιο Φως: H Τελετή Αφής στα Ιεροσόλυμα (video)

Το Άγιο Φως, θα μεταφερθεί με προγραμματισμένες, αλλά και έκτακτες, ειδικές πτήσεις της AEGEAN και της Olympic Air σε 8 προορισμούς της ελληνικής επικράτειας.

Κουφονήσια – Μεγάλη Παρασκευή: Περιφορά Επιταφίου με δάδες και εγκώμια (photos)

Κατανυκτική περιφορά του Επιταφίου στα γραφικά σοκάκια του Κουφονήσια (Photos)

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.