Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΤεχνολογίαΜύκονος: Μπαίνει σε πρόγραμμα για την μετά - πετρέλαιο εποχή

Μύκονος: Μπαίνει σε πρόγραμμα για την μετά – πετρέλαιο εποχή

|

Μύκονος και άλλα 5 νησιά του Αιγαίου μπαίνουν στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης – Ποιες δράσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση και τι σημαίνει αυτό για την τοπική κοινωνία

Εχετε σκεφτεί αλήθεια πόσο κοστίζει στη ΔΕΗ και κατ ‘ επέκταση κάθε κιλοβατώρα στα μη διασυνδεδεμένα νησιά; Από 1,5 έως και 16 φορές περισσότερο απ’ ότι το μέσο κόστος παραγωγής της επιχείρησης πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης για την περίοδο του Ιουνίου. Θέλετε παράδειγμα; Το ρεύμα που καίει ένα νοικοκυριό στην Αττική με μεσαία κατανάλωση 1.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, στοιχίζει για να παραχθεί 350 περίπου ευρώ το χρόνο, όταν στην Κρήτη το ίδιο κόστος φτάνει τα 800 ευρώ. Στη Ρόδο για τον ίδιο καταναλωτή ξεπερνά τα 900 ευρώ, σε Χίο και Μυτιλήνη τα 1.100 ευρώ, στη Γαύδο υπερβαίνει τα 3.400, στους Αρκιούς φτάνει τα 4.500, με πρωταθλητή τα Αντικύθηρα όπου εκτινάσσεται πάνω από 5.900 ευρώ ! Κόστος μέχρι και 1.572% ακριβότερο του μέσου κόστους παραγωγής της ΔΕΗ πανελλαδικά, σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης για τον Ιούνιο.

Ε καιρός δεν είναι κάτι να αλλάξει; Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα energypress.gr  υπάρχει σχέδιο… Κονδύλια για δράσεις που θα στηρίξουν την ανεργία, θα συμβάλλουν στην επανεκπαίδευση του προσωπικού, θα μειώσουν την ρύπανση και θα βοηθήσουν την μετάβαση στη μετά-πετρέλαιο εποχή, προβλέπει για έξι ελληνικά νησιά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Αφορά την Κρήτη, την Μυτιλήνη, την Σάμο, την Χίο, την Ρόδο και την Μύκονο.

Διαβαζοντας τα παραρτήματα που συνοδεύουν τον κανονισμό του Just Transition Fund (JTF) και κοιτάζοντας τις επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δράσεις, προκύπτει ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά με πετρελαϊκές μονάδες, δηλαδή η Κρήτη και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Στην λογική αυτή, το παράρτημα του κανονισμού (https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/annex_d_crs_2020_en.pdf), κάνει ειδική μνεία στην επόμενη ημέρα από το σβήσιμο των πετρελαικών μονάδων της ΔΕΗ σε εννέα περιοχές και συγκεκριμένα σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Ρόδο και Μύκονο.

“Η Ελλάδα παράγει υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και συγκεκριμένα 9,2 τόνους κατά κεφαλήν κάθε χρόνο έναντι 8,8 τόνων κατά κεφαλήν σε επίπεδο ΕΕ”, αναφέρει ο κανονισμός στο κεφάλαιο που αφορά την χώρα μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, με περισσότερο από το 30% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από τον λιγνίτη στις δύο περιοχές εξόρυξης (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη στην περιοχή της Πελοποννήσου) και κοντά στο 10% που προέρχεται από βαρύ πετρέλαιο ή ντίζελ στα νησιά.

Σύμφωνα πάντα με το κείμενο, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καταργήσει τους αποτελεσματικούς και πολύ ρυπογόνους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής πετρελαίου και ντίζελ. Και εναρμονισμένη με την πρωτοβουλία για Καθαρή Ενέργεια στα ευρωπαϊκά νησιά, πρόκειται να αντικαταστήσει τις παραπάνω μονάδες με ΑΠΕ, με τις δυνατότητες σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου να είναι πολύ υψηλές. “Οι διασυνδέσεις με την ηπειρωτική χώρα αλλά και μεταξύ των νησιών θα επεκταθούν για τη βελτιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”, σύμφωνα πάντα με τον κανονισμό.

Στην Κρήτη επομένως και τα νησιά του Αιγαίου, ο κανονισμός προβλέπει πόρους για την επανακατάρτιση των εργαζομένων που απασχολούνται στις πετρελαϊκές μονάδες της ΔΕΗ, μαζί με την ανάπτυξη τεχνολογιών και υποδομών, ικανών να υποστηρίξουν την καθαρή ενέργεια, την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση.

Κατάλογος με επιλέξιμες δράσεις

Σύμφωνα με πηγές του Energypress, τα προβλεπόμενα κονδύλια δεν θα είναι πολλά, θα προέρχονται τόσο από το ΤΔΜ, όσο και από το ΕΣΠΑ και γι’ αυτό και οι δράσεις για το “πρασίνισμα” και την επανακατάρτιση των εργαζομένων σε πετρελαϊκές μονάδες, πρέπει να σχεδιαστούν πολύ στοχευμένα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό ακόμη δεν έχει ξεκινήσει, αφού προς ώρας το βάρος πέφτει στην απολιγνιτοποίηση της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Ωστόσο μέσα στους προσεχείς μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις και στο συγκεκριμένο κεφάλαιο. 

Εννοείται ότι τα παραπάνω “κουμπώνουν” και με την πορεία των διασυνδέσεων σε Κρήτη, καθώς και στα νησιά του Νοτίου και Βορείου Αιγαίου. Στην περίπτωση της Κρήτης, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα είναι έτοιμη μέσα στο 2023, ωστόσο για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, το έργο προϋπολογισμού 1,47 δισ ευρώ έχει προγραμματισθεί να έχει ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, 2027, 2028 και 2029, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με το ίδιο πλάνο, στα Δωδεκάνησα, η διασύνδεση ύψους 935 εκατ ευρώ, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2029. Εως τότε, οι μόνοι ευνοημένοι θα συνεχίσουν να είναι όσοι τροφοδοτούν τα μη διασυνδεδεμένα νησιά με πετρέλαιο, αφού το κόστος παραγωγής κινείται σε διαστημικά επίπεδα.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτάκτο – Αλλαγή απόφασης: Αύριο 11/09 κανονικά, ο αγιασμός στο ΕΕΕΕΚ Νάξου

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θα δώσουν το παρών στον προαύλιο χώρο για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

«Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» – Κάλεσμα στους πολίτες να γίνουν εθελοντές δότες

Το ΓΝ-ΚΥ Νάξου συμμετέχει στην 4η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού των Οστών

Ενοικιάζεται Μεζονέτα στο Καστράκι Νάξου

Άνεση, λειτουργικότητα και μοναδική θέα σε προνομιακή τοποθεσία

Ενισχύεται το Κέντρο Υγείας Αμοργού – Μόνιμη χειρίστρια στο ακτινολογικό τμήμα

Με την πρόσληψη μόνιμης χειρίστριας, το ακτινολογικό τμήμα αποκτά σταθερή καθημερινή λειτουργία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση στους κατοίκους του νησιού.

Χατζημάρκος σε Πιερρακάκη: «Θέλουμε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε όλα τα νησιά μας»

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε ικανοποίηση για την επιστροφή του μέτρου, αλλά ζήτησε την καθολική εφαρμογή του σε Ρόδο, Κυκλάδες και σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

ΓΣΕΕ: 24ωρη Πανελλαδική Απεργία την 1η Οκτωβρίου – «Όχι στο 13ωρο»

Ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής – Αντίδραση στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που «διαλύει τις συλλογικές συμβάσεις»

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Επανεξέταση της εξαίρεσης από το μέτρο του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά

Επιστολή του Γιάννη Ρούσσου προς τον Πρωθυπουργό – «Η εξαίρεση των Κυκλάδων συνιστά ιστορική αδικία και παραβιάζει την αρχή της νησιωτικότητας»

Σοβαρό τροχαίο στον Πειραιά: Τραμ προσέκρουσε σε λεωφορείο – Αναφορές για 30 τραυματίες

Το ατύχημα σημειώθηκε στη Μικράς Ασίας – Ερευνώνται οι συνθήκες της σύγκρουσης

Δημοτικό Ραδιόφωνο στην Αμοργό – Επιτυχία το συνέδριο του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων Ελλάδος

Η Αμοργός φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Ραδιοφωνικών Μέσων – Δέσμευση για ίδρυση Δημοτικού Σταθμού και ενίσχυση της τοπικής ενημέρωσης

Επιστολή Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου: «Ισότιμη εφαρμογή μειωμένου ΦΠΑ και στις Κυκλάδες»

Απορία και προβληματισμός για τον αποκλεισμό του νομού από τη ρύθμιση – Κάλεσμα σε παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας

Ι. Μητρόπολη Παροναξίας: «Η Μονή Τιμίου Σταυρού Σαγκρίου δεν είναι χώρος εκδηλώσεων αλλά ιερός τόπος λατρείας»

Με σκληρή ανακοίνωση, η Μητρόπολη Παροναξίας απαντά σε δημοσιεύματα για το Φεστιβάλ Νάξου, θέτοντας ζήτημα σεβασμού της ιστορικότητας και ιερότητας της Μονής.

Το «Τσικάλι» της Νάξου: Εκεί όπου το μαγειρείο γίνεται εμπειρία

Σπιτικά φαγητά, ντόπιες πρώτες ύλες και η τέχνη του σεφ Διομήδη Ανέστη σε ένα μαγειρείο που μυρίζει Ελλάδα και θαλασσινή αύρα Αιγαίου.

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.