Σάββατο, 23 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΛέσβος: Επίτιμη Δημότης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου

Λέσβος: Επίτιμη Δημότης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου

|

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναγορεύτηκε σε επίτιμη δημότη της Λέσβου, παραλαμβάνοντας και τιμητική διάκριση. – Τί είπε για την Λέσβο και τη σχέση με το νησί του Ανατολικού Αιγαίου
 

Θα προσπαθήσει να φανεί αντάξια των προσδοκιών των κατοίκων της Λέσβου, δήλωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την διάρκεια της τελετής (την περασμένη Δευτέρα) στην οποία χρήστηκε επίτιμη Δημότης Δυτικής Λέσβου.

Η κα Σακελλαροπούλου χαρακτήρισε, με αφορμή το μεταναστευτικό, πολύπαθο το νησί της Λέσβου και τόνισε ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας του και να στηριχτούν οι κάτοικοί του. Όπως είπε «επείγει σήμερα η αποσυμφόρηση της Λέσβου και η προώθηση αιτούντων άσυλο, από τις δομές φιλοξενίας του νησιού σε δομές φιλοξενίας της ενδοχώρας. Είναι επίσης αναγκαία η έμπρακτη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας, που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα».

«Είναι κατανοητή η ανησυχία και η κόπωση της τοπικής κοινωνίας. Έχετε περάσει και προσφέρει πολλά», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου. Και συνέχισε: «Αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν είστε μόνοι. Σας υπόσχομαι, ως επίτιμη δημότης Δυτικής Λέσβου πλέον, ότι θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια της γενναιοδωρίας σας. Θα είμαι δίπλα σας, ώστε το νησί να διατηρήσει τη φυσιογνωμία του και τον τρόπο ζωής του, να βαδίσει στον δρόμο της καινοτομίας και της προόδου, πάντα συντονισμένο με τον ρυθμό της αιολικής γης, πάντα αναζητώντας ‘ένα φως καλύτερο’».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αλλά και η συνεχιζόμενη πρακτική της τουρκικής ηγεσίας. Σημειώνοντας τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής είπε πως «το οικονομικό θαύμα της Λέσβου δεν ήταν επιφανειακό, δίχως ρίζες. Οφειλόταν στο δαιμόνιο των κατοίκων της, στο αδάμαστο πνεύμα τους – κι αυτό δεν έσβησε μέσα στα χρόνια».

Και συνέχισε: «Η ενεργητικότητα με την οποία αναπτύσσονται σήμερα κλάδοι της οικονομίας στους τομείς των τροφίμων, των ποτών και του τουρισμού, καθώς και η ανθεκτικότητα του νησιού απέναντι στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, παρά το δυσανάλογο βάρος που επωμίστηκε, φανερώνουν μια κοινωνία δυναμική και προοδευτική, με μεγάλα αποθέματα αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης. Μια κοινωνία που υφίσταται, δίχως άλλο, τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή κατάσταση πίεσης. Οι συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, σε συνδυασμό με την πανδημία, δοκιμάζουν τις ήδη βεβαρημένες αντοχές του νησιού και των κατοίκων του, προκαλούν ανασφάλεια και κοινωνική ένταση» είπε.

Πρόσθεσε δε: «Στην απέναντι όχθη, η απροκάλυπτη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, καθώς και η κλιμακούμενη προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας, που κορυφώνεται τις μέρες αυτές με την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, κάνει ακόμη πιο δύσκολο τον διάλογο. Οι μέρες είναι κρίσιμες και πρώτοι οι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι φύλακες της πατρίδας μας, όλοι εσείς που καθημερινά βιώνετε την επιθετικότητα της άλλης πλευράς, χρειάζεστε την αμέριστη στήριξή μας».

Αναφερόμενη στην ιδιαίτερη προσωπική της σχέση με τη Λέσβο, χαρακτήρισε τον τόπο «αγαπημένο νησί». Που όπως είπε «γνώρισε τη Λέσβο νωρίς».

«Επανέρχομαι συχνά, με το συναίσθημα πάντα της πρώτης φοράς. Συγκινημένη γιατί είναι η πατρίδα ενός ακριβού φίλου που δεν είναι πια κοντά μας, του καθηγητή Σταύρου Τσακυράκη, και η σημερινή διάκριση με κάνει να αισθάνομαι ακόμη βαθύτερους τους πνευματικούς δεσμούς που με συνέδεαν μαζί του» κατέληξε.

Βέρος: Πρέπει να είναι γενναιόδωρη η στάση της Πολιτείας προς τη Λέσβο

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος παραδίδοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σημείωσε πως «είναι ανάγκη να υπερβούμε, πάση θυσία, το αίσθημα μιας απέραντης περιφρόνησης και μιας καθηλωμένης μετριότητας που μας πνίγει από παντού. Να αγωνιστούμε ώστε να εξουδετερώσουμε την φθορά».

Όπως είπε ο κ. Βέρρος «αυτό το νησί κράτησε την τιμή της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης από το 2015 μέχρι και σήμερα. Ακόμα δεχόμαστε τον κύριο όγκο των ανθρώπων που ζητούν ένα καλύτερο αύριο από 80 χώρες του πλανήτη. Έχουμε, όμως, εξαντληθεί, και δεν έχουμε πλέον εφεδρείες. Είναι απολύτως αναγκαίο, δίκαιο και ηθικό αυτές οι εφεδρείες να αναπληρωθούν.

Η άμεση στήριξη της πολιτείας προς την χειμαζόμενη Λέσβο πρέπει να είναι πολύπλευρα γενναιόδωρη. Είναι αναγκαίο και δίκαιο να αισθανθεί, επιτέλους, ο ακρίτας, της Λέσβου, την θαλπωρή του κράτους. Να αισθανθεί ότι δεν αποτελεί πολίτη 3ης κατηγορίας».

Αλλά και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρθηκε ο κ. Βέρρος. «Αυτό το νησί, είπε, ζει συνεχώς υπό την απειλή ενός επιθετικού γείτονα. Οι ακρίτες κάτοικοί του κρατούν μεν κλαδί ελιάς από το ένα χέρι – άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό του νησιού μας – αλλά δεν θα διστάσουν να κρατήσουν και την ασπίδα, εάν χρειαστεί, για να προασπίσουν την πατρίδα και το μέλλον των επόμενων γενιών».

Όπως είπε καταλήγοντας ο κ. Βέρρος «η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να σας ανακηρύξει επίτιμη δημότη του Δήμου Δυτικής Λέσβου είναι το μικρό αντίδωρο που μπορούμε να προσφέρουμε στην δική σας πολύ σημειολογική παρουσία στην Λέσβο, σ’ αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Βέρρος στο ότι η κ. Σακελλαροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στο τι αυτό σηματοδοτεί: «Μια Ελλάδα των ισότιμων δυνατοτήτων και ευκαιριών για την Ελληνίδα γυναίκα που τολμά και πετυχαίνει στόχους και αποτελέσματα στα κορυφαία αξιώματα της δημοκρατίας μας. Που διαθέτει παιδεία, ουσιαστικό αίσθημα πατρίδας, πίστη στο σύνταγμα και στους δημοκρατικούς θεσμούς, αδέκαστη απονομή δικαιοσύνης, ευαισθησίες, αισθητικές ποιότητες και ανθρωπιά. Που δίνει ένα παράδειγμα στην νέα Ελληνίδα πέρα από τα τρέχοντα πρότυπα».

Το δώρο

Την πρόεδρο της Δημοκρατίας καλωσόρισε και ο β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο κ. Αθανασίου μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την κα Σακελλαροπούλου, τόσο για το έργο της στον δικαστικό τομέα αλλά και για τον σημαντικό ρόλο που της έχει ανατεθεί ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βέρρος έδωσε στην κα Σακελλαροπούλου μια μινιατούρα ελιάς, ενός δέντρου «ιερού» για το νησί της Λέσβου της απένειμε την τιμητική πλακέτα και ακολούθως την ξενάγησε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας.

Τέλος να αναφέρουμε ότι στην τελετή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, βουλευτές του Νομού και εκπρόσωποι του κλήρου, ενώ κατά τη διάρκεια της τελετής τηρήθηκαν αυστηρά υγειονομικά μέτρα κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Δήμος Αμοργού απαντά

Ο Δήμος Αμοργού δεν διώκει ποινικά και δεν ασκεί καμία καταγγελία κατά του κ. Ιάσωνα Αποστολόπουλου ή τρίτου

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Παρά την πτώση της τιμής του Dogecoin, οι χρήστες του PAXMINING εξακολουθούν να κερδίζουν 6.800 δολάρια ημερησίως — Κυκλοφόρησε νέο συμβόλαιο εξόρυξης DOGE

Σε οριακό σημείο οι αγρότες με το ΟΣΔΕ 2025 – Κίνδυνος απώλειας ενισχύσεων τον Οκτώβριο

Γραφειοκρατία, τεχνικά προβλήματα και το «αγκάθι» του ΑΤΑΚ απειλούν την έγκαιρη πληρωμή – Οργή στον αγροτικό κόσμο

Φεστιβάλ Νάξου 2025: «Ο Γιάννης το Βούδι» στον Πύργο Μπαζαίου

Η συγκλονιστική παράσταση της Ναξιώτισσας Ευαγγελίας Γατσωτή ανεβαίνει στο Φεστιβάλ Νάξου την Κυριακή 24 Αυγούστου

Τουρκία: Άδεια για Θεία Λειτουργία (23/08) στην Παναγία Σουμελά

Οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν ξανά τη Λειτουργία στα «Εννιάμερα της Παναγίας» – Θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Σαντορίνη: Πρώτη παρουσίαση του «Ελαιολάδου Σαντορίνης»

Ο πρόεδρος Μάρκος Καφούρος παρουσίασε το νέο προϊόν υγείας στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Πολυτελείας

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Στα ύψη οι τιμές κατοικιών στα ελληνικά νησιά – Πρωταθλήτρια η Μύκονος με 7.143 €/τ.μ.

Ανοδικές οι τάσεις σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη και Ιόνιο – Άλματα έως και 50% μέσα σε έξι χρόνια (πίνακας)

Επίσκεψη του Υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Παπασταύρου στην Αμοργό και τα ακριτικά νησιά Λιάδια, Κίναρο και Λέβιθα

Στο επίκεντρο το νέο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο «Νότιο Αιγαίο 1 – Νότιες Κυκλάδες» και η πρωτοβουλία «Αμοργόραμα»

Φιλώτι Νάξου: Βραδιά μνήμης (22/08) για την ποιήτρια Ειρήνη Μαστοροπούλου – Ναυπλιώτη

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου τιμά την ποιήτρια που ύμνησε με τους στίχους της τη ζωή, την αγάπη και τον τόπο της

Εκτακτο: Δυστύχημα με έναν νεκρό στη πόλη της Νάξου

Νάξος και δυστύχημα με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία στη πόλη της Νάξου -τι συνέβη;

Τραγωδία στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο

Θλίψη στη Νάξο: 20χρονος νεκρός και 17χρονος σοβαρά τραυματίας σε τροχαίο τα ξημερώματα της Τρίτης. Η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Εκτακτο: Ατύχημα στον επαρχιακό δρόμο προς το αεροδρόμιο, τι συνέβη

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ σημειώθηκε ατύχημα στον δρόμο Χώρας - Αεροδρομίου, τι συνέβη

Νάξος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε ηλικιωμένος από τη θάλασσα

Χθες το απόγευμα σε περιοχή της Ανατολικής Νάξου ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος ενώ είχε πάει για ψάρεμα

Εσπερινό ΓΕ.Λ. Νάξου: Θλίψη για τον άδικο χαμό του μαθητή Χύκα Μικέλ

H σχολική κοινότητα αποχαιρετά τον 20χρονο μαθητή με λόγια αγάπης και συγκίνησης – Συλλυπητήρια στην οικογένεια και ευχές ανάρρωσης στον τραυματισμένο φίλο του.

Συλλήψεις δύο εργαζομένων για την πυρκαγιά στη Νάξο, αυτανάφλεξη η αιτία

Δύο εμπλεκόμενοι με το χώρο του ΧΥΤΑ συνελήφθησαν ενώ βοήθησαν στην κατάσβεση – Ερωτήματα για την εφαρμογή του Νόμου και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

Ο Μάριο Τότσι αποθεώνει τη Νάξο: «Έτσι πρέπει να είναι οι παραλίες!»

Ο Ιταλός γεωλόγος και παρουσιαστής συγκρίνει Ελλάδα και Ιταλία, βάζοντας τη Νάξο στο κέντρο της ευρωπαϊκής συζήτησης για την πρόσβαση στις παραλίες.

Συνεδριάζει (19/08) η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, επίκεντρο το νέο λιμάνι στη Σχοινούσα

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (19/08) στο Δημοτικό Κατάστημα, με 13 θέματα στην ημερήσια διάταξη - Ποια είναι

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νίκος Οικονομίδης: Από τα πανηγύρια στο TikTok, το «Γλέντι» που κατέκτησε τη νέα γενιά (video)

Ο σπουδαίος δημιουργός μιλά για την ξαφνική viral επιτυχία, τη δύναμη των social media, την αγάπη των νέων και τις πιο προσωπικές του στιγμές.