Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠαιδείαΕλλάδα - Κεραμέως: Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πληρώσουν το κόστος για τις...

Ελλάδα – Κεραμέως: Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πληρώσουν το κόστος για τις μάσκες

|

Ξεκάθαρη η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως: “Εκπαιδευτικοί και μαθητές θα πληρώνουν το κόστος της μάσκας” – Τι θα γίνει με τις απουσίες- Αύριο θα γίνει γνωστό αν θα είναι υποχρεωτική για μαθητές κάτω των 10 ετών

Μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα περιμένει τους μαθητές από τις 7 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία έχει προς ώρας “κλειδώσει” το άνοιγμα των σχολείων για τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων.

Μάσκες, ξεχωριστά διαλείμματα και αποστάσεις περιλαμβάνει αυτή η νέα πραγματικότητα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό πρόκρινε την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων με πλήρη σύνθεση, δηλαδή με όλους τους μαθητές παρόντες σε κάθε τάξη, απορρίπτοντας το σενάριο της εκ περιτροπής διδασκαλίας.

Το κόστος

Οι μάσκες και ο τρόπος χρήσης τους από μαθητές και εκπαιδευτικούς βρίσκονται στο επίκεντρο των μέτρων που θα εφαρμοστούν στα σχολεία. Οι σχετικές οδηγίες θα δοθούν από την επιτροπή των ειδικών τις επόμενες μέρες, ίσως και αύριο, Πέμπτη. Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξή της στο Mega, ανέφερε ότι η μάσκα θα είναι σίγουρα υποχρεωτική για δασκάλους, καθηγητές και για τους μεγαλύτερους μαθητές. 

Η επιτροπή δεν έχει καταλήξει ως προς το εάν θα είναι υποχρεωτική ή προαιρετική για τους μικρότερους -κάτω των 10 ετών- μαθητές του Δημοτικού. Σε ερώτηση σχετική με το εάν οι Δήμοι ή τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας θα παρέχουν δωρεάν τις υποχρεωτικές μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται και ότι ο κάθε ένας θα πρέπει να επωμιστεί το κόστος της μάσκας του, όπως γίνεται και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για τους επιβάτες των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς: “Επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια της μάσκας, όπως γίνεται και στους χώρους που η χρήση της είναι υποχρεωτική”, είπε η υπουργός.

Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των μαθητών με τα σχολικά λεωφορεία. Ως προς τη λειτουργία των Ειδικών Σχολείων αλλά και των ολοήμερων, η υπουργός σημείωσε ότι ο σχεδιασμός προβλέπει όλες οι σχολικές μονάδες να ανοίξουν σε πλήρη λειτουργία. “Όλα αυτά είναι στη βάση των τωρινών δεδομένων. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να ληφθούν νέα μέτρα”, είπε η υπουργός.

Αύριο η απόφαση για την ηλικία των μαθητών που θα φορούν μάσκα

Κρίσιμη είναι η αυριανή τηλεδιάσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας με την Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19. Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής, ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο Open, σε ποια ηλικία θα είναι υποχρεωτική η μάσκα στους μαθητές: “Ο ΠΟΥ μας λέει ότι είναι ασφαλές για ένα παιδί να φοράει τη μάσκα από την ηλικία των τριών ετών και πάνω. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη από ποια τάξη. Θα το αποφασίσουμε την Πέμπτη με βάση τις εισηγήσεις των παιδιάτρων μας”.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

Η υπουργός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι οι απουσίες των μαθητών θα λαμβάνονται κανονικά και δεν θα προσμετρώνται μόνο στις περιπτώσεις όπου είτε ο ίδιος ο μαθητης έχει νοσήσει, είτε μέλος της οικογένειάς του ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Σημείωσε, πάντως, ότι το συνολικό πλαίσιο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όπως και οι αναλυτικές οδηγίες των ειδικών.

Η κ. Κεραμέως, τέλος, ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο σε περιπτώσεις αυξημένου αριθμού κρουσμάτων σε κάποια περιοχή της χώρας, όπως είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας με το κλείσιμο των σχολείων στην Ηλεία. Στην περίπτωση αυτή θα γίνει χρήση της τηλεκπαίδευσης: “Οι απουσίες θα είναι για συγκεκριμένο λόγο. Το υπουργείο είναι πλήρως έτοιμο για την τηλεκπαίδευση όπου και όταν αυτή χρειαστεί”.

Το πρωτόκολλο για την περίπτωση κρούσματος σε σχολείο

Η επιτροπή των ειδικών έχει ήδη προετοιμαστεί για περίπτωση κρούσματος σε κάποια σχολική μονάδα. Ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας περιέγραψε το πρωτόκολλο μιλώντας στο Open: “Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη”, ανέφερε.

“Θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, οι τεχνικές λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Την Πέμπτη θα καταλήξουμε στο πώς θα προσέλθουν οι μαθητές στα σχολεία και θα συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες. Έχουμε λίγη δουλειά μπροστά μας. Δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν χωρίς Παιδεία. Τα παιδιά είναι η πιο ασφαλής ηλικιακά ομάδα στην πανδημία. Μεταδίδουν λιγότερο και προσβάλλονται λιγότερο”

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα thetoc.gr

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – “Κάτω από την Ελιά”: Μία φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους

Μια φιλόξενη γιορτή για ντόπιους και ξένους στη Νάξο, «κάτω από την ελιά» - Τι αναφέρει η κα Πολυκρέτη και ποιο είναι το πρόγραμμα

Κυκλάδες – Κτηματολόγιο: Τα στοιχεία για έλεγχο στον αέρα για 16 δήμους

Κτηματολόγιο: Προανάρτηση κτηματολογικών στοιχείων για 16 δήμους των Κυκλάδων - Χρονοδιάγραμμα

Εκλογικοί Κατάλογοι: Δέκα χιλιάδες ψηφοφόροι 116 ετών (!!!)

Σε έλεγχο για υποβολή φορολογικής δήλωσης 1.145.000 εκλογέων άνω των 80 ετών, η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει 700.000 εξ αυτών.

Νάξος – Γυμνάσιο & Λύκειο Τραγαίας: Τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες

Στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Τραγαίας τοποθετήθηκαν νέες μπασκέτες - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Μαυρομμάτης

Νάξος – ALTERSHOPS: Ζητείται άτομο για μόνιμη απασχόληση

Αγγελία από το κατάστημα AlterShops για πρόσληψη ατόμου για μόνιμη απασχόληση

Λίβανος: Νεκρός ο ηγέτης της Χεζπολάχ Χασάν Νασράλα

Την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα κατά τη διάρκεια των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός το πρωί του Σαββάτου.

Νάξος – ΔΑΚ: Εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια για την ανάπλαση του χώρου

Οι κινήσεις που έρχονται για την οριστική ανάπλαση του χώρου ανάμεσα στο κλειστό και το ανοιχτό γήπεδο στο ΔΑΚ Νάξου

Santorini Experience 2024: Το πρόγραμμα των δράσεων στο .. πιάτο σας (video-photo)

Ποιες είναι οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στο φετινό Santorini Experience 2024

Νάξος – Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου: Συνδύασαν οι μαθητές αθλητικές και περιβαλλοντικές δράσεις

11η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού: Τι έκαναν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Φιλωτίου (φωτογραφίες)

Αιγαίο – ΑΔΜΗΕ: Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις

Έως το 2030 θα ολοκληρωθούν οι δύο νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις στο Αιγαίο - Ποια νησιά εμπλέκονται

Fast Ferries: Μία ανάσα από την αγορά των “Διονύσιος Σολωμός” και “Αδαμάντιος Κοραής”

Αλλαγές στην Ελληνική Ακτοπλοία .. Το μπάσιμο της Fast Ferries. Σήμερα Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ολοκληρώνεται το deal...

Εκτακτο – Νάξος: Πρόκληση πυρκαγιάς σε περιοχή των Τριπόδων (video)

Φωτιά σε εξέλιξη στην περιοχή Ορκού στην Νάξο - Παρουσία και ελικοπτέρων (video)

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

Εννέα νησιά στην Ελλάδα που διέλυσαν κάθε έννοια ανταγωνισμού στη σχέση Airbnb και ξενοδοχεία (!!!)

TasteAtlas – Σκληρά τυριά: Στη 2η θέση του κόσμου η Γραβιέρα Νάξου

Ανάμεσα στο 100 κορυφαία τυριά του κόσμου, το ταξιδιωτικό site TasteAtlas συγκαταλέγει 12 ελληνικά τυριά διαφορετικών ειδών και προελεύσεων - Ποια είναι από τις Κυκλάδες

16ο Φεστιβάλ “Ν. Τσελεμεντές”: Τα φώτα έσβησαν, μα η Σίφνος πάντα λάμπει..!! (video & photos)

Η Σίφνος κάθε χρόνο καλεί τα υπόλοιπα νησάκια των Κυκλάδων, καλεί φίλους από όλη την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό να παντρέψουν γεύσεις και παραδόσεις, να γίνουν ένα, να περάσουν ένα τριήμερο αφιερωμένο στη φιλοξενία, τα ήθη, τα έθιμα.

Zante Ferries: “Επεισοδιακή” συνεδρίαση και αναμονή για την πώληση των “Σολωμός” και “Κοραής”

Η παρέμβαση της Levante ferries με ανεβασμένη προσφορά κατά 3 εκατ. ευρώ ανέβασε τους τόνους στην γενική συνέλευση

Αμοργος – Ενωση Ξενοδόχων: Εντονη γραπτή διαμαρτυρία για τα δρομολόγια

Επιστολή διαμαρτυρίας για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από την Ένωση Ξενοδόχων Αμοργού

Σίφνος: Ληστεία στο κέντρο της Απολλωνίας (!!!)

Πρωτοφανές για την Σίφνο η ληστεία που έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Σίφνο και συγκεκριμένα στο κέντρο της Απολλωνίας κοντά στον χώρο στάθμευσης από...