Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΑιγαίο: Από τις 10 Σεπτεμβρίου μπαίνουμε σε ρυθμό ...χειμώνα, -38% η πτώση...

Αιγαίο: Από τις 10 Σεπτεμβρίου μπαίνουμε σε ρυθμό …χειμώνα, -38% η πτώση στις Κυκλάδες

|

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για πτώση κίνησης της τάξης του 40%, με ανάλογη πτώση να αναμένεται και για το 2021 – Από τις 10 Σεπτεμβρίου, μειώσεις στα δρομολόγια που «υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τέλη Οκτωβρίου» – Ποια η εικόνα στις Κυκλάδες

Ακτοπλοϊα και η επόμενη ημέρα…. Εφιαλτικές από οικονομικής άποψης είναι οι συνθήκες. Το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος δεν ήταν καλοί παρά τις αρχικές προβλέψεις, οπότε βύθισαν τον κλάδο ακόμη περισσότερο. Εκείνο όμως που προκαλεί πονοκέφαλο στις διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι οι προβλέψεις για το 2021 το οποίο αναμένεται το ίδιο κακό με το 2020. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και για τον λόγο αυτό οι ακτοπλοΐα ζήτησαν την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη η οποία αναμένεται να προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αγοράς, με τα οποία συνομίλησε το ΝΜ, η μείωση τζίρου θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, η πτώση της επιβατικής κίνησης ανήλθε κατά μέσο όρο στο 40%. Τα συμβατικά πλοία έκαναν όλα δρομολόγια με πρωτόκολλο επιβατών ενώ δεν έλυσαν ποτέ κάβους 10 ταχύπλοα. Στις Κυκλάδες που θεωρείται το χρυσόμαλλο δέρας της ακτοπλοΐας η μείωση υπολογίζεται στο 38%, στην Κρήτη στο 40% και στις άλλες γραμμές του Αιγαίου πάνω από 40%.  «Ο Θεός βοηθός» ήταν η φράση υψηλόβαθμου στελέχους του κλάδου όταν τον ρωτήσαμε (βλ newmoney.gr)  για την επόμενη: 

«Ελπίζαμε τον Ιούλιο αλλά ειδικότερα τον Αύγουστο ότι η εικόνα θα ήταν καλύτερη και θα παίρναμε μία ανάσα. Όμως διαψεύστηκαν οι ελπίδες μας. Μπορεί από Πειραιά η κίνηση να ήταν -30% σε σύγκριση με το 2019 όμως χάθηκαν οι επιβάτες στα ενδιάμεσα δρομολόγια που πήγαιναν από νησί σε νησιά και ήταν κυρίως ξένοι, Αμερικάνοι, Κινέζοι, Ρώσοι. Επίσης, ούτε ο Σεπτέμβριος θα είναι καλός, όπως ελπίζαμε, αφού δεν έρχονται ξένοι. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για κρατήσεις όπως βλέπουμε από τα πλάνα των εταιρειών» και συνέχισε: «Η μείωση τζίρου θα αγγίξει τα 300 εκατομμύρια ευρώ ενώ υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. Και όποιες εταιρείες, ίσως, έβγαλαν κάποια χρήματα, θα πρέπει να τα δώσουν για να κάνουν διαχείριση ζημιών που προέκυψαν από τους μήνες του lock down. Και να σκεφτεί κανείς ότι ερχόμασταν από μία πολύ καλή χρονιά που ήταν το 2019».

Για το 2021 οικονομικά στελέχη επεσήμαναν στο ΝΜ: «Το 2021 θα είναι πολύ κακό για την ακτοπλοΐα. Ακόμη και να βρεθεί το εμβόλιο δεν θα προλάβουμε να καλύψουμε τις ζημιές του 2020 ούτε θα επανέλθουν οι ρυθμοί στο επίπεδο του 2019. Δεν θα ανακάμψουμε όσο γρήγορα θέλουμε και πρέπει. Χρειάζεται χρόνος. Το 2021 θα είναι δυστυχώς σαν το 2020».

p1100949.jpg
Η επόμενη ημέρα και ο …χειμώνας που έρχεται

Και το χειρότερο; Μπαίνουμε νωρίτερα σε χειμωνιάτικο ρυθμό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας από τις 20 Αυγούστου τρεις επιβάτες επιστρέφουν από τα νησιά και ένας μεταβαίνει προς αυτά. Κι αυτό μεταφράζεται σε άμεση μείωση των δρομολογίων. Ακόμη και από τις 10 Σεπτεμβρίου, πάμε σε μειώσεις που – όπως αναφέρεται- «υπό κανονικές συνθήκες θα γίνονταν τέλη Οκτωβρίου». Πχ αναμένεται να κοπεί το πρωϊνό δρομολόγιο του Blue Star Naxos για τις Μικρές Κυκλάδες, ενώ δεν αποκλείεται άμεσα να δούμε περικοπή του Σαββατιάτικου δρομολογίου από Παροναξία προς Πειραιά….

Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου η εικόνα θα θυμίζει πολύ αυτή του προηγούμενου Μαρτίου, όταν και προκειμένου να εξασφαλιστεί μια στοιχειώδης επικοινωνία με τα νησιά εντάχθηκαν όλα τα δρομολόγια σε καθεστώς αγόνων γραμμών και ενισχύθηκε ο κλάδος με τα πρώτα 15 εκατ. ευρώ.

Οπότε; Η ανάγκη ενίσχυσης του κλάδου με όρους διασφάλισης της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας των νησιών είναι επιτακτική. Ήδη μάλιστα τα σχετικά αιτήματα έχουν φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών για ένα πλάνο ενίσχυσης από το Υπ. Ναυτιλίας. Ελπίδα όλων είναι να προωθηθεί μια διαδικασία στήριξης της 12μηνης και απρόσκοπτης σύνδεσης των νησιών καθώς με βάση τα δυο πακέτα που δόθηκαν λόγω της κρίσης τα 12μηνες λειτουργίας πλοία που σηκώνουν και το βαρύ φορτίο αναλογικά θα μπορούσαν να στηριχθούν περαιτέρω ένεκα και της σημασίας του ρόλου τους αλλά και της συνεχούς, κι όχι εποχικής, παρουσίας τους στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, στο τραπέζι είναι εκτός από την επάνοδο του καθεστώτος των άγονων γραμμών, η επέκταση του μέτρου των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τουλάχιστον τη νέα θερινή περίοδο που ξεκινά το Μάρτη, η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για τις μεταφορές στο 13% στα εισιτήρια επιβατών και η επέκτασή του και στα ΙΧ αυτοκίνητα, η επέκταση και μετά τον Σεπτέμβριο όλων των μέτρων στήριξης που αφορούν όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορωνοϊό, όπως το καθεστώς αναστολής εργασίας για ναυτικούς και υπάλληλους της στεριάς κ.λπ.

Με πληρφορίες από την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρόταση Ημέρας – Φαγητό: Παστίστιο από τη Λήμνο με .. μελιτζάνες

«Ψευτοπετεινός» από τη Λήμνο, ένα παστίτσιο χωρίς πετεινό αλλά με μελιτζάνες

Optima Lodgings – Τουρισμός: Η δικαστική απόφαση που ανακατεύει τα νερά

Δικαστική απόφαση ανατρέπει τις ρήτρες καλύτερης τιμής (rate parity) των OTA: Νέα εποχή για τον τουρισμό;

Πάρος – ΕΟΔ Κυκλάδων: Απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του “Σάμινα”

Απότιση φόρου τιμής στους νεκρούς του ναυαγίου "Εξπρές Σάμινα" από την ΕΟΔ Κυκλάδων

ΕΑΣ Νάξου για Φράγμα Τσικαλαριού: “Ανεπαρκής χρηματοδότηση, δεν λύνει κανένα πρόβλημα”

Η ανεπαρκής χρηματοδότηση του Φράγματος του Τσικαλαριού δεν λύνει το πρόβλημα της ολοκλήρωσης του συνόλου του έργου

Νάξος – Νοσοκομείο: Ερχεται από τη Σύρο, γιατρός Ουρολόγος για 15 ημέρες

Γιατρός Ουρολόγος έρχεται στο νοσοκομείο Νάξου για δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο

Σαντορίνη – Santo Wines: Αποκαλυπτήρια γλυπτού με τη σφραγίδα του Νίκου Κατρή

Πότε και που θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια έργου του Νίκου Κατρή

ΕΡΤ 1 – “Φτάσαμε”: Με τον Ζερόμ Καλούτα ανακαλύπτουμε την Μήλο (video)

«Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα στη Μήλο - Στο νησί με τις 75 παραλίες και τα γραφικά ψαροχώρια (video)

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Σίφνος: Ψεύτικη ληστεία με λεία 130.000 ευρώ (!!!)

Υπάλληλος των ΕΛΤΑ υπεξαίρεσε πάνω από 130.000 ευρώ και σκηνοθέτησε τη ληστεία

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Νάξος – Λιμεναρχείο: Η παρουσία του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά για εξηγήσεις και η επόμενη ημέρα

Η επίσημη ανακοίνωση από το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τον πνιγμό της 73χρονης στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και η παρουσία ενώπιον του Εισαγγελέα, του αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά